Gönderen Konu: Mutlaka oynanması gereken Amiga oyunları!  (Okunma sayısı 55592 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Mutlaka oynanması gereken Amiga oyunları!
« : 25 Aralık 2013, 03:57:36 »
Amiiiigaaah! diyerek başlayayım lafa. Bu mesaj çooook uzun olacak. Bir kerede okumayın, ara ara, sıkıldıkça gelin okuyun. :) Değişik bir soluk getireyim dedim, hem anılı, hem açıklamalı. Resimlerin açıklaması altında.

Ama o kadar çok var ki oynanması gereken amiga oyunları. Ben en iyisi kendi deneyimimde zamanında çok zevk aldığım, başından kalkamadığım öncelikli olarak amigaya çıkmış oyunlardan bir liste yapayım, yanlarına da bir kuple açıklamaya yazayım:

Benim reflekslerim iyidir, gerisi hikaye tipi oyunlar:

• cannon fodder: bunu anlatmıyım artık. Aç oyna, çok sağlıklı yaşlanmış bir aksiyon oyunu. Winuae snapshot kullanın, adamlarınızı öldürtmeyin!

• flashback: Eğer oynamadıysanız kafanızı duvarlara vurun. Tam bir teknik-ül şahane. Mükemmel bir platform oyunu.

• shadow of the beast: tamam bunu hiç oynamadım sayılır, saçma bir oyun, ama yine de bir klasik. En azından hakkında atıp tutmak için görmek gerek.

• gods: yine bir görsel şölen, yine bir beast vakası, kanımca bi işe yaramayan herkesin görsellerine bayıldığı bir oyun. Ama bunu çok oynadım o ayrı.

• James Pond: 3'lemenin sadece ikincisi güzel. Mutlaka "James Pond 2: Codename: RoboCod" oynanmalı.

• super frog: Sadece amiga için çıkmış, kaliteli bir platform oyunu. Benim listemde çok sonlarda dursa da birçok kişinin gözdesi olduğunu görüyorum. Oyun amiganın çekildiği yıllarda çıktığı için (1994-95 gibi) o sırada sega genesis/snes'de çılgın platform oyunları vardı, amigaya özgün birşey çıkmıyordu, superfrog buna cevap olarak çıktı.

• Alfred chicken ve Hong Kong Phoeey No.1 Super Guy: Bunlar iki abuk platform oyunu olmasına karşın beni superfrog ve jamespond ikilisinden daha çok oyalamayı başardılar.

• the blues brothers: Aslında aniden zorlaşıyor bu oyun. Yine de sabırla bitirmiştim zamanında. Blues brothers'a yakışır, müzikleri ve kendisi güzel oyun.

• ugh: Bu oyun elime biraz geç geçti benim. O yıllarda bir bilkent öğrencisiydim (1994~) ve internetten indirdiğim space taxi türünde küçük oyunları oynardık. Sonra bir hafta sonu eve gelip amigamın başına oturduğumda arkadaşım Olcay elinde ugh ile çıkageldi. Sonra ankaraya dönmek ne zor olmuştu anlatamam. Hala oynadığım mükemmel oyun. Bir de farkettiğim birşey oldu, bu oyunu zx spectrum'a uyarlamak mümkün. Grafiklerini hazırladım, daha geniş bir vaktimde bunu yapıcam.

• giana sisters: bu oyunu 1988'de akrabamız İlker ile onun a500'ünde oynamıştık, yaşlar daha küçüktü ve biz misafirlikteydik, ama nasıl olduysa bizimkilerin "hadi yatın" uyarılarına rağmen uyumayıp, gece yarısına doğru oyunu bitirdik. Ama bitirdik de ne oldu, büyük hüsran. Bir yazı çıkmıştı, gidip yattık. Belkide ilk gerçek oyun başı sabahlama deneyimim olabilir, lakin odanın fluoresan ışığından, kapalı balkondan gelen soğuk havaya kadar hatırlıyorum. Başta "bu oyun bitmez, evde devam ederim" diye boş disket muhabbetine girmiştim, sonra giananın yüzüne bakmadım valla. Evet orjinali c64'de çıkmış, çıktığı gibi nintendo dava açıp toplatmış, amigada da aynı şey olmuş ama korsan satışı durmamış belli ki. Sadece Chris Hülsbeck'in yazdığı yüklenme müziğini dinlemek için bile amigaya takılacak oyun. Ayrıca giana'nın memişleri de hiçbir Türk gencinin gözünden kaçmamıştır :)
    Orjinali: C64 Longplay - The Great Giana Sisters (warpless) Lütfen remixlerini de dinleyiniz :D

• deluxe pacman Her pacman severin ısrarla oynaması gereken harika bir uyarlama. Artık okuldaki pclerde tie fighter oynadığımız, cd okuyucusu olan arkadaşlarımızın fred fish cd'leri aldığı dönemde, biri bana bu oyunu cd'den diskete attı. Arada beni tie fighter'ın (tüm zamanların en iyi oyunu) başından bile kaldırabilen bir oyundur kendisi.

• project x: Amigada shooter çoktur, ama project X gibisi zor bulunur. Team17 harikası, süper bir oyun, upgradeleri space tuşu ile dikkatlice seçmek gerekiyor. Bu oyunun delisi Drey her sene 7Dx'de birkaç saat oynar :)

• disposable heroes: Bu oyunun açılış ekranı bana demoscene'i hatırlatır. O terminal penceresi animasyonlarını habire seyredip dururdum. Grafikleri 10/10, oyun idare eder, lakin biraz zordur kendileri.

• silk worm: Ben bu oyunu jiple oynarım, tepedeki helikopter iyiyse hiç ölmeden bitiririm. Aha bu da böyle biline! Gençliğin 1 yılını yemiş oyun.

• lotus: Lotusun 2 kişilik modu olsa da, zevki tek başına çıkar, çünkü oyun o zaman yağ gibi akıyor. Adspeed aldığım zaman evinde amigası olan arkadaşlarım bile gelip benim makinede oynuyorlardı, oyun 50fps çizmeye başlayınca bambaşka bir tad veriyor. İki kişi oynamak isterseniz de null kablo ile bağlanıp oynarsınız, harika bir deneyimdir.

• vroom: Bu oyun zordur ama amigadaki en akıcı f1 oyunlarından biridir. indy500'de güzeldir ama pc'de daha bi güzel, ama vroom amigaya özgü vektörümsü grafikli, süper bir yarış oyunu.

• kickoff2: futbol oyunlarının şahı, en bi harikası, topu kontrol etmenin bir yetenek olduğu, falsolu atış yapmadan asla gol atamadığınız, harikülade bir oyun. Saha tipi olarak soggy seçerseniz top uçup gitmeyeceği için daha bir eğlenceli olur. Bir de hakeme küfür etmemek için Fernandez'i seçin. En iyi takım da almanyaydı galiba (böyle de bir ikilemi var evet, ikinci yarıda adamlarınız koşmuyor, rakip hala it gibi koşuyorsa yanlış takım seçmişsiniz demektir).
  • [/i]

• sensible soccer: Malesef kickoff2 tüm futbol oyunu kadromu doldurduğu için sensible'a geçemedim. Cannon fodder'daki askerlerin maç yaptığı bir oyun :) Çok az oynamış olsam da Kick off 2'den daha iyi olduğunu tahmin etmekteyim. Yoksa yıllar boyu kadıköy pasajlarında oynamazdı millet bunu.
  • micro machines: Famecity'den yeni döndünüz, orda hot rod, apb, chase h.q. oynamışsınız, o gazla galeria'daki bilgisayarcıdan oyunları çektirmişsiniz, eve gelmişiniz, oturmuşsunuz amiganın başına. Micro machines amiganın hotrod'u. Tabii bir hotrod arcade'i olamasa da süper bir oyun.
  • supercars2: Micro machines super cars 2'nin yanında göz yaşları içinde kalır. Lotusu yapanlar deneyimlerini super cars'ın devam oyununa aktarınca ortaya tam bir klasik çıkmış. Bu oyunu hatim ettiğinizde oyun size daha çok şey veriyor. Biz iki kişi oynardık, her bölümdeki tüm arabaları yok ederdik, tertemiz levelda stunt yapardık. Bu devirde kim yapar bunu bilmem :) Ama bu oyunun "end game" deneyimi çok başkadır inanın.

• super skid marks: Blitz basic harikası bir oyun. Gereksinimleri çok fazla olduğu için tadını pek alamadık ama bayağı oynadık.

• Archer MacLean's Pool: Amigada çok kapsamlı bilardo oyunlarından biri. Kanımca en iyisidir. Zx spectrumda steve davis snooker sevgime eşittir.

Böyle hafif kafa çalıştırmam gerek dediğiniz puzzle-arcade oyunlar:

• Logical: Bu oyunda Türk parmağı var. Böyle misketleri ordan oraya geçirdiğiniz süper bir oyun.
  • Locomotion: Logical gibi, ama trenleri ordan oraya geçiriyorsunuz. Level editörü de var. Buna da günler, haftalar harcandı.
  • Nebulus: Bu oyunu ilk gördüğümde dumur olmuştum. Ne harika ama kimsenin sevmediği bir oyundu bu? Malesef asla kuleyi tamamen tırmanamadım.
    escape from colditz: Arkadaş bu oyunda resmen hapis kaldım. Kareli bir defterde sonu gelmeyen haritalar çıkarıldı. Ne nerde, devriye ne zaman geçiyor, efemdim şu devriyenin önünde durayım sohbete versin, ötekiyle gidip orayı açayım falan derken günler haftalar geçmiş, hapisten kurtulamamışım. Aslında bir masaüstü oyunuymuş meğer sonradan öğrendim. Ama bu kadar harika bir uyarlama olamaz. Sabrı olanlara, 4 ayrı tutuklunun her bir gününü iyice planlayıp onları kaçırmaya çalıştığınız, her dakikası keşifle dolu, sizi asla yolda bırakmayan tam bir keşif oyunu. Hapisane çok büyük, dehlizleri süprizlerle dolu. Amigaya çıkmış en iyi oyunlardan. Hele bir de kutusunu görseniz, içinde 400 sayfalık roman var.

• twintris: Amigadaki en iyi tetris varyantı. Gerisi hikaye, twintris şahane.

• jumping jackson: Çok iyi tasarım, benzer oyunlar çok vardı, bu da farklı bir tat yapmış, müzik ile ilgili bir oyun, bunun yanına benzer "yol bulma" oyunu olan p.p.hammer'ı da koymak gerek.
  • lemmings serisi: Lemmings ve No more lemmings'i, nasıl bir hışımla oynadıysak mouse'ları bozduk. Lemmings 2'yi daha bir fena oynadık, dibine kadar getirmiş olsam da henüz bitiremedim. Ama çabalarım bu gün bile sürmektedir. Lemmings 1 biraz yaşlandı ama lemmings 2 hala mükemmel oynanabiliyor. Bu oyunların babası DMA Design bu gün Rockstar North olarak bilinen GTA'ları yapan firmadır, hatırlatayım. (lemmings 3'ün bir alakası var mı bilmiyorum)

• Gobliiiins serisi: Fransızların alternatif zekalarının bir ürünü. Ben bunu bugünün "odadan çık" oyunlarına benzetiyorum. Üç farklı goblin, hepsinin yeteneği farklı, bulunduğunuz mekandaki objeleri kurcalamak suretiyle bir sonraki seviyeye geçmek gerekiyor. Oyun bu açıdan asla sıkışamadığınız bir yapıda. Bazı bulmacalar ultra saçma ve sadece kombinasyon-binom-olasılık vs. kullanarak geçilebilir. Fakat animasyonlar ve oyunun hikayesi harika. Seride 4 oyun var, ilk üçü amiga için, sonuncusu 2010'da windows'a çıktı.
  • Wiz & Liz: Bence amiganın en iyi platform oyunu. İki kişi oynanınca asıl zevki çıkıyor ama tek kişi de idare eder. Bu oyun için sayfalar boyunca reçeteler yazdık, birsürü teknik geliştirdik. Bugün bile ara sıra oynarım, çocuklar da ilgiyle izliyorlar.

• bubba and stix: Bu oyun pek konuşulmaz ama gizli bir mücevher adeta. Bir adamın çubuğuyla oynamasını anlatıyor :) Grafikler falan harika, kontroller biraz kabız ama alışıyor insan. Herkes oynamalı.

• benefactor: Bubba and stix ile sürekli karıştırırım bu oyunu, çünkü benzer bir mekanikle işliyor. Bu sefer çubuk yok, böyle lemmings gibi garip yaratıkları oraya buraya atarak iş yaptırıyorsunuz. Bunda da grafikler harika, bütün level'ı görebilmek için biraz küçük çizilmişler sadece. Ama böyle olunca mantığı daha kolay kuruyorsunuz.

• lost wikings: Bugünün World of Warcraft, Diablo, Hearthstone'unu kodlayan blizzard north'ın amiga başyapıtlarından biri. Gobliins gibi, üç wiking var, hepsinin özelliği ayrı, levelları geçmeye çalışıyoruz. Ama aksiyon sevenler için bayağı dolu bir oyun. Gobliins öyle değildi, onda sırf kafa çalıştırmak gerekiyordu. World of Warcraft'ta uldaman'a girerseniz Lost Wikings karakterlerinin orada olduğunu görürsünüz.

• north and south: Bu oyun tam bir amiga klasiği. AtariST'de de olabilir ama müzikler falan ancak amigada parlıyor. Oyunun güzel tarafı çok uzun sürmemesi. Bu sebepten iki arkadaş bir akşam oturup çabukça bir oyun atabilirsiniz. Oyun stratejik ögeler barındırsa da aslında 4-5 küçük oyunun bileşkesi. Yeteneği iyi olan kazanıyor.
  • Dune II: RTS'lerin şahı, herşeyi başlatan oyun. Dune II olmasaydı bugün starcraft oynayamazdık. Ama ya dune I olmasaydı?

• Dune I: Tamam hepimiz dune 2 oynuyorduk ama dune 1 bence ayrıca bir baş yapıt. Bugün dune 2 oynayamazsınız ama dune 1'i açıp oynayın. Harika bir anlatısı olan, sizi merakta bırakan, hikayeyi yaşatan bir deneyim sunuyor. Dune 2'yi C&C için es geçebilirsiniz ama Dune 1'in malesef muadili yok. Geçen yıl yine baştan oynayıp bitirmiştim, yoğun iş temposunda bitmesi 5-6 gün sürdü, yani oyun kafanızı bir süre dağıtabilir.

• Another World: Eric Chai klasiği. Erden retrojen'de bunu çok detaylı incelemişti, dergi okurlarına bırakıyorum olayı. Bambaşka bir tarz, o günleri hasretle anmamıza sebep olan oyunlardan. Sonra akla gelen her platforma uyarlanmış olsa da, amiga sürümü en iyisi. Biz bunu Bilkur bilgisayar'da bitirmiştik. Evet, o dönem okul çıkışında disket kopyalayan mekanlarda saatler harcanarak geçirilirdi.
  • monkey island serisi: Hala adventure oynayabiliyorsanız, adventure türünün zirvesi, herşeyiyle mükemmel seriyi mutlaka bitirmelisiniz. Bunun peşine indy serisini de bitirin derim.

indy 4 fate of atlantis: Bu son scumm motoru ile yapılmış olanı. Fakat bende indy 3'ün yeri bambaşkadır. Bence en az fate of atlantis kadar iyi.
sim city: Ya, sene sonuna bir gün kala vergilerle oynuyorsanız bu oyuna haksızlık ediyorsunuz. Paşalar gibi yönetin şehrinizi. Özünde PC için çıkmış olsa da, Amiga versiyonu neredeyse aynı anda piyasaya sürüldü. Maxis efsanesini yaratan, bugünün simslerini başımıza musallat eden oyundur. Bu oyunun günümüzde en mükemmel hali "Sim City 4 Deluxe" versionudur, bugün sim city oynayanlar bunu oynamalıdır.

• oil imperium: Arkadaşlarla kapışıcaz diyenlere strateji oyunları. Ufak arcade bölümler de içeriyor ama keyifle oynanan bir petrol ticareti oyunu.

Ports of Call: Bu ticaret oyunu türünün kaymağı, coup de cour'u, krema üzerindeki çileği. O dönemde herkes oynuyordu. Çoluk çocuk, genç, yaşlı demeden mouse'lar klikleniyordu. Resmi olmasa da Türkçe sürümü de çok yaygındı. Elinde türkçesi olan varsa buraya ekleyebilir mi lütfen?[/i]

• future wars: Bu benim delphine software'e ilk maruz kalışımdı. Sevgili ve ebedi arkadaşım barışın evindeydik. Adamın amigasını gündüz gece esir ettiğim, bitirdikten sonra bir de evde cilasını attığım harika macera oyunu. Zaten sonra delphine müptelası olduk, (ve 64'lerde yardım aradık çok) detox bayağı zorlu ve uzun oldu.

• pinball illusions/fantasies/dreams: Bu oyunu eve girdiği gün bolca jeton gömdüğümüz tilt makinelerinden kurtuluşumuzu ilan ettiğimiz gündür. Bütçedeki delik bu disketler sayesinde ciddi şekilde küçültülmüştür. Digital Illusions CE'nin (DICE oldu artık) bir alameti farikası. Eskisi kadar tad vermese de hala oynanabiliyor. Bu oyunu yapanlar sonra bunu da yaptılar.

• stunt car racer: Ohh, adspeed'li günlerimin eşsiz anıları. Bu oyun gerçekten de 14mhz bir makine istiyor beyler. Harika bir oyun, çok yetenek istiyor ama bir alışınca o incecik parkurun üzerinde bir balerin gibi gezinebiliyorsunuz.

• theme park: Bullfrog'un hayatımıza girmesiyle ortaya çıkan bir başka büyük ilerleme. "Theme hedehöd" furyasını başlatan bir oyun.

• panza kick boxing: Dövüş oyunlarını pek sevmem ama panza'yı bir süre oynadım. Türün seveni varsa kaçmaması gereken bir oyun. Training'leri falan ciddi yapmak gerekiyor yoksa paso dayak yersiniz uyarıyorum.

• desert strike: Yağ gibi akan bir helikopter oyunu, teknik olarak da, denge olarak da tam ayarında. Biraz da kafa çalıştırmak gerek yoksa olmuyor.

Arkadaş ben kafayı kırarım bu oyunu bitiririm demenizi gerektiren, oynaması ya da bulmacaları zor oyunlar:

• it came from desert: Cinemaware. Oyun içinde oyun, çılgın hikaye, sürekli değişkenlik gösteren oyun mekanikleri. Zayıf kalplere göre değil ama en azından bir denemek gerek.

• wings: Eğer pilotumuzun günlüğünü okumayacaksanız oynamayın derim. Bu oyunun olayı hikayesi. Gerisi sıradan bir uçuş simülasyonu/aksiyon. Ama hikayeye bir kaptırırsanız göz yaşlarınızı tutamayacaksınız. Pilotların savaş alanındaki onurlu mücadeleleri!
  • operation stealth: James bond yapar bu oyun adamı. Fakat çok çok zor. Zorluk derecesinin ayarı kaçar ya, hah bu oyun o oyun. Manueller, tamçözümler bile kurtaramaz sizi, acı çekeceksiniz. Ama hepsine değer, güzel bir konu, harika uygulama.

• larry 1: Hadi bakalım, sierra firmasını yaran oyun. Hadi size şifreyi de vereyim, "ken sent me".

• criuse for a corpse: Operation stealth gibi olmasa da güzel bir oyun, eğer kasacak vaktiniz yoksa bile youtube'dan izleyin derim. Güzel bir agatha cristie cinayet romanı :)

• moonstone "Zor günlerin şovalyesi": Mindscape deyince eğilip saygıyla selam vermemizin sebeplerinden biri. Eğer çılgın zorluk derecesinin üstesinden gelebilirseniz sizi convert eder, bir daha bırakamazsınız. Eskiden azimliydik tabii, günler haftalar aylar, kılıçtan geçirilen canavar ve şovalyelerle doldu. Etraf hep kan oldu.
  • patrician: Bu oyunu oynamak için küçük 7D'ler Raat'lar düzenlerdik. a590'ım en çok patrician için çalışmıştır. En zon 2009'da böyle bir toplantı yaptık, yaşlanmışız, sonu gelmedi. Halbuki eskiden ne pahasına olursa olsun oturumu bitirirdik. Ticaret oyunu, harika birşey. Ports of call'ı tamamen çözdükten sonra (kalkütaya elektronik mi taşıyorduk ne) level atlamak gerekiyor ve tek gidebileceğiniz yer patrician!
  • [/i]

• syndicate: Bu oyuna şiir yazılır. Oyunu oynayacak düşünsel gelişmem tamamlanmamışken bitirmiştim. Hiçbir ajanı öldürmeden ilerlerdim. Halbuki olay persuadatron ile eleman toplamak falanmış. Sonuçta bitti ama sanki şimdi tekrar oynasam, bana bam başka bir oyun gelecek gibi hissediyorum. Özünde bunu artık amigada oynamamak lazım, pc sürümü çok daha sağlıklı.

http://img19.imageshack.us/img19/8896/myuq.png
  • pirates: Bazı oyunlar diğerlerinden daha iyidir. Pirates bunlardan biri. Sid Meier'in 40 yıl kölesi olsak yeridir. Bu nasıl bir oyun mekaniği, bu nasıl bir denge, bu nasıl bir motivasyon. Bir de şu rüzgar tersten esmese! Tek üzüldüğüm şey, bu oyunun c64 versionu olması ama zx versionunun olmaması. Direkt disket sürücü ile ilgili bir vaka diye avunuyorum. Takip eden yıllarda benim gibi düşünen bir rus oyunu zx'e port etti ama, artık iş işten geçmiş. Halbuki ben bu oyunu zx'te görseydim hiç amiga almazdım gibi geliyor :) Diğer taraftan yıllar sonra X-Box'da pirates'i oynadım. Orjinalinden bile iyi geldi bana. Oyun çok iyi şekilde güncellenmiş.

• F-18 interceptor: Bu oyundaki atmosferi ancak tie fighter'da bulabildim. Dave Warhol'un müziği eşliğinde oyuna ruh gibi süzülüyorsunuz, oyunun tüm sunumu, mekaniği, hikayesi, herşeyi mükemmel. Fakat acaip tuş fonksiyonları var, onları öğrenmeden bazı bölümleri geçmeniz imkansız. Hızlı bir makineden fayda da gören, (bence) amigadaki en iyi uçuş simülasyonudur.

Şöyle bir video yapmışlar ne harika: http://youtu.be/hDYtJfBOsvU
    Şu biraz sonra bir kokpitte olacağını hayal eden 14 yaşında bir tıfılın hayaliyle şu müziği dinleyin:
    AMIGA F/A-18 Interceptor by Intellisoft and Electronic Arts

Bide bunların dışında amigaya başka bir platformdan port edilmiş ve amigada başarılı olmuş sayısız oyun var, bunlardan bazıları:
  • Arcade Pool (arcade)
  • prince of persia (pc)
  • maniac mansion (c64)
  • defender of the crown (pc)
  • pang (arcade) ("oops up" da olur)
  • puzznic (arcade--ama bu oyunu mame'de oynamanız şiddetle tavsiye olunur)

Bu liste ileride büyüyebilir. Yazıya başladığımda 10 oyun yazayım diyordum, kaç oldu bilmiyorum. Birini yazıp ötekini yazmazsanız olmuyor.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
Ynt: Mutlaka oynanması gereken Amiga oyunları!
« Yanıtla #1 : 25 Aralık 2013, 09:40:04 »
Amiga'nın son dönemlerine denk geldiğim için favori oyunlarım da genelde PC veya arcade portları. Bir çoğunu da Ref yazmış. İlave edebileceklerim aşağıda:

UFO Enemy Unknown: Tur tabanlı oyunlara olan sevdamın kaynağıdır. Ben 600HD ile oynardım. Oyunun level içinde sürekli yükleme yaptığını hatırlıyorum. Herhalde harddisk olmasaydı saç baş yoldururdu.

Street fighter II: The new challengers: Bu oyunu sevmeyen çoktur. Orjinaline birebir sadık kalmaya çalışılarak yapılmış bir oyun değil. Sprite'ların daha küçük çizilmiş olduğu için oyun mekanikleri de arcade versiyonundan farklılaşıyor. Benim Amiga'yı alır, bir evde buluşur, okuldan önce 1-2 saat bunu oynardık.

Lotus 3: Çok söz söylemeye gerek yok. Özellikle ara yüklemelerdeki müzikler şahaneydi. Bahsettiğim Amiga partlerinin iki numaralı oyunu buydu. Benim Amiga'da (2MB chip) müzik ve ses efektleri aynı anda açılabiliyordu diye hatırlıyorum. Checkpoint'lerde hep bir ağızdan bağırırdık. 'Congratulations' kelimesini Lotus'tan öğrendim. 512k A500'de ikisinden birini seçmek gerekiyordu. 1MB A500 ve A500+'ta durum neydi bilmiyorum.

Mortal Kombat: Orjinale çok yakın bir port olduğunu hatırlıyorum. Bir türlü bitiremediğim oyunlar arasında.

Barbarian II - Pysgnosis: Hem grafik hem de dövüş dinamiklerini çok sevdiğim bir beat'm up - platformer. En sondaki büyücüyü öldürmek için bir şu anda hatırlamadığım bir püf noktasını çözmek gerekiyordu. Bendeki crack arızalı olduğu için son ekranı görememiştim.

Turrican III: Bu oyun C64'de olsaydı ilk C64'üm halen bizim evde olacaktı. Turrican I ve II daha derin ve daha yaratıcı oyunlar olabilir, ama onları C64'te oynadığım için bu listeye eklemiyorum.

A500 Turrican 3 - Intro

Soccer Kid: Düşmanlara çok sert şutlar çektiğimiz şahane bir platformer. Topa akıl almaz haraketler yaptırabildiğimiz çok eğlenceli bir oyundu.

The Settlers: Oynadığım ilk mikro-yönetim oyunu. Üniversitede PC'de proje hazırlarken yan tarafta A600'de settlers açık olurdu. Yarım saatte bir kontrol eder adamları yönlendir, projeye devam ederdim. Tam zamanlı oynamaya imkan yok sanırım. Hastalık yapan insanın bütün zamanını yiyen bir oyun.

Eye of the Beholder II: EOB'de yine benim bir türlü sonunu getiremediğim, zamanın en popüler RPG oyunu. (O zamanlar FRP derdik. Abartıp C-RPG diyenler de vardı.) Ara sıra yine oynarım. En son illüzyon duvarların olduğu labirent kısmına kadar gelebildim. Partim sürekli bir yerden diğerine ışınlandığı için kareli kağıda harita çıkarmayı beceremeyip kayboluyorum ve ölüyorum. Sırf EOB'ye benziyor diye Undercoft indirdim telefona. Onu da bitiremedim :'(
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #2 : 25 Aralık 2013, 10:28:05 »
Eye of the Beholder II: EOB'de yine benim bir türlü sonunu getiremediğim, zamanın en popüler RPG oyunu. (O zamanlar FRP derdik. Abartıp C-RPG diyenler de vardı.) Ara sıra yine oynarım. En son illüzyon duvarların olduğu labirent kısmına kadar gelebildim. Partim sürekli bir yerden diğerine ışınlandığı için kareli kağıda harita çıkarmayı beceremeyip kayboluyorum ve ölüyorum. Sırf EOB'ye benziyor diye Undercoft indirdim telefona. Onu da bitiremedim :'(

Bunu nasıl atlamışım. Elbetteki settlers'da bir amiga klasiği. Eğer EOBII tarzı bir oyun arıyorsan ve hala bakmadıysan, legend of grimrock'a bakmalısın. Hem çok zor değil, kolayca bitirebilirsin, hem de kesinlikle eob keyfini alacaksın.

Legend of Grimrock Release Trailer

Çevrimdışı leventyurt

• Retromanik
« Yanıtla #3 : 25 Aralık 2013, 11:12:08 »
Turrican, Yo Joe ve Arabian Nights'ı da unutmamak lazım.

Çevrimdışı ibeser

• Retroman
  • Sega<Nintendo<Amiga
    • Ayak Takımı "Organizasyon Ekibi"
« Yanıtla #4 : 26 Aralık 2013, 01:52:54 »
Ellerinize sağlık. Çok güzel hatırlattınız o yılları...

Çevrimdışı Gokhan Ozkan

• Retroman
« Yanıtla #5 : 26 Aralık 2013, 23:14:37 »
Alien Breed serisi
Gloom

Bunları da eklemek güzel olur.

Çevrimdışı Pe@ceR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #6 : 26 Aralık 2013, 23:33:20 »
O dönemde oric'le boğuşup arkadaşların amiga'sına imrendiğim dönemlerde en sevdiğim amiga oyunlarından biri de lost patrol idi

Lost Patrol (1990) Amiga, full playthrough

Vietnam'da helikopterleri düşen bir ekibin vietkonglarla dolu haritadan geçip birliklerine ulaşması üzerine bir hikaye idi. Özellikle hafızamdan 20 yıldır gitmeyen müziği , ara ara ekrana gelen resimleri ve "cutscene" tarzında dijitize edilmiş video görüntüleriyle en çok kıskandığım amiga oyunlarından biriydi.

Elbette Oric versiyonunu yazmaya kalkışıp çuvalladığım oyunlardan biridir Lost patrol de.

Sonradan PC portu da çıktı ama tabiri caizse bir halta benzemiyordu.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #7 : 26 Aralık 2013, 23:53:27 »
@ref: Legend of Grimrock'u yapım aşamasından hatırlıyorum ama tamamlandığından haberim yoktu. Steam'de indirime girmiş. 2 Ocağa kadar 7.49 satılıyor. Almak lazım.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #8 : 27 Aralık 2013, 09:54:01 »
O dönemde oric'le boğuşup arkadaşların amiga'sına imrendiğim dönemlerde en sevdiğim amiga oyunlarından biri de lost patrol idi

Vietnam'da helikopterleri düşen bir ekibin vietkonglarla dolu haritadan geçip birliklerine ulaşması üzerine bir hikaye idi. Özellikle hafızamdan 20 yıldır gitmeyen müziği , ara ara ekrana gelen resimleri ve "cutscene" tarzında dijitize edilmiş video görüntüleriyle en çok kıskandığım amiga oyunlarından biriydi.

Elbette Oric versiyonunu yazmaya kalkışıp çuvalladığım oyunlardan biridir Lost patrol de.

Sonradan PC portu da çıktı ama tabiri caizse bir halta benzemiyordu.

Evet ben de dergide görüp açıklamasını okuduktan sonra yamulmuştum adeta. Süper bir oyun gibi görünüyordu, sonra uzun süre oynamaya çalıştım ama oyunda bir cacık olmadığını düşündüm sonunda. Fikir güzel ama oyun mekaniği tam bir rezalet, şans eseri gezinmekten ibaret birşeydi, ya da kısaca becerememiş olabilirim :D Ulaşamadığım ciğere de mundar diyebilirim.

Oyunu oric'e port etmeye kalkışacak kadar ileri gittiğine göre, oyunu çözdüğünü düşünüyorum. Büyük başarı valla peacer :D

@wizofwor:
Eğer EOB seviyorsan bence kaçırmaman gereken bir oyun. Beni direk 80'lere götürdü resmen. Üstelik hiç sıkılmadım. Ama söylemeliyim, ben çok iyi bir EOB oyuncusuyumdur, Grimrock'a girdiğimde zindandaki canavarlar etrafa kaçışmak zorunda kaldı. Gelenin ağzına ağzına vurdum dağıttım. Bu sebepten çok keyifli geldi. Şurda yazmıştım: http://arda.kisafilm.org/blog/?p=765&lang=tr

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #9 : 27 Aralık 2013, 10:42:49 »
Lost Partol ile ilgili Commodore dergisinde okuduğum yazıyı değil ama okurken nasıl heyecanlandığımı hatırlıyorum. Sanırım pazarlama stratejisi idi. En dandik oyunları hikayesinden, kullanılan tekniklere, oynayış tarzına kadar birer baş yapıt gibi uzun uzun anlatırlardı. Teknik açıdan başarılı ama işleyiş olarak tırt bir oyun olma ihtimali yüksek.

@Ref:
Dune'u bitirip Lost Patrol'u bitiremediysen bence de oyunda sıkıntı olması büyük ihtimal. Müsait bir zamanda indirip bir de kendim bakayım.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #10 : 27 Aralık 2013, 16:35:38 »
Lost Partol ile ilgili Commodore dergisinde okuduğum yazıyı değil ama okurken nasıl heyecanlandığımı hatırlıyorum. Sanırım pazarlama stratejisi idi. En dandik oyunları hikayesinden, kullanılan tekniklere, oynayış tarzına kadar birer baş yapıt gibi uzun uzun anlatırlardı. Teknik açıdan başarılı ama işleyiş olarak tırt bir oyun olma ihtimali yüksek.

Sen hiç televizyonda veya gazetede araba incelemesi seyretmedin/okumadın galiba. Ne hikmetse, bunlarda tüm arabaların tasarımı güzel, yol tutuşu iyi, ses izolasyonu yeterli (gerçi yol sesini biraz içeri alıyor olabilirler), performans ve ara hızlanmalar gayet başarılı, yakıt tüketimi ise çok düşüktür.

Çevrimdışı Pe@ceR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #11 : 27 Aralık 2013, 21:55:37 »
Tamam bol aksiyonlu hareketli animasyona boğulmuş bir oyun değil ama kendi iç dinamiği olan bir oyundu. Dediğim gibi müzik ve ara geçiş animasyonları etkileyici idi.

Dürbünle köyden ateş edilen noktayı bulup etkisiz hale getirme, vietkongla birebir dövüş, siper arkasından vietkonglarla ateşli çatışma sahnesi, seçilen yola göre değişen strateji, köylere dalıp erzak temini, nerelerde ne kadar dinleneceğini bilmek falan derken stratejik anlamda gayet keyif alabileceğiniz bir oyun hala. Ekibin üyelerinin kendilerine göre nitelikler var ve buna göre scout olarak görevlendireceğiniz adamın kabiliyetleri ve yaralanan elemanları doğru yönlendirme de önemli.

Sonuç itibariyle tabi ki günümüzün oyunları ile karşılaştırılamaz ama kendi dönemi için belki de günümüz strateji oyunlarının kapısını açan bir oyundu.

Aynı heyecanla oynadığım bir başka oyun da "Defender of the crown". Aslında sanırım ilk C64 oyunu olarak çıkmış ama tabi ki amiga versyonu en iyisi olan bir oyundu. Sonradan PC versiyonunu da oynadım ama amiga versiyonu kadar tat vermedi.

Defender of the crown da yine harita üstü strateji oyunlarının en ilkel ama en başarılı ürünlerindendi. İngiltere haritası üzerinde robin hood döneminde tüm krallığı ele geçirme amacına yönelik kuralları çok basit ama bir o kadar da keyifli bir oyundur o da.

Amiga Longplay [027] Defender Of The Crown

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #12 : 28 Aralık 2013, 09:09:32 »
Defender of the Crown tam tersine Amiga oyunu olarak yapılmış daha sonra diğer platformlara taşınmıştı. Bütün ilk 100 listelerinde olan bir oyundur.

Çevrimdışı Koray Memmi

• Retroman
« Yanıtla #13 : 28 Aralık 2013, 11:19:07 »

Aynı heyecanla oynadığım bir başka oyun da "Defender of the crown".

Amiga Longplay [027] Defender Of The Crown

Amiga'yı bilmiyorum ama bu oyunu C64'de bitirebilen oldu mu hiç? Ben bir kere bitirebildim, o da şans eseri. Nasıl oldu hiç bir fikrim yok ama bir şekilde oyunun ortasındayken düşmanlar hamle yapmayı bıraktı ve bu şekilde kazanıp oyun sonu manzarasını görebildim :)
Sevdalıyam ben sana, CPC128...

Çevrimdışı Pe@ceR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #14 : 28 Aralık 2013, 16:41:46 »
PC versiyonunda ve amiga emulatoru ile çok seferler bitirmiştim.

Atlı şovalye sahnesini ve şatodan kız kaçırma kısmını hiç beceremesem de oyunu bitirmek için bunlar şart değil. Komşu beyliklere(!) topyekün saldırıp birer birer indirerek kazanmak mümkün.