Gönderen Konu: SCART TO HDMI DÖNÜŞTÜRÜCÜ ÖNERİSİ  (Okunma sayısı 1224 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
  • CPC6128 / CPC464 / GTM640
Ynt: SCART TO HDMI DÖNÜŞTÜRÜCÜ ÖNERİSİ
« Yanıtla #15 : 06 Mart 2025, 19:04:56 »
Alıntı
Alıntı
Bir diğer konu da border kısımlar ekranda görünmeyecek şekilde yani ekrana fit olacak şekilde ayar yapmak mümkün müdür? Daha ayarlarını kurcalamadım ve araştırmadım ama yardıma da hayır demem :)
Standart menülerini kurcala. Bulamazsan TV'nin tam model kodu + service mode şeklinde googlela. Service moduna girebilirsen muhtemelen böyle bir ayara ulaşırsın.

Service mode ayarlarını buldum, çoğu kaynakta ve hatta service manuelinde dahi tv kapalıyken sırasıyla; display, 5, ses açma,  power tuşuna basınca açılacağı yazıyordu. Denemelerimden olumlu sonuç alamayınca, farklı modeller için araştırmaya giriştim ve 55 ekran başka bir model için denk geldiğim video çözüm oldu. Son olarak power tuşu yerine kumanda üzerinde işaretlemeye çalıştığım boş ekran düğmesine basmak gerekiyormuş.

Velhasıl, servis menüsüne girdim. Ayarları kurcalayıp en ve boydan bir miktar büyüttüm, hem ekran hafif çarpaz durduğu için hem de sol üst ve sol alttan eğrilik olduğu için oralara da el atıp iyice yamulttum :) Bu konularda sabırsız olduğum için uğraşmaya ara verdim.

Öte yandan servis menüsü sadece tv üzerinde kullanılabiliyor, Amstrad ekranı üstünde ayar yapma seçeneği olmadığı için sürekli menüyü kapatıp Amstrad ekranında nasıl olduğunu kontrol etmek gerekiyor. Borderları kısmen doldursam da yanlardaki eğrilikler can sıkıcı duruyor şimdilik.

Güzel bir sonuç alırsam tekrar bu konuya dönerim.
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #16 : 07 Mart 2025, 18:18:29 »
Şaka bir yana; PVM bulmak mesele, temizi desen ayrı dert, Scart girişlisi daha ayrı bir dert. Belki çok şanslısındır ve sıfırını çok da uygun fiyata bulursun.

PVM konusunda katılıyorum, home microlar konusunda yanlış yöne gitmiş bir merak. PC'de VGA ile büyümüş insanlara daha anlamlı geliyordur, TV'başında büyüyenler için Öncelikle, PVM görüntüsü fazla kaliteli, ızgara biçimleri alışık olduğumuz monitörlerden farklı. Basitçe farklı bir görüntü üretiyorlar. Ayrıca birçoğunda ses çıkışı bulunmuyor. Bu da ikinci bir sorun, bulunanlarda da ufak tek hoparlörlü ses çıkışı bulunuyor.

Yani dandik bir tv alıp geçin derim. Keskin görüntü için 10-14 inç arası, bu çözünürlükler ancak onu kaldırır, ben sonunda 10 inçte (25 ekran) karar kıldım. Ama ben de birçoğunuz gibi 51 ekran tvlerde başladım 8bite, dolayısıyla scanline'dan pixel içi parazite kadar gözüm alışık.

Digital çeviriciler (hdmi vs.) bana çok anlamsız geliyor, emülatörler bu işi halledecektir, neden analog makinayı sokayım araya? Hele şimdi 4K bir monitörde tüm CRT efektlerini yapmak mümkün iken.  dodogildo'nun dediği gibi, pixel perfect görüntü makinenin büyüsünü silip kaybediyor. Tüplü tv olmadan retro deneyimi yarım kalan birşey.

Şimdi gelir içine raspberry pi koyduğu replika kasasını lcd'ye bağladığı biri, bize retrodan bahseder. Ona "bi bitmediniz" diye tokadı şimdiden yapıştırıyorum.

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #17 : 07 Mart 2025, 19:50:17 »
Alıntı yapılan: Ref
Şimdi gelir içine raspberry pi koyduğu replika kasasını lcd'ye bağladığı biri, bize retrodan bahseder. Ona "bi bitmediniz" diye tokadı şimdiden yapıştırıyorum.

ŞeRAAT'ın kestiği parmak acımazzz :D

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #18 : 08 Mart 2025, 12:09:14 »

Replika kasaya rasp. bağlayan vatandaş gelip burada onu anlatarak rötrö demez diye tahmin ediyorum ama şaşırmam da. Öte yandan çeşitli varyasyonlardan sonra, Amstrad'a 37 ekran Sony bağlamakta karar kılmış ve hatta Amstrad'ın borderlarını tv ayarlarından kısmen yok edip beğenmeyince tekrar orijinal ayarlara döndürmeye karar veren biri olarak replika bir A600 kasasına rasp.4 olsa lcdye bağlar keyfime de bakarım.

Amstrad dışındaki cihazlarla pek bir bağım yok, fakat şu da bir gerçek ki güncel donanım eklemeleri ile birçoğumuzun önünde eski bir bilgisayarın Robocop'a dönmüş hali duruyor. Bu da işin ruhuna bence olumsuz etki ediyor.
Bu donanımlar olmazsa da, yeni ya da remake oyun ve uygulamalardan verim alınamayabiliyor ama bu şimdilik kısıtlı.

Bir Ulifac almıştım, dün elime ulaştı. Müsait zamanda detaylı inceleme yapacağım ama ilk hissiyat ben bunu kullanmam gibi duruyor. En azından sürekli kullanmam (512k isteyen oyun, os vs için yedekte durur). 3.5" harici disket sürücü, gamepad kullanmak için dönüştürücü (çocukken de joystick kullanmazdım, hatta elimdeki bir joystickin kol kısmını sökmüş öyle kullanıyordum) benim retro keyfim için yeterli görünüyor.

Zamanında da olan eklemelerin (amiga 512k ram vs) bu duruma olumsuz etki edeceğini düşünmüyorum. Hatta bir tık daha ilerisi de kabul edilebilir ama cihaz cihazlıktan çıkıyorsa kendine eziyet etmeye gerek yok. Emulatör kullan bitsin gitsin kardeşim.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #19 : 08 Mart 2025, 18:17:20 »
Alıntı yapılan: Ref

ŞeRAAT'ın kestiği parmak acımazzz :D
;D

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #20 : 08 Mart 2025, 18:28:21 »
Amstrad dışındaki cihazlarla pek bir bağım yok,
Hep böyle başlıyor ama sonra ufaktan bir de şuna bakayım diye iş büyüyor.

Alıntı
fakat şu da bir gerçek ki güncel donanım eklemeleri ile birçoğumuzun önünde eski bir bilgisayarın Robocop'a dönmüş hali duruyor. Bu da işin ruhuna bence olumsuz etki ediyor. Bu donanımlar olmazsa da, yeni ya da remake oyun ve uygulamalardan verim alınamayabiliyor ama bu şimdilik kısıtlı.
Ben de aynı düşüncedeyim. Geniş/kolay depolama(Gotekvari işler) ve biraz da ram haricinde gerisi gerçekten soru işareti. Hatta LP'nin bu konuda "Zubizaretta kartlı Amiga" şeklinde güzel bir tabiri var  :)

Alıntı
Bir Ulifac almıştım, dün elime ulaştı. Müsait zamanda detaylı inceleme yapacağım ama ilk hissiyat ben bunu kullanmam gibi duruyor. En azından sürekli kullanmam (512k isteyen oyun, os vs için yedekte durur). 3.5" harici disket sürücü, gamepad kullanmak için dönüştürücü (çocukken de joystick kullanmazdım, hatta elimdeki bir joystickin kol kısmını sökmüş öyle kullanıyordum) benim retro keyfim için yeterli görünüyor.
CPC 464'de kullanmak için güzel bir çözüm ama 6128/664 gibi doğrudan disket sürücü/Gotek desteği olan cihazda çok elzem değil.

Alıntı
Zamanında da olan eklemelerin (amiga 512k ram vs) bu duruma olumsuz etki edeceğini düşünmüyorum. Hatta bir tık daha ilerisi de kabul edilebilir ama cihaz cihazlıktan çıkıyorsa kendine eziyet etmeye gerek yok. Emulatör kullan bitsin gitsin kardeşim.
Katılıyorum.

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #21 : 12 Mayıs 2025, 16:04:57 »
OSSC yağni Open Source Scan Converter hakkında ne düşünüyorsunuz?
Deneyimleriniz varsa, paylaşabilirseniz sevinirim.
Genel olarak CRT tvde karar kılmıştım ama A600 alınca yine bi kıpraştım.

Ürün linki.
https://www.alibaba.com/product-detail/Bitfunx-HW-V1-8-OSSC-Open-1600888405928.html

Neye benzer diyenlere kısayoldan görüntü.

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #22 : 12 Mayıs 2025, 17:30:18 »
Deneyimleriniz varsa, paylaşabilirseniz sevinirim.
Genel olarak CRT tvde karar kılmıştım ama A600 alınca yine bi kıpraştım.

Ürün linki.
https://www.alibaba.com/product-detail/Bitfunx-HW-V1-8-OSSC-Open-1600888405928.html

Neye benzer diyenlere kısayoldan görüntü.

Deneyimim yok ama hazır çok iyi bir crt bulmuş iken neden böyle bir cihaz istiyorsun?

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #23 : 12 Mayıs 2025, 17:45:16 »
@Hifly hem merak, hem de Amiga 600 ya da benzeri cihazlarda  daha verimli olabilir mi?öğrenmek istiyorum.

Çevrimdışı dodogildo

• Retroman
« Yanıtla #24 : 12 Mayıs 2025, 18:07:33 »

Scart to HDMI çeviricilerin en şahanesi bence de OSSC.

Ben bir süre OSSC yoluna baş koyup, sonra (bilindiği üzere) Scart switch üzerinden CRT'ye döndüm. Amiga'da da CRT'yi hala tek geçerim. Senin CRT'n zaten çok güzel.

Sadece Amiga ya da uygun bir mini RGB devre ile (eto yapmıştı ama daha güzeli: https://www.arananet.net/pedidos/product/cpc2vga-sync-converter-for-cpc-6128) CPC'yi bağlayacaksan, bir diğer elegant çözüm, 15KHz uyumlu bir LCD almak. Artık bulması kolay değilse de (http://15khz.wikidot.com/) Doğrudan Amiga'yı bir kablo ile (OSSC gibi bir cihaz gerekmeden) bağlarsın. Kablo ucunun güzelini Kaan yapıp satıyor zebramo'dan bakılabilir (https://zebramo.com/products/amiga-15khz-vga-monitor-adaptoru-353555187). Ben gümrük manyaması öncesi Amazon UK'den bir tane BenQ BL912 almıştım (Bu işin en iyilerinden.) Hala duruyor arada çıkarıp takıyorum. Ama o kadar az kullanıyorum ki, istersen al test et, memnun kalırsan benden satın al. Sadece ucuz bir şey değil çünkü alırken de pahalıydı ve şimdi de bulunmadığı için -bence- insana pahalı gelebilir. https://www.amazon.co.uk/BenQ-Monitor-Response-Display-Resolution/dp/B00DZG2IWE

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #25 : 12 Mayıs 2025, 18:32:07 »
Arkadaş benim bu talihsizlik nedir?
Crt işinde de benzer bir şekilde (sonradan kendi işimi görecek şekilde tatlıya bağlansa da) vakti zamanında atılmasına sebep olduğum değerli cihazlarla yolum kesişmişti.

Lcd işinde de görece büyük ekranlı 17"-19" ve muhtemelen bir kısmı 15khz destekli 20 yaşlarında hp/Dell monitörleri çevirici kullandığımızda yeni tip ekran kartlarının testlerinde performans kaybı yarattığı gerekçesi ile hdmi destekli monitörlerle değiştirmiş ve hurdaya vermiştik 3-5 sene önce. Üzücü olan bu hurdacılarıın cihazları alıp retro camiasına kazandıracak bir modelde iş yapmadıklarını da biliyorum.

5 sene önce bu işlere girmiş olsaydım 5-10 kişinin işini görecek malzeme çıkardı tahminim.

Server odasından belki birşey çıkar yarın bi bakayım.  :-\

İyi ki kamera işlerine girmemişiz yoksa 5 tane pvm attım vaktinde diye anlatırdım, ona da yanardık şimdi. hep beraber...

Çevrimdışı unay

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #26 : Dün, 10:37:21 »

Sadece Amiga ya da uygun bir mini RGB devre ile (eto yapmıştı ama daha güzeli: https://www.arananet.net/pedidos/product/cpc2vga-sync-converter-for-cpc-6128) CPC'yi bağlayacaksan, bir diğer elegant çözüm, 15KHz uyumlu bir LCD almak. Artık bulması kolay değilse de (http://15khz.wikidot.com/) Doğrudan Amiga'yı bir kablo ile (OSSC gibi bir cihaz gerekmeden) bağlarsın. Kablo ucunun güzelini Kaan yapıp satıyor zebramo'dan bakılabilir (https://zebramo.com/products/amiga-15khz-vga-monitor-adaptoru-353555187). Ben gümrük manyaması öncesi Amazon UK'den bir tane BenQ BL912 almıştım (Bu işin en iyilerinden.) Hala duruyor arada çıkarıp takıyorum. Ama o kadar az kullanıyorum ki, istersen al test et, memnun kalırsan benden satın al. Sadece ucuz bir şey değil çünkü alırken de pahalıydı ve şimdi de bulunmadığı için -bence- insana pahalı gelebilir. https://www.amazon.co.uk/BenQ-Monitor-Response-Display-Resolution/dp/B00DZG2IWE

Modelini tam bilmediğim aşağıda görselleri olan Abus marka CCTV monitör ve Genie LM-15 monitör temin etme durumum söz konusu.
Genie VGA ile 15khz direkt destekliyor fakat vga olunca audio olmuyor haliyle. Ses için ne önerirsiniz?
Öte yandan her iki cihazda da BNC mevcut, direkt BNC ile bağlamak iyi bir şey midir? Yoksa araya OSSC gibi bir şey koyarak HDMI mı kullanmak gerekir? Bu cihazları kullanabilme yönünde başka ne alternatifler önerirsiniz?

Abus önden

Abus Portlar

Çevrimdışı dodogildo

• Retroman
« Yanıtla #27 : Dün, 11:21:16 »

fakat vga olunca audio olmuyor haliyle. Ses için ne önerirsiniz?

Raf tipi, eski usül, güçlü bir aktif hoparlör. (Üzerinde bluetooth olmayan, arama moduna düşüp bık bık bık yapmayan.)