Gönderen Konu: Bir C64 tamir hikayesi, uzun sürecek gibi...  (Okunma sayısı 1738 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Bora66

• Retroman
Bir C64 tamir hikayesi, uzun sürecek gibi...
« : 24 Şubat 2022, 15:14:57 »
Selamlar,

Herhalde bu başlığın doğru yeri burası. Ezelden Sinclair'ci iken şeytan dürttü ve bir C64 aldım, hem de bozuk olarak.  ;)
Donanımı hakkında hemen hiç bir şey bilmediğim bu makinayı tamir edebilmek için hızlı bir öğrenme sürecindeyim. Şimdilik bir durum raporu vereyim, sonrasında çok soru soracağım gibi görünüyor.

Kart şu versiyon:

En azından sapır saçma da olsa bir görüntü var, her açılışta değişiyor, hatta arada eğlenceli renkler de gösteriyor bana:

Önce güzel temizlik yaptım, toz toprak içinde çalışmak zor.

Bunların hangileri başıma bela olacak bakalım...

Çevrimdışı cemkaan

• Retroman
Ynt: Bir C64 tamir hikayesi, uzun sürecek gibi...
« Yanıtla #1 : 24 Şubat 2022, 15:20:55 »
Tamir sırasında eğlenceler dilerim :)

aşağıdaki linkleri de ekleyeyim.

https://retrocomputerverzamelaar.nl/commodore-64-problems/

Commodore 64 Dead Test Cartridge Manual
https://issuu.com/giannibernardo/docs/781220.c64.dead.test.diagnostic.man

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #2 : 24 Şubat 2022, 16:47:17 »
bende tamir sırasında eğlenceler dilerim, bunların en güzel tamiri çekiç ve keser ile yapılıyor. birçok sefer sid ve vic'i çekiçle olması gerektiği hale getirdiğim olmuştur.

şakamızı yaptık, ciddiyete dönelim, burda çok fazla c64 hardwareinden anlayan adam var, aslında söz bana düşmez ama iki kuruşluk c64 bilgim ile önce ramlerin voltajlarını ölç derim.

Çevrimdışı Bora66

• Retroman
« Yanıtla #3 : 24 Şubat 2022, 19:00:03 »
önce ramlerin voltajlarını ölç derim.

Yaptıklarımı söylesem iyi olurdu tabii... (sırasıyla)

Önce okuduğum şeylere göre zaten soketli olan ve bu kartta olmaması gereken 8580R5 SID çıkarıldı. Olan SID'in çalınıp yerine bubun takıldığını düşünüyorum. Sonra;

1) Adaptör voltajları kontrol edildi. 5.2VDC ve 10.8VAC
2) Güç verilip 7805 ve 7812'nin giriş çıkış voltajları kontrol edildi. Herşey normal.
3) Isınan ne var diye bakıldı (VIC biraz ısınıyordu, küçük bir soğutucu koydum şimdilik), başka dikkat çeken ısı yok.
4) Bütün entegrelerin bacaklarının şemasına göre voltajları geliyor mu diye bakıldı. Herşey yerinde.
5) Osiloskop ile data ve adres bacaklarında bariz sapır saçma bir şey var mı diye bakıldı. Çok acayip bir şey yok, genelde 0-5V arası normal dijital sinyaller var.
6) CPU ve başka clock alması gereken entegrelerin clock bacaklarına bakıldı, burada da sıkıntı yok.

Artık yavaştan sök ve soket tak işine başlıyorum...

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #4 : 24 Şubat 2022, 19:36:02 »
Önce okuduğum şeylere göre zaten soketli olan ve bu kartta olmaması gereken 8580R5 SID çıkarıldı. Olan SID'in çalınıp yerine bubun takıldığını düşünüyorum.

Board'un üzerinde gözüne çarpan bir modifikasyon var mı? 8580 9v, 6581 12v ile çalışıyor, modifikasyon yapılmadan bu dediğin gibi bir durum olmuşsa 8580 zarar görmüş olabilir.

Çevrimdışı Bora66

• Retroman
« Yanıtla #5 : 24 Şubat 2022, 20:20:59 »
Board'un üzerinde gözüne çarpan bir modifikasyon var mı? 8580 9v, 6581 12v ile çalışıyor, modifikasyon yapılmadan bu dediğin gibi bir durum olmuşsa 8580 zarar görmüş olabilir.

SID hariç geri kalan herşey orijinal görünüyor, sonradan yapılmış lehim vs yok. Dediğim gibi birisi SID'i yürütmüş ve yerine de boş kalmasın diye bunu takıvermiş diye düşünüyorum, yani zaten bozuk olduğu kesin gibi. Ölçerim soketten voltajı. Zaten güç vermeden çıkardım SID'i

Çevrimdışı Bora66

• Retroman
« Yanıtla #6 : 24 Şubat 2022, 20:22:22 »
Tamir sırasında eğlenceler dilerim :)

aşağıdaki linkleri de ekleyeyim.

Teşekkür ederim.

Çevrimdışı Bora66

• Retroman
« Yanıtla #7 : 24 Şubat 2022, 20:40:35 »
https://www.pictorial64.com/fault.htm?id=u13_1

Bu görüntü oldukça benzediği için ilk denemeyi U13 (74LS257) ile yapmaya karar verdim. Elimde yenisi yok ama TL866II+ programlayıcı gayet güzel logic test ediyor ya, dedim söker bakarım. İtina ile söküldü, kartta hasar yok, test ettim ve sağlam... Tüh dedim, 1'de sıfırız, tutturamadık. Soket lehimledim, söktüğüm entegrenin bacaklarını düzeltip temizledim ve geri taktım...

VE SİYAH EKRAN!

Yahu ne oluyoruz, bir soketi mi lehimleyemedim yani... Tekrar kontrol, lehim hatası falan yok, zaten yerini arkadan önden pırıl pırıl temizleyip, bağlantı kontrollerini yapıp öyle lehimlemiştim soketi.  Çıkardım soketten ve tekrar test ettim, BOZUK! Sökülmeye dayandı ama demek ki bacakları düzeltip lehim artıklarını temizlemeye dayanamadı...

Kaldık başbaşa siyah ekranla. Hay kafamı... Hazır Dead Test kartuşun da gelmiş, ekranda görüntü de varken bir şeyi sökmeden önce Dead Test ile baksana...

Bu akşam daha fazla şansımı zorlamayacağım, başta bu olmak üzere bütün logicleri yedekli olarak bir temin edeyim önce. Bi eski bozuk haline dönsün, dead test çalışsın, daha akıllıca ilerlerim... 4164 da elimde fazla fazla var zaten.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #8 : 24 Şubat 2022, 21:23:10 »
https://www.pictorial64.com/fault.htm?id=u13_1

Bu görüntü oldukça benzediği için ilk denemeyi U13 (74LS257) ile yapmaya karar verdim. Elimde yenisi yok ama TL866II+ programlayıcı gayet güzel logic test ediyor ya, dedim söker bakarım. İtina ile söküldü, kartta hasar yok, test ettim ve sağlam... Tüh dedim, 1'de sıfırız, tutturamadık. Soket lehimledim, söktüğüm entegrenin bacaklarını düzeltip temizledim ve geri taktım...

VE SİYAH EKRAN!

Yahu ne oluyoruz, bir soketi mi lehimleyemedim yani... Tekrar kontrol, lehim hatası falan yok, zaten yerini arkadan önden pırıl pırıl temizleyip, bağlantı kontrollerini yapıp öyle lehimlemiştim soketi.  Çıkardım soketten ve tekrar test ettim, BOZUK! Sökülmeye dayandı ama demek ki bacakları düzeltip lehim artıklarını temizlemeye dayanamadı...

Kaldık başbaşa siyah ekranla. Hay kafamı... Hazır Dead Test kartuşun da gelmiş, ekranda görüntü de varken bir şeyi sökmeden önce Dead Test ile baksana...

Bu akşam daha fazla şansımı zorlamayacağım, başta bu olmak üzere bütün logicleri yedekli olarak bir temin edeyim önce. Bi eski bozuk haline dönsün, dead test çalışsın, daha akıllıca ilerlerim... 4164 da elimde fazla fazla var zaten.

bu ne havalı siteymiş yahu. spectrumcuların da buna ihtiyacı var

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #9 : 24 Şubat 2022, 22:31:56 »
Siyah ekran kötü olmuş ama neyse ki 74ls257 bulunabilen bir şey, insan bazen kendini tutamıyor old school yöntemlere yöneliyor dead test varken, neyse umarım logic'ler ulaşınca test kartuşu bir şeyler gösterir ve sorun çözülür.

Çevrimdışı metaone

• Retromanik
« Yanıtla #10 : 26 Şubat 2022, 11:13:55 »
bu ne havalı siteymiş yahu. spectrumcuların da buna ihtiyacı var

Spectrum için de böyle bir site var:
https://hardware.speccy.org/reparar-i.html

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #11 : 27 Şubat 2022, 11:52:14 »
Spectrum için de böyle bir site var:
https://hardware.speccy.org/reparar-i.html

Görmüştüm bunu ama hatırlamak da iyi oldu. Teşekkür ederiz.

@Ref bu Spectrum tamir tadilat linkini kümülatif başlığına ya da spectrum altında bir yere mi koymalı acaba?

Çevrimdışı Bora66

• Retroman
« Yanıtla #12 : 28 Şubat 2022, 12:41:29 »
bu Spectrum tamir tadilat linkini kümülatif başlığına ya da spectrum altında bir yere mi koymalı acaba?

C64 için böyle bir kümülatif başlık var mı?

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #13 : 28 Şubat 2022, 13:10:36 »
C64 için böyle bir kümülatif başlık var mı?

Maalesef yok  :(

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #14 : 28 Şubat 2022, 23:11:50 »
@Ref bu Spectrum tamir tadilat linkini kümülatif başlığına ya da spectrum altında bir yere mi koymalı acaba?

ben o başlığın ilk mesajına ya da belki de yeni bir başlık olarak faydalı linkler tablosu ekliyim en iyisi