Gönderen Konu: Commodore 8bit Ailesi için SD2IEC Yapımı ve Ötesi (DIY)  (Okunma sayısı 11395 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Facebook grubuna yazdım ama belki renkli şemalı falan birşeyler yazmam anlatmam gerekir veya ileride sosyal medyanın ne halt olacağı belli olmaz mantığıyla buraya da bir başlık açıyorum.

Özellikle RAAT toplantılarında falan elimin altında hazır bir C64 olması için uzun zamandır makul rakamlara sahip olabileceğim bir depolama çözümü arıyordum. SD2IEC bu bağlamda en makul çözüm olarak gözüküyordu ve Vox Sola nam-ı diğer Impetigo'nun elimden tutup gazı vermesiyle DIY bir SD2IEC yapımına giriştim. SMD değil de DIP Atmega1284 ile yapmak başlangıç noktasında daha kolay gözüktü. Aslında Atmega644 de oluyor ama belki ileride muhtelif updateler gelebilir diye birkaç dolarlık farkı gözardı edip 1284p diyerek yola koyuldum ve siparişimi verdim. Bunu memleket hudutlarında bulmak biraz sıkıntılı olduğu için yurtdışında sipariş ettim.

Diğer eften püften komponentleri ise hobidevre.com üzerinden tamamladım. Ama yine kılçık bir parça olan ve devrenin beslemesini alacağımız C64 teyp port soketini de Ali'den sipariş ettim. Bakalım sorunsuz gelecek mi. Bu arada hoş olacağını düşündüğüm bir de kutu yapma düşüncem var ama ona enerjim ve sabrım kalır mı bilmiyorum. Göreceğiz :)

SD2IEC'nin binbir türlü şeması internette bulunuyor. Birkaç tane referans link ekleyeyim de siz de buralardan harekete geçin.

https://sd2iec.de

https://www.c64-wiki.com/wiki/SD2IEC

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
Ynt: Commodore 8bit Ailesi için SD2IEC Yapımı ve Ötesi (DIY)
« Yanıtla #1 : 24 Nisan 2018, 09:51:38 »
Geriye kalanlar:

Din6 soketin lehimlenmesi
Atmega1284 programlanması
Murphy'nin iş başında olmaması için dua edilmesi

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #2 : 24 Nisan 2018, 12:01:04 »
Din6 da tamam gibi. Geriye kaldı Atmega...

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #3 : 24 Nisan 2018, 15:46:51 »
Eprom programlayıcının AVR desteği varmış ama maalesef gerekli çeviriciyi almamışım zamanında. Oturdum onu yaptım ve şimdi programlamaya başladım. Biraz uzun sürüyor sanırım. 10 küsür dakika gibi sürecek gibi geliyor bana. Heyecan dorukta.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #4 : 24 Nisan 2018, 22:06:11 »
Alco, şu işi yavuzg école tadında yapsan ne şahane olur yahu :D
bide bu fotografları temel yükleme yerine forumun işleçlerini kullanarak eklersen daha güvende olurlar. Unutmayınız, temel yükleme modu shax'ın animasyonlu gifleri için.

Eprom programlayıcının AVR desteği varmış ama maalesef gerekli çeviriciyi almamışım zamanında. Oturdum onu yaptım ve şimdi programlamaya başladım. Biraz uzun sürüyor sanırım. 10 küsür dakika gibi sürecek gibi geliyor bana. Heyecan dorukta.
Devamı gelmediğine göre bir işlemci pert oldu :/

emarti

• Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : 25 Nisan 2018, 13:08:07 »
Ali'den gelecek C64 teyp port soketini bekliyor olabilir :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #6 : 25 Nisan 2018, 13:28:03 »
Ali'den gelecek C64 teyp port soketini bekliyor olabilir :)
Yok onu beklemiyorum. O ne zaman gelir Allah bilir :)

Bendeki programlayıcı Atmega1284'ü yazıyormuş ama 1284p'yi yazmıyormuş. Onunla uğraşıyorum. TL866 sipariş etmeden ucuz ve pratik bir çözüm arıyorum.

Çevrimdışı Impetigo

• RAAT
  • Retroman
  • *
« Yanıtla #7 : 25 Nisan 2018, 13:52:36 »
...Murphy'nin iş başında olmaması için dua edilmesi
Devamı gelmediğine göre bir işlemci pert oldu :/
Murphy kovma duası işe yaramamış.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #8 : 26 Nisan 2018, 12:32:59 »
Ve bir proje daha biter. Sd2iec hem de çalışıyor. Atmega1284P'nin programlanması hariç hiçbir sorun yaşamadım. Bunu anlatacağım ayrıca.

Çevrimdışı Impetigo

• RAAT
  • Retroman
  • *
« Yanıtla #9 : 26 Nisan 2018, 13:44:37 »
Tebrikler Alco, çok güzel ve kolay oldu.
Sırada 'multi kernal' adaptorü hazırlama var.
Şunlarla çok daha kullanışlı hale gelecek SD2IEC:

http://blog.worldofjani.com/?p=3544
http://csdb.dk/release/?id=159050&show=notes#notes
http://csdb.dk/release/?id=137938&show=notes#notes

Bir de besleme konusuna pratik çözüm önereyim. Ben +5V hattını da seri kablonun içinden gönderdim, sonra DIN konnektorün arkasından dışarı çıkardım. C64'ün de tape port'unun yanına bir terminal yapıştırdım ve C64 kartı üzerinde uygun bir 5V noktasına bağladım. Boylece SD2IEC kablosunun üstünde kocaman bir tape port konnektörü sallanmıyor, tape port da serbest kalıyor.
Tabi böyle olunca SD2IEC'yi sadece kendi makinanda kullanabiliyorsun. Başka makinalara da bağlamak için gelecek tape port konnektörüyle bir adaptör yaparsın :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #10 : 27 Nisan 2018, 11:50:45 »
Tebrikler Alco, çok güzel ve kolay oldu.
Sağolasın. Gerçekten sayende gerçekleşti bu iş. Dediğin gibi bence de kolay oldu.

Alıntı
Sırada 'multi kernal' adaptorü hazırlama var.
Şunlarla çok daha kullanışlı hale gelecek SD2IEC:
%100 şart sanırım. Bu haliyle çok yavaş :) Bir de dosyalara erişim de pratik değil. Listeye aldım bunu da. Sanırım seneye de bunu yaparım :)

Alıntı
Bir de besleme konusuna pratik çözüm önereyim. Ben +5V hattını da seri kablonun içinden gönderdim, sonra DIN konnektorün arkasından dışarı çıkardım. C64'ün de tape port'unun yanına bir terminal yapıştırdım ve C64 kartı üzerinde uygun bir 5V noktasına bağladım. Boylece SD2IEC kablosunun üstünde kocaman bir tape port konnektörü sallanmıyor, tape port da serbest kalıyor.
Tabi böyle olunca SD2IEC'yi sadece kendi makinanda kullanabiliyorsun. Başka makinalara da bağlamak için gelecek tape port konnektörüyle bir adaptör yaparsın :)
Tek makina olarak düşünürsen gerçekten cazip bir çözüm. Hem tek kablo hem de kocaman tape port konnektörü yok. Belki ofisteki makinayı böyle yapabilirim.

Alco, şu işi yavuzg école tadında yapsan ne şahane olur yahu :D
O uzun iş. Bunlar aslında sana bana hepimize ufak notlar kabilinde. Hani Face'de falan kaybolmasın ve burada daha ulaşılabilir olsun diye. Bir de fırsat bulursam biraz editleme yapabilirim.

Alıntı
bide bu fotografları temel yükleme yerine forumun işleçlerini kullanarak eklersen daha güvende olurlar. Unutmayınız, temel yükleme modu shax'ın animasyonlu gifleri için.
Ne enteresan adamsın yahu! Zamanında tam tersini söylediğine eminim ama şimdi oturup onu bulmak zor geliyor. Nasıl olsa bulsam da "dün dündür bugün bugündür" kabilinde bir bahanen vardır.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #11 : 27 Nisan 2018, 16:12:25 »
Ne enteresan adamsın yahu! Zamanında tam tersini söylediğine eminim ama şimdi oturup onu bulmak zor geliyor. Nasıl olsa bulsam da "dün dündür bugün bugündür" kabilinde bir bahanen vardır.

Yok yav, ben değildim o lumina'ydı. Üstelik o da aynı şeyi söylemiş:
http://retrojen.org/pano/index.php?topic=980.msg8468#msg8468

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #12 : 27 Nisan 2018, 17:46:42 »
Unutmayınız, temel yükleme modu shax'ın animasyonlu gifleri için.

Bir iki kere kullanmis yahu, bu kadar buyutmeye luzum yok. Devamli kullanmaya baslarsa tavrim farkli olur.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #13 : 28 Nisan 2018, 05:21:15 »
Ben buradaki konuyu yeni gördüm, gerçekten güzel bir iş oldu, tesadüfen aynı anlarda yaptık gibi ama benim pcb asit işi olayı batırdı, şimdi pertinax sipariş ettim onu bekliyorum bakalım.

Ayrıca facete de yazdığım gibi raspberry ve avrdude ile atmega avr çok kolay bir şekilde programlanabiliyor. İlk denemem olmasına rağmen kolay ve hızlıca halloldu, gerçi devre c64'e takınca çalışacak mı henüz o belli değil :D

neyse eleman konuyu şurada güzelce anlatmış, ben de bu linkten faydalandım:

http://ozzmaker.com/program-avr-using-raspberry-pi-gpio/

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #14 : 28 Nisan 2018, 15:49:30 »
Ben buradaki konuyu yeni gördüm, gerçekten güzel bir iş oldu, tesadüfen aynı anlarda yaptık gibi ama benim pcb asit işi olayı batırdı, şimdi pertinax sipariş ettim onu bekliyorum bakalım.
Bambaşka bir grupta karşılaşmamız ve sana "SD2IEC mi yapacaksın" demem cidden garip bir tesadüf oldu. Hayır önceden muhabbetimiz falan olsa tamam diyeceğim de o da yok yahu :)

Vardır bunda da bir hayır...

Alıntı
Ayrıca facete de yazdığım gibi raspberry ve avrdude ile atmega avr çok kolay bir şekilde programlanabiliyor. İlk denemem olmasına rağmen kolay ve hızlıca halloldu, gerçi devre c64'e takınca çalışacak mı henüz o belli değil :D
İki ölç bir biç kuralına sıkı sıkıya sarılırsan çalışır. Bir de biliyorsun Murphy faktörü var. Ha bir de olumlu düşünüp evrene pozitif sinyaller yollamak lazımmış.

Alıntı
neyse eleman konuyu şurada güzelce anlatmış, ben de bu linkten faydalandım:

http://ozzmaker.com/program-avr-using-raspberry-pi-gpio/
Adam yağ gibi anlatmış. Hem tertemiz ve akıcı hem de en ufak gereksiz detay yok. Bu konuda onlarca sayfa okudum ama tek beğendiğim bu oldu cidden. Keşke baştan haberim olsaymış diyeceğim ama aslında başka şeyler öğrenmeme vesile olduğu için uğraşmış olmaktan yana da bir sıkıntım yok açıkcası.