Gönderen Konu: En son hangi urunu aldiniz?  (Okunma sayısı 71622 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: En son hangi urunu aldiniz?
« Yanıtla #165 : 06 Ağustos 2018, 23:46:14 »
 Bu gun vida aldim   :)

Pentium III sistemin cpu cooler' larini bir araya getirecek M3x30MM vidalar gelince paylasmak istedim. Kedi gibi sessiz ve sicak.

Kurulum yaptigim odada bir iklimlendirme cozumu olmadigi icin bosta 48 °C' a ulasti islemciler. Bir tane fan' i yeni degismis Geforce2 Ultra ile birlikte harbiden acayip sessiz bir sey vardi masada. Belki ilerde biraz daha kurcalarim ama simdilik o sasiden cikacak bu konfigurasyon, baska bir guzellik gelecek yerine cunku.

Not: En son bakitigimda 5.36' ydi. En kisa zamanda 10 olmasi dilegiyle. Svihs.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #166 : 09 Ağustos 2018, 13:15:01 »
 Bu gun bir hediye geldi. Sifir bir Mitsumi-Newtronics D509V5 1.2MB / 5.25" Floppy Disk Drive.

Bir retrocuya 12MB 3Dfx Voodoo II SLI set gondermistim, o gun icin fazlam vardi. Muhabbet esnasinda da 1.2MB lik 5.25" kullanilmamis bir surucu aradigimi soyledim. Aradan 1 yil falan gecmistir rahat. Adam unutmamis hatta uzerine bir tane gondermis. Tam ihtiyacim olan seydi bu.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #167 : 09 Ağustos 2018, 18:01:17 »
  Bir de geri donus hikayesi var. Su an satin alinan bir sey yok ama bu basliga cuk oturacak cinsten.

Kuzenime -5V kanalina sahip olmayan yeni nesil psu' lardan bahsedince "Senin bende bir tane eski bilgisayarin var" dedi. Hatirladim bilgisayari ama cok eski bir makina olamazdi. Yani -5V kanalina enerji verebilme ihtimali dusuk bir psu' dur dedim. Neyse kasa geldi ve icinde cidden -5V kanali olan bir Tagan vardi. Faturasini bulursam tam tarihini ogrenebilirim fakat rahat 10 yasinda vardir hatta daha fazlasi.

Heyecanlaninca elim titremis :)

Neticede psu eski, bunu kullanacak degilim. Fakat bi goreyim dedim neymis ne degilmis. Tagan zamaninda ust seviye psu' lar satan bir markaydi hatta donemin en iddialisiydi. Ufak bir hesap hatam yuzunden geldigi gibi iskartaya cikmisti, 580' lik modelini siparis etmistim arkasindan.

Moduler bir psu. Grafik kartlari icin Single/Dual rail secenegi gibi havali ozellikleri var. Bu rail secebilme ozelliginin ne kadar fonksiyonel oldugu tartisilabilir fakat kendi zamani icin ilginc bir sey. Tabii gorunurde her sey yolunda, pcb' yi yerinden cikarincaya kadar

Resmen soke oldum. Pcb' nin lehim yogunluklu bolgesinde isidan dolayi ciddi bir egilme vardi, cok ozensiz bir iscilikle birlestirilmis komponentler. Lehim alanlari o kadar yakinlar ki, iyi taraslanmis bir psu' da asla boyle olmamali. Ornek vermek gerekirse son satin aldigim Seasonic' lerde iscilik boyle

Tagan' in komponentleri kaliteli. Devreler dort ayri pcb' ye bolunmus. Donemindenki incelemelerde verimli bir tasarim oldugu anlatiliyordu fakat hicbir incelemede korkunc montaj kalitesinden bahsedilmiyordu. Bence tasarim da gayet boktan. Acaba butun Tagan psu' lar boylemiydi bilemiyorum fakat bu gun bile sorunsuz calistigini soylemeliyim. Belki ben buyutuyorum.

Son olarak, Tagan cogunlukla Almanya piyasasinda aktifti. OEM manufacturer (Topower) dedigimiz ureticilere yaptiriyordu psu' larini. Artik Tagan falan kalmadi ama Topower hala var. Mesela bir kasa ureticisinin etiketini tasiyan psu satin aliyorsaniz Topower uretimi bir psu alma olasiliginiz hicte dusuk degil.

Fakat asil guzellik kasayla birlikte gelen cpu cooler oldu; Cooler Master Hyper 6. 1Kg' lik, 6 Heatpipe barindiran saf bakir bir Socket-478/754/939/940 Cpu cooler. Zamaninda 100W TDP' li Prescott cpu' lari sessiz sedasiz sogutabilen ender cooler' lardandi. Athlon64 serisiyle harikalar yaratiyordu. Mesela Son kullandigim Hyper 6 uzerinde fan frame yok, psu ve kasanin egzoz fanlariyla sicakta olsa calistiriyordu Athlon64 3200+' si. Ne yazik ki Athlon64 FX' e gecince fansiz calisma senaryosu tutmadi. Boyle olunca yeni bir Hyper 6 siparis etmek zorunda kalmistim. Hala atmaya kiyamiyorum bu cpu cooler' i.

Tam emin degilim ama, Amigaturk donemleri olmasi lazim. Bu Hyper 6' nin pert ettigi bir 5950 Ultra' yi satisa koymustum. Hatali montaj yuzunden dusup 5950 Ultra' nin pcb' yi resmen kazimisti elinden geldigi kadar. Kac yil gecmis uzerinden ama hala aklima geldikce dislerimi sIkIyorum.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #168 : 17 Ağustos 2018, 03:28:48 »
uzun zamandır ne zaman havyaya ihtiyacım olsa beni bir ter basar. Çünkü biliyorum, elimdeki havyalar (birkaç tane var) işi zora koşacaklar. Teknik lise çıkışlıyım, ucuz havyaya yabancı değilim. Derslerde çok çok fazla o tahta saplı havyaları kullanmıştık. Ama şimdilerde anlamıştım ki, lisede bize yaptırdıkları işler hep çok kaba işlermiş.

Bir amigadan SMD sökeceksem başlıyodum gerginleşmeye. Bu yaz artık bir istasyona geçmeyi kafaya koymuştum ve siparişi verdim:
Bir böyyük istasyon (tam bu değil hatta, daha fiyakalısı). Fakat birkaç gün sonra hb'den arayıp ürünün bulunamadığını söylediler. Tekrar işe koyulacaktım ki, Shax çıktı, "bunu al ya, bütün dünya bu havyanın peşinde" diyince fazla oyalanmadan TS-100 aldım. Çünkü ucuzdu lanet olsun ve biliyordum o gün bişey almazsam bu iş yine seneye kalacak. Havyayı her gün kullanan adamlar değiliz ne de olsa, lazım olduğunda yine tahta saplı 20w havyaya kalmak istemiyorum.

Neyse, banggood'dan aldım, 10'günden kısa sürede elime geçti:

Portatif bir havya. 12voltluk bir batarya ile de çalışabilirsiniz. Fakat ideali 20v 3A üzerinde bir güç kaynağı. (36V'a kadar dayanabiliyor). Ben 19v 3.6A bir laptop adaptörü kullandım.  Kalınlığı ve uzunluğu bir tükenmez kalem kadar. Alışana kadar elimi kolumu yakmazsam iyi :)

Sonuçtan memnun kaldım. Eskiden yaptığım rezil lehimleme girişimlerinde suçlu ne lehim teli ne de benim ellerim imiş. Normal duruma döndüm. Elbette daha ucuza çözülebilirdi bu durum ama, ısı kontrollü bir havya bu fiyata ancak.

Hassasiyet, bence +-3 derece. Nerden çıktı bu rakam, şöyle:

Havyayı oda sıcaklığında bıraktığınızda ucunun sıcaklığı oda sıcaklığına yakın oluyor. elime aldığımda 26 gösteriyordu, fotografı çekene kadar 29'a çıktı, tahminen elimin ısısından dolayı. Bir termometre olarak kullanmaya kalkmayın ama uç sıcaklığını doğru düzgün ölçtüğünü düşünüyorum. (bu cümleyi yazdıktan sonra denedim evet, kolumun altına koydum, 37 dereceye kadar çıktı... Başka yerinize sokmadığınız sürece termometre olarak kullanılabilir bence) :)

Çalışınca 3-4 saniyede 300 dereceye çıkıyor. Maksimum 400 dereceye kadar ısınabiliyor ve bir derecelik hassasiyetle ayarlanabiliyor.

Havya sorunumu bu bozulana kadar çözdüğümü düşünüyorum. sağol shax.

Alıntı
Resmen soke oldum. Pcb' nin lehim yogunluklu bolgesinde isidan dolayi ciddi bir egilme vardi, cok ozensiz bir iscilikle birlestirilmis komponentler. Lehim alanlari o kadar yakinlar ki, iyi taraslanmis bir psu' da asla boyle olmamali.
Bu arada Tagan'ın şahane pcb montajı gözlerimi yaktı adeta. Havyayı değiştirsinler bence. O kablolar falan köprü atmış ordan oraya, pcb hattını ince çizip üzerine ince bir tel bakır atıp onu da oraya lehimlemeleri falan tam bir tasarım harikasına benziyor. Ama sağlamlaştırmışlar işte. Biraz tamirci mantığı olmuş ama işe yaramış.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #169 : 17 Ağustos 2018, 13:05:03 »
bunun sözünü etmeye değmez ama 5-6 kalem daha sarf malzemesi aldım, krokodil kablodur, ince/kalın lehim teli, solder wick denilen bakır fırça tel, vs. ama bütün bunları almama sebep olan şey, biten isopropil alkolü tazelemekti. Bunlardan rakı yapıyorum ben... Yok yok şaka. Ara sıra lazım oluyor, gözden uzak tutarak idareli kullanıcaz işte.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #170 : 17 Ağustos 2018, 17:06:05 »
Havyaya sevindim. En kisa zamanda ben de edinmeliyim bundan. Fakat seyi anlamadim, isopropil alkol sisesini. Neden bone taktin ona? Sunumsuz yakalanmayan yeni gelin misali.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #171 : 17 Ağustos 2018, 23:49:15 »
Havyaya sevindim. En kisa zamanda ben de edinmeliyim bundan. Fakat seyi anlamadim, isopropil alkol sisesini. Neden bone taktin ona? Sunumsuz yakalanmayan yeni gelin misali.

kargoda patlamasın diye sunum yapıp göndermişler, ben de açana kadar öyle bırakırım herhalde...

Çevrimdışı DoctorCPC

• Retroman
« Yanıtla #172 : 10 Eylül 2018, 04:01:08 »
CPC için M4Wifi, PS2 Mouse Adaptör, MotherX4 Board ve Zmem 1MB Ram aldım.
Amstrad CPC 6128 - MotherX4 Board, ZMEM 1MB RAM, M4 Wifi, 3,5'' floppy,3'' floppy, Gotek CPC,ScanDoubler CPC,LCD Monitor,Tape Player, Schneider CTM640 Color Monitor, PS2 Mouse Adaptor
-----
Schneider CPC 6128 - Amstrad CPC 464

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #173 : 25 Eylül 2018, 21:11:25 »
 Bir ayin birikmisleri, hikayeleri ve getirdiklerini inceleyelim.

Ilk parca ahmakligin cezasi gibi bir sey, Leadtek WinFast A400 ULTRA / 256 https://ebay.to/2N0S0fA

Bu hikaye, elimde oldugunu varsaydigim Nvidia Geforce 6800 Ultra icin bir cift yeni sogutma fani siparis etmemle basladi. Fakat daha sonra 6800 Ultra’ mi bulamadim zira envanter listemi kaybetmistim. Hatta elimde bir tane olup olmadigina dair supheye dusup panikle bir 6800 Gt siparis ettim. Fakat sacmalik burada bitmiyor. Tam anlayamadigim (?) bir sebepten dolayi 3. sogutma fani siparisini de vermisim arada. Sanirim Ebay’ in sepet fonksiyonuyla alim yaparken karisti araya. Artik nesiller boyu 6800 kullanabilecegiz! Huzurlarinizda ahmakligin uc atlisi

Sonunda balatalari tamamen siyirip bir tane de 6800 Ultra siparisi verince izdirabimi dindirebildim gibi. Fakat siparis ettigim kart satin aldigim fanlarla calisabilecek standart bir sogutma cozumune sahip degildi. Mecburen bir tane de stock heatsink seti ayarlamaliydim derken kendi 6800 Ultra’ mi buldum! Sozler kifayetsiz tabii o anda. Daha da sacma olan ne biliyor musunuz? Yolda bir tane de Quadro FX4400 var, heatsink’ i icin satin aldigim. Ne diyebilir ki insan? https://youtu.be/SW_ZcXDY6as

Goruldugu gibi A400 Ultra standart disi bir sogutma cozumuyle geliyor fakat pcb referans Nvidia 6800 Ultra pcb’ si ( https://postimg.cc/N9nfNP8J ). Bu standart disi sogutucu bir Leadtek gelenegi aslinda. Zamaninda oldukca populer olan marka, kendi dagitimi olan butun kartlarda daha sessiz ve efektif sogutucular kullaniyordu ama bu sogutucu tasarimi onun icin bile bir istisna olabilir zira bu boyutta gordugum en agir ekran karti A400 Ultra. Uzerinde ciddi miktarda bakir var.

Quadro FX4400 gelince A400’ u tekrar degerlendirecegim fakat simdilik kendisini gozumun onunden yok ettim. Son olarak, ucuza 6800 Ultra’ ya sahip olmak isterseniz (PCI-e olmasi kosuluyla) size Quadro FX4400’ u oneririm zira bu kartlar birer 6800U yonga tasiyor ve 15$ gibi fiyatlardan bulunabiliyor. Tek yapmaniz gereken Quadro bios’ unu 6800 Ultra bios’ una flash' lamak.

Bir sure once eve geri donen fan frame’ li Hayper 6 Cpu cooler’ in gaziyla yeni bir Windows 98 sistemi kurma fikri girmisti beynime. Tabii gaza gelmek icin osruruktan bir bahane bu. Amac gerginlik sebebi hain 6800 Ultra’ yi daha rahat besleyecek bir sistem yaratmakti. Elbette halihazirda ki dual Tualatin 6800 icin bottleneck yaratiyor fakat Windows 98 bagimli oyunlarda bunun etkisini goremiyordunuz. Boyle bir sey imksansizdi cunku donemin oyunlari 6800 seviyesinde bir grafik karti icin zorlayici olmaktan cok ama cok uzaktilar. Diger taraftan benim olayim ultimate sistemler olduguna gore gereksiz bir sistem daha yaratmamda sakinca olamazdi. Kim bilir, belki de cok mutlu bir bilgisayar olur. (Son kismi Bob Rosse’ un agzindan cikiyormus gibi hayal edin. Cok izledim bu aralar, RIP)

Hayper 6, Socket 754/939/940 ve 478 cpu’ larla calisabilen universal bir cpu cooler. Bu durumda ihtiyacim olan sey AGP bus barindiran Socket 754/939/940 ya da 478 cpu destekli bir mobo. Tabii sifir ve ambalajinda eksiksiz olmasi bir diger onemli kistas. Mobo mumkunse sifir olmali, mumkunse her sey sifir olmali.

Socket 478 bu yuzden hemen eleniyor. Cunku piyasada kalan sifir orneklerin hicbiri 800MHz fsb’ yi desteklemiyordu (Gayet sinirli bir cpu model araligi demek bu kendi teknolojisi icin). Aslinda 800 fsb destekleyen bir iki tane ornek bulmustum fakat tek kelimeyle cirkinlerdi. Mor, sari, kirmizi slotlari olan anakartlar… En azindan benim arayisa girdigim haftalarda durum boyleydi. Socket 940’ i mecburen bir kenara atarsak (Server/Workstatin tabanli Non-Windows 98 Mobo’ lar) geriye 754 ve 939 kaliyordu. Sansima adetli bir Socket-939 mobo satisina denk gelince fazla dusunmeden kaptim bir tane https://ebay.to/2pv7EWh

ASUS A8V-X top-notch bir Socket-939 mobo degil. Mulayim, limitleri zorlamayan, temiz tasarimli ve AGP mimarili bir mobo. Ust seviye Windows 98 uyumu ve en onemlisi on-board SATA destegiyle ihtiyaclarima cevap verebilecek guzel bir ornek. Halihazirda elimde bulunan Athlon 64 4000+ cpu’ yla 98’ in tozunu attiracaktir.

Bu anakart gibi yasli basli ama sifir komponentleri adetli satislardan almak bana hep daha guvenli gelmistir Ebay’ de. Yani bir son kullanicinin sattigi tek bir numune urunle kiyaslarsak adetli satislardan kurcalanmamis, acilmamis bir sifir urun alma olasiliginiz daha yuksektir. Mesela anakartin icine konuldugu posetin kapatilmasinda kullanilan ESD sticker. Son kullanici tarafindan satilan benzer komponentlerin paketlerinde bulunan bu sticker cogunlukla kopuktur. Bahaneleri de genelde “kontrol maksatli acma” olur. Olmadi alelade bir bantla kapatilmistir poset. Oysa uretici bu posetti ESD bant ya da sticker kullanarak kapatir, bu bir nevi muhurdur.

Elimde uygun bir cpu olmasi ambalajinda bir ornek daha almama engel olmamaliydi elbette. Fiyat kabul edilebilir seviyedeydi, ben de kaptim bir tane https://ebay.to/2L9jgqd Gel gelelim kontrolu yapan embesil gumruk memuru (Sanirim butun gumruk memurlarinin genel zeka kondusyonlarini tanimlamak icin kullanabilirz embesil’ i) kutunun on yuzunu falcatayla cizmis. Neyse ki hala factory sealed.

Ayrica bu mobo’ya uyumlu hafiza modulleri de gerekiyordu. Her seyin 2. Elini alabilirsiniz fakat  hafiza modulleri soz konusu olunca bunu kendinize yapmayin. Neredeyse her turlu hafiza modulunun sifirini bulabilmek mumkunken, olasi esrarengiz problemlerle ugrasmaya degmez. Hafiza yongalari uygun olmayan saklama ve tasima ortamlarina karsi en az toleransi olan yongalardir. Dikkat ederseniz tum donanimlardan daha fazla arizali/hurda durumda hafiza modulu oldugunu gorebilirsiniz cevrenizde, bu bir rastlanti degil.

Corsair XMS serisinden 2x1GB’ lik PC3200 hafiza bulunca kacirmak istemedim  https://ebay.to/2PoQ69U Performansi elbette onemsiz fakat bilindik bir markanin bilindik bir serisinden olmasi ve heat spreader uygulanmis sekilde gelmesi tercih sebebim.

Dedim ya, Hayper 6 cpu cooler isin bahanesi diye. Bu sistemde kullanmayi dusunmuyorum onu zira her tower cpu cooler gibi tasarimsal bir zaafi var; Sadece islemciyi sogutuyor. Eger gundelik kullanim soz konusu olsaydi donaninlarimin kizariyor vaziyette limitlerinde calismalarina izin verirdim, hic sorun degil. Fakat bu senaryoda donanimlarin optimal sartlar altinda calismasina ihtiyacim var. Uzun sureli bir birliktelik icin bu sart.

Fan’ in havayi mobo pcb’ si yonune ufledigi konvansiyonel bir cpu cooler hem chipset hem de mosfet gibi sicak calisan komponentleri de uygun sekilde sogutacaktir. Biraz arastirinca hem yakisili hem fonksiyonel, hem de socket uyumlu bir ornek buldum; AMD Wraith Cooler https://ebay.to/2LpYJ0J Calisma dinamikleri hakkinda hicbir fikrim yok ama launch video cok hos :D https://youtu.be/ISgUoFSlE-U Degerler kagit uzerinde fena gozukmuyor. Umarim pisman olmam.

Iki tane de Creative Sound balster live 5.1 ses kartim var (CT4830 ve SB0100). Acik arttirmadan ve oldukca kelepir bir fiyata geldiler https://ebay.to/2PojkG3 Acik arttirma sayfasinda antistatik posetler uzerinde fotograflandigi icin sectim bu kartlari. Ne model ne de baska bir sey gozetmedim. Hali yahu! Kartlari koltuk, kic yanagi, paspas, hali gibi acayip yerlerin uzerine koyup fotograf ceken zeka ornekleri mevcut. Cok istedigim halde pas gectigim onlarca acik arttirma var boyle seyleri gorup. Hali be, salak herifler halinin uzerine kouyuyor pc kartlari!

Enermax EG365AX-VE Psu. Kendi zamaninin ust seviye psu’ larindan. Atx 1.3 standartina uyumlu factory sealed bir tosun. Tam tamina 1A’ lik -5V kanaliyla sapina kadar retro bir psu, hem de 350 Watt!!! Simdilik acmaya kiyamadim https://ebay.to/2puV21p

A4000' e ait scsi konfigurasyonu icin daha uzun kablolara ihtiyac duyuyordum. Yuvarlatilmis ve sonlandirilmis 6 konektorlu Adaptec marka bu kabloyu bulunca kacirmak istemedim. Aslinda bu haliyle fazla uzun, ilk 3 konektoru ucurmam gerekecek sanirim https://ebay.to/2Ms6Dwl

Bir tane de 16Gb’ lik Sandisk Ultra CF kart. Sirf buradan almamis olmak icin aldim Amazon Us’ ten. Cogu mal icin boyle yapiyorum aslinda. 50MB/s Data transfer hizinin yetmeyecegi bir IDE sistem olmayacaktir.  https://amzn.to/2OMpQ8K

Doom Collector’ s edition. Ne yazik ki hic istemedigim halde seri bozulmasin diye almak zorunda kaldigim boktan, uc kurusluk bir Collector’ s edition bu. Nefret ediyorum icine ucuz plastik parcalarinin tikildigi boyle surumlerden. Bu ayrica GameStop’ a ozel bir paket. Icinden Exclusive Demon Card Set dedikleri 4 tane Doom ibisine ait kart var. Peki bu kartlar onemli mi? Elbette. Zira bu kartlara ulasmak benim nihai hedefimdi. Artik elegimi duvara asabilirim, elveda. (Bullshit)

Iste gunun en ozel parcasi, Roland SCB-55 (SCD-15). Bu bir GS/GM Daughterboard. Caldigi ses bakimindan dogrulugu mukemmel bir modul. Tabii duzgun calisabilmesi icin “Intelligent mode” destekleyen bir internal MPU-401 arabirime ihtiyac duyuyor. Bunu da en iyi Roland MPU-401AT ile yapiyor. Zamaninda iki kartin bundle olarak satilmasinin sebebi bu. SCB-55’ i SC-55mkII’ nun internal cozumu olarak dusunebiliriz. Ayrica Roland’ in diger internal GS/GM cozumu olan SCC-1A ile ayni ozelliklere sahip. Detayli bilgiye buradan ulasabilirsiniz https://bit.ly/2pvsRzn

External Roland cozumlerinin kolay bulunabilirlik, hesapli fiyat ve daha az dip gurultusu gibi major avantajlari olsa da ben kablo ve adaptor karmasasina katlanamayacagima karar vermistim. Ozellikle iki external modul kullanirken. SCB-55’ in da gelmesiyle birlikte birden fazla bilgisayarima internal Roland GS/GM fonksiyonu kazandirmis oldum, cevreyi kablo yumaklariyla doldrumadan. Sanirim ikonik goruntusu sebebiyle MT-32 disinda bir external MIDI cozumu kullanmam artik. https://ebay.to/2OPJ9h5

Nicelik forumlarinda ki “Mal beyani” bicminde ilerleyen konularla tasak gecmek icin acmistik bu basligi hatirlarsiniz. Bir fotografin altina/ustune “Bunu aldim” yazilan su acayip konularla. Sonra bir seyler oldu ve farkli bir bicme donustu buradaki. Alco ciddi bir konu olmasi icin baski uygulasa da ilk tasi atan fullgrim olmus. Nihayetinde mal beyanindan ziyade bir deneyim, bir tips & tricks paketi haline geldi. Ilk elden ufak tefek bir suru bilgi, bir suru detay… Meraklisina. O yuzden lutfen bunu diger forumlarda ki bicme indergemeden bu haliyle devam edelim. Bizim icin malin kendisinden ziyade deneyimler daha onemli olmaya devam etsin.

CAT tax

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #174 : 26 Eylül 2018, 01:07:33 »
Leadtek 6800 Ultra ve Referans 6800 Ultra. Weight benchmark! Benim icin kucuk ama insanlik icin...

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü
« Yanıtla #175 : 26 Eylül 2018, 11:07:51 »
Bir sanat yapıtını sadece kendi içinde değerlendirmek, sınırlı bir bakış açısı getirmesi sebebiyle çoğu kez yeterli görülmez. Bu yüzden eserin tarihsel duruşunu netleştirmek için "çağdaşları ile karşılaştırma" yöntemine başvurulur. Bu yöntem, eserin çok daha nesnel bir biçimde değerlendirilmesine olanak tanır. "Karşılaştırmalı Edebiyat", "Karşılaştırmalı Sinema", vb. başlıklar da tam olarak bu noktada devreye girer.

Bu aralar, kod yazmaktan fırsat buldukça, 'Blade Runner' (1982) ve 'Electric Dreams' (1984) filmleri üzerinde karşılaştırmalı incelemeler yapıyorum.

Her iki filmi;

- Esin kaynaklarının 1968 basımı Philip K. Dick imzalı 'Do Androids Dream of Electric Sheep?' olması,
- Gösterime girme tarihleri arasında 2 yıl olsa da, dönemin sanatsal/teknolojik gelişim ivmesi göz önüne alındığında aynı dönem filmi sayılmaları,
- Dönemin synthesizer ağırlıklı deneysel elektronik (Vangelis) ve pop elektronik (Giorgio Moroder) akımı müzikler içermesi,
- Yapay zekaya sahip bir dişiye aşık olma temasını işlemesi,
- Tanrı rolünü üstlenen mühendislerin, kendi yaratıları tarafından kaçınılmaz olarak cezalandırılmaları mesajını vermesi,

sebebiyle, mercek altına aldım. Maksat, boş bulabildiğim vakitlerde kendimi geliştirmek.

Bu süreci daha keyifli hale getirmek amacıyla, her iki filmin müziklerini plak olarak edindim. Her ne kadar bende bu çalışmalar (çalmaktan aşınmış) kaset ve CD olarak mevcut olsa da, dönemin havasını daha doğru soluyabilmek için retro bir ortamı özellikle tercih ettim. Plakların her ikisi de orijinal baskı; Telif hakkı sorunları yüzünden filmin gösteriminden ancak 12 yıl sonra yayınlanabilen 1994 East/West imzalı 180 gram 'Blade Runner' ve yayınlandığı dönem pop listelerinden inmek bilmeyen 1984 ilk baskı orijinal 'Electric Dreams'.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #176 : 26 Eylül 2018, 18:37:48 »
Matahari yazinca konunun aurasi degisiyor :)

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü
« Yanıtla #177 : 27 Eylül 2018, 09:24:06 »
Çok naziksiniz, teşekkür ederim. 8)

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #178 : 27 Eylül 2018, 14:51:02 »
@matahari

Bir inceleme yazısı gelecek mi ya da uzunca bir sohbet içinde kritiklerini dinleme şansı bulacak mıyız? Bolca interaktif ve dallanmalı bir dinleti olacağı için oldukça keyifli olacaktır...

Çevrimdışı matahari

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • The Blog of Mert Börü
« Yanıtla #179 : 27 Eylül 2018, 17:29:56 »
Sevgili witchdoktor,

İnceleme yazısı ya da sohbet türü bir işe soyunursam, haddimi aşmış olurum.

Benimkisi tamamen keyif. Bu tür incelemeleri, kendimi geliştirmek amacıyla yapıyorum. Hatta, "Birkaç ayda bir kendi kendime ödev veriyorum!" diyebilirim. Hem boş vaktimi değerlendirmiş, hem de yeni şeyler öğrenmiş oluyorum.

Örneğin;

- Geçtiğimiz ilkbaharda, Sherlock Holmes'un TV dizisi/sinema filmi uyarlamaları üzerine bir araştırma yaptım. Benedict Cumberbatch, Jeremy Brett, Basil Rathbone, Peter Cushing, Roger Moore derken, bir de baktım ki plaklar, CD'ler, film afişleri, ilk basım orijinal Sir Arthur Conan Doyle kitapları ısmarlamışım.

- Bu yaz, kızımla birlikte, her bölüm her sahne üzerinde dura kalka 'Stranger Things' incelemesi yaptık. Bir yandan diziye esin kaynağı olan John Carpenter, Steven Spielberg, James Cameron filmlerinin üstünden geçtik, diğer yandan da müzikleri masaya yatırıp o dönemin hangi albüm, dizi ve filmlerine gönderme yapıldığını listeledik. Tangerine Dream'dan girdik, Vince DiCola'dan çıktık. Kullanılan müzik aletlerine varana kadar...

Benzer çalışmaları -mesleki gelişimim açısından- video oyunları için de yapıyorum. Aynı oyunu farklı platformlarda oynayıp, düzenli olarak not/ekran çıktısı alıyorum. Beğendiğim sahneleri tekrar tekrar oynayıp hangi faktörlerin bu sahneyi beğenilir kıldığını inceliyorum. Aklıma "Acaba şu shader efekti nasıl yapmışlar?" sorusu takıldığında, reverse engineering yapıp HLSL/GLSL kodlarını inceliyorum. Mercek altına aldığım oyunla ilgili Player's Guide, Artbook, Soundtrack albüm, vb. ürünleri satın alıp, hem dağıtıcı hem üretici firma kataloğu bazında daha önceki ürünlerle karşılaştırıyorum.

...

Biliyorum, pek akıllı işi değil, ama çok dinlendirici olduğunu söyleyebilirim. Bütçenizi aşmadan (ve hanımı kızdırmadan) yapacağınız "konuyla ilgili" alışverişler de bonus. Böylece Shax beyefendinin "En son hangi ürünü aldınız?" başlığı altında tavsiye edilebilecek nitelikte birkaç kalem malzeme çıkmış oluyor. ;)