Gönderen Konu: 3B Yazıcı / 3D Printer Hakkında Herşey  (Okunma sayısı 30986 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: 3B Yazıcı / 3D Printer Hakkında Herşey
« Yanıtla #45 : 19 Ekim 2015, 19:02:25 »
Alcofribas, 3b yazıcılar ne zaman metal alaşım, organik malzeme ile baskı yapar hâle gelirler? Tahminin var mı?

Metal zaten son kullanıcıya ulaşmış şekilde mevcut. Shapeways'in Popular Materials kısmını detaylı incelemeni tavsiye ederim. Hatta Shapeways'i komple incele bence. Bir de imaterialise var. Ona da bakabilirsin. Kısaca söylemek gerekirse; bu firma sipariş üzerine, sanayi tipi 3D yazıcılarla baskı yapıyor. Metalle ilgili sorun; son kullanıcıya "al eve götür çalıştır" şeklinde FDM gibi makul ve mantıklı bir çözüm sunulamaması. Yoksa sanayi tipi çözüm mevcut.

Organikte ise sanırım Lab aşamasını henüz geçemedik.

İkisi için de "ne zaman makul ve mantıklı bir alternatif olurlar" hususunda, ben çok da kısa bir zaman öngöremiyorum. Daha önce de dediğim gibi bence "Home Computer" dönemi ile kıyaslarsak henüz 70'lerin sonu 80'lerin başında bir yerlerdeyiz.

Alıntı
Yazıcılar bunları yapabildiğinde artık herkesin herşeyi yapabileceği bir döneme gireceğiz de insanlar artık internette blueprint arayacak gibi geliyor bana :)
Kesinlikle dediğin gibi oluyor ve daha da olacak. Şu anda çizim depolarına/arşivlerine girip bireysel olarak üretilmiş çözümlere bakıyorsun ve olmadı oturup kendin bir çözüm üretip yine bu depolarda/arşivlerde paylaşıyorsun. Oysa beklediğimiz seviyeye ulaştığımız zaman bizzat Bosch'un sayfasına gidip "elektrik süpergesinin kolçak sabitleme pimini" çizim olarak indirip basacağız.

Bunları görür müyüz dersen, sanırım Organik hariç kısmını görürüz. Organik için net birşey söylemek zor bence.

kısa zamanda 3d printers/printing for dummies konferansı olursa ben ve ben direk katılırız,
Uzun zamanda olursa katılmayacak mısın :)
RAAT için düşünebiliriz ama o kadar kişiye tek cihaz ile etkileşimli birşey yapmak pek olası değil. Gerçekten faydalı olması için; daha üç-beş bilemedin on kişilik bir kitleye ölçülendirme çizimi-modelleme-baskı-pratik bilgiler sorunlar ekseninde birkaç saatlik birşey yapmak lazım. Misal; bir örnek objeyi elimize alacağız, önce kağıda ölçülendirip, sonra bilgisayarda modelleyeceğiz, sonra da yazıcıdan baskı alacağız. Baskı esansında da tips&tricks sohbeti.

Alıntı
zira ihtiyacım olduğundan ötürü basmak istediğim bazı şeyler var (1084 kapak, 1541 mandal, 5.25 disk, kartuş kutusu vb) ama her şeyden önemlisi okumanın yanında, bilen kişilerden on the fly olarak dinlemek daha doğru gibi geliyor :)
Hepsi tamam da "5.25 disk" ile ne kastediyorsun anlamadım. Eğer devamı ile tümleşik okur da "5.25 disk kutusu" diye düşünürsek de bu sefer hem boyut hem bulunurluk açısından çok mantıklı olmaz. İstersen bunu netleştir. Ben de neden olup olmayacağını anlatayım. Ama diğerleri açısından sorun yok. Hatta elimde basılmışları var :)

Bu arada; sen CAD türü bir programla ölçülü çizim yapıyor musun? Yani basmak istediklerin elinde mevcut mu yoksa bulacak mıyız?

Çevrimdışı caisson

• C64 Fan
  • RAAT
  • Retroman
  • *
  • Az/Öz
« Yanıtla #46 : 27 Ekim 2015, 14:00:35 »
Hepsi tamam da "5.25 disk" ile ne kastediyorsun anlamadım. Eğer devamı ile tümleşik okur da "5.25 disk kutusu" diye düşünürsek de bu sefer hem boyut hem bulunurluk açısından çok mantıklı olmaz. İstersen bunu netleştir. Ben de neden olup olmayacağını anlatayım. Ama diğerleri açısından sorun yok. Hatta elimde basılmışları var :)

Bu arada; sen CAD türü bir programla ölçülü çizim yapıyor musun? Yani basmak istediklerin elinde mevcut mu yoksa bulacak mıyız?

direk kullanılabilir 5.25 disk basmak istiyorum dışı ve içi :) 5.25 disk kutusu da iyi fikir, kolilerde duruyo diskler, eziyet valla. uygun boyutta birşeyler tasarlarız gibi geliyo yaw, kırma hevesimi :) CAD programları maalesef bilgi dahilimde olmadığından ötürü hiç girişmedim. Bulabiliriz de, benim 3D'ci arkadaşlara da (eğer yapabiliyolarsa) çizdiririz. onun dışındakiler bildiğin tek yüzey olarak illustrator modunda var elimde :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #47 : 02 Kasım 2015, 19:37:50 »
direk kullanılabilir 5.25 disk basmak istiyorum dışı ve içi :)
Bunun teknik olarak pek mümkün olduğunu sanmıyorum. Ama sonundaki smiley'e istinaden senin de latife yaptığını düşünüyorum :)

Alıntı
5.25 disk kutusu da iyi fikir, kolilerde duruyo diskler, eziyet valla.
Bu mümkün ama anlamsız. 3D printer çok yavaş çalışan ve sarf malzemesi de biraz pahalı bir şey. Disket kutusu gibi bir baskı maliyetli olur.

En iyisi ben sana sıfır ambalaj bir 100 lük kutu ve 10luk 5.25 boş disket ayarlayayım. :)

Alıntı
uygun boyutta birşeyler tasarlarız gibi geliyo yaw, kırma hevesimi :)
Baskı alanını 20x20x20 gibi düşün. Tam bu boyutlarda birşey basayım dersen 40-50 saat civarı sürer. Elbette farklı parametlere göre uzayıp kısalabilir. Filamentin kilosu da 100Lira(daha ucuzu da pahalısı da var) gibi düşün. Firesi pek olmaz. Basacağın şey kaç gramsa harcanan filament de hemen hemen o kadar olur. Bu veriler ışığında kendi hevesini bana ihtiyaç duymadan kendin kırabilirsin :)

Yaa hep diyorum ya... Home Computer devrimi ile kıyaslarsak 70lerin sonu 80lerin başı gibi bir yerdeyiz. En baba program Telefon Rehberi... Hiç sanmıyorum ama, hadi olsun da C64'lü yıllara 80lerin ortasına gelmiş olalım.

Alıntı
CAD programları maalesef bilgi dahilimde olmadığından ötürü hiç girişmedim. Bulabiliriz de, benim 3D'ci arkadaşlara da (eğer yapabiliyolarsa) çizdiririz. onun dışındakiler bildiğin tek yüzey olarak illustrator modunda var elimde :)
Gerek yok canım. Kendimiz çizeriz.

Çevrimdışı gibraltar

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #48 : 02 Kasım 2015, 22:52:05 »

Muhtemelen siz biliyorsunuzdur Autodesk'in geliştirdiği, CAD yazılımlarından daha farklı çalışan Inventor isimli bir programı var. Kolayca plan/çizim yapabilmek için geliştirilmiş ve içinde temel nesnelerden oluşan devasal bir hazır model kütüpanesi mevcut. Kütüpanesindeki nesneler parametrik olarak düzenlenebiliyor. CAD yazılımlarından hiç anlamayan ve çarçabuk sıkılan babam bunun üç yıllık öğrenci sürümüyle ev, makine parçası, gemi falan modelleyebiliyor. Üstelik program otomatik olarak blueprint üretebiliyor. Sanki tam olarak 3d yazıcılar için geliştirilmiş.

Autodesk'in mühendislerinden Eric Haines'in 3d yazıcı hastası bir adam olduğunu görmüştüm, sanırım Inventor yazılmıyla 3d yazıcı sektöründe öncü olmak istiyorlar?

Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #49 : 03 Kasım 2015, 10:52:44 »
Inventor'u ismen biliyorum ama kullanmadım. Benim tercihim Rhino. Ondan önce de Cam/Cam için farklı programlar kullanmıştım. Fakat son dönemde 3D yazıcı meselesine istinaden, kullanımı kolay olarak nitelendirilebilecek epey bir program çıkmış piyasaya. Fazla yetenekli değiller ama ortaya birşeyler çıkartmak işini de epey kolaylaştırmışlar. Ufaktan yazıyorum bunları. En kısa sürede paylaşacağım.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #50 : 03 Kasım 2015, 10:56:36 »
Autodesk Inventor'ın özellikle 3D yazıcılar düşünülerek geliştirilmiş bir program olduğunu zannetmiyorum. Daha ortada 3D yazıcının 't' si yokken makine mühendisliğinde okuyan arkadaşlarım Inventor'da proje yapıyorlardı. En büyük avantajı dinamik modelleme ve stres hesabı yapması olduğunu hatırlıyorum.

Hareketli parçalardan oluşan bir sistemi modelledikten sonra, malzeme parametrelerini de girip çalışıp çalışmadığını deneyebiliyorsun. Parçalar üzerinde oluşan dinamik yükleri görüyorsun. Güzel bir yazılım ancak seri üretim için modelleme yapmıyorsan hele hele DIY işler için overkill olur. Fiyatından bahsetmiyorum. DIY işler için 123D yeterli olmalı.   
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı caisson

• C64 Fan
  • RAAT
  • Retroman
  • *
  • Az/Öz
« Yanıtla #51 : 03 Kasım 2015, 15:31:38 »

Dediğim üzere, konuyu çok bilmeyen ama, sağda solda okuduklarından yola çıkarak yorum yapan biri olarak değerlendir yazacaklarımı... :)

Aslında şaka yapmıyordum, görüyoruz sağda solda yok lens yaptılar yok gitar yok flüt yok ayakkabı, yok bilmemne...
Bir 5.25 ve 3.5 disk basamıyorsa daha çooook yolu var ve şu an için erken derim bu 3D printer işi için:)

Disk kutusuna gelince, maalesef yer sıkıntımdan ötürü disketlerimi (~1000) max 2-3 kutuda toparlamak istiyorum.
Bakalım, nasılsa bu da hızlı gelişecek olan ürünlerden biri, takip edip göreceğiz :)

direk kullanılabilir 5.25 disk basmak istiyorum dışı ve içi :)
Bunun teknik olarak pek mümkün olduğunu sanmıyorum. Ama sonundaki smiley'e istinaden senin de latife yaptığını düşünüyorum :)

Alıntı
5.25 disk kutusu da iyi fikir, kolilerde duruyo diskler, eziyet valla.
Bu mümkün ama anlamsız. 3D printer çok yavaş çalışan ve sarf malzemesi de biraz pahalı bir şey. Disket kutusu gibi bir baskı maliyetli olur.

En iyisi ben sana sıfır ambalaj bir 100 lük kutu ve 10luk 5.25 boş disket ayarlayayım. :)

Alıntı
uygun boyutta birşeyler tasarlarız gibi geliyo yaw, kırma hevesimi :)
Baskı alanını 20x20x20 gibi düşün. Tam bu boyutlarda birşey basayım dersen 40-50 saat civarı sürer. Elbette farklı parametlere göre uzayıp kısalabilir. Filamentin kilosu da 100Lira(daha ucuzu da pahalısı da var) gibi düşün. Firesi pek olmaz. Basacağın şey kaç gramsa harcanan filament de hemen hemen o kadar olur. Bu veriler ışığında kendi hevesini bana ihtiyaç duymadan kendin kırabilirsin :)

Yaa hep diyorum ya... Home Computer devrimi ile kıyaslarsak 70lerin sonu 80lerin başı gibi bir yerdeyiz. En baba program Telefon Rehberi... Hiç sanmıyorum ama, hadi olsun da C64'lü yıllara 80lerin ortasına gelmiş olalım.

Alıntı
CAD programları maalesef bilgi dahilimde olmadığından ötürü hiç girişmedim. Bulabiliriz de, benim 3D'ci arkadaşlara da (eğer yapabiliyolarsa) çizdiririz. onun dışındakiler bildiğin tek yüzey olarak illustrator modunda var elimde :)

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #52 : 17 Kasım 2015, 09:52:48 »
Continous fluid interface diye yeni bir baskı metonundan bahsediliyor. Bu şekilde çok daha hızlı şekilde imalat yapılabiliyormuş.

http://www.youtube.com/watch?v=74BjdHDJeE0

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #53 : 01 Ocak 2016, 20:14:27 »
Yerli ve düzgün bir cihaz olarak şu iş hoşuma gitti. Belki satın almasanız bile destek olmak isteyebilirsiniz.

http://alya3dp.com

http://arikovani.com/projects/75/detail

Bu cihazı yapan kişi Ahmet Alpat isimli bir arkadaş. Kendisi ile yüzyüze tanışmadım ama telefon ile görüşmüşlüğümüz var. Doğru düzgün çalışmalar yapan hevesli ve aktif bir insan imajı var bende.

Bu yazıcı da hem çocuklara yönelik olması hem de fiyatı itibariyle hoşuma gitti. Cevabını henüz bilmiyorum ama kafamda üç soru var:

1- Çocuklara yönelik olduğu için ısıtmalı tabla yok sanırım. Ama yine de takma opsiyonumuz var mı veya ileride olacak mı?

2- Kullandığı filamentlerde çip veya bizi sınırlandıracak bir özellik mevcut mu? Kısacası PLA olmak kaydıyla istediğimiz filamenti alıp takabiliyor muyuz?

3- Lego ürünlerinde patent yok mu yahu? Kafamıza göre istediğimiz yerde kullanabiliyor muyuz?

Çevrimdışı dodogildo

• Retromanik
« Yanıtla #54 : 05 Ocak 2016, 21:23:07 »
One article to rule them all, and in the darkness bind them
https://www.3dhubs.com/best-3d-printer-guide

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #55 : 06 Ocak 2016, 16:17:47 »
Yerli ve düzgün bir cihaz olarak şu iş hoşuma gitti. Belki satın almasanız bile destek olmak isteyebilirsiniz.

http://alya3dp.com

http://arikovani.com/projects/75/detail

Bu cihazı yapan kişi Ahmet Alpat isimli bir arkadaş. Kendisi ile yüzyüze tanışmadım ama telefon ile görüşmüşlüğümüz var. Doğru düzgün çalışmalar yapan hevesli ve aktif bir insan imajı var bende.

Bu yazıcı da hem çocuklara yönelik olması hem de fiyatı itibariyle hoşuma gitti. Cevabını henüz bilmiyorum ama kafamda üç soru var:

1- Çocuklara yönelik olduğu için ısıtmalı tabla yok sanırım. Ama yine de takma opsiyonumuz var mı veya ileride olacak mı?

2- Kullandığı filamentlerde çip veya bizi sınırlandıracak bir özellik mevcut mu? Kısacası PLA olmak kaydıyla istediğimiz filamenti alıp takabiliyor muyuz?

3- Lego ürünlerinde patent yok mu yahu? Kafamıza göre istediğimiz yerde kullanabiliyor muyuz?

Geçenlerde bu arı kovanı ile ilgili tanıtım yazısı gibi bir şeye denk gelmiştim. Açıkçası bu kadar titizlikle hazırlanmış bir projenin bizden birilerinden çıkmış olması beni acayip şaşırttı. Hatta önce bir inanmadım. Nerden aparttılar acaba diye kendi kendime biraz fesatlandım. Sonuçta geldiğim nokta, ortada bir çocuk yok ama olursa ben bunu alırım gibi.

Ancak işin software kısmında acayip şüphelerim var. Eşim resim öğretmeni olduğundan ilk okul çağındaki çocukların 3 boyutlu şeyler çizemeyeceğini biliyorum. Tahtadaki küp çizimini önlerindeki kağıda geçirmek bile çocukların çoğuna zor geliyor. Elinizde bu işleri müthiş kolaylaştıran bir yazılım veya dahi bir çocuk yoksa, onun istediği şeyleri siz çizeceksiniz. Gerçi bu da iyi bir şey. En azından 3D çizimi babadan görerek öğrenir.

//Edit: Kelimelerle anlatmak istediklerimi daha güzel anlatan bir görsel için linke tıklayabilirsiniz. http://www.learningdesign.com/Portfolio/DrawDev/kiddrawing.html

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #56 : 07 Ocak 2016, 13:27:33 »
//Edit: Kelimelerle anlatmak istediklerimi daha güzel anlatan bir görsel için linke tıklayabilirsiniz. http://www.learningdesign.com/Portfolio/DrawDev/kiddrawing.html
@wizofwor, linke tıklayıp baktım da, benim resim yapma gelişimim belli ki 10 ila 12 yaş arası biryerlerde takılıp kalmış. :P

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #57 : 09 Ocak 2016, 15:34:15 »
Nerden aparttılar acaba diye kendi kendime biraz fesatlandım.
Apartılacak ne var anlamadım, bu üzeri lego ile kaplanmış sıradan bir 3d printer?
Minecraft baskısı da yıllardır alınabiliyor, hatta 3d printerlarla yapılan ilk eğlencelik şeylerden biriydi.

Alıntı
Ancak işin software kısmında acayip şüphelerim var.
sürekli reklamı yapılan ama kendisi konusunda hiçbir görsel olmayan tasarım programı bence tinkercad'den ibaret.

Alıntı
Eşim resim öğretmeni olduğundan ilk okul çağındaki çocukların 3 boyutlu şeyler çizemeyeceğini biliyorum.

Çocuklar için 3D tasarım deyince minecraft'ın üzerine birşey tanımam. Bu tasarım programı yazılımcılarına büyük ders oldu bence. Üretilmek istenen nesneyi etrafında, içinde dolaşarak "var etmek" çocuklar için çok daha kolay kavranabiliyor bence. Tek sorun çözünürlük, minecraft'a "assisted build" modu eklenmeli, şu "bitmap to vector" araçlarına benzer şekilde ovalleri oluşturacak yardımlar yapmalı program.

Ceketimi alayım...

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #58 : 09 Ocak 2016, 22:04:16 »
Kendini oluşturabilen 3D printer işine ne diyorsunuz? Hızla gelişen yapay zeka ve 3D printing teknolojileri bir araya geldiğinde insanlığın ara bir form olduğu da tescillenecek gibi. Bu bu dünyaya fazlalığız, hatta global bazda değerlendirildiğinde bir tür 'slow-motion terörist' gibiyiz...

https://en.wikipedia.org/wiki/RepRap_project

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #59 : 09 Ocak 2016, 22:22:29 »
 Bence evrimimizin bir sonraki asamasi yarattigimiz yapay zekanin kendisi olacak zaten. Sanmiyorum ayni anda varolabilecegimizi, ama yokta olmayacagiz. Hem yavas hem de verimisiz biyolojik evrimimiz son bulmus olacak sadece. Bir insandan daha fazla insan onuru tasiyacak kusursuza yakin cocuklarimiz olacak bunlar, insan medeniyetinden arta kalan en iyi seyler.

Soner, cumartesi gecesi forumda takilan adam ruh haliyle bildirdi.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.