Gönderen Konu: En son hangi urunu aldiniz?  (Okunma sayısı 71563 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
Ynt: En son hangi urunu aldiniz?
« Yanıtla #315 : 29 Haziran 2020, 18:26:29 »
Alıntı
Not: 2020 itibariyla kusursuz bir 15kHz cozumu bu. Osursan geberecek yorgun PVM monitorleri silip supurecek cinsten bir cozum. Hem de sifir!

İyi çok güzel de gizli kapaklı işler çeviriliyor, alındıktan sonra bile nereden kaça alındığı yazılmıyorsa (böyle tabu gibi bir şey var nedense ortamlarda, anlamak zor) atv'de yönetmen ossuruğu koklamaktan yorgun düşmüş bvw-pvm kullanıcılarının biraz asabı bozuluyor. Gene mevzu bitmek tükenmek bilmez ego tatminine bağlanıyor. Retro işlerde benim gözlemim o ki teknik hevesten çok ego tatmin ediliyor. Şiddetli heveslilerinin karşısına işi bitirdikten sonra çıkıp "bakın ne buldum, çok da güzel buldum ama size kalmadı" demek bence çok çocuksu, sizin yıkık pvm'lere de kafam girsin bu arada bonusunu ekleyerek tüy dikilip cila çekildiğini görmek de ayrıca çok sinir bozucu bir şey.

NOT: bvm'i aldığımdan beri yanında defalarca cayır cayır ossurdum bozulmadı. Taş gibi alet ossuruk-proof yapılmış made in japan.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #316 : 10 Nisan 2021, 16:34:36 »
"Tam otuz yıl saatim işlemiş, ben durmuşum; Gökyüzünden habersiz, uçurtma uçurmuşum…" N.F.K.

Şairin, benim biraz aşarak 35 yıla ulaştığım şiiri gibi, ama farkında olmamaktan ziyade eski dostu kaybedip de bulamamaktan dolayı; 35 yıldır ayrı düştüğüm Amstrad Computer User Dergilerimden, en azından iki tanesine bu sabah kavuştum.

Zamanında; Yazıcıoğlu Ecom Bilgisayar Necati Abi'den aldığım ACU dergileri ne yazık ki yıllar içinde biraz da gizemli bir şekilde ortadan kayboldu. O yıllarda bir kelime bile İngilizce bilmeden, elimde Langenscheidt sözlük ile biraz da Fransızca'dan kelimeleri çıkartarak okumaya çalışıyordum. Bunu henüz Türkçe bir derginin ve internetin ortalıkta olmadığı bu dönemde ne kadar keyifle yaptığımı anlatamam. Varın yıllar sonra şansa bulduğum bu ikilin verdiği keyfi düşünün :)

Üzerlerinde 1350TL fiyat etiketi var. 1986 yılı Ocak ayı dolar kuru 581,05TL.

Biliyorum taranmış sayıları var. Hatta başka bir sürü Amstrad dergisinin de taranmış sayıları var. Daha ötesi; Fransızca'dan tut İspanyolca'ya kadar daha bir sürü dilde Amstrad dergilerinin taranmışı var. Ama hiçbiri kağıt, özlem ve gözyaşı kokmuyor.

Kendime Not:

Şimdi dergilerimi özenle yatağın altına kaldırıyorum. Yarın artık; yılına göre hocası Ahmet Ruhi Elmas mı olur yoksa Eric di Stefano mu ya da Anne Marie Cagnon mu olur bilemiyorum ama mathématiques sınavından sonra tekrar okurum.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #317 : 10 Nisan 2021, 16:53:05 »
Esas bilgiyi vermemişsin, nereye kaybolmuş dergiler, nasıl buldun onları?

Fero'nın çocuklukta kaybettiği Amstrad kullanma kılavuzunu bit pazarında tesadüfen bulup geri satın alması gibi bir hikaye olmuş bu.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #318 : 10 Nisan 2021, 17:09:58 »
Esas bilgiyi vermemişsin, nereye kaybolmuş dergiler, nasıl buldun onları?

Fero'nın çocuklukta kaybettiği Amstrad kullanma kılavuzunu bit pazarında tesadüfen bulup geri satın alması gibi bir hikaye olmuş bu.

Maalesef öyle ezoterik bir hikayem yok :(

Sahaf sağolsun... Bildiğin su katılmamış saf sahaf. Ama İzmir'den geldiğini de not olarak düşeyim :)

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
« Yanıtla #319 : 11 Nisan 2021, 21:35:16 »
Bir yabancı dil bilmek insanın önünde nasıl kapılar açıyor değil mi? Fransızca bilmiyor olsaydın belki de almaya cesaret edemeyecektin. Bu arada dergi Fransızca olsaydı alacağın hazzı düşünemiyorum bile.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #320 : 19 Nisan 2021, 15:20:34 »
Bir yabancı dil bilmek insanın önünde nasıl kapılar açıyor değil mi?
Kesinlikle! Hadi şimdi online çeviri ile falan birşeyler yapmak mümkün ama o yıllarda bu ancak Star Trek'de falan oluyordu :)

Alıntı
Fransızca bilmiyor olsaydın belki de almaya cesaret edemeyecektin.
Bak bundan emin değilim ama bilmenin katkısı olduğunun farkındayım.

Alıntı
Bu arada dergi Fransızca olsaydı alacağın hazzı düşünemiyorum bile.
Kesinlikle! Gerçi çok sonraları 64ler ayarında oyun dergisi bulmuştum ama hem içerik çok hitap etmiyordu hem de dönem değişmişti. Sonraları Bilim Teknik benzeri dergileri takip etmiştim.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #321 : 20 Haziran 2021, 15:34:37 »
Mart ayında alıp da burada paylaşmayı unuttuğum bir güzellik. Yine İzmir'den gelmişti. Enteresan olan, arka kapakta Arapça yazılar olması. Muhtemelen Hac zamanı o taraflardan gelmiş olan ve Arapça harfler barındıran Msx ve Atariler görmüştüm ama kitap ile ilk kez karşılaştım. Bu arada; içerik elbette İngilizce. O konuda sıkıntı yok.

Çevrimdışı C64Esref

• Retroman
    • portfolyo sitem
« Yanıtla #322 : 20 Haziran 2021, 22:52:13 »
Mart ayında alıp da burada paylaşmayı unuttuğum bir güzellik. Yine İzmir'den gelmişti. Enteresan olan, arka kapakta Arapça yazılar olması. Muhtemelen Hac zamanı o taraflardan gelmiş olan ve Arapça harfler barındıran Msx ve Atariler görmüştüm ama kitap ile ilk kez karşılaştım.

Kapak tasarımı çok güzelmiş. Güle güle kullan abi.
AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM
AMIGA 1200 | 8GB CF  | 3.1 ROM | 8 MB RAM | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | Pizero1541 | 64K CUPCAKE-CART | 1084 S

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #323 : 21 Haziran 2021, 21:24:50 »
Sağolasın Eşref.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #324 : 19 Mart 2022, 17:55:43 »
Birkaç ay önce şu ZX81 ve ZX Spectrum kitaplarını almıştım. Bunlardan The Sinclair ZX81 isimli olanı WOS'da bulamadım. Biliyorum fotokopi gibi duruyor ama değil. Acaba pek bilinmiyor mu yoksa taranmamış ve WOS arşivine mi girmemiş sadece? @Ref sen ne dersin?

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #325 : 20 Mart 2022, 00:22:20 »
Birkaç ay önce şu ZX81 ve ZX Spectrum kitaplarını almıştım. Bunlardan The Sinclair ZX81 isimli olanı WOS'da bulamadım. Biliyorum fotokopi gibi duruyor ama değil. Acaba pek bilinmiyor mu yoksa taranmamış ve WOS arşivine mi girmemiş sadece? @Ref sen ne dersin?

WOS yıllardır güncellenmediği için artık mekanımızı değiştirdik, SC'deyiz artık. Spectrum sürekli kendini yenileyen, modern dünyada kendine yer edinen bir komünitedir :P

Nükteler bir yana, sendeki kitap bu kitabın amerikada tekrar basılmış hali imiş.
https://spectrumcomputing.co.uk/entry/2000236/Book/Mastering_Machine_Code_on_Your_ZX81_or_ZX80

amerikada zx80 satılmadığı için zx80 yerine timex1000 yazmışlar.

diğer taraftan elindeki iki melbourne kitabı, benim için, spectrum için çıkmış en bilinen kitaplar... William Tang zaten horace serisinin yazarıdır. Dr. Ian Logan ise, gerçek bir doktor, bir fizisyen. İngilterede Tıp okurken sinclair ile tanışıyor, bir süre sinclair için çalışıyor, sinclair batınca doktorluğa dönüyor, hala hayatta 70 yaşında. Understanding your spectrum elbete bugün anlamlı olmasa da o dönemin her ingilizin evinde bulunan kitaplardan. Ian Logan'ın önemli kitabı ise, "The Complete Spectrum ROM Disassembly". Bak işte onu bugün bile kullanıyoruz, kalemine sağlık Ian amca. Kitap koleksiyoneri olsam üzerinde ian logan yazan herşeyi mutlaka toplardım.

edit: WOS'u tekrar kontrol ettim, kitap orda da var:

https://worldofspectrum.org/archive/books/mastering-machine-code-on-your-zx81
hem de tam seninki

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #326 : 20 Mart 2022, 00:29:41 »
Yukarıda da adını yazdım ama en alt dört resimdeki The Sinclair ZX81 kitabını sormuştum. Yazarı Randle Hurley.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #327 : 20 Mart 2022, 01:06:33 »
Yukarıda da adını yazdım ama en alt dört resimdeki The Sinclair ZX81 kitabını sormuştum. Yazarı Randle Hurley.

yukarıdaki zx81'i görünce diğerini direk atlamışım.

O kitap içerik olarak şu ile örtüşüyor mu?
https://spectrumcomputing.co.uk/entry/2000338/Book/The_Sinclair_ZX81_Programming_for_Real_Applications

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #328 : 25 Mart 2022, 12:49:56 »
O kitap içerik olarak şu ile örtüşüyor mu?
https://spectrumcomputing.co.uk/entry/2000338/Book/The_Sinclair_ZX81_Programming_for_Real_Applications
Evet bu kitap. Sağolasın.

Ben de bu arada ortamı hazırladım  :D

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #329 : 01 Nisan 2022, 16:57:42 »
UNI-T UT89X multimetre incelemesini yapmayacağım ama kendim biraz inceledim eve ulaştığında :D.

Bu multimetre arka ışıklandırmalı, manuel ya da ışık sensörü ile otomatik açılıp kapanabiliyor. Ayrıca gece/karanlık mekanda çalışabilmek için yeterli tümleşik bir el feneri de mevcut.

frekans, ısı, transistör, kondansatör, devamlık ve diyot modları da ek olarak var.

Tepesinde çok renkli bir led ışık var, temas sağladığınızda yanıyor, hızlı bir şekilde görsel geri dönüş almış oluyorsun, bu multimetrede çok önemli olmuş çünkü, okuma hızı saniyede 3 defa olarak belirtilmiş. Analog bir multimetrede bile ibrenin doğru yere kadar yükselmesini beklediğimiz için bu normal ama 0.33sn uzun bir süre, bilmiyorum fluke vb gibi kaliteli multimetreler daha hızlı ölçüm yapabiliyor mu. Benim eskisi de bu hızda olduğu için alışığım ama doğrusu daha hızlı okuma yapar diye bekliyordum. Fakat dediğim gibi ışıklı uyarı "tamam ben teması aldım, ölçümü yapıyorum, sen biraz bekle" gibi oluyor.

Kondansatör ölçümü 3-4 saniye sürüyor, eğer bu rakamı geçerse ekrana anlık kapasiteyi gösteriyor ve kapasitör dolana kadar bekliyorsunuz, farkettim ki mercimek kondansatörler çok yavaş yük tutarken, ıslak kapasitörler anında değer gösteriyor. Sonuçta değer doğru okunuyor, burda bir hata görmedim. Çok küçük değerli kondansatörleri ölçmek için kendi iç kapasitansını düşürme butonu var, aleti kapasite moduna aldığınızda ekranda bir değer oluyor, o anlık kapasitansı oluyormuş, küçük bir değer bu sebeple hassas ölçüm yapınca bu değeri ölçümden çıkarmak gerekiyor. Bunu kafadan da yapabilirsiniz ya da bir buton var ona basınca hesabı kendi yapıp rölatif değeri gösteriyor.

Isı ölçümü güvenilir gelmedi, vücut ısımı ölçmeyi denedim 32 gösterdi, dökümanda 0-40 derece arası %6 hata payı gösteriyor, 40-400 derece arası %2.  Ama böyle bir metodu ilk defa kullanıyorum, belki başka bir numarası vardır.

Voltaj ve amperaj ölçümlerinde hiç bekleme yok, anında sonuç gösteriyor (sadece doğru akım test ettim).

Diyot ve devamlılık modu 0.3 saniyelik gecikmeye tabi malesef. Bu benim en çok kullandığım modlar, eski multimetremde bazen bir devre elemanının bacağına dokunduğunuzda yılların pisliği ile direkt temas sağlayamıyor ve o zaman parazitli bir bip sesi duyuyordum. Bunda öyle birşey olmuyor, ya tam dokunduğunuzdan emin olmanız gerekiyor ve probe'u gerekirse lehimin içine saplamak gerekecek gibi. Eski multimetrem çok dandik, ama kötü temas durumlarında bu cızırtılı biplerden dolayı devamlılık testinde tereddüt olmuyor. Belki devamlılık için onu el altında bulundurabilirim.

Bana lazım olmayacak özelliklerden de bir kablonun içinden geçen akımı hisseden bir NCV aparatı var. Temassız olarak çok kaba bir ölçüm yapıyor. Gerçek değeri ölçemiyor ama değerin büyüklüğüne döre 0-12/12-60/60-400 şeklinde voltaj ya da akım bilgilerini veriyor bu sırada da ışıklı ve bipli olarak (değere göre farklı hızlarda) uyarı veriyor. Belki yüksek voltajla ilgili işler yaparken ya da ince bir yüzeyin altındaki kabloları bulmak için kullanılabilir.

Frekans ölçümünü de hayatımda ilk defa yapıyorum ama beklediğim sonuçları alamadım. ZX Spectrum z80 clock sinyalini 3.21mhz olarak ölçebildi. 14mhz'lik bir kristali 9.98mhz olarak gösterebildi (bu okuma sınırının üzeri, max. 10mhz okuyabiliyor). 4.46mhz'lik bir kristali ise 100hz olarak gösterdi. Fakat bu kristaller zx spectrum üzerinde bulunuyor. Bu sebeple devre çalışırken test ettiğimi söylemeliyim. Büyük olasılıkla bu şekilde kullanıma uygun olmayabilir. Önümüzdeki günlerde arduino ile farklı frekansta sinyaller üretip test edeceğim.

Kontrol kalemi modu var :) probe'un tekini dokundurarak faz mı nötr mü olduğunu anlayabiliyorsunuz.

Benim için çok önemli olan, otomatik kapanma var. 15 dakika açık bırakınca birkaç bip yapıp kapanıyor. Yaşasın artık pil mafyasına teslim olmayacağım.

Plastik kalitesi beni çok şaşırttı. Kırmızı kısımları kauçuktan ve kaymıyor, ekranı büyük ve okunaklı. Çevirme butonu çok güzel bir yumuşaklıkta, eskisi çok sertmiş şimdi farkettim. Genel olarak üretim kalitesini başarılı buldum. Sağlam ve dayanıklı görünüyor, açılır kapanır bir ayağı da var kaymadan her yüzeyde ayakta duruyor, kabloları çekiştirdiğinizde de yine kaymadan direnebiliyor.

Bu tür multimetrelerin ortalama büyüklükleri böyle olsa da bana biraz büyük geldi. Epey de kalın. Taşınabilecek birşey değil bence. Alet çantasında da çok fazla yer kaplayacak. Taşınabilirlik önemli ise daha küçük bir multimetre bakın. Youtube'da içini gösteriyor genellikle boş. Çok daha küçük yapılabilirmiş, yapmamışlar. Sanırım tercih edilen büyüklük bu.

Bu multimetre akakçe'de listelenmiş kapasitör testi olan en ucuz multimetre idi. Ben 325TL (22$) fiyatla aldım. Almadan önce youtube'daki incelemeleri izlemiştim, amerika fiyatının 39$ ve kanada fiyatının 49CAD olduğunu öğrendiğimde aldım. 

Bunun bir de UT89XD modeli var, herşeyi aynı fakat onda ısı sensörü yok, onun yerine led test etme modu varmış. Tercihinizi ihtiyacınıza göre yapabilirsiniz.

Memnuniyet oranım frekans ölçerinin tutarsızlığı sebebiyle %70 civarı. Bu bozulmadığı sürece bana ömür boyu yeterli geleceğini düşünüyorum.