mübarek dostum Deniz'e (adamınbiri) paslıyorum bu konuyu
Asil soruyu da atlama bence. Spectrum platformunun Batman Forever muadili diyebilecegimiz demosu hangisi sence?
tldr; öyle bir scene değil bu. Soru yanlış.
Çünkü tek bir demo söylemek büyük haksızlık olur. Bu işler sanat sepet işleri olduğu için her birini kendi içinde değerlendirmek lazım. Örneğin ben
the path'i çok etkileyici bulurum. Spectrum olduğu için değil, eserin kendisi oynanabilirliği mükemmel olan bir oyun gibi; duygu, tarz ve zekanın, teknik yeterlilikle iyi bir harmanı (youtube'dan falan izlenemez, arada 1 interlace frame'de -yarım kare- görseller var, onları youtube yok ediyor, 50hz monitörde, orjinal makinede izlenmesi gereken bir demodur). Ağdalı sözler ama başka türlü ifade edemedim. edit: Benim bakışıma göre Batman Forever, the path'ın olgunluğuna ulaşmayı bırak, yanına yaklaşamamış. Bu scene işi böyle, c64 scene iyice olgunlaşmış felaket bir scene, olay makinenin kabiliyetlerinin ötesine geçmiş durumda. Zx Spectrum scene de iyi kötü olgunlaşmış bir scene. Amstrad 50 yıl geriden geliyor bu bağlamda.
Büyük olasılıkla
Triebkraft spectrum scene'inin modern anlamda en iyi demolarını yazdı, weed, traumwerk gibi.
https://www.youtube.com/watch?v=9POK5iazmyMDiğer taraftan
eternity industry'den dogma var.
Tabii bunlar hep 90'ların sonu, 2000'lerin ilk yarısında aktif olan gruplar ve eski demolar.
Son dönemde AteBit (paul) ve HooyProgram/UkSceners (Gasman) çok güzel işler çıkardılar ama bunlar bir kişi. Diğer platformlardan, Amigada
Jesus Christ Motocross gibi harikalar mevcut ama buna tek demo demek birsürü demoya büyük haksızlık. Aynı şekilde edge of disgrace fanboy'luğu snapshot'a büyük hakaret.
Yani hepsini bir araya toplamış bir "süperdemo" yok ama geniş bir yelpazede ayrı ayrı keyfi çıkarılacak birsürü, belki 500 tane, demo var. Kendini 8 bit bir işlemci üzerinden ifade etmeye çalışan binlerce scene emekçisine haksızlık etmek istemiyorum
Son olarak, olgunlaşmış scene nedir abi, ne zırvalıyorsun sen diyenlere şunu izletmek şart (en sevdiğim gruplardan olan Titan'ın müthiş bir yapıtı
olgunlaşmış scene budur):
Karaoke Sing-Along / Suck my dick bitch