Gönderen Konu: 3B Yazıcı / 3D Printer Hakkında Herşey  (Okunma sayısı 31007 defa)

0 Üye ve 10 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: 3B Yazıcı / 3D Printer Hakkında Herşey
« Yanıtla #30 : 30 Haziran 2015, 23:56:09 »
1084'lerin eksik kapakları tamamlanabilir.

ilk tuttuğunda yine kırılsın diye mi :D

Siz istediniz biz yaptık!

Bir deneme baskısı aldım. Daha dolu olarak bir daha basacağım. Bu 17Gr. tuttu. Bir buçuk saat kadar sürdü. Bu da kullanılır ama sanırım 2.5-3 saat sürecek ve 25Gr. civarı olacak şekilde basarsam mükemmel sonuç çıkacak.

Sadece yandaki tutma kulakçıklarını da basmak mümkün. Böylece elinde orjinal ama kırık kapak varsa tamir edebilirsin.

Çapaklarını almadan foto çektim. Zaten prova baskı bu. Detaylara takılmayın.

Çevrimdışı cengizermis

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
  • Bazı Retro Şeyler @youtube
« Yanıtla #31 : 01 Temmuz 2015, 19:40:15 »
abi çok iyi mi olmuş ne?
Bazı Retro Şeyler @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #32 : 03 Temmuz 2015, 18:40:35 »
Pekii, işliyor mu? Modeli nerden buldun? Boyanavilir mi? 25 gr maliyeti kaç tl oldu?

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #33 : 04 Temmuz 2015, 00:19:00 »
abi çok iyi mi olmuş ne?
Bu daha başlangıç :)

Pekii, işliyor mu? Modeli nerden buldun? Boyanavilir mi? 25 gr maliyeti kaç tl oldu?
Monitör hemen yakınındaydı zaten. Taktım ve denedim. Yuvaya oturuyor, bir sorun yok. Sadece ben acele bastığım ve kulakçıkların altına "support" atmadığım için onlar biraz zayıf. Onu da yukarıda dediğim gibi daha dolu olarak ve yavaş basarsam hallederiz. Yani 17Gr. yerine 25Gr. civarı ve daha yavaş olarak support'lu basmak lazım.

Modellerle ilgili ayrı bir başlık açacağım için burada nereden bulduğumu yazmıyorum. Ayrıca anlatacağım.

Malzeme ABS. Akrilik boya ile sorunsuz boyanıyormuş ama ben denemedim.

1KG. filament yaklaşık olarak 70Lira ile 200Lira arasında değişiyor. Malzemenin cinsi(ABS-PLA-Flex-Bronz-Alçı-Ahşap-Vb.), markası, kalitesi bu fiyatı etkiliyor. Ortalama 100Lira kabul edebiliriz. Buradan hesaba başlanabilir. Elektrik, makina amortisman gibi giderleri de eklemek lazım. Elektrik kesintisi veya bir arıza-tıkanma-kopma durumunda kaldığın yerden devam edemiyorsun. Sadece kontrollü bir şekilde 'filament değişimi' yapabilirsin. Yani malzemenin talaş türü firesi yok ama derdi de çok :)

Çevrimdışı cengizermis

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
  • Bazı Retro Şeyler @youtube
« Yanıtla #34 : 04 Temmuz 2015, 12:18:21 »
şu anda aklıma geldi:
zayıf basılanmalzemeler fiberglass uygulamalar için güzel bir zemin teşkil edebilir hatta zayıf malzeme içine oluklar koyularak ve içine ince metal cubuklar sürülerek güçlü hale getirilebilir.

Bazı Retro Şeyler @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #35 : 15 Ekim 2015, 21:41:04 »
Alcofribas: spesifik olarak Prusa ile ilgili goruslerini alabilir miyim:

http://shop.prusa3d.com/en/3d-printers/59-original-prusa-i3-kit-with-lcd.html

ozellikle merak ettigim:
- cok fazla materyal destekledigini soyluyor. Bu ne kadar dogru?
- kit olarak alip kalibrasyonunu yapmak ne kadar zor?

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #36 : 16 Ekim 2015, 01:23:56 »
Aslında hepsinden önce "ben bu 3D printer'ı ne için kullanacağım" sorusunu sormak lazım. Senin; yüzey kalitesi düşüklüğü veya görece olarak baskı süresi uzunluğu gibi sorunlardan haberdar olduğunu düşünerek çok da üzerinde durmuyorum.

Alcofribas: spesifik olarak Prusa ile ilgili goruslerini alabilir miyim:

http://shop.prusa3d.com/en/3d-printers/59-original-prusa-i3-kit-with-lcd.html
Açıkcası ben dahil çoğunluk Prusa ve türevlerini kullanıyor. Isıtmalı tabla, LCD ve Sdkart olduktan sonra gerisi; kaliteli işçilik, iyi extruder ve kaliteli malzemeye kalıyor.

Bizzat test etmedim ama en azından yazılanlar ölçüsünde, linkteki ürün bu dediklerimi karşılıyor sanırım.

Alıntı
- cok fazla materyal destekledigini soyluyor. Bu ne kadar dogru?
Materyal konusunu etkileyen iki temel faktör; ısıtma tablası olup olmaması ve verilen ısı değerlerinin doğru ve tutarlı olarak sağlanıp sağlanamaması. Misal; senin yazıcında heated bed yoksa ABS basamazsın. Çünkü ABS'nin ısıtılmış zemine ihtiyacı var. Diğer materyallerde de benzer durum sözkonusu. Bunun dışında da ısı değerleri olması gerektiği miktarda sürekli olarak kalabiliyorsa hiç sorun olmaz. Diyelim ki; materyalin için tavsiye edilen değerler - ki bunlar üzerinde yazar genelde -  heated bed için 85 derece ve extruder için 225 derece ise ve 3D printerın da bunları sağlıyorsa hiçbir sorun çıkmaz.

Isıtmadan bahsetmişken soğutmadan da bahsetmeden geçmeyelim. Bazı malzemeler fanın fazla üflemesini istemez. Bazısı ise tam aksi. Bunları tecrübe ettikçe göreceksin zaten.

Bir de bu materyal çeşitliliği aslında biraz makyaj gibi. Yani; bir yanda PLA, ABS ve PP şeklinde birbirinden tamamen farklı malzemeler var. Diğer yanda ise; bakır filament, ahşap filament veya benzeri ürünlerde "bakır katkılı X", "ahşap tozu katkılı PLA" gibisinden bir durum var.

Alıntı
- kit olarak alip kalibrasyonunu yapmak ne kadar zor?
Kalibrasyon ile tek bir husus kastedilmiyor. Bunu etkileyen birkaç faktör var. Misal; baskı zemini ve baskı kafası gönyesi, motor torklarının ayarlanması, eksen kayışlarının gerginliği, fanların doğru yere doğru miktarda ve doğru süre ile üflemesi, extruder ısısı gibi değişkenler kalibrasyonu temel öğeleridir. Hani sıfırdan, tek tek malzemeleri alıp yapacak olsan "Nightlord, kalibrasyon için biraz vakit ayırırsın, ama gözün korkmasın" derdim. Fakat böyle bir kit alırsan onu bile pek dememe gerek kalmaz. Elbette bu dediğim kişiden kişiye değişir. Yani senin; mühendis gözüyle bakabileceğini, sabırlı ve hassas iş çıkaracağını düşünerek söylüyorum.

Pratikte ise olay şöyle işliyor. Sen printerı topluyorsun ve bir test baskısı alıyorsun. Bu esnada karşılaştığın sorunları da fotoğraflayıp forumlara, gruplara soruyorsun. Onlar da sana "bak yana doğru eğrilik var, demek ki X motorunun voltajını biraz açman lazım" gibisinden yanıtlar veriyorlar.

Kalibrasyon haricinde bir de malzemenin yüzeye yapışmaması gibi bir durum oluyor. Bunun için de kapton bant, mavi bant, aseton, pritt, saç spreyi gibi çözümler mevcut. Zamanı gelince  detaylarını konuşuruz

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #37 : 16 Ekim 2015, 02:06:03 »
Tamamdir, cok tesekkurler. Sanirim bir iki ay icinde alacagim, ondan sonra sorularim ve tecrubelerimle ben de geri donerim bu konu basligina. Tekrar tesekkurler tam aradigim cevaplari vermissin :) .

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #38 : 17 Ekim 2015, 00:25:15 »
Tamamdir, cok tesekkurler. Sanirim bir iki ay icinde alacagim, ondan sonra sorularim ve tecrubelerimle ben de geri donerim bu konu basligina. Tekrar tesekkurler tam aradigim cevaplari vermissin :) .
İşine yaradıysa ne mutlu bana. Lakin yazıcı seçiminde fikrin değişirse haberimiz olsun. Zira başka üçkağıtlar da mevcut. Misal; Cube3D tercih edersen bu markanın özel filamentini kullanman lazım. Cihaz ucuz ve albenili ama filament epey pahalı. Gerçi ona da şimdi Cube3Dfree diye bir çözüm var ama....

Bu başlığı okuyan arkadaşlara not olarak, daha önceki satırlarda Witchdoktor'a söylemiş olduğum "3d print olayı henüz Teknosa'dan al kullan durumunda değil" notumu tekrar hatırlatayım. Ben yanıtlarımı Nightlord'a göre verdim. Buradaki "relax" yaklaşımım sizi yanıltmasın. Ama gözünüzü korkutacak bir durum da yok. Aslında olaya şöyle bakabilirsiniz: Eğer retro cihazlarınızı büyük oranda kendiniz tamir edebiliyor veya en azından buna yelteniyorsanız, 3dprint olayı sizi çok üzmez. Demonte makinayı bile yetenekleriniz ve sabrınız nispetinde düşünebilirsiniz. Yok eğer havya tutmaktan bile çekiniyorsanız, demonte makinaya kesinlikle bulaşmayın derim. Hatta aman aman bir ihtiyacınız yoksa, monte edilmişi bile en azından şimdilik düşünmeyin. Fakat her iki kitle için de öncelikli tavsiyem; baskı örneklerini görmeleri ve bu çıktıların kendi amaçlarınız doğrultusunda işe yarayıp yaramayacağına karar vermeniz.

Çocuklu arkadaşlar için başka notlarım olacak. Onların case i biraz daha farklı. Buna "3D modeller nasıl hazırlanır veya nereden temin edilir" başlığında kısaca değineceğim.

Çevrimdışı gibraltar

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #39 : 17 Ekim 2015, 00:35:40 »
Alcofribas, 3b yazıcılar ne zaman metal alaşım, organik malzeme ile baskı yapar hâle gelirler? Tahminin var mı? Yazıcılar bunları yapabildiğinde artık herkesin herşeyi yapabileceği bir döneme gireceğiz de insanlar artık internette blueprint arayacak gibi geliyor bana :)
Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #40 : 17 Ekim 2015, 10:25:04 »
Alcofribas, 3b yazıcılar ne zaman metal alaşım, organik malzeme ile baskı yapar hâle gelirler? Tahminin var mı? Yazıcılar bunları yapabildiğinde artık herkesin herşeyi yapabileceği bir döneme gireceğiz de insanlar artık internette blueprint arayacak gibi geliyor bana :)

arkadaşlar, geçen gün torrentten indirdiğim 0grubu rh- sağ böbrek modelinin seriali çalışmadı, doktor başımda bekliyor böbreği değiştirecek, bana acil adobe sağ böbrek modeli gönderebilecek var mı? 1 kilo kadar sentetik kök hücrem kaldı, şimdilik küçük bişey basıp takıcam, bira içerek deneyip memnun kalırsam orjinalini aalmayı düşünüyorum.

Çevrimdışı gibraltar

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #41 : 17 Ekim 2015, 18:54:14 »
Şu distopik hikayelerdeki gibi durumlar yani. :)
"Hey John şu geçen bahsettiğim böbrek bp'sine ihtiyacım var, Clara'nın durumu kötüleşiyor hayatı buna bağlı!", "Clara'yı terk edersen bi adobe böbrek 2.0 çalışır!", "Böyle bir şeyi istiyor olamazsın, hayır seni kahrolası, bunu aklından bile geçirme!", "pata küte!@"
Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #42 : 17 Ekim 2015, 19:16:36 »
Dun Alcofribas'in daha once onerdigi "Print the Legend" filmini seyrettim. Bu Amerikan Belgeseli formati ve onun kliseleri beni cok rahatsiz eder genelde. Bu film o cercevede nispeten en az gereksiz drama barindiran filmlerden biri olmasiyla hosuma gitti. Herkese tavsiye ederim.

Bu arada Prusa'nin kendi yaptigi kitlerden almayi planliyorum. Gordugum kadariyla 1-2 gunumu alir birlestirmek (1 gun diyorlar ama ben yavas calisirim boyle seylerde). dikkatimi ceken bir diger sey bu printerlar ile insanlar bazi upgrade'ler basip printer'in hassasligini iyilestiriyorlar, veya bazi ufak problemlerin olma sansini azaltiyorlar.

Bakalim ogrenme amacli basliycam ucundan.

Çevrimdışı caisson

• C64 Fan
  • RAAT
  • Retroman
  • *
  • Az/Öz
« Yanıtla #43 : 18 Ekim 2015, 13:05:59 »
herkesin, ayağına eline sağlık.. zira şu olayı çok merak ediyorum ve buradaki bilgiler priceless gibi duruyor... e tabii insanoğlu hep ister bilirsiniz :) kısa zamanda 3d printers/printing for dummies konferansı olursa ben ve ben direk katılırız, zira ihtiyacım olduğundan ötürü basmak istediğim bazı şeyler var (1084 kapak, 1541 mandal, 5.25 disk, kartuş kutusu vb) ama her şeyden önemlisi okumanın yanında, bilen kişilerden on the fly olarak dinlemek daha doğru gibi geliyor :)

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #44 : 19 Ekim 2015, 11:34:41 »
İnsanlara yapay organ üretimi aşamasına gelene kadar retro cihazlara organ naklinde kullanacağız galiba ;)