Kendi deneyimlerinle şu işin temel çerçevesini bir belirleyebilir misin? Evde kullanım için, çapaksız, kesin açılı, doğru dürüst, içimize sinebilecek bir nesne üretebilmek mümkün mü?
Şöyle söyleyeyim: Armut piş ağzıma düş durumu henüz yok. Bunlar seri imalattan çıkan çöpsüz üzüm durumunda ürün çıkartamıyorlar henüz. Ama elbette burada; çapaksız, kesin açı gibi kavramların toleransı da önemli. Misal; plastikten post modern, new age, gak guk gubarak tarzı modern takı falan yapıyorsan, tolerans eşiğin yüksek olabilir. Ama modelist'inki gibi gramajın çok yüksek meblağlarla ölçüldüğü ürünler veya hassas mamül ürünler için bu pek de olası değil.
Üretilen nesnelerin dayanıklılığı ve sertliği hangi seviyede? Renk atraksiyonları mevcut mu?
Ev kullanımı ve sertlik ikisi birarada biraz sıkıntılı bir durum. Zira temelde
FDM türü makinalardan bahsediyoruz ve bunlarda da iki tür filament(hammadde diyebiliriz) var:
-Birisi;
PLA denilen biyokimyasal bazlı ve balvari-şekerlemevari kokulu ürün. Bu doğada geri dönüşebilen ve dayanıklılığı çok da yüksek olmayan bir tür. Ev kullanımına uygun.
-Diğeri;
ABS denilen ve çıkardığı gaz sebebiyle ev kullanımına hiç de uygun olmayan plastik türü. Ancak bunun da dayanıklılığı epey yüksek.
Yüzlerce seviyesinde değilse bile onlarla ifade edilen rakamlarda renkli filamentler mevcut. Filamentlerin genelde iki sınıfı var ve renklere göre de fiyatlar değişebiliyor. Bu arada konuştuğumuz yazıcılar genelde tek renk çalışan modeller. Çift veya daha çok renk basabilenler biraz daha farklı bir konu. Onlara henüz hiç bulaşmıyoruz.
Evde kullanımdan kasıt, idealde 1000TL'nin altındaki fiyatlar (kıçımızı yırtsak belki de 2000TL'ye çıkılabilir). Kullanılan hammadde maliyetleri hangi fiyat aralığında? Son 5 yıldaki ilerleme kaydadeğer mi?
Son 5 yıldaki ilerleme iyi hoş ama bence daha yolun epey başındayız. Bunlar Ev Bilgisayarları döneminin ZX81'e denk gelen zamanları bence. Ama sonuçta bir yerden de başlamak lazım
Modelist'in bahsettiği 900 Liralık yazıcıyı satan arkadaşla görüştüm. Bana dediği "abi ben onu piyasa kaybetmemek için yaptım, öğrenci modeli, eğer ben cihazla uğraşmayıp ürüne konsantre olayım diyorsan onu tavsiye etmem" şeklinde. Benim gözlemlediğim kadarıyla bu aralar mühendislik haricindeki pek çok bölümde de 3B yazıcı ile üretilmiş ödevler falan veriliyor. Haliyle öğrenci adam kalıcı birşey yerine geçici ve en ucuz şekilde işini görecek birşey derdinde oluyor. Yani bunu alırsın ama "yok filament takıldı, yok bilmem ne çalışmıyor" diye uğraşır durursun durumu söz konusu. Cihazın dış kabini yok. Bu da aklınızda olsun. Evde biraz irrite edici bir görüntü olabilir.
Fakat bu konuştuğum arkadaş bana güven verdi. Yanlış hatrlamıyorsam 80'den fazla satışının olduğunu da söyledi. Filament fiyatları da piyasaya göre çok uygun. Bunu da belirtmeden geçmeyeyim.
Benim geçmişten gelen bir talaşlı imalat ve plastik enjeksiyon tecrübem olduğu için bana yepyeni ve bambaşka bir konu değil. Ama hiç alakası olmayan birine de pek de dost canlısı birşeymiş gibi sunamayız
Apple veya HP ürünlerini beklemek lazım. Ama onda da; Apple'ın yazıcısı 'validesinin nikahı' modunda olur. HP desen; yazıcıyı 100 liraya verir ama sonra filamenti 0.1 düşük yapıp normalin 4 misli para ister. Geriye Epson kalır. O da yırtınır en verimli ve tekno manyağını yapar ama onu da memleketteki teknoloji marketlerde bulamazsın. Yaşasın bitmeyenfilament.com da bize kalır...
Birkaç da link verelim bari:http://www.tomsguide.com/us/best-3d-printers,review-2236.htmlhttp://nicklievendag.com/filament-guidehttp://www.3dexpoturkey.comhttp://webrazzi.com/2014/06/06/uc-boyutlu-yazici-ve-tarayicihttp://www.priyoid.com/3d-yazici-hakkinda-bilinmesi-gerekenler/hangi-hammadde-size-gore-pla-mi-abs-mihttp://www.priyoid.com/3d-yazici-hakkinda-bilinmesi-gerekenlerhttp://www.3byazici.com/2012/12/3d-yazicida-abs-mi-pla-mi-kullanmali.htmlhttp://3dprintertr.comhttp://www.3dortgen.comUygun fiyatlı yazıcı olarak:
https://www.bshlabs.com/productshttps://printm3d.comBunların üstüne bir de "
Print The Legend" çakarsınız artık 'kaymaklı ekmek kadayıfı' hesabı
Ben olaya bir de çocuklar açısından bakıyorum. Yaratıcılığı körüklemek adına, bu müthiş bir fırsat. Bugün en sıradan oyuncaklar bile 100 lira mertebesinden başlıyor ki, bence 2bin liralık modeli alsanız bile buna değer. Ama elbette sizin kullanabilmeniz çok önemli, yoksa çocuğun tek başına altından kalkması pek mümkün değil. Düşünsenize
Pottery'de el emeği göznuru yaptığı vazoyu basabildiğini... Veya basit bir modelleme programında, ekranda kendi çizdiği bir bardağı bastığını... Bunu çizmek de aslında o kadar kolay ki anlatamam. Yaşasın Revolve komutu
Kıssadan hisse; maceracı bir ruhunuz varsa, değişik fikirleri uygulamak adına kesinlikle tavsiye ederim.