Gönderen Konu: Schneider CPC6128 Maceram  (Okunma sayısı 1997 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
  • CPC6128 / CPC464 / GTM640
Ynt: Schneider CPC6128 Maceram
« Yanıtla #15 : 23 Şubat 2025, 20:10:19 »
Ama çalışıyorsa sökmemek lazım, üstten temizleyip geçmek gerek.

Aynısını düşünüyorum, riske atacak kadar lehim becerim yok zaten.

Klavye temizliği de yapıldı, gayet iyi çalışıyor.

Konuya macera dedik ama maceraya girmedik kısaca:)
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #16 : 24 Şubat 2025, 12:35:24 »

Bugün detaylı temizliğe geçecektim fakat Schneider larda boardun üzerinde olan metal muhafazayı sökmeyi göze alamadım.

O muhafazalar neden var Schneider'larda? Ya da Amstrad'lar da neden yok :)

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #17 : 24 Şubat 2025, 12:54:53 »
Tahminim o dönemlerde radyasyon muhabbeti vs çok dolaşıyordu. Almanlar ona göre bir yasa çıkarmış olabilir.
İspanyada da CPC472 diye satılan CPC464 +8kb versiyon var mesela(bu normal Amstrad). 64kb ve altında olan bilgisayarlara vergi mi ne çıkarmışlar, Alan amca da ek 8kb ram yapıp CPC472 olarak piyasaya sunmuş. Gerçi ek ram ayaklarının yolları boşluğa çıkıyormuş ama :).
Her iki konuda da tahmin ya da az bilgi sahibiyim, hatam var ise bilgi sahibi olanların düzeltmesi ricamdır.
Düzeltmezseniz bu konuya yeni efsanelerle dönebilirim.

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #18 : 24 Şubat 2025, 13:05:12 »
Muhafaza nedir, nasıl bir şeydir merak edenler ve daha önce Schneider görmeyenler için aşağıya resmini bırakıyorum.
Söylentilere göre o zamanlar muhafazanın üstten 3-4cm kadar kısmı paslı üretiliyormuş.

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #19 : 24 Şubat 2025, 14:02:05 »
Tahminim o dönemlerde radyasyon muhabbeti vs çok dolaşıyordu. Almanlar ona göre bir yasa çıkarmış olabilir.
İspanyada da CPC472 diye satılan CPC464 +8kb versiyon var mesela(bu normal Amstrad). 64kb ve altında olan bilgisayarlara vergi mi ne çıkarmışlar, Alan amca da ek 8kb ram yapıp CPC472 olarak piyasaya sunmuş. Gerçi ek ram ayaklarının yolları boşluğa çıkıyormuş ama :).
Her iki konuda da tahmin ya da az bilgi sahibiyim, hatam var ise bilgi sahibi olanların düzeltmesi ricamdır.
Düzeltmezseniz bu konuya yeni efsanelerle dönebilirim.

O zamanlar bir teknoloji ülkesi olsaydık, teknoloji bakanı çıkar, Amstrad kucağında saatlerce Commandos oynar ve derdi ki: "Yahu ne radyasyonu, bakın ben oynuyorum bir şey olmuyor" :)

Ram ayaklarının boşa çıkıyor olması tam Sugar'lık hareket, doğru çıkarsa hiç şaşırmam. 

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #20 : 17 Mart 2025, 21:14:28 »
Nerde kalmıştık:)

Nice Amstradçıyım diye geçinenler!
Schneider'ın metal plakasını zarar vermeden söktüm. Bu arada boardda Amstrad yazıyor. Metal plakanın boardun altında kalan kısmı ile board arasında kiremit renginde kartona benzer bir izolasyon malzemesi de mevcut. Olmasa nasıl olacak zaten:)

Not:foto unutmuşum, ekledim.
Şimdi gelsin paradoslar, gitsin 512k ramler.
@dodogildo senden haber bekliyorum :)

Plakayı nasıl söktüğüme gelince, farklı bir bakış açısı geliştirmem gerektiğini düşündüm,  çok düşündüm. Yazılımla hallettim :p

Şaka bir yana vakit bulup centronics portları kontrol edememiştim (ulifac Amstradda çalışmış ama Schneiderda çalışmamıştı. Centronics dönüştürücüyü kontrol etmiştim ama board üzerindeki expansion portun board ile bağlantılarını kontrol edememiştim). Bugün çay eşliğinde bir bakayım diye açtığımda plakanın 4 köşesinde küçük çentikler olduğunu farkettim. Karga burun ile tırnakları dikkatlice eğerek düzelttim. Bir şeyi eğerek düzeltmek de nasip oldu.
Sonrasında metalin üst kısmı boarddan kolayca ayrıldı. İyi de oldu, güzelce bir tozunu aldım cihazın en azından. Şimdi port pinlerini kontrol edeceğim.

Çevrimdışı dodogildo

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #21 : 17 Mart 2025, 21:25:05 »
Tebrikler! Retrocu kişi işte böyle gözü kara ve cesur olmalı :)

Sünnet yerine full kastrasyon mantıklı olmuş.

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #22 : 17 Mart 2025, 22:06:20 »
Port pinleri ile board arasında sıkıntı görünmüyor. Toparladım geri, üst metali tamirciliğin şanı için artırılmış parça kategorisinde dışarda bıraktım.

Bazı durumlarda ufak bir temizliğin, kimi zaman slot işlemcili tower pc kasasını yana yatırmanın ya da çocukluktan yegane tecrübemiz televizyona yandan avuç içi ile hafifçe vurmanın vs cihazın düzelmesini sağladığı geçmiş tecrübelerime dayanarak cihazı çalıştırıp ulifacı deneyeceğim. Sonuç alamazsam, 3" diskete yazdırdığım SF2 2021 BETA,yı deneyip CRTC 1 mi onu anlayacağım. Ben de her şey uzun yoldan. Bilmeyince böyle...

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #23 : 18 Mart 2025, 08:24:33 »
Ulifac yine çalışmadı. Muhtemel bir uyum sorunu olduğunu düşünüyorum. Ulifac'ı takınca cihaz normal açılıyor, ulifac boot ekranı gelmiyor fakat ulifactan reset yapınca cihaz resetliyor. Birkaç kez resetleme sonucunda ekrandaki yazılar silikleşiyor, hiç tepki vermiyor vs. Sonrasında cihazı normal resetlemek ve hatta gücü kesmek dahi işe yaramıyor, ta ki ulifacı söküp resetleyene kadar.
Öte yandan SF2 Beta 2021'i de denedim, maalesef onda da ekrandaki ufak lekelenmeler gitmedi. CRTC 0'mış. CRTC değiştirilebilir mi, daha da önemlisi bulunabilir bir çip midir? Bilenler bilgi verebilirse sevinirim.

Sıradaki işlem 40015'i düzgünce söküp parados yüklemek.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #24 : 19 Mart 2025, 01:37:18 »
Öte yandan SF2 Beta 2021'i de denedim, maalesef onda da ekrandaki ufak lekelenmeler gitmedi. CRTC 0'mış. CRTC değiştirilebilir mi, daha da önemlisi bulunabilir bir çip midir? Bilenler bilgi verebilirse sevinirim.

Yine en basitinden piggyback metodu ile oluyor bu işler. Ama pcb alternatifi de var. CRTC bulunurluğunu @Attilan bilebilir. En son tamir ettiği CPC için Karaköy'den almıştı diye hatırlıyorum. Şu Parados sevdandan da vazgeç gözünü seveyim. Latife yapıyorsun di mi   :) Neyse şunlar işine yarayabilir.

http://www.kameli.net/marq/?p=3415

https://www.pcbway.com/project/shareproject/multi_crtc_selector_for_amstrad_cpc_464_664_6128_2ca49a09.html

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #25 : 19 Mart 2025, 08:29:33 »

Yine en basitinden piggyback metodu ile oluyor bu işler. Ama pcb alternatifi de var. CRTC bulunurluğunu @Attilan bilebilir. En son tamir ettiği CPC için Karaköy'den almıştı diye hatırlıyorum. Şu Parados sevdandan da vazgeç gözünü seveyim. Latife yapıyorsun di mi   :) Neyse şunlar işine yarayabilir.

http://www.kameli.net/marq/?p=3415

https://www.pcbway.com/project/shareproject/multi_crtc_selector_for_amstrad_cpc_464_664_6128_2ca49a09.html

Parados şart. Ben disket seviyorum, tak çıkar kopyala.. keyif veriyor bana :)
Ayrıca merak etme son seferde ram hatası veren diğer 6128'in ram çipini temizce sökmüştüm.

Çevrimdışı dodogildo

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #26 : 19 Mart 2025, 12:15:31 »

Şu ana dek soketsiz bir 40015'e denk gelmedim... En azından bendeki UK ve FR iki adet makinada böyle. Eğer doğrudan ana karta lehimliyse, ben olsam mevcut IC'nin bacaklarını keser ve (soket ya da yeni IC'yi) bacakların üzerine lehimlerdim. Anakarta zarar verme ihtimalini azaltmak için.

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #27 : 19 Mart 2025, 12:39:30 »

Şu ana dek soketsiz bir 40015'e denk gelmedim... En azından bendeki UK ve FR iki adet makinada böyle. Eğer doğrudan ana karta lehimliyse, ben olsam mevcut IC'nin bacaklarını keser ve (soket ya da yeni IC'yi) bacakların üzerine lehimlerdim. Anakarta zarar verme ihtimalini azaltmak için.

Sendeki cihazlar sonradan mı soketlenmiş acaba?

Bendekilerin ikisi de direkt anakarta lehimli, ama bacakları kesip soketleme iyi fikir. Ona bakacağım.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #28 : 19 Mart 2025, 12:46:28 »
@unay sen normalde lehimleri basit pompa ile mi yoksa ZD915 gibi istasyonla mı söküyorsun?

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #29 : 19 Mart 2025, 12:52:39 »
Düz pompa :)
İstasyona terfi edemedik.
Acıdınız bana değil ni? Yine bozacak diye üzülüyorsunuz :)