Gönderen Konu: Retrojen sayı 0 - Blog  (Okunma sayısı 47283 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Retrojen sayı 0 - Blog
« Yanıtla #30 : 21 Mayıs 2018, 15:44:51 »
Yeni bir dergi kesin çıkmalı. Zamansızlık problem belki fakat 1-2 yılda 2 sayfa yazı yazılamayacak kadar da değildir, acelemiz yok nasıl olsa  :)

Baskı masrafları için de bilgi verebilirseniz sevinirim, bu kadar kişiyiz; tüm masrafları 2-3 kişinin karşılaması gayet gereksiz.

Elbette işin temeli senin de söylediğin gibi, zamansızlık. Yazarları 1-2 hafta dürtünce yazılar dökülüveriyor sorun değil. Hatta bazılarını tutamıyorsun yazıyor da yazıyor. Ama dergi birkaç sayfa yazıdan çok daha fazlası. Editöryel bir yaklaşım isteyen kolektif bir eser. Eğer içerisinde bir "estetik kaygı" yoksa kimsenin ilgisini çekmiyor. O emek içinde olacak yani :) Editörün ne kadar enerjisi var, ne kadar yetenekli, dünya görüşü nasıl, derginin şeklini belirtiyor. Editör, editör, editör... Düşünün işte, 64'lerde apo abi dönemi vs. mac dönemi. Bu durum da editörün haftalarca tam zamanlı çalışmasını gerektiriyor. Düşününün, işi gücü, ailesi ya da kendisi ile ilgileneceğine birkaç ay boyunca tek başına bir dergi tasarlamaya çalışıyor.

Son sayıdan örnek vereyim, yazıma konması için bir bayrak çizdim, yazıyla birlikte gönderdim. Deniz tasarım gereği bayrağın sapını uzatmak zorunda kalmış, bu o kadar küçük bir örnek ki, ama bu sapın uzatılmasına karar verilmesi, bayrağın yerleşimi, oryantasyonu, büyüklüğü, tümü titizlikle alınmış kararlar silsilesi ve eminim sadece o bayrağın yerleşimi 2-3 saatte son haline gelmiştir. Bayrağı oraya koyarsın yazı yan sütuna taşar, öteki tarafa koyarsın sütun çirkin görünür. Düzgün bir dergide bunun gibi binlerce karar var ve tek kişi için aşırı büyük bir yük. Bu yükün altına girmeyince de malesef Word dökümanı gibi oluyor. Elbette bunların hepsini biliyorsunuz, ama ben de bildiğimi ve bunlara özen gösterdiğimi göstermek istedim :D ve bunun altına inmeyi düşünmediğimizi de retrojen'in mottosu yaptık hep. Sayı 2'de çıta daha yukarı yükseldi kesinlikle. Eğer devam edeceksek bu seviyede tutmak da şart oldu.

Masraflar konusu, dediğim gibi, ortada bir bütçe yok zaten. Para lazım oldukça birileri çıkarıp koyuyor. Bu sadece dergi değil site masrafları için de öyle. Bu sene Alco'nun cebinden hizmet alıyoruz, ondan önce shax'taydı. İlk sayı genellikle benim ve renkli sayıları alanların cebinden çıktı, ikinci sayı daha fazla katılımla çıktı, hiç para hesabı yapmadık. Eksik kalınca müsait olan çıkarıp verdi hep. Ama dediğim gibi, baskı ücreti belli olduğunda gönüllülere bir hesap numarası veririz, isteyen istediği kadar gönderebilir.

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #31 : 22 Mayıs 2018, 00:36:33 »
hahaha ben 19 mayıs başlığını bundan önce okuyup şifreli mesaj duydum gibi havalara girdim :D

lakin zaten asıl duyuru buradaymış... Retrojen #2 vatana millete hayırlı olsun

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #32 : 22 Mayıs 2018, 00:39:27 »
hahaha ben 19 mayıs başlığını bundan önce okuyup şifreli mesaj duydum gibi havalara girdim :D

lakin zaten asıl duyuru buradaymış... Retrojen #2 vatana millete hayırlı olsun
haha kabul ediyoruz nightlord, sonuçta bir gün geriden geliyorsun :D daha henüz duyuru sayılmaz zaten, ama bir hareket var o kesin.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #33 : 23 Mayıs 2018, 16:06:24 »
sayı 3'e rezervasyon gerekiyorsa yapalım.  8) masraf için destek nereye atılıyorsa atalım?

emarti

• Ziyaretçi
« Yanıtla #34 : 24 Mayıs 2018, 00:02:58 »
@Ref sürpriz oldu benim için #2. Hiç beklemiyordum, bu hamleyi. #2 çıkarıp #0'ı unutturacak mısın?

Çevrimdışı fullgrim

• Retro Meraklısı
    • Adventure Attacks!
« Yanıtla #35 : 27 Mayıs 2018, 02:21:11 »
Elbette işin temeli senin de söylediğin gibi, zamansızlık. Yazarları 1-2 hafta dürtünce yazılar dökülüveriyor sorun değil. Hatta bazılarını tutamıyorsun yazıyor da yazıyor. Ama dergi birkaç sayfa yazıdan çok daha fazlası. Editöryel bir yaklaşım isteyen kolektif bir eser. Eğer içerisinde bir "estetik kaygı" yoksa kimsenin ilgisini çekmiyor. O emek içinde olacak yani :) Editörün ne kadar enerjisi var, ne kadar yetenekli, dünya görüşü nasıl, derginin şeklini belirtiyor. Editör, editör, editör... Düşünün işte, 64'lerde apo abi dönemi vs. mac dönemi. Bu durum da editörün haftalarca tam zamanlı çalışmasını gerektiriyor. Düşününün, işi gücü, ailesi ya da kendisi ile ilgileneceğine birkaç ay boyunca tek başına bir dergi tasarlamaya çalışıyor.

Son sayıdan örnek vereyim, yazıma konması için bir bayrak çizdim, yazıyla birlikte gönderdim. Deniz tasarım gereği bayrağın sapını uzatmak zorunda kalmış, bu o kadar küçük bir örnek ki, ama bu sapın uzatılmasına karar verilmesi, bayrağın yerleşimi, oryantasyonu, büyüklüğü, tümü titizlikle alınmış kararlar silsilesi ve eminim sadece o bayrağın yerleşimi 2-3 saatte son haline gelmiştir. Bayrağı oraya koyarsın yazı yan sütuna taşar, öteki tarafa koyarsın sütun çirkin görünür. Düzgün bir dergide bunun gibi binlerce karar var ve tek kişi için aşırı büyük bir yük. Bu yükün altına girmeyince de malesef Word dökümanı gibi oluyor. Elbette bunların hepsini biliyorsunuz, ama ben de bildiğimi ve bunlara özen gösterdiğimi göstermek istedim :D ve bunun altına inmeyi düşünmediğimizi de retrojen'in mottosu yaptık hep. Sayı 2'de çıta daha yukarı yükseldi kesinlikle. Eğer devam edeceksek bu seviyede tutmak da şart oldu.

“Elbette bunların hepsini biliyorsunuz” yazmışsın ama açık söylemek gerekirse kendi adıma 2 yıl öncesine kadar hiç bilmiyordum. 1998 ve 2007’de 2 ayrı dergi girişiminin içinde yer almıştım, fakat ikisi de daha prototip aşamasında iptal olunca tasarım konusuna hiç girmemiştik ve bu işler bana çok kolaymış gibi geliyordu. Hani bir başladım mı 1 gün içinde 5-10 sayfa tasarım yapabilecekmişim gibi hissederdim [cehalet mutluluk gerçekten :D ]. 2 yıl kadar önce, bakalım ne kadar yapabileceğim diyerek fan-made bir Gameshow kapağı hazırlamıştım ve pek bir tasarım öğesi bile içermeyen o kapak 5-6 saatimi alınca işin ciddiyetini ancak fark etmiştim. Artık sevdiğim dergilerin editör ve tasarımcıları benim için bir nevi LucasArts adventure’ları mertebesinde.

Retrojen tarafına bakarsak; bence editör/yazı işleri ile sayfa tasarımının tek kişide toplanması, fanzinin genel tasarım bütünlüğü açısından iyi olsa da, dediğin gibi tek kişiye aşırı yük bindiriyor. Tek çözüm işleri paylaşmak olabilir gibi; Retrojen’in [yada başka isimdeki bir derginin] sonraki sayısını Deniz ile birlikte hazırlayabilirsin sanırım. Aranızda oluşacak tasarım ile ilgili fikir ayrılıklarını minimuma indirmek için de; dergiyi tam olarak 2’ye bölerek her biriniz bir yarısından sorumlu olabilir [böylece tek dergide 2 ayrı tasarım dili görebiliriz, ilginç olabilir]. Ayrıca yazarlardan da istekli olanlar kendi yazılarının tasarımını da yapabilirler, evet bu, genel tasarım bütünlüğünü biraz bozar belki ama, solo yazarken aralarda gam harici notalar kullanmak gibi farklı bir tat da bırakabilir. Dergi için bir deadline da olmadığına göre yeni bir sayı neden olmasın!

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #36 : 28 Mayıs 2018, 20:42:06 »
Retrojen tarafına bakarsak; bence editör/yazı işleri ile sayfa tasarımının tek kişide toplanması, fanzinin genel tasarım bütünlüğü açısından iyi olsa da, dediğin gibi tek kişiye aşırı yük bindiriyor. Tek çözüm işleri paylaşmak olabilir gibi; Retrojen’in [yada başka isimdeki bir derginin] sonraki sayısını Deniz ile birlikte hazırlayabilirsin sanırım. Aranızda oluşacak tasarım ile ilgili fikir ayrılıklarını minimuma indirmek için de;

şimdi yeni sayıda göreceksiniz, deniz retrojen tasarımını benden iyi tanıyormuş gibi. Ben tasarlasam bu kadar benzerdi eski sayıya. Yani aramızda bir tasarım ikilemi olmazmış kesinlikle. Üçlemenin bütünlüğü açısından Deniz mükemmel bir iş çıkarmış. İlk gördüğümde keyiften kahkahalarla güldüm :) Hem hep hedeflediğimiz apo ağabey tasarımı seviyesini tutturmuş ama her nasıl olduysa içerikteki bütün kalite de hala görünebilir kalmış. Bu sayı diğer iki sayı gibi görünse de içerik çok daha zengin ve kaliteli. Aklımdaki retrojen hep böyle olmalıydı, bu sebepten harika bir kapanış oluyor.