Zx Spectrum Next üçüncü ve son kickstarter kampanyası

Başlatan Impetigo, 08 Temmuz 2025, 16:37:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Impetigo

Kickstarter Issue 3
https://www.kickstarter.com/projects/spectrumnext/zx-spectrum-next/posts/4400518

Alıntı YapThe team has been hard at work creating additional cores for the Next...

Now, a weird one, hold on to your seats. Theo Liontakis has been working on a C64 core for a while, and it reached maturity recently, fully implementing a standard C64 with HDMI (with sound) and VGA output, joysticks, cartridge and D64 disk images and tape loading via the audio port. This means that, if one owns legal Basic and Kernal ROMS for the C64, they could technically run the machine on the Next with full compatibility using this core. This first demonstrated core (during RetCon2025) works on a KS2 with the KS1 version coming very soon.

So we reached out to the friends at Cloanto, makers of the awesome Amiga Forever and C64 Forever, on a chance meeting over the weekend at RetCon conference in the UK (Thank you Martyn! Thank you Steve!), and managed to get their blessing to officially license the C64 ROMs – super thanks to Michael Battilana for his support on the spot, just minutes before we went up on stage (talk about winging it), what an amazing guy. This means the Next will be able to legally run a C64 core hassle-free – aka The Next64.

We're still ironing out the details, but hopefully the Issue 3 will ship with this new core and it will be available to every existing Next user out there for free as we intend to back-license (is this a word?) the C64 ROMs for the existing backers of KS1 and KS2 so they are licensed to run it in their machines too free of charge (we'll pick up the bill!)

dodogildo

Ref

Alıntı yapılan: Impetigo - 08 Temmuz 2025, 16:37:19
Kickstarter Issue 3
https://www.kickstarter.com/projects/spectrumnext/zx-spectrum-next/posts/4400518

Alıntı YapThe team has been hard at work creating additional cores for the Next...

Now, a weird one, hold on to your seats. Theo Liontakis has been working on a C64 core for a while, and it reached maturity recently, fully implementing a standard C64 with HDMI (with sound) and VGA output, joysticks, cartridge and D64 disk images and tape loading via the audio port. This means that, if one owns legal Basic and Kernal ROMS for the C64, they could technically run the machine on the Next with full compatibility using this core. This first demonstrated core (during RetCon2025) works on a KS2 with the KS1 version coming very soon.

So we reached out to the friends at Cloanto, makers of the awesome Amiga Forever and C64 Forever, on a chance meeting over the weekend at RetCon conference in the UK (Thank you Martyn! Thank you Steve!), and managed to get their blessing to officially license the C64 ROMs – super thanks to Michael Battilana for his support on the spot, just minutes before we went up on stage (talk about winging it), what an amazing guy. This means the Next will be able to legally run a C64 core hassle-free – aka The Next64.

We're still ironing out the details, but hopefully the Issue 3 will ship with this new core and it will be available to every existing Next user out there for free as we intend to back-license (is this a word?) the C64 ROMs for the existing backers of KS1 and KS2 so they are licensed to run it in their machines too free of charge (we'll pick up the bill!)

Ben de bekliyorum, fiyat 700eu falan olmazsa alıcaz inşallah ama türkiyeye nasıl getireceğiz henüz bilmiyorum. Doğrudan kanallarla mümkün görünmüyor. Başka bir yöntem deneyeceğim.

Bu arada flaş haber ZX Spectrum Next sadece QL desteği eklemiyor, "resmi olarak" c64 romlarını da içeriyor olacak gibi görünüyor. Daha önce söylemiştim, tekrar oluyorsa kusura bakmayın, ama commodore markasını satın alan arkadaşın ilk icraatının c64'ü canon bir zx spectrum modeli üzerinde emüle etmek olması manidar :)

edit: fiyat meselesini sordum, enflasyondan minimum etkilenecek şekilde planladık dediler. Henüz kesin birşey yok ama benim anladığım yine 350-400 aralığında olacak gibi.

dodogildo

Fiyat yine erken kuşlara £280, tembellere ise £300 olacak gibi. Ürünler global alıcılar için yine Çin'den gönderilecektir. Avrupa için geçen sefer Rotterdam'dan gönderdiler. Yine bu şekilde olacaksa VAT şu bu derken, alıcının nerede olacağına göre fiyat değişecek. Ben Avrupa'da bir ahbabıma gönderticem. Orada uyusun, sonra bakarız diyerekten..

unay

Fikir belirteyim, belirtmeyim ikileminde kaldım 2 gündür.
Çok para ağam!

Amstrad sevdalısı olarak uçabilen Amstrad yapsalar 15k vermem herhal.
Amstrad CPC az anlar, çok sever.

Ref

Alıntı yapılan: unay - 09 Temmuz 2025, 13:12:54
Fikir belirteyim, belirtmeyim ikileminde kaldım 2 gündür.
Çok para ağam!

Amstrad sevdalısı olarak uçabilen Amstrad yapsalar 15k vermem herhal.

Spectrum sevmeyene anlamlı bir alet değil. c64 olacak içinde, biri uğraşırsa amstrad da olur. Yani daha ucuza daha iyi emülasyon yapan makineler var, bence alıcının aklında zx spectrum fikri yoksa iyi bir alışveriş olmaz. diğer çekirdekler ancak bir bonustan ibaret. Sonuçta zx spectrum'a geri uyumlu bir alet, expansion port falan standard zx spectrum portları, içinde başka built-in spectrum aygıtları da var. Amstradda hepsi boşa çıkacak. O parayı kullanmayacağın özelliklere vereceksin evet.  Ha derlerse biz buna c64 kartuş yuvası da ekledik, bak ona varım.

unay

Ref

Alıntı yapılan: unay - 09 Temmuz 2025, 16:55:26
Neticede sağlam kerkiyorlar gibi geliyor bana.

Yok kekleme yok.

Bu resmi bir sinclair zx spectrum. Kasa tasarımcısı eski zx spectrum modellerini tasarlayan kişi rick dickinson. Clive Sinclair de bu projeye destek verdiğini zamanında açıklamıştı. Sinclair markasına sahip sky media da projenin destekçilerinden.

Yani aslında bir spectrum emülatörü değil, yeni özelliklere sahip modern yeni bir sinclair modeli. Yine merkezde z80 işlemci var fakat bu işlemciye 4 yeni komut eklenmiş (fpga ile--bence gereksizdi, ama böyle yaptılar). Ayrıca ULA epey geliştirilmiş durumda. Yeni ekran modları, 256 renk, daha fazla ram ve sprite desteği var. Ayrıca Wifi, sdkart, rtc ve joystick portları da bulunuyor, bunlar emülasyon değil, sisteme takılan aygıtlar, spectrum next bunları native olarak kullanıyor. tıpkı diğer modellerde olduğu gibi (+2, +3 vs) tamamen geri uyumlu, 48k, 128k modellere direk geçiş yapılabiliniyor.  ZX Spectrum Next yeni, resmi ve canon model kabul ediliyor, bir klon ya da homebrew bir icat değil. Şimdiden 300'e yakın oyun da var https://zxart.ee/eng/software/software-categories/hw:zxnext/

Kasanın içinde raspberry pi için özel bir soket var. Mecburi değil, ama isteyen oraya raspi takarak birçok özellik ekleyebiliyor. Yani ileride olur ya, raspi yardımı ile internette de gezersin, spectrum ekranına basarsın. Yani düşün ki alan sugar bugün yeni bir amstrad cpc model çıkarmış, hayalinde ne varsa içine koymuş. İleriye dönük bir kapı bile bırakmış. Onun aynısı. :)

O yüzden kekleme yok. Spectrumcu nesil kendine göre makine yaptı ve güzel de satıldı. Yaşımız da geldi, bundan öte bekleyecek bişey de kalmadı.

unay

Kekleme değil, kerkmek  :)
Argoda ütmek, geçirmek, kandırmak, dolandırmak gibi anlamlara gelebiliyor.

Rakam açısından diyorum. Sonuçta bu cihazlara üretildiği yıllarda 150-200usd para isteniyordu. Şimdiki üretim maliyetleri ile 2-3 katı para istemek çok abartı bence.

Yoksa bu tip cihazları biraz renklendirip, cilalayıp yeniden üretmeye karşı değil hatta tarafım.

Ama bu projeleri yapan abiler fazlaca kolleksiyonculuk, nadircilik yapıyorlar sanki.

Ref

unay

Yani sen şimdi bu URBX Warriors oyunu Spectrum diyorsun. O zaman riyanna da canlı patattes de canlı, bunlar aynı mı diyorsun?

Not: Şaka bir yana oyun fenaymış. Fiyatı da fena o ayrı.

Ref

Alıntı yapılan: unay - 16 Temmuz 2025, 09:38:37
Yani sen şimdi bu URBX Warriors oyunu Spectrum diyorsun. O zaman riyanna da canlı patattes de canlı, bunlar aynı mı diyorsun?

evet süper zx spectrum bu. en nihayetinde halen 8bit bir sistem. Bu bağlamda 16bit olan amiga, atari ST gibi sistemlerin altında yer alıyor, zx next aslında PC Engine klasmanında. PC engine kadar iyi olamaz herhalde sprite yükü halen kısmen işlemcide çünkü, ama pc engine de oyun konsolu, açayım hobi programcılık kasayım diyemezsin.

Naçizane bakış açım şu, hem c64 hem zx scene'i bir süredir kaynakları tüketti, yetmiyor, son 10-15 yıllık ömrü kaldı bunu kapamak için önce sdkartları taktık, c64 gibi ram sınırlı sistemlerde ramleri atıran kartuşlar falan çıktı, yetmedi, internet bağladık yetmedi, bunlar makinenin limitasyonlarını bir nebze kırsa da işlemci hızı ayağına dolanıyor sonunda, şimdi sırada zx next, commodore x16 falan gibi nextgen aletler var.

son 15 sene de bunlarla oyalanıp perdeyi kapatıcaz gibi.

dodogildo

Alıntı yapılan: Ref - 16 Temmuz 2025, 02:51:16

Kampanya sayfası hazır, buradan takip edilebilir:
https://www.kickstarter.com/projects/spectrumnext/zx-spectrum-next-issue-3-0

Cumartesi sabahı o sayfada sürekli F5'e basarak bekliyor olacağım  ;D - Beklerim

unay

Alıntı yapılan: dodogildo - 16 Temmuz 2025, 17:13:17
Alıntı yapılan: Ref - 16 Temmuz 2025, 02:51:16

Kampanya sayfası hazır, buradan takip edilebilir:
https://www.kickstarter.com/projects/spectrumnext/zx-spectrum-next-issue-3-0

Cumartesi sabahı o sayfada sürekli F5'e basarak bekliyor olacağım  ;D - Beklerim

Mediamarkt Türkiye'de ilk mağazasını açtığında (ümraniye), izdihamda millet birbirini döverek raflarda ne varsa toplamıştı. Hatta bir tanıdık ps, tv ve birşeyler daha almış kasada sıra beklerken girişte yumrukladığı güvenlik ve polisi karşısında görünce herşeyi bırakıp karakola gitmişti de "ürünleri vermediler." diye hayıflanıyordu  :)

Şimdi kimisi F5 ile, kimisi kod yazıp ekran başında nasibini bekleyecek. Ertesi gün de ebayda 2 katı fiyatına ilanlar patlar sanırsam.

Ref

Alıntı yapılan: unay - 16 Temmuz 2025, 17:42:37

Şimdi kimisi F5 ile, kimisi kod yazıp ekran başında nasibini bekleyecek. Ertesi gün de ebayda 2 katı fiyatına ilanlar patlar sanırsam.

kampanyalar sonrası 1000eu civarına (3 katı) satılıyordu, sonra 600'lere kadar geriledi ama altına indiğini görmedim. İnenler açılmış kullanılmış ve eksikleri olan örneklerdi.

Bunun son kampanya olacağı göz önünde bulundurulursa, tabii piyasadaki adet artacak ama yine de fiyatın da yukarı gideceğini düşünüyorum.