Iki hafta once Toronto'nun Commodore kullanici grubu TPUG, World of Commodore 2015 adi altinda bir organizasyon duzenledi. TPUG ilginc bir olusum. 1979 yilindan beri kesintisiz surduruyorlar faaliyetlerini. Acilimlari Toronto PET Users Group. Ismi koyanlarin cok ileri goruslu olduklarini soyleyemesek de sonradan neyse ki konsepti PET'den daha fazlasina genisletebilmisler.

Ama yine de daha cok Commodore 128 ve oncesine yonelik calisiyorlar. Arada Amiga 2000'lerde gordum ancak sanirim cok aktif degiller Amiga uzerinde. Sayfalari surada:
http://www.tpug.ca/TPUG'un varligindan uzun suredir haberdar olmama ragmen yogunlugumdan bir turlu firsat bulup aylik toplantilarina katilamadim. Artik yeter deyip "World of Commodore"' a gitmeye karar verdim. Organizasyonun adi "World of Commodore" olunca, ve de Toronto Commodore 64'un vatani sayilacagindan, birazda Turkiye'de duzenlenen organizasyonlarin kapsamini ve kalitesini bildigimden beklentilerim biraz yuksekti.
Organizasyon bir otelin konferans salonunda gerceklestirildi. Yan yana iki salon vardi, biri sunumlar icin ayrilmisti digerinde ise standlar vardi. Yaklasik elli kisi vardi toplam. Beklentimin aksine degil yurt disindan Toronto disindan bile gelen pek yoktu. Cocuklarini getirenler vardi. Play stationlarla yetisen nesillere C64 biraz anlamsiz gelse gerek. Ona ragmen joystick’leri bos birakmadi cocuklar.

Gosts and Goblins’in yeni surumu vardi bir masada. Original kutusunda programlar, kitaplar, kartuslar, satilan stand orta bolumde bulunuyordu. Ustuste dizilmis Amiga 2000’ler ve iki Amiga 500 gordum sistem olarak satilan. Delux Paint II’yi original kutusundan gormek ilk kez kismet oldu.

Kitaplarin cesitliligi ve kalitesi “Ah zamininda bizde olacakti bu kitaplar” dedirtti.
Demo adina hic bir sey yoktu. Sadece sergileme amaciyla getirilmis bilgisayarlar vardi. Iki stand Commodore icin donanim gelistirenlere ayrilmisti. Bunlardan biri Wifi Modem projesiydi. Leif Bloomquist tarafindan konu ile ilgili bir sunum da oldu. Canli olrak BBS’e baglanildi.
Jim Brain Commodore Vic-20 icin gelistirdigi yeni donanimlardan bahsetti. Jim bu isi biraz daha profesyonel yapiyor. Urunlere suradan ulasabilirsiniz:
http://www.go4retro.com/Sunumlardan biri ise cok daha eskilerden bir bilgisayar uzerineydi. 1970’li yillarda Kanada’li bir firma “Microsystems International Ltd” ilk moduler, son kullaniciyi hedefleyen, 8 bit bilgisayari gelistiriyor. Sanirim zamaninin otesinde olduklarindan ticari basari yakalayamayip batiyorlar.
http://www.cse.yorku.ca/museum/collections/MIL/MIL.htmTPUG elemanlari ortalamada bize gore biraz daha ust jenerasyon - yasli demek istemedim

-, 70’lerinde bir abiyle (ismini hatirlamiyorum ama ogrenecegim) Commodore’un kapanisini konustum. Kapatildigi gun buyuk Commodore logosunu indirdiklerini hic unutmam diyor. Fabrikadaki her seyi yok pahasina satmislar. Kendisi de bir suru bilgisayar almis. Tabi en ilginci Commodore 65 bunlarin arasinda. “Gecenlerde Ebay’de kaca satildigini duyunca sasirdim” diyor bu amca. Bir dahaki toplantiya Commodore 65’ini getirmesini rica edecegim.
Lafi cok uzatmayim ve cektigim fotograflari paylasayim:

Mekan

Commodore 8032

BBS'e kablosuz baglanmis bir Commodore64. C64'un kasa super.

Kablosuz modem

Commodore ve Microsoft'u yanyana gormek...

Orjinal kutusunda Deluxe Paint II

PC emule eden Amiga 2000

Eskilerden bir grafik tablet

Amiga 2000'ler. 1200 olsa fiyat sorardim ama 2000 icin aklima bile gelmedi

TPUG'un kurulus sebebi. O zamanlar Retro degilmis tabi

8 inc disket gormemistim hic.

Microsystems International'in huzunlu oykusunun sunumu...

Wifi modem sunumu

Vic-20 icin midi interface yapmislar.

Jim'in urunlerinden.