Aslında hepsinden önce "ben bu 3D printer'ı ne için kullanacağım" sorusunu sormak lazım. Senin; yüzey kalitesi düşüklüğü veya görece olarak baskı süresi uzunluğu gibi sorunlardan haberdar olduğunu düşünerek çok da üzerinde durmuyorum.
Alcofribas: spesifik olarak Prusa ile ilgili goruslerini alabilir miyim:
http://shop.prusa3d.com/en/3d-printers/59-original-prusa-i3-kit-with-lcd.html
Açıkcası ben dahil çoğunluk Prusa ve türevlerini kullanıyor. Isıtmalı tabla, LCD ve Sdkart olduktan sonra gerisi; kaliteli işçilik, iyi extruder ve kaliteli malzemeye kalıyor.
Bizzat test etmedim ama en azından yazılanlar ölçüsünde, linkteki ürün bu dediklerimi karşılıyor sanırım.
- cok fazla materyal destekledigini soyluyor. Bu ne kadar dogru?
Materyal konusunu etkileyen iki temel faktör; ısıtma tablası olup olmaması ve verilen ısı değerlerinin doğru ve tutarlı olarak sağlanıp sağlanamaması. Misal; senin yazıcında heated bed yoksa ABS basamazsın. Çünkü ABS'nin ısıtılmış zemine ihtiyacı var. Diğer materyallerde de benzer durum sözkonusu. Bunun dışında da ısı değerleri olması gerektiği miktarda sürekli olarak kalabiliyorsa hiç sorun olmaz. Diyelim ki; materyalin için tavsiye edilen değerler - ki bunlar üzerinde yazar genelde - heated bed için 85 derece ve extruder için 225 derece ise ve 3D printerın da bunları sağlıyorsa hiçbir sorun çıkmaz.
Isıtmadan bahsetmişken soğutmadan da bahsetmeden geçmeyelim. Bazı malzemeler fanın fazla üflemesini istemez. Bazısı ise tam aksi. Bunları tecrübe ettikçe göreceksin zaten.
Bir de bu materyal çeşitliliği aslında biraz makyaj gibi. Yani; bir yanda PLA, ABS ve PP şeklinde birbirinden tamamen farklı malzemeler var. Diğer yanda ise; bakır filament, ahşap filament veya benzeri ürünlerde "bakır katkılı X", "ahşap tozu katkılı PLA" gibisinden bir durum var.
- kit olarak alip kalibrasyonunu yapmak ne kadar zor?
Kalibrasyon ile tek bir husus kastedilmiyor. Bunu etkileyen birkaç faktör var. Misal; baskı zemini ve baskı kafası gönyesi, motor torklarının ayarlanması, eksen kayışlarının gerginliği, fanların doğru yere doğru miktarda ve doğru süre ile üflemesi, extruder ısısı gibi değişkenler kalibrasyonu temel öğeleridir. Hani sıfırdan, tek tek malzemeleri alıp yapacak olsan "Nightlord, kalibrasyon için biraz vakit ayırırsın, ama gözün korkmasın" derdim. Fakat böyle bir kit alırsan onu bile pek dememe gerek kalmaz. Elbette bu dediğim kişiden kişiye değişir. Yani senin; mühendis gözüyle bakabileceğini, sabırlı ve hassas iş çıkaracağını düşünerek söylüyorum.
Pratikte ise olay şöyle işliyor. Sen printerı topluyorsun ve bir test baskısı alıyorsun. Bu esnada karşılaştığın sorunları da fotoğraflayıp forumlara, gruplara soruyorsun. Onlar da sana "bak yana doğru eğrilik var, demek ki X motorunun voltajını biraz açman lazım" gibisinden yanıtlar veriyorlar.
Kalibrasyon haricinde bir de malzemenin yüzeye yapışmaması gibi bir durum oluyor. Bunun için de kapton bant, mavi bant, aseton, pritt, saç spreyi gibi çözümler mevcut. Zamanı gelince detaylarını konuşuruz