Gönderen Konu: 3B Yazıcı / 3D Printer Hakkında Herşey  (Okunma sayısı 30980 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
3B Yazıcı / 3D Printer Hakkında Herşey
« : 18 Mayıs 2015, 08:32:22 »
3B Yazıcı / 3D Printer konusunun, yükselen bir değer olduğu yadsınamaz bir gerçek. Bizim ilgi alanlarımız da dahil, pek çok alanda bu cihazlardan faydalanmak mümkün. Hal böyle olunca, dedim bari bu konuda hemen herşey, tek bir başlık altında olsun.

Kıssadan hisse; 3B Yazıcı / 3D Printer konusunda sorunuz, tavsiyeniz, gözleminiz ne varsa bu başlık altında konuşalım.

Ve ilk soruyu da ben sorayım: Ev tipi cihazlar arasında; makul fiyatlara alınabilecek, tavsiye edeceğiniz bir marka model var mı?

Not:

@modelist, senin kullandığın cihazları sormuyorum. Onlar, ev tipi olanların 20 katı fiyata sahip. Beni aşar :)

@ilkergorkem, sen 3D printer almak üzereydin. Ne oldu o iş?

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
Ynt: 3B Yazıcı / 3D Printer Hakkında Herşey
« Yanıtla #1 : 18 Mayıs 2015, 09:46:26 »
O zaman biraz piyasa bilgisi verelim. Geçen hafta Selanik pasajına uğramıştım. Gözüme kestirdiğim arduino parçaları satan bir dükkan var. Neyin nasıl kullanılacağını da sorabileceğiniz. Az bulunur cinsten, ne sattığını bilen bir esnaf.

Bol miktarda 3D yazıcı malzemesi getirmiştler. Biraz muhabbet ettik. 20x20x30cm ebatlarındaki yazıcıyı kit halinde 800TL'ye veriyorlar. Sattıkları modele yerli bir isim vermişler. Broşür falan da bastırmışlar. Ben bu işlerden anlamıyorum derseniz aynı seti kurulu halde de alabiliyorsunuz. O zaman fiyatı 1500TL'ye çıkıyormuş.

Bilgi olarak bir kenarda dursun.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #2 : 18 Mayıs 2015, 10:07:08 »
O zaman biraz piyasa bilgisi verelim. Geçen hafta Selanik pasajına uğramıştım. Gözüme kestirdiğim arduino parçaları satan bir dükkan var. Neyin nasıl kullanılacağını da sorabileceğiniz. Az bulunur cinsten, ne sattığını bilen bir esnaf
Bu bahsettiğin yer Arem Elektronik (Robotizmo) mi? Değilse de biraz ipucu alalım bari :)

Broşürü aldın mı veya elinde fiş varsa ismine bakabilir misin?

Alıntı
Bol miktarda 3D yazıcı malzemesi getirmiştler. Biraz muhabbet ettik. 20x20x30cm ebatlarındaki yazıcıyı kit halinde 800TL'ye veriyorlar. Sattıkları modele yerli bir isim vermişler. Broşür falan da bastırmışlar. Ben bu işlerden anlamıyorum derseniz aynı seti kurulu halde de alabiliyorsunuz. O zaman fiyatı 1500TL'ye çıkıyormuş.

Bilgi olarak bir kenarda dursun.
Bu konu zaten iyice basitleşecek. Sonuçta; tork, rijit gövde, hassasiyet gibi konularda yüksek ihtiyaçları olmadığı için basit bir şekilde yapılan hemen her cihaz, iyi kötü iş görecek. Elbette; dilimleme, ilerleme hızı orantısızlığı, filament takılması, vb konulardaki sıkıntıların da aşılması lazım.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #3 : 18 Mayıs 2015, 10:25:35 »
Kafamı kaldırıp dükkanın tabelasına bakmışlığım yok. Benim için orası merdivenin altındaki dükkan. Broşür tabiki aldım ve kaybettim. Bir daha gidersem yeni bir broşür daha isterim.

Bu konu zaten iyice basitleşecek. Sonuçta; tork, rijit gövde, hassasiyet gibi konularda yüksek ihtiyaçları olmadığı için basit bir şekilde yapılan hemen her cihaz, iyi kötü iş görecek. Elbette; dilimleme, ilerleme hızı orantısızlığı, filament takılması, vb konulardaki sıkıntıların da aşılması lazım.

Tabi 1500 liraya satılan yazıcıdan da fazla bir şey beklememek lazım. Bu kiti alacakların amacı işin prensiplerini öğrenmek veya fazla hassasiyet gerektirmeyen plastik nesneleri evde/atölyede üretmek olmalı. Yoksa sonuç hüsran olacaktır. Bu ucuz 3D yazıcıların DIY projelerine yeni bir boyut getirmesini bekliyorum.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #4 : 18 Mayıs 2015, 18:18:41 »
@Alcofribas

Kendi deneyimlerinle şu işin temel çerçevesini bir belirleyebilir misin? Evde kullanım için, çapaksız, kesin açılı, doğru dürüst, içimize sinebilecek bir nesne üretebilmek mümkün mü? Üretilen nesnelerin dayanıklılığı ve sertliği hangi seviyede? Renk atraksiyonları mevcut mu? Evde kullanımdan kasıt, idealde 1000TL'nin altındaki fiyatlar (kıçımızı yırtsak belki de 2000TL'ye çıkılabilir). Kullanılan hammadde maliyetleri hangi fiyat aralığında? Son 5 yıldaki ilerleme kaydadeğer mi?

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #5 : 19 Mayıs 2015, 00:43:14 »
pasta süslemesinde müthiş bir ilerleme bekliyorum, hele bu 3d printer işi çikolata/şeker ile çalışır hale gelsin...

:)

Çevrimdışı caisson

• C64 Fan
  • RAAT
  • Retroman
  • *
  • Az/Öz
« Yanıtla #6 : 19 Mayıs 2015, 00:51:19 »
kendi 5.25 disklerimi basma hayalim var, bilemiyorum valla :)

Çevrimdışı modelist

• Retroman
« Yanıtla #7 : 19 Mayıs 2015, 09:33:10 »
arkadaşlar profesyonel 3d makine kullanıcısı olarak deneyimlerimi paylaşayım bu çok uzun konu ama ben en kısa özetini vericem.
 Şuan piyasada uygun maliyetlerle satılan 3d makineleri tamamen evde hobi olarak merakınızı gidericek yeteğinizi görselleyebilecek fikirlerinizi boyutlu olarak görmenizi sağlayan birer taşınabilir oyuncak, ama hızla gelişmekte olan bir sektör şimdiden bu konuda tecrübe sahibi olabilmeniz acısından faydalı olabilir ama ben sanayide kullanıcam ticari faliyet içerisine giricem derseniz kesinlikle tavsiye etmem,bunlarla ancak evde çocuklarınıza oyuncak eşinize vazo yapabilirsiniz.
 3d makinelerde
 1.ci derecede önemli olan konu yüzey hassasiyeti yani kat izleri yani micron kalınlıkları,çünkü temizleme konusunda yüzey önemli, sonrasında temizleme sırasında ölçü kaçırmalara sebeb verebilir.
 2.cisi kullandığı materyalleri kalıba alıcaksanız ,santrifüjde kullanıcaksanız ağır metale çevirecekseniz gibi ihtiyaca göre cevap verebilmeli, yani piyasada ucuz yollu 3d makinelerin kullandığı plastik materyel bu konulara uygun değildir
 not: sanayide kulanıcaksanız şeçiminizi yapıcağınız makinenin materyali maddenin üç halini kullanıyor olabilmeniz gerekir yani katı, sıvı,gaz yani kullandığı materyali ısıtıcaksınız katıdan sıvıya sıvıdan gaza geçmeli
 daha profesyoneli direk agır materyal kullanan makineler onları zaten sıkıntısı yok zaten ulaşılabilmesi güç makineler yani çok pahalı yani 200.000 euro başlayan cihazlardır  ;)

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #8 : 19 Mayıs 2015, 11:21:23 »
Benim düşündüğüm kullanım alanı: robot paw, motor braket, sensor mount gibi üretim maliyeti düşük ama kargo stok vb. derken son kullanıcıya pahalı ulaşan malzemeleri evde üretmek. Buna naylon dişlililer ve spacer (distans) tarzı elemanlar da dahil edilebilir.

Benim jeton kanalını da 3D printerda basabilmeyi isterdim. En azından alınlık kısmını daha sağlam yapabilirdim. Zira son partiden sonra alınlık kısmındaki ek yerinden kırıldı.

Bir diğer kullanım alanı da sıkça karşılaştığımız kaybolan kapaklar olabilir. Kaybolan pil kapakları yeniden basılabilir. 1084'lerin eksik kapakları tamamlanabilir.

Tüm bunlar için kullanılacak yazıcının fiyatı ne mertebede olur acaba. İlk mesajımda örneğini verdiğim ucuz yazıcıyla ancak ilk başta bahsettiğim robot parçaları üretilebileceğini düşünüyorum. Diğer işler için yüzey hassasiyeti yeterli olmaz herhalde.

Çevrimdışı modelist

• Retroman
« Yanıtla #9 : 19 Mayıs 2015, 11:54:41 »
Alıntı
Tüm bunlar için kullanılacak yazıcının fiyatı ne mertebede olur acaba. İlk mesajımda örneğini verdiğim ucuz yazıcıyla ancak ilk başta bahsettiğim robot parçaları üretilebileceğini düşünüyorum. Diğer işler için yüzey hassasiyeti yeterli olmaz herhalde.
sahibinden bulabilirsin 900 tl civarı

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #10 : 19 Mayıs 2015, 12:43:54 »
1084'lerin eksik kapakları tamamlanabilir.

ilk tuttuğunda yine kırılsın diye mi :D

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #11 : 19 Mayıs 2015, 14:43:33 »
ilk tuttuğunda yine kırılsın diye mi :D

Filament yerine pet şişe kullanan bir 3D yazıcı vardı. Yeterince ucuza imal edebilirsek kullan at kapak da yapabiliriz. :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #12 : 19 Mayıs 2015, 18:08:58 »
Kendi deneyimlerinle şu işin temel çerçevesini bir belirleyebilir misin? Evde kullanım için, çapaksız, kesin açılı, doğru dürüst, içimize sinebilecek bir nesne üretebilmek mümkün mü?
Şöyle söyleyeyim: Armut piş ağzıma düş durumu henüz yok. Bunlar seri imalattan çıkan çöpsüz üzüm durumunda ürün çıkartamıyorlar henüz. Ama elbette burada; çapaksız, kesin açı gibi kavramların toleransı da önemli. Misal; plastikten post modern, new age, gak guk gubarak tarzı modern takı falan yapıyorsan, tolerans eşiğin yüksek olabilir. Ama modelist'inki gibi gramajın çok yüksek meblağlarla ölçüldüğü ürünler veya hassas mamül ürünler için bu pek de olası değil.

Alıntı
Üretilen nesnelerin dayanıklılığı ve sertliği hangi seviyede? Renk atraksiyonları mevcut mu?
Ev kullanımı ve sertlik ikisi birarada biraz sıkıntılı bir durum. Zira temelde FDM türü makinalardan bahsediyoruz ve bunlarda da iki tür filament(hammadde diyebiliriz) var:
-Birisi; PLA denilen biyokimyasal bazlı ve balvari-şekerlemevari kokulu ürün. Bu doğada geri dönüşebilen ve dayanıklılığı çok da yüksek olmayan bir tür. Ev kullanımına uygun.

-Diğeri; ABS denilen ve çıkardığı gaz sebebiyle ev kullanımına hiç de uygun olmayan plastik türü. Ancak bunun da dayanıklılığı epey yüksek.

Yüzlerce seviyesinde değilse bile onlarla ifade edilen rakamlarda renkli filamentler mevcut. Filamentlerin genelde iki sınıfı var ve renklere göre de fiyatlar değişebiliyor. Bu arada konuştuğumuz yazıcılar genelde tek renk çalışan modeller. Çift veya daha çok renk basabilenler biraz daha farklı bir konu. Onlara henüz hiç bulaşmıyoruz.

Alıntı
Evde kullanımdan kasıt, idealde 1000TL'nin altındaki fiyatlar (kıçımızı yırtsak belki de 2000TL'ye çıkılabilir). Kullanılan hammadde maliyetleri hangi fiyat aralığında? Son 5 yıldaki ilerleme kaydadeğer mi?
Son 5 yıldaki ilerleme iyi hoş ama bence daha yolun epey başındayız. Bunlar Ev Bilgisayarları döneminin ZX81'e denk gelen zamanları bence. Ama sonuçta bir yerden de başlamak lazım :)
Modelist'in bahsettiği 900 Liralık yazıcıyı satan arkadaşla görüştüm. Bana dediği "abi ben onu piyasa kaybetmemek için yaptım, öğrenci modeli, eğer ben cihazla uğraşmayıp ürüne konsantre olayım diyorsan onu tavsiye etmem" şeklinde. Benim gözlemlediğim kadarıyla bu aralar mühendislik haricindeki pek çok bölümde de 3B yazıcı ile üretilmiş ödevler falan veriliyor. Haliyle öğrenci adam kalıcı birşey yerine geçici ve en ucuz şekilde işini görecek birşey derdinde oluyor. Yani bunu alırsın ama "yok filament takıldı, yok bilmem ne çalışmıyor" diye uğraşır durursun durumu söz konusu. Cihazın dış kabini yok. Bu da aklınızda olsun. Evde biraz irrite edici bir görüntü olabilir.

Fakat bu konuştuğum arkadaş bana güven verdi. Yanlış hatrlamıyorsam 80'den fazla satışının olduğunu da söyledi. Filament fiyatları da piyasaya göre çok uygun. Bunu da belirtmeden geçmeyeyim.

Benim geçmişten gelen bir talaşlı imalat ve plastik enjeksiyon tecrübem olduğu için bana yepyeni ve bambaşka bir konu değil. Ama hiç alakası olmayan birine de pek de dost canlısı birşeymiş gibi sunamayız :) Apple veya HP ürünlerini beklemek lazım. Ama onda da; Apple'ın yazıcısı 'validesinin nikahı' modunda olur. HP desen; yazıcıyı 100 liraya verir ama sonra filamenti 0.1 düşük yapıp normalin 4 misli para ister. Geriye Epson kalır. O da yırtınır en verimli ve tekno manyağını yapar ama onu da memleketteki teknoloji marketlerde bulamazsın. Yaşasın bitmeyenfilament.com da bize kalır...

Birkaç da link verelim bari:

http://www.tomsguide.com/us/best-3d-printers,review-2236.html

http://nicklievendag.com/filament-guide

http://www.3dexpoturkey.com

http://webrazzi.com/2014/06/06/uc-boyutlu-yazici-ve-tarayici

http://www.priyoid.com/3d-yazici-hakkinda-bilinmesi-gerekenler/hangi-hammadde-size-gore-pla-mi-abs-mi

http://www.priyoid.com/3d-yazici-hakkinda-bilinmesi-gerekenler

http://www.3byazici.com/2012/12/3d-yazicida-abs-mi-pla-mi-kullanmali.html

http://3dprintertr.com

http://www.3dortgen.com

Uygun fiyatlı yazıcı olarak:

https://www.bshlabs.com/products

https://printm3d.com

Bunların üstüne bir de "Print The Legend" çakarsınız artık 'kaymaklı ekmek kadayıfı' hesabı :)

Ben olaya bir de çocuklar açısından bakıyorum. Yaratıcılığı körüklemek adına, bu müthiş bir fırsat. Bugün en sıradan oyuncaklar bile 100 lira mertebesinden başlıyor ki, bence 2bin liralık modeli alsanız bile buna değer. Ama elbette sizin kullanabilmeniz çok önemli, yoksa çocuğun tek başına altından kalkması pek mümkün değil. Düşünsenize Pottery'de el emeği göznuru yaptığı vazoyu basabildiğini... Veya basit bir modelleme programında, ekranda kendi çizdiği bir bardağı bastığını... Bunu çizmek de aslında o kadar kolay ki anlatamam. Yaşasın Revolve komutu :)

Kıssadan hisse; maceracı bir ruhunuz varsa, değişik fikirleri uygulamak adına kesinlikle tavsiye ederim.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #13 : 20 Mayıs 2015, 23:47:01 »
Son 5 yıldaki ilerleme iyi hoş ama bence daha yolun epey başındayız. Bunlar Ev Bilgisayarları döneminin ZX81'e denk gelen zamanları bence.

Bence de oyle. Bu isin nihai hali molekuler yazicilar/yapicilar/yaraticilar olacak sanirim. Akilli bir cep telefonunun (Hatta icindeki veriyle birlikte) ya da 1938 model tam foksiyonel bir daktilonun boyle makinalarda yeninden yaratilacagi gunler uzak degil bana kalirsa. Veriyi ve maddeleri yukleyeceksiniz, istediginizi alacaksiniz. Tabii teknoloji ve bilim soz konusu olunca nihai gibi iddiali kelimeler kullanmamak lazim. Daha ucuk fikirlerin bile gerceklesme olasiligi her zaman var.

Simdilik ilgimi stereolithography prensibiyle calisan yazicilar cekiyor, kullanim dayanimi aramiyorum. Fakat ilk alim ve isletim maliyetlerinin yuksek olmasi, istedigim hacimde calisanlarin ancak astronomik fiyatlarla satilmasi derken uzerinde kafa yormuyorum alirim diye.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı fullgrim

• Retro Meraklısı
    • Adventure Attacks!
« Yanıtla #14 : 22 Mayıs 2015, 01:02:42 »
Model maket parçaları basmak için 3D yazıcım olmasını çok istiyorum ama, ucuz modeller halen yeterli keskinlikte üretim yapmaktan çok uzaklar; kabarmış kek gibi baskı yapıyorlar. Bir de şu sanayi görüntüsünden kurtulmaları lazım, kim oturduğu odaya cnc tezgahı gibi bir makine koymak ister ki?

http://www.tomsguide.com/us/printrtbot-simple-metal-3d-printer,review-2246.html