Gönderen Konu: Robotik bilişim ve Processing  (Okunma sayısı 3944 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
Robotik bilişim ve Processing
« : 04 Aralık 2014, 10:54:09 »
Arduino ile ilgili araştırma yaparken denk geldiğim Pinokio isimli bir projeden bahsetmek istedim. Güzel bir videosu var ama vimeo videosunu buraya gömmeyi beceremedim. Merak edenleri alttaki bağlantıya* davet ediyorum.

Proje masa lambasına temel hayvan davranışları kazandırmak istemiş. Merak, ürkme, seslere tepki vermek, ilgi bekleme gibi duygusal özellikleri taklit eden bir sistem oluşturmuşlar. Bunu yaparken de Processing'den faydalanmışlar. Benim merakımı cezbeden aramızda Processing'le ilgilenen birileri mutlaka vardır. Bu tip alışılmış programlama deneyimini aşan işlerde Processing'e çok sık rastlıyorum. Nedir bu Processing'in olayı?

Bonus olarak, eğer ilk proje ilginizi çektiyse, social firefly'a de bakabilirsiniz.

* Pinokio: http://www.creativeapplications.net/processing/pinokio-the-animatronic-lamp-that-is-aware-of-its-environment/

** Social firefly: http://www.creativeapplications.net/arduino-2/social-firefly-arduino/
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: Robotik bilişim ve Processing
« Yanıtla #1 : 04 Aralık 2014, 11:27:40 »
Bunu yaparken de Processing'den faydalanmışlar. Benim merakımı cezbeden aramızda Processing'le ilgilenen birileri mutlaka vardır. Bu tip alışılmış programlama deneyimini aşan işlerde Processing'e çok sık rastlıyorum. Nedir bu Processing'in olayı?
Bizim akermen ve matahari bu processing'i pek severler, sık başvururlar. Retrojen dergideki matahari yazılarında Processing örnekleri de vardır. 3-4 sene önce benzer bir soruyu 7DX'in gümbür gümbür ortamında, akermen'e ben de sormuştum. Detaylarını çok hatırlamıyorum ama belki kendisi veya matahari birkaç satır karalar. En olmadı yüzyüze sorarız tekrar.

Pinokyo da enteresan bir proje. Detaylı olarak inceleyeceğim. Gerçi çocuk sahibi olarak da benzer özellikte bir projeyi hayata geçirebilirsin :)

Çevrimdışı Ragnor

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #2 : 04 Aralık 2014, 12:08:08 »
Processing'in olayı multimedia programlamaya odaklı olması ve kodlaması basit olması. Java benzeri ama overhead'i olmayan basit bir syntax'ı var. Programlarken kod kalabalığı olmuyor. Çizgi çiz diyorsun çizgi çiziyor, webcam'i aç diyorsun webcam'i açıyor. Bunları da 1-2 satır kod ile yapıyorsun. Ekrana bişeyler çizdirmenin ötesinde webcam'idir, değişik input cihazlarıdır falan etkileşime geçmesi de kolay. Bundan dolayı ki demo benzeri ama daha interaktif işler üzerinde çalışmak, birşeyler üretmek çok kolay oluyor processing ile.

Bir Matahari ya da Akermen olmasam da bir iki kelam edeyim, uzun süren sessizliğimi bozayım dedim. (Hayır askerlik bitmedi, izindeyim. 2 ayım kaldı.)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #3 : 04 Aralık 2014, 12:17:48 »
(Hayır askerlik bitmedi, izindeyim. 2 ayım kaldı.)
O zaman şimdilik hoşgeldin diyelim. Yahu 6 ayın 1/3'ü kalmış geriye. Acaba aramızda 6Bin lira(18/3) toplayıp versek de, seni bir an önce aramızda görsek olmaz mı?

Çevrimdışı gibraltar

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #4 : 04 Aralık 2014, 14:43:25 »
Processing'le bir kaç sene evvel çubuk çizmiş olmak dışında bir şey yapmamış biriyim. Çubuğu çizmek için de zaten çubuk fonksiyonu var :) (adı line tabi)

Ancak geçenlerde Processing'in JavaScript portunu karıştırırken, The Nature of Code isimli bir kitaptan haberim oldu. Kitabın dijital sürümünü bedava -bağış da yapabilirsiniz- indirebiliyorsunuz, beğenirseniz basılı sürümü için Amazon'dan sipariş verebilirsiniz sadece 26$

Zaman kısıtı nedeniyle yarım saat kadar bakabildim. Kitap, processing bahanesiyle çok kapsamlı mevzulara değiniyor. Processing için kitap tavsiye edebilecek durumda değilim, ancak oyun geliştirme, veri görselleştirme gibi işlerle uğraşanların kesinlikle okuması gereken bir kitap.

Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #5 : 05 Aralık 2014, 08:44:13 »
Processing'i etkileşimli tasarım dersinde bir kaç sene kullandık. Güzel işler çıkmasına karşın öğrencilerin yarısının kodlamayı başkasına yaptırması sebebiyle, bu dersi, daha basit olduğuna kanaat getirdiğim web tasarımı/css üzerinden anlatmaya geçmek zorunda kaldım.

Daha basit ve aynı işi görebilecek köklü diller olmasına karşın, new school bir dil olması gördüğü ilgiyi ve ilgili rehber/döküman birikimini arttırıyor. Bu sebepren bu tür eğitim öğretim işlerinde gayet uygun oluyor. Ayrıca kodun sonucunu anında görme, hazır bir ide'ye sahip olma, hatta web browser'ında kodlama gibi geliştirme ortamı kolaylıkları da mevcut.

bir de şu var.

Çevrimdışı akermen

• RAAT
  • Retromanik
  • *
« Yanıtla #6 : 05 Aralık 2014, 14:14:22 »
Ragnor'un soyledigi gibi, prototip amacli kullanmak icin ozellikle boilerplate-code yazmaktan kurtarmasi ve platform bagimsiz basit bir IDE'ye sahip olmasi buyuk arti. http://openprocessing.org bu yonunu iyi anlatan guzel bir site. Java tabanli oldugu icin zaten C/C++/Java dillerini bilenler icin de cok hizli bir baslangic sagliyor.

populer olmasinin bir sebebi de MIT Media Lab 'den cikmis olmasina baglanabilir, yaygin modul ve yazili kaynak desteginin yaninda.