Dun gecenin macerasi: benim ilk tupgaz ile calisan dokum ocagi burner denemesi.
Yaptigim ilk parti aluminyum eritmede mangal komuru kullanmistim. Malesef eldeki ocak kucuk olunca, icine potayi da koyunca komure az yer kaliyor. komur ocagi dogru sicakliga getirdiginde zaten yarisi yanip bitmis oluyordu. Bu yuzden az miktarda aluminyum eritebildim o sefer.
Bunun uzerine gozumu yakit olarak komur yerine tupgaz'a diktim:
http://www.youtube.com/watch?v=eO8NwseRxSAbu ve bir grup baska videoyu izledikten sonra dun ilk prototipi yaptim. King of random'in tasarimina benzemekle beraber tam ayni degil. Daha sonra evde fotograflayip buraya da koyarim. Ancak elde mevcut olan dusuk basincli mangal regulatoru ile ilk atesi yaktim ve biraz hava/gaz orani denemeleri bile yaptim.
o burner'i ilk yakarken yasadigim heyecan/korkuyu anlatmak lazim
bir elimde gazi acilmis bir grup boru. diger elimde uzun sapli cakmak. hemen yana yangin sondurucuyu falan da hazirladim. ama insan yine de "su cakmagi cakacak ve olecek miyim o an acaba" diye bir korku oluyor. neyse olmedim.
alet de yaklasik 0.4 psi'lik gaz basinciyla bir el mesalesi tadinda yandi. pasif hava girisinin cok yetersiz kaldigini gormek mumkundu. Bu da alevin renginden anlasiliyormus. eger alev sari/turuncu ise daha cok hava istiyor demek. Hava arttikca alev mavilesiyor. Bende atolyede basincli hava hazir oldugu icin hemen diger elimden kontrollu sekilde hava uflemeye basladim. sanirim 10psi bile olmadan en verimli aleve ulastiysam da o hali ile bile yeterince guclu gorunmuyor. ama hava gaz oranini dengelemeye dair hos bir deneyim oldu.
Bir sonraki hedefim, daha yuksek psi destekleyen tupgaz regulatoru ile hali hazirdaki hava sistemime baglanabilen ve hem hava hem gaz basinclarini ayri ayri ayarlayabildigim bir versiyon yapmak.
Tabii bu arada frezeyi kullanarak, hassas delik delme ve dis cekme konularinda gelismeler kaydettim. hatta freze'ye basit bir mod yaparak, yon degistirme switch'i ekledim. boylece dis cekme olayi hayli kolaylasti.
Ama butun bu basamaklarda insanin karsisina yeni enteresan problemler cikiyor ve onlari cozmeyi ogrenince de "haaaa vay be" oluyor insan.