Gönderen Konu: MSX için ev yapımı flashcart konusu  (Okunma sayısı 240 defa)

dodogildo ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi dodogildo

• Retroman
MSX için ev yapımı flashcart konusu
« : 16 Nisan 2025, 21:38:22 »
Epeydir MSX için göz ucuyla açık kaynak flashcart projesi bakınıyordum. SD karttan okusun, gani gani RAM eklesin, MSX1'de de çalışsın.*

Şu iyi sanki:

https://msxmakers.design.blog/proyectos/proyectos-msx/proyecto-sd-mapper-512kb/

SMD lehimleme zayıf karnım. Öncesinde bol antrenman yapsam?

*Memleketteki MSX makina parkı malum. Belki bir mini rönesansı tetikler..

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
  • CPC6128 / CPC464 / GTM640
Ynt: MSX için ev yapımı flashcart konusu
« Yanıtla #1 : 16 Nisan 2025, 22:09:28 »
Şahane fikir, smd lehim için telefon ya da laptop tamircisi eş dost çözüm olabilir.
Kimin var öyle tanıdığı? Benim olabilir sanırım.
Yarın bi soruşturayım.

MSX1 için bir de aşağıdaki gibi bir proje var.
Doğru ise MSX1 cihazı MSX2 yapıyor ama işin içine fpga giriyor ki ilk tercihim olmaz. Bir sıkıntı da sadece HDMI çıkış veriyor sanırım.

https://github.com/jabadiagm/MSXgoauld_tn20k

Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #2 : 16 Nisan 2025, 22:42:45 »
Epeydir MSX için göz ucuyla açık kaynak flashcart projesi bakınıyordum. SD karttan okusun, gani gani RAM eklesin, MSX1'de de çalışsın.*

Şu iyi sanki:

https://msxmakers.design.blog/proyectos/proyectos-msx/proyecto-sd-mapper-512kb/

*Memleketteki MSX makina parkı malum. Belki bir mini rönesans..

ya ne güzel ne buffer var ne bişey, direk çipi msx'in portuna lehimleselermiş aynı şey olurmuş. valla büyük lüks. benim anlamadığım neden raspberrypi projeleri yok hiç (hiç değil de yeterince yok), halbuki raspi'nin bu işlere cuk oturacağını düşünürdüm. Beklentim, bir msx<-> raspberrypi adaptör board yaparsın üzerinde bufferlar falan olur, sonra raspi ile istediğin yazılımı atarsın bitti gitti. hem ucuz hem her yerde bulunuyor. fpga ile olmuyor işte, programlaması ayrı dert, debug'ı ayrı dert.

Edit: biraz araştırdım, sebep çok sıkıntılıymış, raspi ne kadar hızlı olursa olsun, bizim retro makinelerdeki zamanlamayı yakalayabilmesi imkansızmış, hele linux üzerinden kütüphaneler aracılığı ile ulaşılan gpio pinleri çok değişken zamanlama ile veri yazıp okuyormuş. araya illaki bir mikrodenetleyici koymak gerekiyormuş, eh zaten onu koyunca 1-2 dolar daha verip fpga haline dönüştürüyorlar demekki. Neyse bir şey daha öğrendim bugün. Raspileri çöpe atıyoruz.

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #3 : 17 Nisan 2025, 14:54:31 »
@dodogildo smd lehim işi ile sen uğraşmak istemezsen yapacak arkadaş var.
Bir diğer konu, projeyi bilgisayardan incelediğimde minimum 128k dahili ram olması öneriliyor aksi durumda tüm özellikler kullanılamaz vs denmiş ama detay verilmemiş.
Sen bilirsin, MSX ram artırma işi nasıl olur? Var mı iRAM tarzı bir yöntem?

Çevrimiçi dodogildo

• Retroman
« Yanıtla #4 : 17 Nisan 2025, 15:05:17 »
@dodogildo smd lehim işi ile sen uğraşmak istemezsen yapacak arkadaş var.
Tamam, o halde PCB ve parçaları biz temin ederiz. Entegreleri programlamayı da yaparız. SMD işini senin arkadaşa ihale ederiz.

Bir diğer konu, projeyi bilgisayardan incelediğimde minimum 128k dahili ram olması öneriliyor aksi durumda tüm özellikler kullanılamaz vs denmiş ama detay verilmemiş.

Zaten bu kartın 512Kb mapper özelliği var.  Onun etkinleştirilmesi gerek demiş: "Machines with less than 128k will need the onboard 512KB RAM enabled and the MAPPER feature selected"

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #5 : 17 Nisan 2025, 17:48:05 »
Gümrük limitinin biraz daha ineceği konuşulmaya başladı. Umarım PCB temininde sıkıntı olmaz.

Çevrimiçi dodogildo

• Retroman
« Yanıtla #6 : 17 Nisan 2025, 18:15:02 »
Gümrük limitinin biraz daha ineceği konuşulmaya başladı. Umarım PCB temininde sıkıntı olmaz.

Şimdi baktım Türkiye'de de opsiyonlar varmış, ultra fahiş değilse, smd'yi bile onlara yaptırmak fena olmayabilir. Şunun gibi: https://dizgiistiyorum.com/

Çevrimiçi dodogildo

• Retroman
« Yanıtla #7 : 17 Nisan 2025, 20:44:57 »
Bir güncelleme: Projenin sahibi olarak görünen belavenuto'ya bir mail attım. Devre şemasını PCBways'e ekleyip ekleyemeyeceğini sordum. Ben yükleyip fiyat aldığımda 10 tane PCB posta dahil 27 EUR civarı tutuyor. Ama yanlış ayarlar ile sipariş etmekten korkuyorum. Bakalım ne diyecek.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #8 : 18 Nisan 2025, 12:35:13 »

Şimdi baktım Türkiye'de de opsiyonlar varmış, ultra fahiş değilse, smd'yi bile onlara yaptırmak fena olmayabilir. Şunun gibi: https://dizgiistiyorum.com/
Yurtiçi PCB ve dizgi işlerinde, düşük adet yapılmaması ve yüksek fiyatlar ciddi sorun oluyordu. Artık değişti mi bilmiyorum. Umalım da uygun fiyata düşük adet yapsınlar.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #9 : 18 Nisan 2025, 13:55:35 »

taze lehim, doğru flux ve güçlü bir havaya istasyonu ile yapılabilir. plaket küçük, katmanı yok, ısıyı soğurmaz, hızla ısınır kolayca lehimlenir. hatta through-hole'dan daha kolay bence.

Çevrimiçi dodogildo

• Retroman
« Yanıtla #10 : 18 Nisan 2025, 15:39:28 »
taze lehim, doğru flux ve güçlü bir havaya istasyonu ile yapılabilir. plaket küçük, katmanı yok, ısıyı soğurmaz, hızla ısınır kolayca lehimlenir. hatta through-hole'dan daha kolay bence.

Daha önce sıcak hava istasyonu ve tüp lehimle Dandanator tamir ederken PCB'deki pad'lerin kalkmasına sebep olmuştum. Travma kaldı.

SMD'de 3-4 teknik var gibi anlıyorum. Hangisinin daha doğru olduğu da eldeki board'a ve parçalara göre değişiyor galiba.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #11 : 18 Nisan 2025, 19:55:33 »

Daha önce sıcak hava istasyonu ve tüp lehimle Dandanator tamir ederken PCB'deki pad'lerin kalkmasına sebep olmuştum. Travma kaldı.

SMD'de 3-4 teknik var gibi anlıyorum. Hangisinin daha doğru olduğu da eldeki board'a ve parçalara göre değişiyor galiba.

Ben youtube'dan izleye izleye öğrendiğim en iyi yöntem (sadece doğru flux + iyi lehim teli ile işe yarıyor) Amtec 559 flux'u sürüyorum bolca (türkiyede de satılmaya başlanmış orjinal mi bilmiyorum), önce pad'leri prep yapıyorsun. yani pad'lerde çipin bacaklarını tutacak kadar lehim olacak ince bir tabaka şeklinde, abartmadan, fazla gittiyse wick ile temizleyip yine bolca flux içinde pad'ler hafif bombeli lehim ile hazırlanmış olacak. sonra komponent/ic'yi üzerine koyuyorsun ısıtıyorsun 1-2 dakika içinde komponent yerine kendi oturuyor. cımbızla hafif ittiriyorsun gidip yerine geri geliyorsa tamamdır, üzerine cımbızla basıyorsun, ısıyı kesiyorsun. bu sürecin tamamında tüm pinler flux içerisinde olması gerekiyor yoksa olmuyor. flux azalırsa ipa ile temizleyip yenilemen gerekiyor. işlem bittiğinde ipa ile flux'u komple temizlemek gerekiyor. Resin pasta ile olmuyor onu kesin söyleyebilirim, pad'leri yırttığım durumlar meğer resin (sarı) macundan oluyormuş. Elektronik için flux ayrı birşey, yüksek ısılara dayanıyor, coz diye uçmuyor, bizim lisede öğrendiğimiz lehim pastası gibi her yere bulaşıp donmuyor.

Tabi yine de cesaret işi. Herşey çok pahalı riske atmaya değmeyebilir.     

Bu işler için bizim belli günlerde retrojen whq'da toplanmamız iyi olurdu. Hem birlikte çalışırdık, hem güzel bir etkinlik olmuş olurdu.

Çevrimdışı unay

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #12 : Dün, 07:28:17 »
Alıntı
Bu işler için bizim belli günlerde retrojen whq'da toplanmamız iyi olurdu. Hem birlikte çalışırdık, hem güzel bir etkinlik olmuş olurdu.

Retrojen whq nedir?

Çevrimiçi dodogildo

• Retroman
« Yanıtla #13 : Dün, 23:05:14 »
Dünya karargahı zaar. Bence de yapalım kesin.