Gönderen Konu: KANO: Çocuklara kodlama sevdirmek için Raspberry Pi bazlı DIY bilgisayar  (Okunma sayısı 30559 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
Bildiğiniz gibi Raspberry Pi'nin kendisi zaten insanların ucuz yollu, çok amaçlı bir bilgisayara ulaşmalarını sağlamak ve ayrıca çocuklara programlama / kodlama sevdirmek amacıyla piyasaya çıkmıştı.

Fakat yine bildiğiniz gibi, Raspi'yi satın almakla iş bitmiyor, tam tersi yeni başlıyor.   :P

Raspi'ye kutu, klavye, fare, güç kaynağı, ara kablo, SD kart vs. vs. gibi "çevre birimleri" temin etmenin yanı sıra bir işletim sistemi indirip onu kurmanız ve gerekli programları yüklemeniz vs. gerekiyordu.
Bu işi de tabii çocukların yerine "tech-savvy" ebeveynlerin yapması gerekiyordu.

Adamlar bu "boşluğu" görmüş ve bir "kickstarter" fonlaması eşliğinde Kano adlı bir DIY set geliştirmiş:

https://www.kickstarter.com/projects/alexklein/kano-a-computer-anyone-can-make

http://www.kano.me/

Kickstarter gayet başarılı sonuçlanmış, gereken fon fazlasıyla sağlanmış ve ürün piyasaya çıkmış.

Set içeriğinde, gerekli her türlü çevre birimleri çocukları cezbedici renklerde (ve ara kablolar renk kodlu olarak) mevcut. Ayrıntılı, anlaşılır ve resimli  kurulum ve kullanma kılavuzları da var. SD kart içerisinde KanoOS işletim sistemi ve örnek programlamalar da mevcut.

Ne dersiniz güzel bir fikirden güzel bir uygulama / ürün ortaya çıkmış, di mi?
Bizimkiler biraz daha büyüyünce (ve Kano veya benzerleri yaygınlaşınca) bir set edinmek lazım diye düşünüyorum.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Gayet güzel, raspberry pi projesinin hedefi de buydu zaten. Büyümekteki çocukları teknolojiyle tanıştıracak bir proje. Kano benzeri yan projeler çıkmaya devam edecektir. Şu hoparlörlü kasa süpermiş, ayrı satılsa ya :D

RasPi, Sinclair'in izlediği rotayı izliyor gibi geliyor, hem kısmi bir hükümet fonu da var. sinclair'de hem ünvan sahibi olmuş hem de destek almıştı.

Maggie Thatcher demos Sinclair ZX Spectrum in Japan (1982)

Genellikle zx spectrum'un ruhani devamı olarak Sam Coupe, QL, Atari ST isimleri söylenir, ben bu listeye artık RasPi'yi sokmak istiyorum. "Sinclair" bana her zaman çok "İngiliz" gelmiştir, Raspberry pi'da en az sinclair kadar milliyetçi bir proje. İngiltere'nin CS eğitimi için anahtar rolde, tamamen ingilterede üretiliyor (pcb baskısını yapan şirket zararına basıyormuş kartları).

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
 Bu bir mucize! Ref' in her konuyu bir sekilde spectrum' a baglamasi yani. Geri kalan her sey acayip sekilde olagan yoksa.

Hodut: Spectrum' mu demisim  :o Tovbe hasa, Sinclair olacak tabii ki. Bana butun cinliler ve ingilizler ayni geliyor sanirim.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
Bu bir mucize! Ref' in her konuyu bir sekilde spectrum' a baglamasi yani.

"Shax" kelimesinin tınısının hafiften zx80'e benzediğinden bahsedecektim bende...

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
Ilahi Ref, hakkaten RasPi'yi Speccy hanedaninin devami adlederek, Shax'in bahsettigi "konuyu Speccy'ye baglama" olayinda yeni bir cigir actigini dusunuyorum :)

Biri boyle indie "silkelenip kendimize gelmeliyiz" tarzi asagidan baslayan kucuk hareket. Oburu alemin en ticari olusumlarindan biri yahu

(el bombasini atar ve duvarin arkasina saklanip kulaklarini tikar )

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Yahu arkadaşlar! Ref'in olayına bir de şu gözle bakın.

Milyon kere Speccy / Ümit Yaşar Oğuzcan

Ben bir Speccy'dir tutturmuşum
oh ne iyi Speccy'li içkiler içip sarhoş oluyorum ne güzel
Hoşuma gitmiyorsa rengi denizlerin
Biraz Speccy sürüyorum güzelleşiyor
Şarkılar söylüyorum Şiirler yazıyorum
Speccy üstüne
Saatim her zaman Speccy'e beş var
Ya da Speccy'i beş geçiyor
Ne yana baksam gördüğüm o
Gözümü yumsam aklımdan Speccy geçiyor
Bana sorarsanız mevsimlerden Speccydeyiz
Günlerden Speccyertesidir
Odur gün gün beni yaşatan
Onun kokusu sarmıştır sokakları
Onun gözleridir şafakta gördüğüm
Akşam kızıllığında onun dudakları
Başka kadını övmeyin yanımda gücenirim
Speccy'i övecekseniz ne ala, oturabilirsiniz
Bir kadehte sizinle içeriz Speccy'li İki laf ederiz
Onu siz de seversiniz benim gibi Ama yağma yok
Speccy'i size bırakmam
Alın tek kat elbisemi size vereyim
Cebimde bir on liram var
Onu da alın gerekirse
Ben Speccy'i düşünürüm, üşümem
Üç kere adını tekrarlarım, karnım doyar
Parasızlık da bir şey mi Ölüm bile kötü değil
Speccysizlik kadar
Ona uğramayan gemiler batsın
Ondan geçmeyen trenler devrilsin
Onu sevmeyen yürek taş kesilsin
Kapansın onu görmeyen gözler
Onu övmeyen diller kurusun
İki kere iki dört elde var Speccy
Bundan böyle dünyada Aşkın adı Speccy olsun

Ömer Furkan Akbal - Milyon Kere Ayten (Ümit Yaşar Oğuzcan)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
Oburu alemin en ticari olusumlarindan biri yahu
bidakka hangisi hangisi? :D

Bundan böyle dünyada Aşkın adı Speccy olsun :)

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Kano Blocks'u sevdim. Fazla incelemeye fırsatım olmadı ama 'Scratch' programlama ortamını anımsatıyor.

http://scratch.mit.edu/

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
Bundan böyle dünyada Aşkın adı Speccy olsun :)

Ne güzel bir slogan olmuş bu böyle. Ref direkt imzasına taşımış. :)
Şiirin orijinali de gayet güzelmiş, teşekkürler Alcofribas. :)

Konumuza dönecek olursak:

Ilahi Ref, hakkaten RasPi'yi Speccy hanedaninin devami adlederek, Shax'in bahsettigi "konuyu Speccy'ye baglama" olayinda yeni bir cigir actigini dusunuyorum :)

Biri boyle indie "silkelenip kendimize gelmeliyiz" tarzi asagidan baslayan kucuk hareket. Oburu alemin en ticari olusumlarindan biri yahu

(el bombasini atar ve duvarin arkasina saklanip kulaklarini tikar )

Nightlord bence Sir. Sinclair'e haksızlık ediyorsun.
Sonuçta "ticari" bir müessese kurmuş olmakla birlikte, geliştirdiği tüm ürünlerde (hesap makineleri, bilgisayarlar, cep TV, C5, vs. vs.) semi-idealist bir hareket noktası bulunduğunu düşünüyorum. (Minimalist bir yaklaşımla ürünleri minyatürize etmek, düşük maliyetlerle her eve girmek, vs. vs.)
Zaten öyle olmasaydı, elde avuçta ne varsa C5 hayaline yatırıp, sonuçta şirketini elden çıkartmak zorunda kalmazdı.

Nedense "alemin en ticari olusumlarindan biri" tabirini duyunca aklıma Jack Tremiel geliyor. ;)
(Hadi bakalım ben de el bombasını patlamadan geriye attım.)    ;D

Gerçi bu dediklerime rağmen, Raspberry Pi'nin öncülü hangisidir diye soracak olursanız, benim aklıma BBC Mikro geliyor:
http://en.wikipedia.org/wiki/BBC_Micro
"The BBC Microcomputer System, or BBC Micro, was a series of microcomputers and associated peripherals designed and built by the Acorn Computer company for the BBC Computer Literacy Project, operated by the British Broadcasting Corporation. Designed with an emphasis on education, it was notable for its ruggedness, expandability and the quality of its operating system."

Yani hem BBC desteği ile gayet "İngiliz" bir proje, hem de amacı çocukların "bilgisayar okur-yazarlığını artırmak".
Ayrıca unutmamak gerekir ki BBC Micro'yu geliştiren Acorn Computer, ARM (Acorn RISC Machine) mimarisini de geliştirerek Raspi'de (ve diğer pek çok açık kaynak kod çalıştıran cihazda) kullanılan işlemcilerin üretilmesini sağlamıştır.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
@AmonR

Bizde BBC'ci pek yok ama o dönemin en güzel yazılım geliştirme platformunu sunan cihaz, hayranlıkla izlediğim BBC idi. Hibrit kodlama (BASIC + Assembler) ortamı oldukça başarılıydı. Mikrobilgisayarlar ve eğitim dediğimizde aklıma gelen iki cihazdan (diğeri Apple IIe) biridir. RasPi eğer BBC'nin ardılı olmayı hakedecekse KANO bu yönde geç gelmiş bir başlangıç adımı olabilir.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
Nedense "alemin en ticari olusumlarindan biri" tabirini duyunca aklıma Jack Tremiel geliyor. ;)
(Hadi bakalım ben de el bombasını patlamadan geriye attım.)    ;D

yoo hic el bombasi degil valla aynen katiliyorum :) bence al tremiel'i vur sinclair'e

Çevrimdışı retrostar

• Retromanik
Bence yerinde bir uygulama,başarılıda olmuş.Çocuklara vede programlama hakkında bilgisi olmayan ebeveynlere yönelik çalışmalar önemlidir.Emeğine sağlık.
İnsan imkansızı başarabilir sözü yetersizdir, çünkü ; insan imkansızın da ötesine ulaşabilir.

- Nikola Tesla

Çevrimdışı doMiNO

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Benim neyim eksik. Bu da benden olsun. RasPi küçük bir cihaz. Japonlar da küçük adamlar olduğuna göre, RasPi aslında MSX'tir. (Ancak bu kadar bağlantı kurabildim.)