Gümrüğe gitmek zorunda kalırmıyım diye şüpheye düştüm.
Bu konuda kesin birşey söylemek çok zor. İçinde bulunduğun şartlara göre senin bir risk analizi/değerlendirmesi yapman en sağlıklısı olacaktır.
Benim bugüne kadar gözlemlerim şu şekilde:
*** Posta teslim adresi olarak bir kamu kurumu(özellikle eğitim-hastane-vb) gibi bir adres verirsen, PTT ile gelecek kargolar pek takılmıyor. Takılsa bile almaya giden kişi de memur statüsünde biri olursa işi çok kolaylaşıyor. Fakültedeyken hep böyle yapıyordum, hiç de sorun yaşamadım. Hep kapıya teslim geldi. Fakat takılırsa Beylikdüzü'ne gitmen lazım. Bu da dediğin gibi 1 gün değilse bile İstanbul içi ulaşım şartlarını da düşününce en az yarım gün sürer.
*** UPS veya benzeri bir özel şirket ile istersen, gümrüğe takılması durumunda şu iki senaryodan biri olabiliyor:
1-)UPS seni arıyor ve ürünün gümrüğe takıldığını söylüyor. Sana gümrük ve ardiye masraflarının tutarını söyleyip, "eğer bize yetki belgesi imzalayıp yollarsanız sizin adınıza ürünü çekeriz" diyor. Bu durumda sen ödemeyi yapıyor ve belgeyi yolluyorsun. Ürün de kapına teslim geliyor. Kardeşime gelen son ürün(bisiklet forması) bu şekilde oldu.
2-)Yine aynı şekilde gerçekleşecek ikinci senaryo da ise, UPS ekstradan gümrük komisyonu masrafları isteyebiliyor. Yani diğer masrafları alıyor ve bir de komisyon masrafı istiyor. Ama burada kriter nedir bilmiyorum. Bu olay da, bir arkadaşa İngiltere'den getirttiğimiz ufak bir elektronik kartta gerçekleşti. Yine ürün kapına kadar geliyor.
Peki bu örnekleri verdik ama, senin başına bambaşka bir senaryo gelebilir mi? Gelir güzel kardeşim, burası Türkiye; standartların ve tutarlılığın sevilmediği diyar! Sonra darılmaca olmasın.