Gönderen Konu: Apple Mac OS X APFS ve BootCamp NTFS Hardisk Klonlama  (Okunma sayısı 1821 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Bu konuyu özellikle Ne Nasıl Yapılır bölümüne açıyorum ki acısız ve düzgün işleyen bir çözüm bulursak belki başkalarının da işine yarar. Haliyle bu bölümden ulaşması da daha kolay olur. Neyse olayımız şöyle:

Ne istiyorum ve neyim var:
Elimde Macbook Pro'da kullandığım 500GB'lık bir Sandisk SSD var. Yeni bir tane 1TB'lık Samsung 860 EVO aldım. Haliyle fazla uğraşmadan 500'lüğü 1TB'liğe klonlamak istiyorum. Fakat 500'lüğün bir kısmına APFS dosya sistemi Catalina kurulu, diğer kısmı ise BootCamp ve NTFS dosya sistemi ile Win10 kurulu şeklinde bölünmüş durumda. Bu iki oturumu birden ağrısız sızısız tek seferde kopyalan lokum gibi bir çözüm arıyorum.

Neler denedim:
* Disk Utlility Mac bölümünü kopyalıyor ama BootCamp'de duvara tosluyor.
* Acronis ve Macrium Reflect ise Mac OS X bölümünü kopyalayamadı. Daha doğrusu yaptık dediler ama olmamış.
* Clonezilla "abicim bunun boyutları farklı istersen ben bu topa hiç girmeyeyim ya da sen şu sudo lu komutları giriver şansımızı deneyelim" diyor ama bunları yaptığım halde beceremedi.
* Winclone diye "abi bizim işimiz bootcamp zaten, bende o iş" şeklinde mucize vaadeden erge dönergecinden hallice program ise kitlenip kalıyor. Lan Mac OS X'de kitlenen bir program hiç görmemiştim bugüne kadar.
* HDCloneX diye birşeye de baktım ama onda da başarılı olamadım.

Yani:
Şimdi ben bu meseleyi kulağı tersten gösterip; önce Max OS X bölümünü Disk Utility ile sonra başka bir program ile BootCamp NTFS Win10 bölümünü kopyalarak ve sonra chkdsk falan yaparak çözebilirim sanırım ama neden lokum gibi çözüm sunan, partitionları fıstık gibi resize eden eden tek bir program olmasın. Var mı böyle bir program, çözüm bilen duyan? Yok mu bir damdan düşen?

Not: Lütfen "Neden BootCamp, Neden Mac üzerinde Win10" gibi sorular olmasın.  ;) Hiçbirini babam üretmiyor, fanatikliğim yok. İkisine de zaman zaman ihtiyacım oluyor.   

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: Apple Mac OS X APFS ve BootCamp NTFS Hardisk Klonlama
« Yanıtla #1 : 18 Eylül 2020, 21:49:50 »
PC'deki Acronis TrueImage gibi bir yazılım arıyorsun (HDD clone, partition resize). Aslında bu tarz bir çözüm bendeki MacMini Late 2014 için de kullanışlı olur. Ben bu tarz sorunları aşmada yaşadığım güçlükler nedeniyle bir hevesle aldığım Late 2012 ve Late 2014 MacMini'lerden soğudum doğrusu.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #2 : 18 Eylül 2020, 23:34:48 »
PC'deki Acronis TrueImage gibi bir yazılım arıyorsun (HDD clone, partition resize).

Evet TrueImage gibi birşey arıyorum ve zaten TrueImage'i de denedim. Yukarıda Acronis derken onu kastettim. Aslında standart HFS+ formatlı bir Mac disk kullansam sanırım TrueImage bu işi halledecek ama ben 3 sene kadar önce çıkan APFS formatını kullanıyorum. Olayın da patladığı nokta burası sanırım. Bakalım vakit bulunca girişeceğim tekrar ama deneme kopyalamaları çok vakit alıyor ve o esnada da makinayı bloke ediyor. Halledince yazarım sonucu buraya.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #3 : 30 Eylül 2020, 19:33:19 »
Halledebildin mi?

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #4 : 30 Eylül 2020, 20:13:06 »
Halledebildin mi?
Deneyeceğim bir program var. Ama fırsatım olmadı. Olumlu veya olumsuz sonucunu buraya yazacağım.

Çevrimdışı cinar

• Retromanik
  • <3 CD32 <3
« Yanıtla #5 : 30 Ekim 2020, 16:48:06 »
Benim deneyimim şu şekilde, eğer boot camp geçirirken klon veya backup programı kullanacaksam bunu ya mac tarafında çözeceksin yada illa windows olacak ise boot campi destekleyen yazılım kullanman gerekiyor. Acronis veya Aoemi vs. hep huysuzlanıyor boot campli makinelerde, Appleın destek yazılımı Efi ile epey oynuyor. Aynı sorunu ben illallah ettikten sonta belgeleri yedekleyip  sadece Mac Apfs'yi klonlayıp üstine yeniden Windows kurarak çözdüm. Zamanının dönemsel updatei yeni çıkmıştı, o de epey motivasyon yarattı tabi.
C64 IRQHack
A4000/EC030 RevB 16MB ClassicWB-ADVSP3141 ClassicWB-OS39
IIgs ROM03
1040STE 4MB

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #6 : 27 Şubat 2021, 20:15:23 »
Masanın üstünde boş boş duran 1TBlik SSD iyice sinirimi bozduğu için geçen hafta fırsat yakalayınca tekrar bu işe giriştim. Yukarıda saydığım programların dışında başka programlar da denedim. Hepsi de mevcut iki bölümden birini kopyaladı. Daha da fazlası var ama denediklerim arasında yukarıda saydıklarım haricinde hemen aklıma gelenler: eski dost Norton Ghost, EaseUS ToDo Backup, AOMEI Backupper, Active Disk Image, EaseUS Partition Master. Sonuçta hiçbiri başarılı olamadı. 500GB kopyalamak da öyle parmak şıklatmasıyla olmadığı için iş birkaç gün sürdü.

Neyse sonra aklıma bundan on küsür sene önce çöpe attığım doktora çalışmam sırasında incelediğim bazı digital/computer "forensics" ilintili programlar geldi. "Yahu, bu kadar senede olay uçmuştur zaten. Dur bir şunlara bakayım" dedim. Bingo!!! Tam istediğim gibi bir program buldum: Guymager

Guymager'ı tek olarak indirebileceğiniz gibi muhtelif amaçlı toolbox türü derlemeler içinden de çıkıyor. Ben bu noktada digital/computer forensics araştırmalar konusunda epey popüler olan Cain'i kullandım. Cain'i bir USB'ye yazdım ve MacBook Pro'yu bununla boot edip Guymager'i çalıştırdım. Program istediğiniz depolama biriminin muhtelif digital/computer forensics(adli bilişim desek daha uygun olabilir ama forensics kelimesi ile daha fazla kaynağa ulaşabilirsiniz) formatlarda imajını alabiliyor veya diski birebir başka bir diske klonlayabiliyor. Bu noktada kaynak sürücüye tıklayıp klonlamayı seçtim ve sonra hedef sürücüyü gösterdim. İki saat kadar sonra doğrulaması da yapılmış olarak yeni 1TBlik SSD hazırdı. Hemen boot ettim. Herşey sorunsuzdu. Tam istediğim gibi bir klonlama yazılımı bulmuştum.

Guymager'in bizler açısından bir faydası olarak, Amiga ve diğer Retro cihazların HDDlerini kopyalamak ve yedeklemek konusunda her zaman yardımcı olabileceğini düşünüyorum.

Yeni bir macerada görüşmek üzere... :)