Statik elektrikten bilgisayarımızı korumak için verdikleri öğüt: "halınızı ve -naylon iç çamaşırlarınızı- değiştirin."
Bu kadar onemli olan ama bu kadar gormezden gelinen bir baska konu yok bilgisayar aleminde. Statik elektirik dedigimiz seyden bahsediyorum. Ref bu konu hakkinda panoya yazinca kendi deneyimlerimle gozlemledigim bir kac noktayi aktarmak istedim.
Belkide sahip oldugumuz donanimlar icin yuksek isidan sonra ki en oldurucu sey statik elektirik yukudur. O yuku olumcul kilan sey tabii ki entegre devre dedigimiz komponentlerin nanometre olceginde ki duzenekler olmasi, o duzeneklerin de sadece bir kac volt akim ile calisiyor olmasidir. Insan bedeninin 15.000 Volt' a kadar statik elektirik tasiyabildigini dusunursek bu karsilasmanin entegre devre icin pek saglikli olmayacagini ongorebiliriz.
Statik elektirik yukunun kotu tarafi etkilerinin pekte yorumlanabilir olmamasidir. Donanimin isini bir seferde de halledebilir, ekstrem miktarda kisaltabilir de. Fakat sonuc ayni olacaktir; Esrarengiz bir sebeple arizalanmis donanimlar.
Bunlar en acik haliyle seytanin yapabildikleridir. Fakat bu etkiyi azaltmak belli bir kac basit kurala uyarak bertaraf edilebilir. Bu bir kac basit kurali suaraya aktaralim
- Kurallara uyun.Statik elektirik yuku alakali yonergeler bir "opsiyon" degil, uyulmasi "zorunlu" kurallardir.
- Safsatalara inanmayin.Bu dunya uzerinde bulunan tum entegre devreler (MIL-SPEC' ler dahil) statik elektirik yuku hassasiyetine sahiptir. Aksi iddia ediliyorsa satis politikasidir.
- En hassaslardan kacinin. Islemci ve hafiza modululleri (RAM,ROM) hassasiyet bakimindan en ust seviyededir. Bunlar hic bir suretle ciplak elle, koruma aparatlari olmadan mudahale gormemelidir.
- Topraklanin. Zorunlu mudahale durumlarinda, bir statik elektirik onlem donaniminiz yoksa bedeninizde ki yuku azaltmaya calisin. Kalorifer borulari ve musluk gibi topraklama gorevi gorebilecek seylere dokunup bu isi yapabilirsiniz. Tabii tesisat pvc borudan yapilmamissa. O sebeple en sagliklisi (elektirik hattinin topraklanmis oldugunu farzederek) bir bilgisayarin kasasinin acik metal yuzeyine dokunmak olacaktir.
-Antistatik bileklik ve Antistatik Ped kullanin. Bir kac kurus harcayarak alacaginiz bu iki gadget elektronik donanimlarinizin hayatini kurtarir.
-Gerekli olmadigi surece hassasiyeti olan donanimlari elinize almayin.
-Antistatik Poset, Antistatik Sunger, Antistatik Kutu gibi tasima ve saklamaya yonelik urunleri dikkate alin. Basit bir karton kutu ya da naylon bir poset ile elektronik ekipman saklanmaz, tasinmaz.
- Yasli donanimlara ekstra dikkat edin. Zaten kullanim omrunu doldurmus/dolduracak donanimlara mudahele ederken mutlaka ama mutlaka kuralina gore oynayin.
-Baskasinin ne yaptigina bakmayin. Konu hakkinda ehil oldugunu dusundugunuz insanlar bile genel kurallara pek uymamaktadir. Siz mantikli olani yapin.
-Donunuza hakim olun. Janjanli esorfmanlar, bol naylonlu dantel ic camasirlar icinde ekipman basina varmayin. Uzerinizde ki giysi bedeninizi bir kapasitor haline getirebilir. Bu daha fazla statik elektirik yuku demektir.
-Laminant parkeden uzak durun. Eger hobi/is ortaminizda laminant parke gibi ucube bir yer dosemesi kullaniyorsaniz yapacak hic bir sey yok. Ayni sekilde hali da ayni etkiyi yaratacaktir. O mekanlarda birakin elektronik ekipmanla ugrasmayi, gidip suclularla falan savasin. Adinizi da "Statix" falan koyarsaniz iste...
Mesela bir anakarta nasil davranilmaz, guzel bir ornegi surada hemen burada
http://www.teknoseyir.com/11643/bilgisayarlara-bahar-temizligi-zamani/