Yukarıdaki şemadan da anlaşılacağı üzere, bu aralar can sıkıntısından tamamen gerilla modumdayım. Öyle Eagle'la çizilmiş devre şemaları, PCB tasarımları yok efendim arduino'lar vs yok! Kağıt kalem modumdayım... Bu sebeple projemiz oldukça basit aslında.
C64 ve Atari uyumlu bu joystickler aslında oldukça basit bir elektronik tasarıma sahipler. İçlerinde (auto fire devresi yoksa) herhangi bir aktif elektronik devre elemanı yok. Sadece 5 adet anahtarın akıllıca (her zaman değil) bir tasarımla uygulamaya geçirilmiş halinden ibaret.
Bu sebeple, bu anahtarların veya onlara giden kabloların çalışıp çalışmadığını test edebilmek için basit bir güç kaynağı (örn. pil), bir kaç tane LED ve LED'leri sürmek için de bir kaç tane direnç yeterli. Malzemeler herhangi bir malzeme çekmecesinde bulunabilecek cinsten. Ben 1KOhm'luk direnç kullandım ama isteyen 150Ohm-1K arası herhangi bir direnç kullanabilir. Pil olarak malzeme çekmecemde ne amaçla aldığımı bile unuttuğum (muhtemel site kapısı kumandası içindir) 6V'luk minik bir pil kullandım. İsteyen 2-3 tane seri bağlanmış kalem pil de kullanabilir.
Yukarıdaki şemada "opsiyonel" olarak belirttiğim kısım ise gerçekten opsiyonel. Kullandığım 6V'luk pilin voltajını, joystiğin auto-fire elektronik bileşenlerini de test edebilmek için 5V seviyesine indirmeye yarayan diot'lar sadece.
Elektronik ip ucu; Eğer bir devrede besleme voltajından biraz daha düşürülmüş bir voltaja ihtiyaç duyarsanız ya bir voltaj regületörü kullanırsınız veya bu tarz bir gerilla taktiği uygularsınız. Her diod'un harcadığı belli bir forward voltaj değeri vardır. 1N4818 (çok sıradan bir diod) için bu değer 0.5-0.6Volt civarındadır. Eğer iiki tanesini böyle bağlarsanız 6 Volt olur size 4.8-5V
Neyse, devam edersek, bu detay dışında ihtyacım olan malzemeler;
5 X LED
5 X 1K direnç
Erkek DB9 konnektör
pil
Kısaca malzeme çekmecelerimde bulunan şeyler