Gönderen Konu: Schneider CPC6128 Maceram  (Okunma sayısı 182 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi unay

• Retroman
  • CPC6128 / CPC464 / GTM640 / LP1
Schneider CPC6128 Maceram
« : 17 Şubat 2025, 22:11:57 »

Arkadaşlar selamlar,

Mevcut Amstrad CPC6128'imi kurcalaya kurcalaya patlattıktan sonra (hala umut var) yeni makine arayışım dahilinde tüm ikinci el sitelerine "Amstrad" araması için bildirim bırakırken olur da bilmeyen birileri satışa koyarsa gözden kaçmasın diyerek "Schneider" için de bildirim bırakmıştım. Yetmemişti her gün tekrar tekrar ilgili sitelere girip sırasıyla Amstrad ve Schneider arattırmadan işe başlamıyordum. Sonunda bir Schneider ilanına denk gelince gerçekten çok şanslı olduğumu düşünmüştüm. Aynı zamanda da ne kadar şanssız olduğumu çünkü ilgili ilanı açan arkadaş sarı sitede yıllardır bulunan 45.000-tl fiyatlı CPC6128 + GT65 monitör ilanını baz alarak 35.000-tl fiyat koymuştu.

Her ihtimale karşı favoriye aldıktan 3-4 gün sonra bu sefer (hepsi çok kötü durumda olan) Amstrad CPC6128 + CTM644 + MP3 modülatör ilanı görüp bir hevesle satıcıyı arayıp, olmaz ama(!) "6128'i tek satmayı düşünür müsünüz?" dediğimde; "dur ya, elimde daha temiz durumda 2 tane vardı onları kontrol edip haber vereyim." demesi ile heyecanlandım. Satıcı ile 1 hafta kadar yazıştıktan sonra (çok geç dönen bir arkadaştı) makul bir fiyatla sağlam durumdaki bir 6128 için anlaştık. Sonrasında mesajlarıma ve aramalarıma dönüş yapmadı ve oradan da umudumu kestim.

Ertesi gün Schneider ilanının sahibini aramaya karar verdim (fiyatı bir miktar düşürmüştü). Aradığım numaraya ulaşılamıyordu. Sonraki gün tekrar denedim ve görüştük. İlan fiyatının çok yüksek olduğunu, bu ürünlerin piyasasının daha düşük olduğunu hatta renkli monitörlü olarak onların istediği rakamın 3 te 1 fiyatına ilan olduğunu söyleyip link gönderdim. Üstelik Schneider fotoğraflarda göründüğü kadarı ile "disc missing" hatası veriyordu ki hem iyi hem kötü haber olabilirdi. Satıcı gayet makul bir insan çıktı ve 5 dakika içinde fiyat konusunda anlaştık ve ürünü aldım.

Hem Schneider olması, hem de üzerinde biraz çalışma yapılması gerekiyor (disc missing, expansion portun centronicsten edge çevrilmesi, temizlik vs) olması beni ayrıca heyecanlandırıyordu. Her ne kadar temizlik kısmı çekici gelmese de bu tip bir cihazı alıp, yavaş yavaş toparlamanın verdiği haz benim için; geç keşfedilmiş bir tutkuya dönüşmüştü geçtiğimiz 3 ay içinde.

Cihaz elime ulaştığında, paketini bile açıp kontrol etmekle uğraşmadan eve varmak için hızlı hızlı işlerimi toparlayıp yola koyuldum.
Eve varmak yeterli değildi; çocuklara yemek vermem, kapıdan girer girmez ayaklarıma sürtünen kediyi sevmem, kendime bir kahve koymam gerekli idi. Sabırla hepsini hallettikten sonra sıra paketi açmaya gelmişti. Satıcı sağolsun, çok iyi bir paketleme yapmıştı. Cihazı çıkardım (alışkın olduğum 6128lerden çok daha ağırdı), fotoğraflardaki gibi idi. Balkonda içini açıp, kısmen tozlarını temizledikten sonra disket sürücüyü söküp artık sertleşmiş ve dokununca parçalanan lastiğini uygun bir lastik ile değiştirdim. Şimdi deneme yapabilirdim.

Cihazı çalıştırıp bir disket taktım ve cat komutunu yazıp entera bastım. Disket döndüğü halde disc missing hatası almaya devam ediyordum. Disketin yerine tam oturmamış olabileceğini düşünerek, çıkarıp tekrar taktım, başka disketlerle denedim ama sonuç değişmedi. Disket sürücüyü tekrar söküp, içini iyice inceledim ki özellikle eski lastikten kalan bir parça ya da benzeri bir şey mekanizmayı engelliyor olabilirdi. Göz ile yaptığım kontrol da sonuç vermedi.

Yarın üzerinde çalışmaya devam edeceğim.

Fikirleriniz/tecrübeleriniz varsa makbule geçer.
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Çevrimdışı Hifly

• Retroman
Ynt: Schneider CPC6128 Maceram
« Yanıtla #1 : 18 Şubat 2025, 10:12:11 »
Hayırlı olsun öncelikle, çok güzel olmuş. Sana geç dönüp sonra mesajlaşmayı kesen izmir master'dır diye tahmin ediyorum. Aynısını bana da yapmıştı, bir kaç mesajlaşma sonrası var bakıcam dedi, sonrasında kayıp :D Hayır bunu yazıyorum, aynı arkadaşa denk gelirseniz hayal kırıklığı olmasın sonra. Kendisinin şu an 2.500 TL'ye koyduğu bir 6128 ilanı var, görüntü alamamış.

Çevrimiçi unay

• Retroman
« Yanıtla #2 : 18 Şubat 2025, 10:33:05 »
İsim vermek istemedim fakat aynen dediğin gibi izmirmaster. 2400tl ye koyduğu ürünü de önermişti ki 1.750tl fiyat vermişti bana. Sonrasında önce 2.000tl ardından 2.400tl olarak ilan fiyatlarını güncelledi. Arkadaşı çözemedim ben, bana ilana koyduklarının dışında ayrı bir 6128 fotosu da attı. Elinde var yani. Diğer taraftan, bu süreçte başka birilerine satış yaptığına da şahit oldum. PCW 8512 sattı misal. Beni beğenmedi herhalde :).

Neyse, patlattığım 6128 i de çalıştıracağım gibi duruyor bu arada. @Alco ve @dodogildo sağolsun, onların yönlendirmeleri ile yol aldık gibi. Akşam deneyeceğim.

Velhasıl, bu işte eski olanların sürekli söylediği "1 tane ile başlarsın, bir bakmışsın 3-5 olmuş..." minvalli cümlelerin gerçekliğini yaşıyorum. Schneider da çalışırsa 2*6128 ve 2*464 olacak elimde.
Yakındır 35.000-tl ila 50.000-tl aralığında ilanlar açıp sarı sitede el yükseltebilirim :)

Eskici Ferdi hesabı, tok satıcı :)

Çevrimdışı Hifly

• Retroman
« Yanıtla #3 : 18 Şubat 2025, 12:13:04 »
Ya bu olay ilginç cidden. Hadi sen almak zorunda kaldın ikinciyi, diğerinin durumu belli olmadığı için ama bana ne demeli? Sahibinden'de yeni 6128 ilanı görünce ben niye delleniyorum, neden adrenalinim yükseliyor, niye almak istiyorum. Birader yeni bir tane almışsın. Topluyorsun daha, işleri bitmemiş. Başına geçip düzgünce oynayamamışsın, iki satır program yazamamışsın. İkinciyi napıcan, ikisini biribirine bağlayıp multi boulder dash'mi  oynuycan?? :D

Çevrimiçi unay

• Retroman
« Yanıtla #4 : 18 Şubat 2025, 12:41:57 »
multi boulder dash'mi  oynuycan?? :D

Güzel fikir; aynı hızda yükleniyor mu, oynanışta farklılık var mı? gibi teknik konulardan tut da yanyana oynama, turnuva vs durumlarına kadar götürebilir.
Aklıma geldi, Spy vs Spy eğlenceli oyundu. Fıtı fıtı fıtı yürüme sesi, sopayla rakibe vururken çıkan çotak çotak sesleri hala aklımda.

Öte yandan, hakikaten ciddi bir heves durumu kaplıyor bünyeyi. Benim lehim vs işlerine yeteneğim de yok ama "iyisi mi bi multimetre alayım ben." diyorum.

Çevrimdışı Hifly

• Retroman
« Yanıtla #5 : 18 Şubat 2025, 13:18:57 »
Ya bu olay ilginç cidden. Hadi sen almak zorunda kaldın ikinciyi, diğerinin durumu belli olmadığı için ama bana ne demeli? Sahibinden'de yeni 6128 ilanı görünce ben niye delleniyorum, neden adrenalinim yükseliyor, niye almak istiyorum. Birader yeni bir tane almışsın. Topluyorsun daha, işleri bitmemiş. Başına geçip düzgünce oynayamamışsın, iki satır program yazamamışsın. İkinciyi napıcan, ikisini biribirine bağlayıp multi boulder dash'mi  oynıycan?? :D

Çevrimiçi unay

• Retroman
« Yanıtla #6 : 18 Şubat 2025, 19:43:44 »

Cihazı çalıştırıp bir disket taktım ve cat komutunu yazıp entera bastım. Disket döndüğü halde disc missing hatası almaya devam ediyordum. Disketin yerine tam oturmamış olabileceğini düşünerek, çıkarıp tekrar taktım, başka disketlerle denedim ama sonuç değişmedi. Disket sürücüyü tekrar söküp, içini iyice inceledim ki özellikle eski lastikten kalan bir parça ya da benzeri bir şey mekanizmayı engelliyor olabilirdi. Göz ile yaptığım kontrol da sonuç vermedi.

Yarın üzerinde çalışmaya devam edeceğim.

Fikirleriniz/tecrübeleriniz varsa makbule geçer.

Disc missing hatası düşündüğüm gibi disketin yerine tam oturmamasından kaynaklanıyornuş. Disketin içine oturduğu metal mekanizmanın menteşe yerlerine kontakt sprey sıkmak problemi çözdü.
Tabi konu ben olunca öyle hemen çözülmüyor:)
Cat yazınca katalog çıkıyor fakat herhangi bir dosyayı çalıştırmak isteyince tekrar disc missing hatası veriyordu. Retry yaptıkça kafa 1-2 track okuyup tekrar disc missinge dönüyordu. Belki diskette problem vardır diyerek farklı disketlerle denedim. 4 veya 5. diskette problemsiz çalışınca herhalde disketler bozuk diye düşündüm fakat tekrar ilk diskete dönünce onu da normal çalıştırdığını gördüm. Sanırım bana şaka yaptı. Bazı disketler gerçekten bozukmuş, şimdilik bir kenara bıraktım. Altta disc missing verdikten sonra retry yaptıkça yüklenen oyun görselleri var.

Ama bu kadar kısa sürede sonuç almak beni çok rahatlattı. Şimdi centronics işini çözmek var sırada. Bu arada bozduğum 6128 ile de işim bitmedi daha.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #7 : 18 Şubat 2025, 21:24:09 »
@unay
Yeni cihazını güle güle kullan. Hemen girişmişsin. İyi de etmişsin :)
Disket okuma hataları için öncelikle; sürücü lastiğinin uygun ölçü ve gerginlikte olduğunu ve kafa ayarı açısından bir sorun olmadığını düşünelim. Bunlar tamamsa ve kafasına göre okuma hataları ve zaman zaman da disc missing falan veriyorsa disket sürücü kafasının üzerinde yürüdüğü milin temizliğe/yağlanmaya ihtiyacı var seçeneğine geçmek lazım. Bu mili dikiş makinası yağı gibi bir yağ ile yağlayıp deneyebilirsin.

Disket okuyucu kafayı da kolonya/alkol türevi birşeyler ile silip kurularsın. Üzerinde pamuk/kir/hav kalmasın.

Disket yazma hatası verirse de, disket sürücü içindeki write pin diye geçen ataş kalınlığında ve 10mm boyundaki pini düşürmüşsündür.

https://www.cpcwiki.eu/index.php/Writepin

Disket sürücü lastiği konusunda fantastik denemeler için 3D yazıcı opsiyonumuz da mevcut :)

https://www.thingiverse.com/thing:4247004

https://www.thingiverse.com/thing:2854841

Çevrimiçi unay

• Retroman
« Yanıtla #8 : 19 Şubat 2025, 11:06:25 »
@unay
Yeni cihazını güle güle kullan. Hemen girişmişsin. İyi de etmişsin :)
Tşk ederim.

Alıntı
Disket okuma hataları için öncelikle; sürücü lastiğinin uygun ölçü ve gerginlikte olduğunu ve kafa ayarı açısından bir sorun olmadığını düşünelim. Bunlar tamamsa ve kafasına göre okuma hataları ve zaman zaman da disc missing falan veriyorsa disket sürücü kafasının üzerinde yürüdüğü milin temizliğe/yağlanmaya ihtiyacı var seçeneğine geçmek lazım. Bu mili dikiş makinası yağı gibi bir yağ ile yağlayıp deneyebilirsin.

Lastik yeni almıştım, ölçüsü vs uygun. Mile birşey yapmadım ama ona akşam bakayım.

Alıntı
Disket okuyucu kafayı da kolonya/alkol türevi birşeyler ile silip kurularsın. Üzerinde pamuk/kir/hav kalmasın.
Silmiştim.

Alıntı
Disket yazma hatası verirse de, disket sürücü içindeki write pin diye geçen ataş kalınlığında ve 10mm boyundaki pini düşürmüşsündür.
Write protection pinini düşürecek hareketler yaptım (eski lastikten kalan parça vs varsa diye sallayarak) ama düşmedi. Bir de bunun yapısı farklı, pin nerede diye çok kurcalamadım. Yazma denemesi yapınca anlarız. Daha önceden düşmüşse pin var elimde zaten.

Alıntı
Disket sürücü lastiği konusunda fantastik denemeler için 3D yazıcı opsiyonumuz da mevcut :)
Yazıcıoğlunda hala bulunabiliyor, hem 6128 için hem 464 için :)

Sabah tekrar disc missing hatası verdi, öncelikle mil yağlama ardından rpm ayarı deneyeceğim. Sonraki ihtimal power olabilir. Alelade bir 12v adaptörün ucunu kesip kabloları derme çatma board üstündeki pinlere klemensle sıkıştırmıştım. 6128'in 12v çıkışına uygun dişi bir uç alıp adaptöre takmam gerek ama vakit yok bu işlere bu ara.

Haftasonu da temizlik işine dalacağım bakalım.

Çevrimiçi unay

• Retroman
« Yanıtla #9 : Dün, 16:48:45 »

Ama bu kadar kısa sürede sonuç almak beni çok rahatlattı. Şimdi centronics işini çözmek var sırada. Bu arada bozduğum 6128 ile de işim bitmedi daha.

Centronics işini hazır ürünle halletmeye karar verdim. Hem iyi sonuç alamayabilirdim hem de malzeme maliyetleri daha pahalı bir hal alacak gibi duruyordu.
Floppy kablosu aşağıya bıraktığım linkteki ürün (linkte hem edge hem centronics görünüyor, 2euro farkla centronics yaptırabiliyorsunuz), aynı vatandaş bir de 50 pin centronics edge dönüştürücü yapacak. Posta dahil toplam rakam 23euro.

https://www.ebay.ie/itm/186594295530

Sırada mevcut floppyi söküp tamamen temizlemek ve milini yağlamak var. Şu hali ile ilk başlarda disc missing hatası veriyor, zamanla hata verme oranı düşüyor ve sorunsuz çalışıyor. @Alco 'nun dediği gibi, power probleminden ziyade milin kirli olması (ki sağlam kir tutmuş) driverın daha çok amper istemesine ve yetmediği yerde hata vermesine sebep oluyor görünüyor.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #10 : Dün, 18:12:00 »
@Alco

Bu izmir master denilen karakterin maybee ile bir alakası var mı? Sanki maybee' nin iletişim becerileri bu kadar dandik değildi ama İzmir deyince kaç tane hurdacı olabilir? Ice_man sonra maybee olmuştu, sonra da izmir master falan mı oldu?

Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #11 : Dün, 19:44:59 »
Centronics işini hazır ürünle halletmeye karar verdim. Hem iyi sonuç alamayabilirdim hem de malzeme maliyetleri daha pahalı bir hal alacak gibi duruyordu.
Floppy kablosu aşağıya bıraktığım linkteki ürün (linkte hem edge hem centronics görünüyor, 2euro farkla centronics yaptırabiliyorsunuz), aynı vatandaş bir de 50 pin centronics edge dönüştürücü yapacak. Posta dahil toplam rakam 23euro.

https://www.ebay.ie/itm/186594295530
İki kabloyu kargo dahil bu paraya almak, en mantıklı ve temiz çözüm olmuş.

Alıntı
Bu izmir master denilen karakterin maybee ile bir alakası var mı? Sanki maybee' nin iletişim becerileri bu kadar dandik değildi ama İzmir deyince kaç tane hurdacı olabilir? Ice_man sonra maybee olmuştu, sonra da izmir master falan mı oldu?
Aynı kişi değiller.

Çevrimiçi unay

• Retroman
« Yanıtla #12 : Dün, 20:52:02 »
Eldeki imkanlarla başladım disket sürücü temizliğine. Umarım bunu da bozmam :)
Fırçaya takılmayın lazım olursa diye...
Sonradan "kafayı çizdim!" dersem deyim olarak dememiş olmaktan korkmuyor da değilim.