Gönderen Konu: Amiga 1200 Anakart Revizyonları  (Okunma sayısı 7857 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Amiga 1200 Anakart Revizyonları
« : 13 Eylül 2011, 11:26:49 »
A1200 arasında çok bilinen, ünlü liste şöyle, yanına webden edindiğim bilgileri ekledim ufaktan:

Rev 0 (Prototip)
Rev 1 (Yine prototip, ama iyisinden)
Rev 1A (Orjinal, ilk sürüm)
Rev 1B -bilinmiyor
Rev 1D.1 (En şahane sürüm)
Rev 1D.2 (bu çok nadir olmasına karşın piyasada mevcutmuş, olayı nedir, neden nadirdir bilinmez, büyük olasılıkla yanlış bir düzeltme geçirip hemen iptal edilmiştir)
Rev 1D.3 (Budgie Rev -01 Release, E123C ve E125C anakarttan çıkarılmış)
Rev 1D.4 (Budgie Rev -02 Release, üsttekine ek olarak XR358 470Ohm direnç de çıkarılmış, Alice'in 43 numaralı pinine 470Ohm direnç eklenmiş)
Rev 2B (Both budgie Rev -01 and Rev-02 were used. direnç 118 470 Ohm'den 220 Ohm'a düşürülmüş)

Fakat ünlü listenin söylemediği şeyler var, örneğin 2B'deki zamanlama problemlerinin bazı turbo karlarda sorun çıkardığı.
Ayrıca revizyonlar arasında, clockport boyutları değiştirilmiş, böyle olunca makinenin içine takılan kartların kasaya sığmama sorunu peydah oluyormuş.

Başka bildiğiniz sorunlar/avantajlar varmıdır?

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: Amiga 1200 Anakart Revizyonları
« Yanıtla #1 : 13 Eylül 2011, 13:57:42 »
 2b revizyonunda ki zamanlama sorunu ACA1230' un gelmesiyle iyice ayyuka cikti evet. Ama bunun disinda kullanim ergonomisi uzerinde dramatik etki yaratacak super bir olay da yok ortada. Belki gizemli pcmcia sorunu, ama fazlasi degil.

Amiga 1200 restart durumuna gectigi zaman bunu pcmcia ekipmana bildirmek gibi bir huya sahip degil. Bu da restart sorunlarina sebep olabiliyormus. Ben simdiye kadar boyle bir sorun yasamadim. Oysa bazi kaynaklar "pcmci fix" in  mutlaka yapilmasi gerektigini savunur. Bu da revizyon bagimsiz, pcmcia donanim modeline ozel bir kusur sanirim.

Tanri Amiga' yi korusun !
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #2 : 07 Aralık 2017, 14:49:48 »
a1200 sürümleri listesinde yeni bilgiler düşmüş, güncelliyorum:

Rev 0 (Prototip)
Rev 1 (Yine prototip, ama iyisinden)
Rev 1A (Budgie rev 0 - Orjinal, ilk sürüm) 
    256k×16 chip kullanan Chip RAM
    2x uzun clock port, chip ram ve flash ROM genişlemesi için tasarlanmış
    Mouse port'u anakartın bir parçası

Rev 1B (1A ile aynı fakat clock port sayısı 1'e düşürülmüş) - Bu board'lar turbokartlarda sorun çıkarmıyormuş.
Rev 1C  (liste'deki tek fark farklı bir artwork kullanması.)
Rev 1D.1 (En şahane sürüm)
    1x kısa boy clock port header
    Mouse portu artık kasaya bir kurdela kablo ile bağlı

Rev 1D.2 (bu çok nadir olmasına karşın piyasada mevcutmuş, olayı nedir, neden nadirdir bilinmez, büyük olasılıkla yanlış bir düzeltme geçirip hemen iptal edilmiştir)
Rev 1D.3 (Budgie Rev -01 Release, E123C ve E125C anakarttan çıkarılmış)
Rev 1D.4 (Budgie Rev -02 Release, üsttekine ek olarak XR358 470Ohm direnç de çıkarılmış, Alice'in 43 numaralı pinine 470Ohm direnç eklenmiş) Turbo kart sorunları var.
Rev 2B (Budgie rev A - Both budgie Rev -01 and Rev-02 were used. direnç 118 470 Ohm'den 220 Ohm'a düşürülmüş) Ciddi turbo kart sorunları var.
    512k×8 chip kullanan Chip RAM
    mouse portu ayrı bir panele alınmış.
    RGB porttaki +12V eksik. Bu portu kullanan aygıtların harici güç kaynakları kullanmaları gerekiyor.

Fakat ünlü listenin söylemediği şeyler var, örneğin 2B'deki zamanlama problemlerinin bazı turbo karlarda sorun çıkardığı.
Ayrıca revizyonlar arasında, clockport boyutları değiştirilmiş, böyle olunca makinenin içine takılan kartların kasaya sığmama sorunu peydah oluyormuş.

Sonuç olarak, hala en kral 1D1 olarak görünüyor, ikincilik 1D4'te. Fakat 1D1'in takılan genişleme kartlarında aşırı ısınmaya sebep olduğu da rapor edilmiş amibay'de. Bu konuda da 1d4 iyiymiş ama kart çalışırsa artık. Biraz şans işi diyorlar.

Çevrimdışı Oğuzhan

• Retroman
« Yanıtla #3 : 21 Şubat 2020, 14:45:49 »
1D4 en kral değil mi ya :)

Bir de benim araştırdığım kadarıyla 1D4 turbo kartlarında en sorunsuzu. Bendeki anakart 1D4 ve aca1233n, aca (ilk çıkanı modelini anımsayamadım) eski tip blizzard 1-2 turbo kart da denemişliğim var hepsi sorunsuzdu :)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #4 : 21 Şubat 2020, 16:08:27 »

Bir de benim araştırdığım kadarıyla 1D4 turbo kartlarında en sorunsuzu. Bendeki anakart 1D4 ve aca1233n, aca (ilk çıkanı modelini anımsayamadım) eski tip blizzard 1-2 turbo kart da denemişliğim var hepsi sorunsuzdu :)

Sen şanslı kullanıcılardan birisin bu durumda. Bende de 1D4 var, fakat turbokartım yok, umarım o işe bulaşmam, o pahalı bir hobi, hanım kesin boşar bu sefer.

Çevrimdışı Oğuzhan

• Retroman
« Yanıtla #5 : 21 Şubat 2020, 17:02:21 »

Sen şanslı kullanıcılardan birisin bu durumda. Bende de 1D4 var, fakat turbokartım yok, umarım o işe bulaşmam, o pahalı bir hobi, hanım kesin boşar bu sefer.

Benim gözüm 1200 vampirde :) alırsam turboyu satarım hatta vampirli a600ümü bile satarım :)