Gönderen Konu: 3B Yazıcı / 3D Printer Hakkında Herşey  (Okunma sayısı 30992 defa)

0 Üye ve 7 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: 3B Yazıcı / 3D Printer Hakkında Herşey
« Yanıtla #15 : 22 Mayıs 2015, 10:13:46 »
Çin girmedi mi bu sektöre? ;)

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #16 : 22 Mayıs 2015, 14:41:08 »

Open hardware olan RepRap yazıcılarının parçalarını veya hazır kurulu halini Çinden getirtebilirsin. Alışveriş sitelerinde bolca bulunuyor.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #17 : 06 Haziran 2015, 21:32:02 »
Ürün gamı çeşitleniyor. Şimdi de ninjaflex diye bir filament çıkmış. Bununla lastik parçalar üretilebiliyor.

http://www.youtube.com/watch?v=7_CNnaOf5B8

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #18 : 06 Haziran 2015, 23:39:25 »
Ürün gamı çeşitleniyor. Şimdi de ninjaflex diye bir filament çıkmış. Bununla lastik parçalar üretilebiliyor.

Flex malzeme genel olarak pahalı. Ninja'nınki hepsinden pahalı :)

Bir de bazı makinada çalışsa da, hepsinde sorunsuz çalışacağının garantisi yok. Extruder'e ayar yapabilmek ya da ayrı bir extruder kafasına sahip olmak gerekebiliyor. Bu da Reprap/Prusa türü cihazlar için 150-200 Lira arası bir maliyet. Yani Flex'i alıp makinanla deneyeceksin yavaş ayarlarla ve verim alıyorsan kullanacaksın. Olmazsa buna uygun bir extruder alacaksın. Değer mi derseniz bence değer.

Sonuçta; ABS ve PLA'ya göre bambaşka bir kapı açtığı da bir gerçek.

Girdi ama kalite malum. Zaten oturmamış bir teknoloji ve incik boncuk dertleri olan bir konu. Bir de üstüne makinasal sıkıntılarla uğraşmak iyice keyif kaçırıcı olur. Bence bu cihazı buradan almak daha mantıklı olabilir. Ama o noktada da satıcılar pek öyle herkese satma gönüllüsü değiller. Biraz, eli bu işe yatkın adamlarla muhatap olmak istiyorlar. Zaten çoğu amatör girişimci. Pro olanların da fiyatları uçuyor. Ama bu amatörler arasında çok ciddi derecede bu işe kafa yormuş olanlar var.

Çini şi meselesinde @ilkergörkem in yaşanmış bir tecrübesi de var sanırım.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #19 : 15 Haziran 2015, 16:31:38 »
3D Print Expo'ya buradan giden oldu mu bilmiyorum ama, ben gittim ve gördüm.

Şimdi de haliyle birkaç satır yazayım.

3D Print Expo 12-14 Haziran 2015 tarihleri arasında Harbiye Askeri Müze'deydi. Ben pazar günü  sabahtan gittim. Trafik epey sakindi. Arabayı, Müze'nin karşısındaki Süleyman Nazif sokakta bir otoparka bıraktım ama Müze'nin bahçesine araçla girip kendi otoparkına bırakabiliyormuşuz. Haberim yoktu bundan.

Fuar katılımcı ve ziyaretçi adedi açısından elbette diğer fuarlar kadar gösterişli değildi. Ama netten takip ettiğim hemen her firma ve hatta daha önce adını duymadıklarım da oradaydı. Ben aslında cihazdan çok, farklı malzeme ve uygulama görmek için gitmiştim. Bu noktada da iyi oldu diyebilirim. Misal; çikolata basan makinayı ve çikolata sarf konusunu yakından gördüm. Malzeme imalatçısı yerli firmalarla tanıştım. Satırarası bilgiler aldım.

Genel olarak iki tür 3D print girişimcisi/katılımcısı var: Gençlerden müteşekkil "Cool ha! isn't it?" ciler ve orta yaş ve üstülerden müteşekkil medikal-reklam ajansı falan filan gibi işler yapıp da "parsayı vururuz olm bu 3D işinden... Hem makina hem de sarfında deli para var" cılar. Ama bunların içinde işini gerçekten iyi kovalayan ve kafa yoranlar da mevcut. Firmaları isimleriyle telaffuz etmek istemiyorum. Ama şöyle söyleyeyim; eğer stand bünyesinde mini etekli hostes varsa, oradan size faydalı olabilecek pek de birşey çıkmaz.

Gençlerin kurdukları firmaların sahipleri genelde özel üniversiteden mezun. Bunlar daha sonra; ya babadan epey sağlam bir sermaye koparmışlar ya da melek yatırımcı bulmuşlar. Ama unutmamak lazım ki şeytan da meleklerden birisi sonuçta :) Sonra bu paralar ile cadde üstü mekanlar açıp birkaç da bayilik almışlar. Konuya çok hakim değiller. Araştırmacı ve geliştirmeci yönleri de yok ne yazık ki...

En beğendiğim, faydalı bulduğum yerler Robosan ve Karabük Üniversitesi idi. Robosan, SLA sistemli 3D yazıcı yapmış ki sanayi adına gerçekten kullanılabilecek bir model olduğunu zaten biliyoruz. Üstüne bir de bunun sarf malzemesi alanında boş durmayıp birşeyler kovalamaya başlamışlar. Cihazın fiyatı da 4000$ idi. Bu tip yazıcılar bildiğimiz eritme mantığı ve ekstrüder olayından tamamen farklı çalışıyor. Bunlarda lazer ışığı reçineyi sertleştirerek objeyi oluşturuyor. Genel olarak 3D baskı teknolojilerinin meraklısı için şu videoyu tavsiye ederim:

http://www.ted.com/talks/joe_desimone_what_if_3d_printing_was_25x_faster?language=tr

Karabük Üniversitesi ufak bir stand açmış ve öğrencilerin yaptıkları 3D printer ve filament çekme ekstürüderini sergiliyorlardı. Çok güzel bir Safranbolu lokumu ikramı da vardı. Öğrencilerin başında bölümden bir Prof duruyordu. Hoca acayip samimi ve içtendi. Kartını verdi ve "eleman, bilgi, yardım kısacası bu konularla ilgili neye ihtiyacınız olursa beni arayın" dedi.

Bizim ailenin kalıpçılık işlerinden dolayı Bayrampaşa piyasasını eskiden beri bilirim. Buradaki makinacılardan birisi de 3D print işine ucundan girmiş. Hem makina hem de sarf getirmeye başlamış. Epey muhabbet ettik. Alçı filament satıyorlardı, onu inceledim.

Yine Bayrampaşa'dan, OO-Kuma filamentleri yapan yerli üretici ile de tanıştım. Konuya epey hakim bir arkadaş. Hatta ona benim aradığım bir filament türü ile ilgili bir makale de yolladım.

Bir de Ankara'dan katılan epey bir firma olması dikkatimi çekti. Çoğu da ODTÜ Teknokent'den gelmiş.

Farklı bir sektörde iş yapıp da, konuya meraklı olduğu için bu 3D işine giren bir abi de vardı. Sanırım firması 3d4e.com.tr idi. Fakat bu abi kendi meraklı olduğu için 5 sene önce kendi cihazını yapmış. Öyle laf ola beri gele bir satıcı değildi. Konuya çok hakim. Epey muhabbet ettik onunla da. Hem ithal ettikleri FlashForge Dreamer modeli cihazları hem de kendi üretimleri olan ve polar çalışan cihazı inceledim. İkisi de epey güzeldi.

Witchdoktor'un gönlüne göre bir yazıcı olan M3D'yi yakından gördüm. Çocuklar hevesini alsın ve bu cihazlarla tanışsın diye gerçekten düşünülebilecek bir cihaz. Kendi de ufak bastıları da. Python Joy kutusu boyutlarında falan. Fiyatı 599$ idi. Yurtdışı fiyatının 349$ olduğunu düşünürsek ne demeli bilemiyorum. Bu da galiba fuar kampanya fiyatı idi :) Çipli filamentten daha önce bahsettim mi hatırlamıyorum ama başta Cube olmak üzere bazı cihazlar illaki kendi özel filamentlerini istiyorlar. Yani cihazı aldığın firmadan filament almaya mahkumsun. M3D'de böyle bir sorun yok. Gerçi bu sorunu aşmanın muhtelif yolları mevcut ama cihaz bakarken ederken yine de aklınızda bulunsun bu detay.

Alco, Harbiye'den bildirdi...

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #20 : 25 Haziran 2015, 17:32:11 »
İstanbulda kendi modellerimizi götürüp 3 boyutlu çıktısını alabileceğimiz bir yer var mıdır diye araştırırken, harita üzerinde baskı merkezlerini arayabildiğimiz bir site keşfettim. İstanbul'da da kayıtlı bayağı bir adres var. Adresini buraya yazıyorum. Bir kenarda dursun.

www.3dhubs.com

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #21 : 25 Haziran 2015, 20:15:30 »
3dhubs güzel bir olay. Yeni bir iş modeli olmuş ya da en azından güncel bir konuya uyarlama olmuş diyelim. Böyle arabasını kiraya verenler var. Tam uymadı ama ben öyle uygun görerek bu örneği verdim :)

@wizofwor

Eğer birilerinden fiyat alırsan bizi de detaylı olarak bilgilendirir misin? Kim kaça basıyor biz de öğrenelim. Hatta senin bastırmak istediğin şey özel değilse, burada veya bir şekilde paylaşır mısın?

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #22 : 26 Haziran 2015, 13:06:55 »
Bir şeyler bastırmak istiyorum ama ne bastıracağımı bilmiyorum. Maksat sonucu ve maliyetleri görmek. Bir arduino projesi için kutu tarzı bir şey olabilir. Netleştirdiğim zaman burada paylaşırım.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #23 : 26 Haziran 2015, 13:55:15 »
Bir şeyler bastırmak istiyorum ama ne bastıracağımı bilmiyorum. Maksat sonucu ve maliyetleri görmek. Bir arduino projesi için kutu tarzı bir şey olabilir. Netleştirdiğim zaman burada paylaşırım.

Herkesin birşeyler bastırası ve eğlenesi var, beklemedeyiz ;)

İlk defa 2D yazıcı alınca işe yarar yaramaz bir dolu şeyi bastırmamız gibi bir şey ;)

Hayal ettiğimiz herşeyi gerçekleştirmek istiyoruz sanki, ayrıca seyretmesi bile keyifli ;)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #24 : 26 Haziran 2015, 21:55:58 »
Wowww!!! Ardunio projesi için kutu ha!!! Adama "sana miras mı kaldı" diye sorarlar :) Şaka bir yana 50 Liradan aşağı kimsenin birşey basacağını sanmıyorum, ama hiç fiyat almadığım için seni yanıltmış olmayayım. İhtiyacım yok ama fiyatlandırmaları ben de merak ediyorum. Aslında birkaç yerden birim fiyat alırsan(kaç saat ve kaç grama göre olacaktır sanırım), sonrasında CURA programına çizimini yükleyip kendin de hesaplayabilirsin. Ama birim fiyat verirler mi bilmiyorum. Çünkü biraz da üzerine bindirme yapabileceklerini düşünüyorum. Yani 50 Lira gibi bir alt sınır vardır ve işin çapına göre başka faktörler de etkiliyordur.

Hadi bizi daha fazla merakta bırakma. Çizimini yap ve yolla.

Fakat maliyetler dışında sonuca dair birkaç kelam edeyim. Sonuçla, yüzey kalitesini kastediyorsan, bunu etkileyen birkaç faktör var. Eğer karşı tarafa özellikle belirtmezsen, sanırım kutuyu "yallah şoför yallah" modunda basarlar. Sonuçta altı üstü bir kutu diye bakar. Ama daha yavaş ve kaliteli çıktı almak da mümkün. Hatta cillop gibi yüzey istiyorsan, kullanılan malzemeye göre değişen, baskı sonrası trickler de var. Fakat bu trickleri adamlar yapmaz, senin uğraşman lazım. Kalıp işinde de böyledir. Kalıpçı kalıbı yapar, sonra gerekiyorsa kalıp "kalıp parlatmacıya" gider.

Herkesin birşeyler bastırası ve eğlenesi var, beklemedeyiz ;)

İlk defa 2D yazıcı alınca işe yarar yaramaz bir dolu şeyi bastırmamız gibi bir şey ;)

Hayal ettiğimiz herşeyi gerçekleştirmek istiyoruz sanki, ayrıca seyretmesi bile keyifli ;)
Retrojen 3D Print Workshop for Seniors ve Retrojen 3D Print Workshop for Kids

Ne güzel olur! diyenler el kaldırsın...

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #25 : 29 Haziran 2015, 10:59:46 »
baskının bazen 2-3 saat sürdüğünü göz önünde tutarak "Retrojen 3D Print Workshop for Kids"in pek fazla müşteri bulamayacağını tahmin etmekteyim :D

Bunun dışında maslaktaki popüler bir hub, 20 lira açılış yapıyor, sonra cm3 x 1TL diyor. Diyelim ki Divide'ye kapak basmak istiyorum, L12xw8xh5= 480 +20 =500TL tutacak.

Tabii bu cm3 modelin kütlesinden ziyade kullanılan filament miktarı olsa daha şahane olacak.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #26 : 29 Haziran 2015, 11:42:43 »
baskının bazen 2-3 saat sürdüğünü göz önünde tutarak "Retrojen 3D Print Workshop for Kids"in pek fazla müşteri bulamayacağını tahmin etmekteyim :D
2-3 saat birşey değil. Hatta abajur(20x20x20) falan gibi birşey basayım dersen 30 saat de sürebilir. Ya da küçük ama kompleks birşey için 10-15 saat de gerekebilir. Fakat burada amaç ne ona bakmak lazım. Ben iddia ediyorum ki; 3 saat içinde bir adama, basit bir CAD programında birşey çizdirip, ders sonunda da bunun baskısını aldırabilirim. Misal aşağıdaki uçak toplam 65 dakika sürdü. Eğer amaç; 3D baskıyı öğretmek ve örneklemek ise, basılacak objenin ne boyutu ne de süresi önemli. Ben bu 3 saatin sadece 1 saatini baskıya ayırıyorum. Mühim olan, ders sonunda o kişinin "nereden başlasam, nasıl etsem, acaba yapabilir miyim" duvarını aşmış olması. Elbette temel bilgisayar kullanma yetisini sahip olmak ve en azından paint programını açmış kapatmış olmak gibi temel şartlarımız da var :)

Ha bir de... For kids kontenjanını zaten doktor(3) ve sen(3) otomatik olarak dolduruyorsunuz be bro :)

Alıntı
Bunun dışında maslaktaki popüler bir hub, 20 lira açılış yapıyor, sonra cm3 x 1TL diyor. Diyelim ki Divide'ye kapak basmak istiyorum, L12xw8xh5= 480 +20 =500TL tutacak.
İşte tam olarak duymak istediğim rakam buydu. Vaayyyy beee! diyorum kibarca... Ama çok da şaşırmadım. Zira adamların hepsi "çiziminizi yollayın size fiyat verelim" dedikleri için kıllanmıştım.

Aslında aynı çizim için birkaç yerden fiyat alsak daha da sağlıklı olur.

Alıntı
Tabii bu cm3 modelin kütlesinden ziyade kullanılan filament miktarı olsa daha şahane olacak.
O zaman adamlar para kazanamaz be bro :) Yukarıdaki uçak için 8(sekiz)gram filament gidiyor.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #27 : 29 Haziran 2015, 14:38:33 »
3D baskıda zaman girdabının hangi aşamasındayız acaba?

Drone'lar, 3D baskı ve 3D gözlük teknolojileri aldı başını gitti. Alakasız olacak ama Microsoft'un HoloLens'ini ben bayağı beğendim.

https://www.youtube.com/watch?v=aThCr0PsyuA

Bu tarz gözlükler 3D tasarım aşamalarını da basitleştireceğe benziyor.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #28 : 29 Haziran 2015, 16:14:49 »
3D baskıda zaman girdabının hangi aşamasındayız acaba?
Girdabını bilmem ama Home Computer dönemi ile karşılaştırırsak 78-83 arasında bir yerlerdeyiz.

Alıntı
Drone'lar, 3D baskı ve 3D gözlük teknolojileri aldı başını gitti. Alakasız olacak ama Microsoft'un HoloLens'ini ben bayağı beğendim.

https://www.youtube.com/watch?v=aThCr0PsyuA

Bu tarz gözlükler 3D tasarım aşamalarını da basitleştireceğe benziyor.

HoloLens güzel ve gerçekten de işleri kolaylaştırabilir. Maker hareketine de olumlu yönde büyük katkısı olur. Daha da genele yayılmayı ciddi oranda hızlandırır.

Ama ben esas şöyle bir teknoloji bekleyişi içindeyim:

http://www.personasynthetics.com

http://www.youtube.com/watch?v=d_7cuBM53vs

Henüz dizi ama, birgün gerçekleşince bu garipler memleketimize gelseler neler yaşarlar acaba :)

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
« Yanıtla #29 : 29 Haziran 2015, 17:38:47 »
Ama ben esas şöyle bir teknoloji bekleyişi içindeyim:

http://www.personasynthetics.com
Tanıtım videolarından gerildim, korku filmi gibi :D