Selamlar Cengiz,
Uzun zamandır, kanalını şöyle bir oturup izlemek istiyordum. Daha önce bir iki videonun birkaç parçasını izleyebilmiştim. Sonunda bu hafta sonu, gamegear videosu ile başlayarak kanala bir girdim, çıkamadım

Bunun sonucu naçizane düşüncelerimi paylaşmak istedim.
Youtube üzerinden eğitici "kanal" üretme ve yönetme konusu bana hep enteresan gelmiştir. İnsanlık olarak daha yeni öğrendiğimiz bir "format" bu. Bir tv kanalından daha küçük ama rastgele videolardan çok daha planlı bir format. Faydalı olabilmesi için mutlaka "editlenmiş" olması gerekiyor, ama birim video başına harcanan emek çok artırılırsa, kanalın akıcılığı zedeleniyor. Belli sıklıkta yeni video çıkıyor olmalı. Ayrıca konuların 5 dakikalık videolarda işlenebilecek şekilde parçalanması, düzenlenmesi kolay değil.
Kanalın bu açılardan youtube'de gördüğüm en iyi örneklerden biri. Kapsamı çok iyi tanımlanmış. Hedef kitlesi çok net. İşlenen konular çok iyi bölümlenmiş. Videolar çok iyi hazırlanmış:
- uzun bölümlerin hızlı çekim geçmesi
- videoya sonradan eklenmiş yazılarla yapılan düzeltme ve eklemeler
- bazen saniyeler mertebesinde bile olsa boşlukların traşlanmış olması
- genel akıcılık
Ayrıca senin sunumunu, kullandığın dil ve üslubu da çok beğendiğimi belirtmek isterim. Hem "içimizden biri" hem de "düzgün, anlaşılabilir ve saygı çerçevesinde konuşan" bir sunucu.
Yeni video üretme hızın ve kanalın uzunca bir süredir öngörülebilir bir tempoda devam ediyor olması başlı başına çok büyük başarı bana göre.
Bu tip geri besleme amaçlı yazılarda, eser sahibine "beğendiğim özellikleri" söylemenin yanında, "bence geliştirilebilecek özellikleri" de belirtmeye çalışırım. Kanalda gördüklerimden aklıma/gözüme takılan tek şey, başlık ekranlarının estetiği oldu. Videoların başlık ekranları barındırması bence çok olumlu. Ancak bu ekranlar estetik olarak, kanalın geri kalanı ile aynı profesyönellikte görünmüyor. Bunun sebepleri
- kullanılan fontların (ebat ve tür yönünden) çok çeşitli olması
- kullanılan resimlerin ve renklerin yine çok çeşitli stillerde olması
- ekranda yerleşimlerinin bazen biraz "dengesiz" olması (öğeler çok büyük ve aralrında hiç boşluk yok).
Bütün bunlar basit bir şekilde çözülebilir. Mesela, nispeten "minimalistik" bir stil belirleyebilir ve ona sadık kalabilirsin. Atıyorum, bir ekran tasarla (veya tanıdığın grafik tasarımcı bir arkadaşın varsa ondan yardım alabilirsin). Bu ekranda başlık için bir yer olsun, bir tane fotoğraf için yer olsun. Başlık hep aynı tür ve ebatta font kullansın. font rengi ve arka plan rengi hiç değişmesin. Dediğim gibi bu kişisel bir fikir ama bence kanala daha da çok kalite katabilir.
En içten şekilde tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. Artık kanalı düzenli takip edeceğim. Saygılar.