3D Print Expo'ya buradan giden oldu mu bilmiyorum ama, ben gittim ve gördüm.
Şimdi de haliyle birkaç satır yazayım.
3D Print Expo 12-14 Haziran 2015 tarihleri arasında Harbiye Askeri Müze'deydi. Ben pazar günü sabahtan gittim. Trafik epey sakindi. Arabayı, Müze'nin karşısındaki Süleyman Nazif sokakta bir otoparka bıraktım ama Müze'nin bahçesine araçla girip kendi otoparkına bırakabiliyormuşuz. Haberim yoktu bundan.
Fuar katılımcı ve ziyaretçi adedi açısından elbette diğer fuarlar kadar gösterişli değildi. Ama netten takip ettiğim hemen her firma ve hatta daha önce adını duymadıklarım da oradaydı. Ben aslında cihazdan çok, farklı malzeme ve uygulama görmek için gitmiştim. Bu noktada da iyi oldu diyebilirim. Misal; çikolata basan makinayı ve çikolata sarf konusunu yakından gördüm. Malzeme imalatçısı yerli firmalarla tanıştım. Satırarası bilgiler aldım.
Genel olarak iki tür 3D print girişimcisi/katılımcısı var: Gençlerden müteşekkil "Cool ha! isn't it?" ciler ve orta yaş ve üstülerden müteşekkil medikal-reklam ajansı falan filan gibi işler yapıp da "parsayı vururuz olm bu 3D işinden... Hem makina hem de sarfında deli para var" cılar. Ama bunların içinde işini gerçekten iyi kovalayan ve kafa yoranlar da mevcut. Firmaları isimleriyle telaffuz etmek istemiyorum. Ama şöyle söyleyeyim; eğer stand bünyesinde mini etekli hostes varsa, oradan size faydalı olabilecek pek de birşey çıkmaz.
Gençlerin kurdukları firmaların sahipleri genelde özel üniversiteden mezun. Bunlar daha sonra; ya babadan epey sağlam bir sermaye koparmışlar ya da melek yatırımcı bulmuşlar. Ama unutmamak lazım ki şeytan da meleklerden birisi sonuçta
Sonra bu paralar ile cadde üstü mekanlar açıp birkaç da bayilik almışlar. Konuya çok hakim değiller. Araştırmacı ve geliştirmeci yönleri de yok ne yazık ki...
En beğendiğim, faydalı bulduğum yerler Robosan ve Karabük Üniversitesi idi. Robosan, SLA sistemli 3D yazıcı yapmış ki sanayi adına gerçekten kullanılabilecek bir model olduğunu zaten biliyoruz. Üstüne bir de bunun sarf malzemesi alanında boş durmayıp birşeyler kovalamaya başlamışlar. Cihazın fiyatı da 4000$ idi. Bu tip yazıcılar bildiğimiz eritme mantığı ve ekstrüder olayından tamamen farklı çalışıyor. Bunlarda lazer ışığı reçineyi sertleştirerek objeyi oluşturuyor. Genel olarak 3D baskı teknolojilerinin meraklısı için şu videoyu tavsiye ederim:
http://www.ted.com/talks/joe_desimone_what_if_3d_printing_was_25x_faster?language=trKarabük Üniversitesi ufak bir stand açmış ve öğrencilerin yaptıkları 3D printer ve filament çekme ekstürüderini sergiliyorlardı. Çok güzel bir Safranbolu lokumu ikramı da vardı. Öğrencilerin başında bölümden bir Prof duruyordu. Hoca acayip samimi ve içtendi. Kartını verdi ve "eleman, bilgi, yardım kısacası bu konularla ilgili neye ihtiyacınız olursa beni arayın" dedi.
Bizim ailenin kalıpçılık işlerinden dolayı Bayrampaşa piyasasını eskiden beri bilirim. Buradaki makinacılardan birisi de 3D print işine ucundan girmiş. Hem makina hem de sarf getirmeye başlamış. Epey muhabbet ettik. Alçı filament satıyorlardı, onu inceledim.
Yine Bayrampaşa'dan, OO-Kuma filamentleri yapan yerli üretici ile de tanıştım. Konuya epey hakim bir arkadaş. Hatta ona benim aradığım bir filament türü ile ilgili bir makale de yolladım.
Bir de Ankara'dan katılan epey bir firma olması dikkatimi çekti. Çoğu da ODTÜ Teknokent'den gelmiş.
Farklı bir sektörde iş yapıp da, konuya meraklı olduğu için bu 3D işine giren bir abi de vardı. Sanırım firması 3d4e.com.tr idi. Fakat bu abi kendi meraklı olduğu için 5 sene önce kendi cihazını yapmış. Öyle laf ola beri gele bir satıcı değildi. Konuya çok hakim. Epey muhabbet ettik onunla da. Hem ithal ettikleri FlashForge Dreamer modeli cihazları hem de kendi üretimleri olan ve polar çalışan cihazı inceledim. İkisi de epey güzeldi.
Witchdoktor'un gönlüne göre bir yazıcı olan
M3D'yi yakından gördüm. Çocuklar hevesini alsın ve bu cihazlarla tanışsın diye gerçekten düşünülebilecek bir cihaz. Kendi de ufak bastıları da. Python Joy kutusu boyutlarında falan. Fiyatı 599$ idi. Yurtdışı fiyatının 349$ olduğunu düşünürsek ne demeli bilemiyorum. Bu da galiba fuar kampanya fiyatı idi
Çipli filamentten daha önce bahsettim mi hatırlamıyorum ama başta
Cube olmak üzere bazı cihazlar illaki kendi özel filamentlerini istiyorlar. Yani cihazı aldığın firmadan filament almaya mahkumsun. M3D'de böyle bir sorun yok. Gerçi bu sorunu aşmanın muhtelif yolları mevcut ama cihaz bakarken ederken yine de aklınızda bulunsun bu detay.
Alco, Harbiye'den bildirdi...