Gönderen Konu: Ablam ile dev Amstrad röportajı  (Okunma sayısı 113 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
Ablam ile dev Amstrad röportajı
« : 29 Mart 2025, 21:52:15 »
Şu konuda bahsettiğim üzere ablamla bir röportaj yaptım. Önceden dediğim gibi, kendisi ilginç bir şekilde pek bir şey hatırlamıyor. Amstrad bir iz bırakmamış. Time code'ları ayıklayamadım, affola:

Koray: Evet abla, merhaba.
Mehtap :Merhaba.
K: Şimdi bu Amstrad konusunda Amstrad almaya nasıl karar vermiştik biz? Olaylar nasıl gelişmişti? (0:13) Senin niye böyle bir bilgisayara ihtiyacın oldu? (0:16) Onu anlatır mısın? (0:18)
M:Okulda o zaman Fortran öğreniyorduk.(0:22) Ve sadece bilgisayar mühendisi bölümünde randevuyla gittiğimiz, ödevlerimizi yapacağımız bir bilgisayarlar vardı. (0:28) Ancak gece 12'de, 1'de, geç saatlerde randevu bulabiliyorduk. (0:35) Başka da yapacağımız bir yer yoktu.(0:38) O yüzden sınıftan bir arkadaşımız Oktay Şükür almıştı Amstrad'ı. (0:44) Ben de çok bilmeden açıkçası araştırıp gidip onun aldığı yerden aldık. (0:51) Ama sonra tabii onda Fortran yapamadık galiba.(0:54) Yani o kısmını çok hatırlamıyorum ne kadar ne yapabildik. (0:57) Sonra Tübitak, Tunus Caddesi'nde bir binası vardı. (1:02) Gidip biraz orada çalıştık.(1:04) Akşamları, geceleri. (1:06)
K: Sen matematik bölümündeyken de Fortran dersi alıyordun doğru değil mi?
M: Evet. O matematikte birinci sınıftaydık herhalde. (1:14) Bir miydi acaba? Herhalde. (1:17) Üniversitede herkesin zorunluydu. (1:19) İlk Fortran bütün bölümler alıyordu aslında.
K: (1:23) Sizin bölümünüzde bilgisayar laboratuvarı yok muydu?
M: (1:25) Yoktu. (1:27) Yani yıl 1985 falan mı? (1:32) Yani okulda bölümde bir tane bilgisayar odası vardı. (1:37) O da hocaların ve asistanların kullandığı bir tane bilgisayar vardı sanırım IBM'e bağlı.(1:45) Öğrenciler, Fortran dersi alanlar bilgisayar bölümündeki bir tane laboratuvar vardı. (1:51) Koca okulda.
K: (1:53) Bilgisayar bölümünde de bir tane mi laboratuvar vardı.?
M: (1:55) Tabi tabi bir tane laboratuvar vardı. (1:58) Oradan da işte bütün okulun Fortran alan öğrencileri ödevi orada yapacak. (2:06) Sonuçta gece, gündüz, sabaha karşı kaçta randevun olursak orası herhalde 24 saatlikten açıktı.
K: (2:14) Anladım. Peki bu Amstrad almaya gittiğiniz zamanı hatırlıyor musun?
M: (2:19) Valla Kızılay'da arka sokakta bir yerdi. (2:23) Sağ taraf ne oluyor? (2:25) Kocatepe Pasajı'nın arka sırasında Kızılırmak sineması vardı orada.(2:29) O sırada bir yerde bir pasajın üst katında. (2:32) Yani çok hayal mayal onu hatırlıyorum. (2:35) Bir akşam babamla gitmiştik.
K: (2:37) Başka kim vardı yanında?
M(2:39) Onu hatırlamıyorum. Sen mi vardın? (2:41) Hiç hatırlamıyorum. (2:42)
K:Ben vardım. Abim vardı. (2:44) Peki orada şeyi hatırlıyor musun? (2:47) İlk girdik adam bilgisayarı açtı. (2:50) Orada bir şeyler gösterdi bize. Ne göstermişti falan. (2:53)
M: Hiç hatırlamıyorum. Sen hatırlıyor musun?
K: (2:55) Hatırlıyorum. Amstrad demosunu açmıştı. Daha sonra oyun açmıştı. Ben tabii oyunu hatırlıyorum orada.(2:59) Killer Kong diye bir oyun vardı, sonradan Donkey Kong çakması olduğunu öğrenecektim. (3:03) Ben orada zaten böyle kalmıştım böyle. (3:06) Ondan sonra peki bu Fortran işi olmadı mı?
M: (3:09) Olmadı galiba.Yani Amstrad'da ben çok bir şey yapamadım aslında.
K:(3:13) Neden yapamadın o zaman? Hatırlıyor musun? (3:15)
M: Hiç hatırlamıyorum. Benim için çok yeni bir şeydi bir de bilgisayar.(3:18) Yani bazı arkadaşlarımın komodoru falan vardı okuldayken. (3:23) Onlar daha bilgililerdi bu konuda. Hani basic şeyler yazmaya falan.(3:29) Benim için o kadar uzaydan inmiş bir şeydi ki o anda. (3:32) Ne yapıp ne yapamayacağım. (3:35) Sanki ben çok bir şey yapamadım orada.
K: (3:38) Ben şeyi de hatırlıyorum. Fortran çalışmıyormuş bu bilgisayarda, öyle denmişti (3:42) Yani öyle bir şeyler hatırlıyorum sadece. (3:45) Ama esasında çalışıyormuş biliyor musun? Programları varmış. (3:48) Normalde çalışıyormuş.
M: (3:50) Yani ben becerememiş olabilirim. Yani onu tam hatırlamıyorum.
K:(3:54) Anladım. Bilgisayarı aldık gittik eve. Evde ne olduğunu hatırlıyor musun?
M: (3:58) Evde salonda masaya koyduğumuzu hatırlıyorum. (4:02) Misafir odasında yemek masasına koyduk değil mi?
K: (4:05) Evet evet doğru. Peki gidince ne yaptık? İlk hatırlıyor musun? Ne yapmaya çalıştık? (4:10) Saatlerce bir şey yapmaya çalışmıştık orada.
M: (4:12) Hiç hatırlamıyorum gene. Ne yaptık? (4:14)
K: Oyun yüklemeye çalışmıştık saatlerce.(4:16) Run, tırnak aç vs İşte orada tırnak açılacak açılmayacak, oyunun ismi nereye yazılacak için bilmiyoruz tabii o sırada. (4:22) Kullanma kılavuzunu da kullanmamıştık. (4:25) Tabii o zaman en sonunda abim şey yapmıştı. (4:27) Rastgele artık böyle kombinasyonlar deneyerek açabilmiştik.
M:(4:37) Kullanma kılavuzu vardı herhalde.
K: (4:39) Vardı canım. Hem Türkçe vardı hem de İngilizcesi vardı. (4:41) Ama onunla bakmayı da akıl edememişiz o zaman.
M: (4:43) Evet işte. Biz biraz heyecanlıydık herhalde.
K: Ohoo .ok :):) (4:48) Peki ondan sonra herhalde sen Amstrad'la pek o şey yapmadın.
M: (4:51) Yok zaten babam da hep bana dedi yani bunu ne için aldık biz diye sordu. (4:57) Bizim için. (4:58) Kardeşlerime bir şey yaptım.
(5:00) Kıyak yapmışsın. :):)(5:04)
M: O zamanlar bilgisayara ulaşım çok kısıtlıydı. (5:08)
K: Ben şeyi hatırlıyorum. Bir keresinde TÜBİTAK'a götürmüştün beni.
M: (5:14) Seni de götürmüş müydüm? (5:15) Evet hatırlıyorum. Geç saatlerdeydi hatta.
K: (5:18) Herkes bir haldır huldur programlama yapıyordu. Bir şeyler yapmaya çalışıyordu. (5:21) Onu hatırlıyorum ben de. Tamamdır o zaman, çok teşekkür ederim.
M: (5:43) Ben teşekkür ederim.

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
  • CPC6128 / CPC464 / GTM640
Ynt: Ablam ile dev Amstrad röportajı
« Yanıtla #1 : 30 Mart 2025, 08:37:48 »
Muhteşem! Redakte edilmemiş olması da ayrı bir güzellik.
Bu abiler, ablalar hep böyle sanırım. Onlar için gayet normal gündelik olan şeyler küçük kardeş için iz bırakan çok güzel deneyimlere dönüşüyor. Bunun bilincinde olarak sonradan hatırlamakta zorlanacakları belki onlarca şey yapıyorlar.
Ablamıza selamlar.
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #2 : 30 Mart 2025, 12:05:29 »
İşte hepimizde hasıl olan beyin yanması anı rahatça gözlemlenebiliyor timecode (3:03) itibariyle.

Hepimizin geçmişinde bir an var, beyinde öyle güçlü bir nöron ağı oluşuyor ki o andan itibaren toplumdaki görevine karar verilmiş olunuyor.

Sonra toplum bunu kabullenmeyince gelsin travmalar gitsin ruh hastalıkları. Bu süreçten aklı başında çıkan da nadirdir :)

Çevrimdışı Hifly

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #3 : 30 Mart 2025, 17:20:02 »
Ablamıza selamlar.

:)

İşte hepimizde hasıl olan beyin yanması anı rahatça gözlemlenebiliyor timecode (3:03) itibariyle.

Hepimizin geçmişinde bir an var, beyinde öyle güçlü bir nöron ağı oluşuyor ki o andan itibaren toplumdaki görevine karar verilmiş olunuyor.

Ah, ne güzel tanımlamışsın beyin yanması diye :):) Dvd'ye "burn" eder gibi bilinçaltına bu da :) O an hala aklımda ve hala aynı hisleri yaşıyorum bire bir. Nöron ROM :)