Gönderen Konu: Amstrad CPC6128 Boardu ayağa kaldırıyoruz (?)  (Okunma sayısı 955 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
  • CPC6128 / CPC464 / GTM640
Ynt: Amstrad CPC6128 Boardu ayağa kaldırıyoruz (?)
« Yanıtla #15 : 01 Mart 2025, 14:32:43 »
Silgi ve piggyback yaptım, sonuç değişmedi.
Multimetre ile ramin bacaklarını kontrol etmeye karar verdim. IC126 namı diğer 07 arkadaşın alttan 1 ve 2 ile üstten 3 numaralı bacağı çalışmıyor görünüyor. Isınmaya da denk gelmedim. Bu arada sadece ram bacaklarından değil, bacakların board üzerindeki lehim noktalarından da kontrol ettim, ses yok.

Rami söküp, soketlemek ve sonrasına bakmaktan başka çare yok sanırım.

Not: elimdeki yedek ramler daha önceden test edilmiş öyle gönderilmişti.
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #16 : 01 Mart 2025, 14:57:27 »
Bir'den fazla ram hatası da olabilir, bizim tahmin ettiklerimizde olmayabilir, varsa aynı anda iki ram'i piggyback yapıp sırayla hepsini dene aşağı kadar.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #17 : 01 Mart 2025, 17:06:45 »
Silgi ve piggyback yaptım, sonuç değişmedi.
Madem elinde iki Ram var. Acaba tüm ram bacaklarını silgi ve muhtelif fırçalarla, makinaya da toz bulaştırmayacak şekilde temizlesen diyorum. Sonra da iki Ramden birisi IC126 üstünde kalsın, diğerini de sırayla hepsinde denesen.

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #18 : 02 Mart 2025, 19:16:33 »
Diş fırçası, çift piggyback de işe yaramadı.
Fotoda işaretlediğim alttaki ramden, üstteki rame (alt sıradan 1 ve 2 numaralı bacaklar ile üst sıradan 3 numaralı bacak) giden yollar kopuk sanırım.

Multimetre ile aynı sırayı boardun altından da kontrol ettim, ses seda yok. İlgili yolları haricen bağlayıp deneyeceğim.

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #19 : 02 Mart 2025, 20:43:37 »
Kopuk olduğundan emin misin? Diğerleriyle kıyaslayınca aynı bacaklar ses veriyor mu? İmkanın varsa datasheet'ini bulup yolları kontrol etsen bağlı mı değil mi? Olmayan bir bağlantıyı yapıp zarar verme diye söylüyorum.

Kopuk olduğundan şüphe ettiğin yolları gözle de takip edebiliyor olman gerek, fiziksel olarak oralardan oraya giden yol var mı? Bunlar eski kartlar, boardun altından yada üstünden görebilirsin muhtemelen.

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #20 : 02 Mart 2025, 21:06:11 »
Şimdi servis manual'ine baktım gözle kontrolde işaretlediğin bacaklarda fiziksel bir bağlantı göremedim. Yanılıyor da olabilirim elimde sağlamasını yapacak bir board yok ama emin olmadan deneme istersen.

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #21 : 02 Mart 2025, 21:17:39 »
Benimki düz mantık :)
Uyarılarınızı dikkate alacağım.

Şemaya detaylı bakamadım (telerondan bakıyorum) ama ofiste ona büyük ekrandan bakıp öyle hareket edeceğim.

Aşağıdaki şemadan bakıyorum, çok daha verimli oluyor.

https://pelrun.github.io/cpc-schematics/index.html

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #22 : 02 Mart 2025, 22:31:52 »
Ben de çok inceleyemedim, sadece önceki mesajını görünce aceleyle mesaj attım müdahale etmeden yetişeyim diye 🙂
Ben de çok elektronikçi sayılmam, senin gibi etrafa sorarak, internetten, youtube'tan, çeşitli kaynaklardan bakarak, azami dikkat, triple check yaparak biraz da şansla bazı şeyleri tamir ediyorum. İşi şansa bırakacak hamlelerden kaçınırsan üstesinden gelirsin eminim.

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #23 : 02 Mart 2025, 22:42:25 »
Ben de çok inceleyemedim, sadece önceki mesajını görünce aceleyle mesaj attım müdahale etmeden yetişeyim diye 🙂
Ben de çok elektronikçi sayılmam, senin gibi etrafa sorarak, internetten, youtube'tan, çeşitli kaynaklardan bakarak, azami dikkat, triple check yaparak biraz da şansla bazı şeyleri tamir ediyorum. İşi şansa bırakacak hamlelerden kaçınırsan üstesinden gelirsin eminim.

@Alco ve senin uyarın olmasa yarın direkt lehimle bağlayacaktım. Bu boardu bir kez bozdum yetmedi ikileyecektik :)

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #24 : 04 Mart 2025, 13:19:15 »
İşte bu yüzden elektronikçilere bir şey tamire götürdüğünde ilk soruları "daha önce ellenmiş mi?" oluyor. 🙂

Tamir etmeye çalışırken bir'den fazla arızaya yok açma riski yüksek, öyle olunca da durum içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Genelde bir şey bozulduğunda tek bir arızadan bozuluyor onu bulmak daha kolay.
Ha zincirleme 2-3 arızası olan makinalar da denk gelmedi değil, onları tamir etmek adventure oyununa dönüyor, tam yaptım sanıyorsun ama sadece bir leveli bitirmişsin 🙂

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #25 : 04 Mart 2025, 13:48:20 »
Leveli bitiriyoruz da, bu iş Street Fighter ya da Mortal Kombat'a benzemiyor.
Ver bu roundu alayım hesabı bir birikimimiz de yok bu konuda ki diğer levelleri de geçelim.

Fakat şimdi ben kurcalayıp bozunca, nasıl bozulduğuna dair en azından bir fikrim oluyor.
Diğer türlü arızalı bir cihaz bulsam muhtemelen işin içinden çıkamam.

Bu arada, 2 gündür hiç vakit bulup da ilgilenemedim arkadaşla.
Üstünkörü ram bacaklarını takip ettiğimde, @Attilan ın bahsettiği gibi IC126 nın alttaki 1 ve 2 numaralı bacakları boştaymış zaten.
Nerede kaldığımı da unuttum sayılır. Tekrar diş fırçası temizlik ve piggyback yapıp, oradan devam edeceğim.

Not: @Alco , konuyu projelerden çıkaracaktın. Vakit olmuyorsa ver admin şifresini halledip geri vereyim :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #26 : 08 Mart 2025, 19:10:07 »
Not: @Alco , konuyu projelerden çıkaracaktın. Vakit olmuyorsa ver admin şifresini halledip geri vereyim :)
:) Biz de iletişim 9 yıl gecikmeli gerçekleşiyor. İnanmıyorsan şuraya bak. Biraz sabır  :)

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #27 : 08 Mart 2025, 19:35:59 »
:) Biz de iletişim 9 yıl gecikmeli gerçekleşiyor. İnanmıyorsan şuraya bak. Biraz sabır  :)

Ahahha iyiymiş, ama belli ki bu durumu normalleştirmenin ötesine geçip bayağı bayağı içselleştirmiş hatta genetik kodlamanıza eklemişsiniz. Zira 9 sene sonra bile aradan yıllar geçmemiş gibi devam edilmiş.

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #28 : 10 Mart 2025, 14:52:30 »
IC126 numaralı ram söküldü. Soketlenip yeni ram takıldı ve diagnostic programına göre artık çalışıyor  :)
Evde gerçekten çalışıp çalışmadığını anlamak için Shinobi yüklemek ve disket kopyalamak gibi 128k hafıza gerektiren cinyus işlemlerle son bir kontrol yapacağım.
Ondan sonra parados için kolları sıvarım artık  :P

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #29 : 10 Mart 2025, 14:59:08 »
Haydi geçmiş olsun, umarım diğer testlerde de sorun çıkmaz güle güle kullan.

Bu arada @Alco nun dediği gibi 126 no'lu ram'in bozuk çıkması gelecek için umut verdi, insanlık:1 AI:0 🙂