Gönderen Konu: 60hz'lik monitörü 50hz yapmak  (Okunma sayısı 13288 defa)

0 Üye ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
60hz'lik monitörü 50hz yapmak
« : 24 Kasım 2014, 17:19:50 »
Bugün yine flickering ekran modları olan bir demo izlemeye çalışıyordum ki, 60hz'in ortamın içine ettiğine bir kez daha şahit oldum. "Şöyle 50hz bir lcd monitörüm olsaydı keşke" diye düşünürken, "yahu bu benim dandik (asus VH222) LCD 50hz derstekler, burası türkiye, PAL'in yavru vatanı!" diye haykırdım.

Monitör özelliklerine girdim, bir de baktım "custom" ekran modu seçeneği var. presetlerde bulunan 800x600'ü biraz değiştirerek, rakamları kafama göre biraz kurcalayıp, 720x576@50hz bir ekran modu yarattım.

Sonuç mükemmel oldu! Şaşırtıcı ama hem amiga oyunları yağ gibi akar oldu, hem de spectrum oyunları. Bu 60hz başımıza %20'ye yakın bela oluyormuş meğer. Denemek isteyenler için ayarları ekliyorum. Ayarlar tamamen deneyseldir, monitörünüz patlarsa sorumluluk almam!

Bu ayarlar Nvidia için ama ATI catalyst'de de aynı ayarlar var görünüşe göre.

Ayrıca ayarlara giremeyenler için bir program da var CRU adında:
http://www.monitortests.com/forum/Thread-Custom-Resolution-Utility-CRU

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: 60hz'lik monitörü 50hz yapmak
« Yanıtla #1 : 25 Kasım 2014, 14:15:15 »
Ref, PAL TV modu oluşturmuşsun monitörde, yetenekli bir monitörmüş. Acaba bendeki Samsung ve LG'de de bu tarz bir ayar var mıdır? (gerçi bendekiler widescreen ama 50Hz tarama verse güzel olurdu)

Amiga'da kullanmak için bu riske girmeyip doğrudan LED TV aldım, TV'lerin hemen hepsi 50/60Hz desteği veriyor. Gerçi kutusundan çıkarıp kurmak nasip olmadı :) Bende satın alıp da kullanmadığım ürünler aldı başını gidiyor. Sizlerin de bu tarz satın alıp da ambalajında bekleyen ürünleriniz var mı? Amiga'yı çalışır hale getirmek için gereken zımbırtılardan (PS/2-USB mouse adaptörü) birini onlarca kutu arasından bulmaya çalışırken bu durum bana daha bir çarpıcı hale geldi. Kapitalist sistem altın çağını yaşıyor, evlerimiz satın alıp da kullanamadığımız ürünler mezarlığına dönüyor.

Çevrimdışı hades

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #2 : 25 Kasım 2014, 19:47:09 »
Benim kullandığım monitör ASUS  VW193D. Bu başlığı görünce özelliklerine bakayım dedim. 23, 24, 25, 29, 30, 50, 56, 59, 60, 70, 72, 73, 75 Hz taramaları ve 640x480 256 renkten başlayıp 1920x1080 32 bit renge kadar 147 ekran modunu destekliyormuş. Bunlardan 18 tanesi interlaced mod.
Acaba 128K+2 bağlanabilir mi? (720x576 256 renk 50Hz modda)

Bu arada konuyu Spectrum'a bağladım. :)

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #3 : 25 Kasım 2014, 23:09:07 »
Benim kullandığım monitör ASUS  VW193D. Bu başlığı görünce özelliklerine bakayım dedim. 23, 24, 25, 29, 30, 50, 56, 59, 60, 70, 72, 73, 75 Hz taramaları ve 640x480 256 renkten başlayıp 1920x1080 32 bit renge kadar 147 ekran modunu destekliyormuş. Bunlardan 18 tanesi interlaced mod.

Bu arada konuyu Spectrum'a bağladım. :)

Bu çözünürlükleri natif çözünürlüğe scale ediyordur da acaba tarama frekanslarını da 60Hz'ye mi dönüştürüyor yoksa gerçekten de tazeleme hızını modifiye mi ediyor merak ettim şimdi (renk sayısı zaten farketmiyor).

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #4 : 25 Kasım 2014, 23:43:36 »
Bu çözünürlükleri natif çözünürlüğe scale ediyordur da acaba tarama frekanslarını da 60Hz'ye mi dönüştürüyor yoksa gerçekten de tazeleme hızını modifiye mi ediyor merak ettim şimdi (renk sayısı zaten farketmiyor).

Bunu anlamanin yolu herhangi bir her frame bir pixel kayan scroll iceren introyu acap scroll'u izlemek. yag gibi kayiyorsa 50 hz refresh ediyordur. takiliyor gibi gorunuyorsa 60 hz'e ceviriyor demektir. (ayni sebepten 50 hz scrollerlar vice'de da bok gibi gorunur zaten)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #5 : 25 Kasım 2014, 23:46:29 »
şimdi evdeki LG monitörü de denedim, o da 50p ve 50i destekliyor. Son iki saattir demo izliyorum, edge of disgrace'de kaçırdığım efektler varmış, spectrum demoları yeni bir hal aldı resmen. Interlace kullanılan, IFLI resim gösteren demoları kayıpsız izleyebiliyorsunuz, yine teklemeden gösteriyor olması da önemli. Vice (x64), 50hz ekran modunu tanımış, video özellikleri otomatik olarak 50hz olmuş, bir ayar yapmadım. Emülatörlerde Vsync'i açmayı unutmayın.

Alıntı
Bu çözünürlükleri natif çözünürlüğe scale ediyordur da
sanırım bu kullandığımız ayarlarla ilgili. Lakin Asus monitör otomatik olarak 4:3 moda geçmişti (sağ ve solda siyah barlar çıktı), fakat LG monitör hala 16:9 kaldı, yataylar uzamış olsa da, dikine pixellerde bir bozulma gözlemlemedim, scaling işlemi fazla bozulma yaratmamış olmalı. Asus'da 720x576 ekrandan daha büyüktü, kaydırarak ortalasamda bir kısım sürekli dışarıda kaldı.

Alıntı
acaba tarama frekanslarını da 60Hz'ye mi dönüştürüyor yoksa gerçekten de tazeleme hızını modifiye mi ediyor merak ettim şimdi
monitör gerçekten 50hz'e geçiyor, hatta LG 25hz dahi destekliyor (sanırım 50i desteklediği için bir byproduct), o moda geçince ekranın sürekli açılıp kapandığını (flickler) görüyorsunuz. Bir upscaling sözkonusu değil. Direk tazeleme oranı değişiyor.

dipnot;
Eğer monitörünüzün modu min. 56hz'e kilitli değilse tüm lcd monitörler 50hz destekliyormuş.

Alıntı
Bir şekilde sinyali vga ya da hdmi'a çevirebilirsen olabilir büyük ihtimal. ya da tv kartı bağlayacaksın ;)

son olarak biraz araştırınca, 50hz modların gamer'lar tarafından da benimsendiğini gördüm. Eğer makinanız 60fps oyun oynatamıyor ama 50fps oynatabiliyorsa, 50hz'e düşüp vsync kullanarak tearing olmadan akıcı bir oyun deneyimi yaşayabiliyormuşsunuz. Mantıklı aslında. Hatta 30hz'e inenler bile var.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #6 : 25 Kasım 2014, 23:49:22 »
Bunu anlamanin yolu herhangi bir her frame bir pixel kayan scroll iceren introyu acap scroll'u izlemek. yag gibi kayiyorsa 50 hz refresh ediyordur. takiliyor gibi gorunuyorsa 60 hz'e ceviriyor demektir. (ayni sebepten 50 hz scrollerlar vice'de da bok gibi gorunur zaten)

DOS'ta çalışan CCS64'te hacked planar modlar (ör. 384x282@50Hz) destekleniyordu, CRT'de harika bir C64 emülasyon keyfi veriyordu.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #7 : 26 Kasım 2014, 09:53:14 »
CRU'yu indirdim. Sanki benim monitör 50Hz desteklemiyor gibi. Gerçi manuel kısmından çözünürlük ekleyebiliyorum ama orada da çok detay var. Bızıklamaya cesaret edemedim.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #8 : 27 Kasım 2014, 00:55:32 »
Bızıklamaya cesaret edemedim.

Sanırım bu lcd'ler tüplü tvler gibi değil. Eğerki olmuyorsa olmuyor. Ne kadar saçma rakam girersem gireyim monitörler ya "bu ayar desteklenmiyor" gibi bir mesaj gösteriyor, ya da yamuk yumuk da olsa bir görüntü oluşturabiliyor. Mesela LG'de 15hz'e indiğimde otomatik olarak 25hz'e geçip "out of range: 15hz" diye bir overlay görüntü verdi.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #9 : 27 Kasım 2014, 08:32:02 »
CRU zaten ters bir şey yapmana izin vermiyormuş. Standart çözünürlükle ilave yapmak istediğimde daha basit bir penceresi var. 50Hz yazdığımda rakamlar kırmızı oluyor ve "OK" butonu çalışmıyor. Bana 50Hz yok yani.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam