Gönderen Konu: Her platformun Batman Forever'i :D  (Okunma sayısı 21848 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı memrah

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Her platformun Batman Forever'i :D
« : 06 Şubat 2015, 22:33:15 »
Arkadaslar malum biz 8-bitci'ler icin "Batman Forever" Amstrad'in efsanevi demosudur ve kisisel dusunceme gore Amstrad platformunun gercek potansiyelini en iyi ortaya koyan, en etkileyici yazilimlar listesinin en baslarinda gelir. Simdi, sizce diger platformlarin potansiyelini ortaya bu denli iyi koyan demolar hangileri?

Spectrum = ?

Commodore 64 = ?

Amiga = ?

Yarim saattir dusunuyorum, pek sevdigim Sinclair icin hangi demo Batman Forever kadar etkileyici bir turlu karar veremedim.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: Her platformun Batman Forever'i :D
« Yanıtla #1 : 07 Şubat 2015, 10:16:02 »
C64 için farklı yönlerden birbirine üstünlük sağlayan veya farklı teknikleri kullanan bir sürü demo sıralanabilir ama C128'in VDC çipi için yazılmış bu tarz demo 'Risen From Oblivion'dur.

https://www.youtube.com/watch?v=7ftWwGkh9i8

VDC çipi (MOS-8563/8568) 16/64K'lık, 8502 tarafından doğrudan adreslenemeyen bir VRAM'a sahip. Kontrol registerleri de 'memory mapped' değil ($D600-$D601 adresleri üzerinden indirekt ulaşılıyor).

Bu demonun bir de C128'e ait birkaç trick'in kullanıldığı VIC-IIe (8566) sürümü mevcut.

https://www.youtube.com/watch?v=7oYDjKF0D_w

Çevrimdışı hades

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #2 : 07 Şubat 2015, 12:50:23 »

Yukarıdaki demoda 2.12 deki görüntüye bakın. Ekranın üst tarafındaki Crest yazısının backgroundunda Arapça yazılar mevcut.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #3 : 07 Şubat 2015, 14:11:47 »
Yukarıdaki demoda 2.12 deki görüntüye bakın. Ekranın üst tarafındaki Crest yazısının backgroundunda Arapça yazılar mevcut.

Arapça-Osmanlıca uzmanı 'süper şahsiyet' Ref'e sormak lazım, nedir bunlar diye. Ben ibranice ile arapçayı dahi karıştırıyorum :)

Çevrimdışı memrah

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #4 : 07 Şubat 2015, 17:44:19 »
C64 için farklı yönlerden birbirine üstünlük sağlayan veya farklı teknikleri kullanan bir sürü demo sıralanabilir ama C128'in VDC çipi için yazılmış bu tarz demo 'Risen From Oblivion'dur.

VDC çipi (MOS-8563/8568) 16/64K'lık, 8502 tarafından doğrudan adreslenemeyen bir VRAM'a sahip. Kontrol registerleri de 'memory mapped' değil ($D600-$D601 adresleri üzerinden indirekt ulaşılıyor).

Bu demonun bir de C128'e ait birkaç trick'in kullanıldığı VIC-IIe (8566) sürümü mevcut.

https://www.youtube.com/watch?v=7oYDjKF0D_w

C128 konusundaki cehaletimi bagisla ama, bu demoda Z80 CPU hic kullanilmiyor degil mi?

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #5 : 08 Şubat 2015, 10:22:24 »

Arapça-Osmanlıca uzmanı 'süper şahsiyet' Ref'e sormak lazım, nedir bunlar diye. Ben ibranice ile arapçayı dahi karıştırıyorum :)

mübarek dostum Deniz'e (adamınbiri) paslıyorum bu konuyu

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #6 : 08 Şubat 2015, 11:15:31 »
C128 konusundaki cehaletimi bagisla ama, bu demoda Z80 CPU hic kullanilmiyor degil mi?

Z80 kullanıldığını sanmam. 2MHz'de çalışan bir Z80'in Commodore demo camiasına pek bir katkısı olamaz (8502 ile paralel kullanılamıyor). Ama 8502 bu demoda 2MHz hızda çalışıyor. C128'de VIC-IIe çipi kullanılırken de alt-üst border'larda CPU'yu 2MHz hızda çalıştırıp kısmi bir hız avantajı sağlayabiliyorsunuz.

Çevrimdışı memrah

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #7 : 09 Şubat 2015, 01:00:38 »

Asil soruyu da atlama bence. Spectrum platformunun Batman Forever muadili diyebilecegimiz demosu hangisi sence?

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #8 : 09 Şubat 2015, 10:20:36 »

Asil soruyu da atlama bence. Spectrum platformunun Batman Forever muadili diyebilecegimiz demosu hangisi sence?
tldr; öyle bir scene değil bu. Soru yanlış.

Çünkü tek bir demo söylemek büyük haksızlık olur. Bu işler sanat sepet işleri olduğu için her birini kendi içinde değerlendirmek lazım. Örneğin ben the path'i çok etkileyici bulurum. Spectrum olduğu için değil, eserin kendisi oynanabilirliği mükemmel olan bir oyun gibi; duygu, tarz ve zekanın, teknik yeterlilikle iyi bir harmanı (youtube'dan falan izlenemez, arada 1 interlace frame'de -yarım kare- görseller var, onları youtube yok ediyor, 50hz monitörde, orjinal makinede izlenmesi gereken bir demodur). Ağdalı sözler ama başka türlü ifade edemedim. edit: Benim bakışıma göre Batman Forever, the path'ın olgunluğuna ulaşmayı bırak, yanına yaklaşamamış. Bu scene işi böyle, c64 scene iyice olgunlaşmış felaket bir scene, olay makinenin kabiliyetlerinin ötesine geçmiş durumda. Zx Spectrum scene de iyi kötü olgunlaşmış bir scene. Amstrad 50 yıl geriden geliyor bu bağlamda.

Büyük olasılıkla Triebkraft spectrum scene'inin modern anlamda en iyi demolarını yazdı, weed, traumwerk gibi.

https://www.youtube.com/watch?v=9POK5iazmyM

Diğer taraftan eternity industry'den dogma var.

Tabii bunlar hep 90'ların sonu,  2000'lerin ilk yarısında aktif olan gruplar ve eski demolar.

Son dönemde AteBit (paul) ve HooyProgram/UkSceners (Gasman) çok güzel işler çıkardılar ama bunlar bir kişi. Diğer platformlardan, Amigada Jesus Christ Motocross gibi harikalar mevcut ama buna tek demo demek birsürü demoya büyük haksızlık. Aynı şekilde edge of disgrace fanboy'luğu snapshot'a büyük hakaret.

Yani hepsini bir araya toplamış bir "süperdemo" yok ama geniş bir yelpazede ayrı ayrı keyfi çıkarılacak birsürü, belki 500 tane, demo var. Kendini 8 bit bir işlemci üzerinden ifade etmeye çalışan binlerce scene emekçisine haksızlık etmek istemiyorum :D

Son olarak, olgunlaşmış scene nedir abi, ne zırvalıyorsun sen diyenlere şunu izletmek şart (en sevdiğim gruplardan olan Titan'ın müthiş bir yapıtı :) olgunlaşmış scene budur):

Karaoke Sing-Along / Suck my dick bitch

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
« Yanıtla #9 : 09 Şubat 2015, 12:54:00 »

<mübarek mode>Küfi yazıyla yazılmış hat örnekleri. Arapça bilmediğim için okuyamadım maalesef.</mübarek mode>

Çevrimdışı memrah

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #10 : 09 Şubat 2015, 22:44:22 »

Son olarak, olgunlaşmış scene nedir abi, ne zırvalıyorsun sen diyenlere şunu izletmek şart (en sevdiğim gruplardan olan Titan'ın müthiş bir yapıtı :) olgunlaşmış scene budur):

Karaoke Sing-Along / Suck my dick bitch

Bir suru sey vardi yazacagim ama son bu videoyu izledim ve koptum gerisini hatirlamiyorum. Butun yazacaklarim da aklimdan cikmis. Kendime gelip hatirlayinca yazacagim ama. Bitch.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #11 : 10 Şubat 2015, 00:09:47 »
PC'de Batman Forever benim için 'Heaven Seven' idi ve bir başkasını sevemedim.

https://www.youtube.com/watch?v=1aLiwf9X8w4

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #12 : 10 Şubat 2015, 13:01:53 »
PC'de Batman Forever benim için 'Heaven Seven' idi ve bir başkasını sevemedim.

https://www.youtube.com/watch?v=1aLiwf9X8w4

Benim heaven7 ile müthiş bir hikayem vardır, bilgisayar başına geçince yazarım, unutturmayın... Hhehe

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #13 : 11 Şubat 2015, 10:20:15 »
@Ref

Heyecanı yükseltmek mi istiyorsun? Anlat şu hikayeyi de dinleyelim :)

Çevrimdışı memrah

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #14 : 11 Şubat 2015, 19:03:16 »
unutturmayın... Hhehe

Hikaye anlatacaktin :)