Tuhaftır, zaman zaman Türk yazılımlarına olan ilgi çoğalır ve azalır. Benim için ise ömür boyu süren bir kovalamaca oldu bu. Belki de kendim her zaman bir oyun programcısı olmak istediğim için, bana benzeyen organizmaların ne yaptığını görmek istedim. Blog'umda tek tek devam ettirdiğim av sürüyor elbette. Tabii bu denizde kum tanesi, geçmişte commodore.gen.tr sayesinde birkaç oyun daha çıkardık ortaya, ve en önemlisi bence "keloğlan" oldu. Bunun yanında okey, müdür gibi nadir oyunları da avladık.
Fakat her ne kadar bunları bir araya koymaya çalışsak da, bir şekilde bunlar kayboluyor (örn.
http://arda.kisafilm.org/blog/?p=242 ). Ve her yeni dalgada birileri "nerde bu oyunlar?" diye sormaya devam ediyor. Bu tür işleri en iyi kapsamlı bir çalışmayla toparlamak. Bu sefer olayı retro oyunlarla sınırlamak yerine, kapsamlı bir türk oyun veritabanı planlıyorum. Bunu daha önce de konuşmuştuk. Büyük olasılıkla RubyOnRails kullanarak yazacağım, şu anda bazı denemeler yapıyorum. RoR ile çalışmış olanlar varsa yardımını esirgemesin
Bu sebeple (bu sefer lütfen kayıtlara geçsin, geçen sefer Güvenç Kaplan'a kaptırmıştım) Retrojen Türk Oyunları Kütüphanesini başlatmayı düşünüyorum. Kodlamaya bu yaz başlayacağım, başlangıçta şöyle bir yapı düşündüm (moby games misali):
Oyunun adı (varsa alternatif adları)
platformlar
yayımcısı, dağıtımcısı, yayım yılı, yayım formatları
Programcılar, grafikerler, metin yazarı, ses, müzik vb. yani yaratıcıları.
kutu taraması
kaset/cd/floppy fotosu
dergi taramalarına linkler (bu kısım alco ya da perp'in ellerinden öper)
yüklenme ekranı
oyun içi ekranları
kapanış ekranı (sadece üyelikle ve belirli bir butona basarak/captcha ile gösterilecek)
orjinal fiyatı
kontrol yöntemi
türü
diller
yayım türü (bedava/dergi cdsi/klüp üyeliği hediyesi/ticari vs.)
oyuncu sayısı
yüklemeler (adf/dsk/prg/tap/exe vs.)
trivia (bunun türkçesi nasıldır? püf noktası? ince bilgi?)
ek materyaller (roman/hikaye/tam çözüm/stratejiler/hileler/easter eggler)
puanı (bir oylama sistemi olmalı)
yorumlar (bu foruma bağlamayı deneyeceğim)
Başka? Bir türk oyunu veri tabanında ne olabilir?