Gönderen Konu: Elektronik Hobi Çalışmalarına Nereden ve Nasıl Başlamalı?  (Okunma sayısı 24636 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
Eveet arkadaşlar, 80'li yıllarda popüler olan elektronik kitleri ile ilgili başlığı okuduktan sonra;
http://retrojen.org/pano/index.php?topic=665.0
kendi kendime dedim ki;
"Bak sen de o yıllarda bu kitlerle uğraşsaydın şimdi en azından bozulan retro cihazlarını tamir edebilecek kadar elektronik bilgisine ve el/havya becerisine sahip olurdun."
(Gerçi ben de bu kitlerden 2 (yazı ile iki) adet almış ve yapmayı beceremedikten sonra ipin ucunu bırakmıştım.)   :P

Şimdi ise hem kendim "yeni bir başlangıç" yapmak, hem de çocuklara elektronik ile uğraşma sevgisi, bilgisi aşılamak istiyorum.

Alco'nun açtığı "Elektronik İşleri Alet-Edevatı için Favori ve Tercihler"  konusuna musallat olayım dedim ...
Fakat onun önerisi ile yeni bir konu başlatmanın daha doğru olacağını düşünerek bu başlığı açtım.

Ne dersiniz, çocuklara elektroniği sevdirmek (ve hatta kendim hangi devre elemanlarının ne işe yaradığını vs. anlayıp) bilahare breadboard'lar ve gerçek devre elemanları ile birşeyler ortaya koymaya başlamak için ilk adım olarak TEES'in "Elektronik Deney Setleri"inden alınması iyi olur mu?
http://www.teesmaxx.com/ES-3000-TEES-Elektronik-Expert-Set,PR-7.html

Ya da, çocukların ve kendimin "elektroniğe giriş" için önereceğiniz başka bir yöntem var mıdır?   ::)

Çevrimdışı power

• Retroman
İndirimli olani da var, yaninda trafik seti hediye 119 tl  :)

http://www.teesmaxx.com/ES-1000-TEES-Elektronik-Junior-Set,PR-9.html

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Eveet arkadaşlar, 80'li yıllarda popüler olan elektronik kitleri ile ilgili başlığı okuduktan sonra;
http://retrojen.org/pano/index.php?topic=665.0
kendi kendime dedim ki;
"Bak sen de o yıllarda bu kitlerle uğraşsaydın şimdi en azından bozulan retro cihazlarını tamir edebilecek kadar elektronik bilgisine ve el/havya becerisine sahip olurdun."
(Gerçi ben de bu kitlerden 2 (yazı ile iki) adet almış ve yapmayı beceremedikten sonra ipin ucunu bırakmıştım.)   :P
Hiçbir zaman geç değil biliyorsun. Zaten farklı bir mantıkda olsaydık, bu aletlerle ne işimiz olurdu.
Pratik kazanma meselesinde haklısın. El becerilerini arttırma konusunda tavsiyem; işe bol bol kablo lehimleyerek başlaman. Elindeki cihazların scart kablolarını hazır almak yerine, sen yapabilirsin mesela. Sonrasında da komponentlere geçersin.

Alıntı
Ne dersiniz, çocuklara elektroniği sevdirmek (ve hatta kendim hangi devre elemanlarının ne işe yaradığını vs. anlayıp) bilahare breadboard'lar ve gerçek devre elemanları ile birşeyler ortaya koymaya başlamak için ilk adım olarak TEES'in "Elektronik Deney Setleri"inden alınması iyi olur mu?
http://www.teesmaxx.com/ES-3000-TEES-Elektronik-Expert-Set,PR-7.html
Diğer başlıkta da dediğim gibi; ben TEES'in 250-300 liralık bir set olmadığını düşünüyorum. Benim gözümde max 100 lira eder. O bile değil ya hadi neyse. Bence biraz daha güncel setlere yönelmek daha mantıklı olabilir.

Alıntı
Ya da, çocukların ve kendimin "elektroniğe giriş" için önereceğiniz başka bir yöntem var mıdır?   ::)
İşin teorisi için; MEGEP dokümanlarına bakarak başlanabilir. Sonra da piyasadan Temel Elektronik kitaplarına gözatılabilir. Elbette bu dediklerim kitap olayına sıcak bakıp bakmama ile alakalı birşey. Benzer şekilde Internette de tonlarca doküman var. Hele bir de ingilizce varsa...

Yine şu başlıkta, Türkiye'deki elektronik üzerine olan forumlardan bahsetmiştik. İçlerinde eminim işe yarar dokümanlar ve pratik bilgiler vardır.

TEES yerine güncel birşey olarak, benim en sevdiklerimden biri olan LittleBits'e bir bakmanı tavsiye ederim. Evet ucuz değil ama inan TEES de değil sonuçta :)

Welcome To littleBits

Kickstarter'da da bir sürü güzel proje var.

Birkaç örnek de yazayım:

http://www.kickstarter-conversations.com/2013/06/old-school-radio-shack-for-new-school.html

https://www.kickstarter.com/projects/1842650056/sam-the-ultimate-internet-connected-electronics-ki

https://www.kickstarter.com/projects/cirkits/cirkits-a-sewable-electronics-kit-for-kids

Çocuk meselesine gelince; bence olay, fazla da düşünmeden eline bir nihai amaç vermekte yatıyor. Ben açıkcası bu taktiği uyguluyorum. Bizim temel öğelerimiz; multimetre, pil, motor, lamba, kablo, bant :) Bunlarla, eski kırık dökük oyuncakları modifiye ediyoruz. Misal; ışıkları açılıp kapanan bir araba bile yaptık. Pilleri ters takınca motor ters yöne döndü ve +- olayını da örneklemiş olduk. Zaten multimetre dediğin de akım geçiyor mu yoksa geçmiyor muyu anlamaya yarayan bir alet :)
Elbette senin çocuklar daha büyük olduğu için, seçenek çok daha fazla. Yani ilgisini çekmek lazım.

Kıssadan hisse; biraz kaynaklara gözat ve sonra hemen, basitinden biraz alet edevat alarak işe giriş. Başlamak en önemli adım biliyorsun. Gerisi gelir.

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
İndirimli olani da var, yaninda trafik seti hediye 119 tl  :)

http://www.teesmaxx.com/ES-1000-TEES-Elektronik-Junior-Set,PR-9.html
Bilgi için teşekkürler power fakat linkteki "Junior Set" en düşük model olan ES-1000 modeli. Yani, gördüğüm kadarıyla üzerinde bir hoparlörü bile yok ve buna rağmen 100 TL'yi aşan bir fiyatı var. Bence pahalı (yanında trafik seti hediye etseler bile ...)   ;)

Sevgili Alco bilgi, yorum ve öneriler için teşekkürler.
Dediğin gibi en önemli adım başlayabilmek.
Evde zaten dandik bir havya, dijital multimetre, kırılmış oyuncaklardan çıkma birkaç motor, pil yuvası, hoparlör, led ampul, vs. var.
Bu eldekilerle hele bizimkilere bir "gaz vereyim" belki bilahare ben de birkaç kaynak karıştırdıktan sonra bir breadboard, pinli ara kablolar, dirençler, diyotlar, kondansatörler, artık ne gerekiyorsa işte alıp işi biraz daha büyütürüz.
Eğer onlar ilgi gösterirlerse (ve onların ilgisini görüp ben de gaza gelirsem) kim bilir belki daha sonra da Arduino'lu devreler oluşturmaya bile vardırırız olayı.   8)

Yine de gözlerim bir yandan ikinci el ama temiz ve ucuz bir Tees ES-3000 arıyor olacak. Gören, bilen haberdar ederse sevinirim.   ;D

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
littlebits fena değilmiş ama fiyatı ürkütücü. Birbirine yapışan modüllerin tanesi en az 8$ = 20TL. Örneğin 1 adet kırmızı led 20TL, aynı şekilde 1 adet buton yine 20TL :) Bunları ancak elite ürün seven apple'cılara satabilirsiniz. Lakin beni kesecek bir set var o da toplamda 3450$.

Kafamdan basit bir flip flop devresi yapayım dedim lazım olan malzemeleri sepete attım, 100$ tuttu :) fiyatı bir kenara bırakırsak, fikir şahane. Yine de tees gibi *gerçek* değil. tees setinde kablolar falan bildiğin elektronik işleri var. Bir büyük olmadan yapılması imkansız.

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
littlebits fena değilmiş ama fiyatı ürkütücü.

Ben de Littlebits'in fiyatlarını görünce gerçekten ürktüm!

tees setinde kablolar falan bildiğin elektronik işleri var. Bir büyük olmadan yapılması imkansız.

Doğrusu ben Littlebits yerine Tees'in setini tercih ederim.
Ne o öyle, mıknatıslı "tuğlacıkları" uç uca ekleyip devre yapmak.
Devre dediğinde kablolar veya bakır yollar olmalı.   :P
Özellikle ilk başta bir büyüğün yardımına ihtiyaç duymaları iyi birşey bence. Sonuçta asıl amaç çocuklarla birlikte bir aktivite yapıp ortaya birşey çıkartarak mutlu olmak.   :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
Yine de gözlerim bir yandan ikinci el ama temiz ve ucuz bir Tees ES-3000 arıyor olacak. Gören, bilen haberdar ederse sevinirim.   ;D

Şu anda Sahibinden'de bir tane var. Pazarlık edilebilir ve hemen al açması istenebilir. Çok da kolay satabileceği bir ürün değil. İlerisi için referans olması amacıyla ekte resmini de koyuyorum.

Bir de biz gençken Elektronik Hobi Devreleri, Popüler Elektronik Devreler, Elektronik Oyun Devreleri, Elektronik Devreler diye kitaplar vardı. Hatta şimdi de benzer birşey gördüm. Yazıoğlu/Karaköy/Selanik pasajları veya Online olarak parçalar temin edilip, bu kitaplardaki devreler yapılabilir.

Devre Yapımın'da da birşeyler var. Şuradaki fiyatlar geçerli mi ve site aktif mi bilmiyorum ama eğer geçerliyse epey uygun. Aynı şartlar şunun için de geçerli.

Kurs türü birşey düşünen olursa, Güçlü Tugay'ın ElektronikHobi'sini tavsiye edebilirim. 15 yıldır falan ilgileniyor sanırım bu konuyla. Belki de daha da fazladır. PIC programlama alanında bir nevi C ve Sistem Programcıları Derneği olmuştur.

Genel olarak aklıma gelenler bunlar ama, LittleBits'e "pahalı" ve "ne o öyle mıknatıslı falan filan" diyen babalar için şunu diyeyim: Devir değişiyor beyler! :)  Misal ekte resmini koyduğum börek tepsisi sofraya gelince, bizimkisi "aaaaa Wifi böreği geldi" demiş. :)

Çevrimdışı power

• Retroman
sahibindendeki TEES setin fiyatını 125'e çekmiş  :)

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
Şu anda Sahibinden'de bir tane var. Pazarlık edilebilir ve hemen al açması istenebilir. Çok da kolay satabileceği bir ürün değil. İlerisi için referans olması amacıyla ekte resmini de koyuyorum.
sahibindendeki TEES setin fiyatını 125'e çekmiş  :)

Satıcıya mesaj attım, GeT ilan açarsa alacağım inşallah.  :)

Genel olarak aklıma gelenler bunlar ama, LittleBits'e "pahalı" ve "ne o öyle mıknatıslı falan filan" diyen babalar için şunu diyeyim: Devir değişiyor beyler! :)  Misal ekte resmini koyduğum börek tepsisi sofraya gelince, bizimkisi "aaaaa Wifi böreği geldi" demiş. :)

:)  :)   Wifi Böreği ha, süper benzetme!   :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
Satıcıya mesaj attım, GeT ilan açarsa alacağım inşallah.  :)
Hadi hayırlısı! İyi haberlerini bekliyoruz hep beraber :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
Ynt: Elektronik Hobi Çalışmalarına Nereden ve Nasıl Başlamalı?
« Yanıtla #10 : 27 Ocak 2015, 11:58:18 »
Ne oldu TEES? İlan kalkmış ama... Ses yok mu satıcıdan?

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #11 : 27 Ocak 2015, 13:03:25 »
Ne oldu TEES? İlan kalkmış ama... Ses yok mu satıcıdan?
Görüşmeler devam ediyor.  :P  GeT ilan açabilmek için kendi hesabına bir banka hesabı tanımlamaya çalışıyordu en son, arada birisi de çıkıp elden alabileceğini belirtmiş ama ben önce davrandığım için bana satacağını söyledi. Beklemedeyim.   :P

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #12 : 04 Haziran 2015, 16:52:12 »
Eveeet arkadaşlar, bir Tees deney seti alma olayımız yalan olunca, biz de geçenlerde çocuklarla Selanik Pasajı'na gittik ve birer breadboard, LED, direnç, düğme ve pinli kablolar aldık. :)
Evde zaten pil yuvası, minik ampul, kapı zili, vs. da vardı.
Çocuklarla oturup, "LED yakan devre", "minik ampul yakan devre", "kapı zili çalan devre" gibi primitif devreler yaptık. ;D
Epeyi de hoşlarına gitti. (Maalesef fotoğraf çekmeyi unuttum, yoksa sizlerle de paylaşacaktım.)

Fakat benim elektronik bilgim bu noktada bitiyor.  :P
Biraz kaynak karıştırayım da biraz daha karmaşık devreler yapabilelim diye bakınırken aşağıdaki ilanı gördüm:
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-hobi-oyuncak-oyuncak-biigbangg-elektrolab-midi-egitici-oyuncak-elektrik-devresi-seti-152097588/detay/

BiigBangg ELEKTROLAB Midi Elektrik Devresi Seti adlı bu set Tees'inkine gayet güzel bir alternetif olabilecek gibi görünüyor.
Hem daha modern bir tasarım, hem makul fiyatlı (89 TL), hem de bunun içinden de basit devre şemaları içeren bir kitapçık çıkıyor. (Yani setteki devre elemanlarının aynılarını Selanik Pasajı'ndan alıp, benzeri devreleri breadboard ile de yapabiliriz.)

Ürünün adını googleladım ve aşağıdaki siteye ulaştım:
http://www.bilimciler.com.tr/tr/Urun/elektrik/biigbangg-elektrolab-midi-midi-001/5.aspx
Anladığım kadarıyla bu isim (yani BiigBangg) bu arkadaşlara ait. Yurt dışından bir kaynak bulamadım.

Ne dersiniz alınır mı?

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #13 : 04 Haziran 2015, 18:11:38 »
Eğer temel seviyede programlama bilgisi varsa Arduino bu konuda mükkemmel bir ortam sunuyor. Eğer istersen lego gibi bir birine eklenen modüllerle çalışabilirsin. Hazır satılan demonte arabalar, quadcopterler, robotlar var. Kablolarla uğraşmak istersen breadboard kullanarak devreni kurabilirsin. Damardan girmek istiyorsan shield denilen adaptörleri delikli pertinax ve pin header kullanarak kendin yapabilirsin. Hatta kendi Arduino'nu da yapabilirsin.

Eğer sabrın varsa tüm parçaları Çin'den çok uzuza getirtebilirsin. Başlangıç kitleri içeriğindeki sensörlere göre 40-50 USD civarında değişiyor.

Instructables, Ada furit, Fritzing gibi sitelerden istemediğin kadar tutorial bulabilirsin.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #14 : 05 Haziran 2015, 13:06:10 »
Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler wizofwor.
Özellikle senin githubdaki anlatılarını okuyunca ben de Arduino'ya çok heveslendim.

Yeri gelmişken linkini burada da paylaşalım:  :)
https://github.com/wizofwor/arduino

Gerçekten Arduino hakkında hiçbirşey bilmeyenlerin de anlayacağı şekilde, gayet basit ve adım adım anlatıyorsun.
Bu tutorial'in için de teşekkür ederim. Sayende kolayca Arduino'ya giriş yapabileceğimizi düşünüyorum.  :)

Gerçi benim aklımda Arduino'ya geçişi bir sonraki adım olarak planlamıştım.
Öncelikle, LED/ampul yakmaktan biraz daha karmaşık devreler yapalım, mesela içerisinde dirençten başka kondansatör, diyot, vs. de olan şeyler yapalım, bilahare programlanabilir devrelere geçeriz diye düşünüyorum.
O sebeple, böyle renkli, cicili bicili bir set görünce, çocukların da hoşuna gider, kendileri yalnız da yapabilirler diye düşündüm.