Gönderen Konu: Nintendo Entertainment System (NES) Restorasyonu  (Okunma sayısı 42369 defa)

0 Üye ve 5 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Ynt: Nintendo Entertainment System (NES) Restorasyonu
« Yanıtla #15 : 24 Ağustos 2014, 00:46:38 »
Kasayı ürettirsen daha az zahmetli olurdu sanki;) Güzel işçilik, eline sağlık. Bu arada hazır kasayı dağıtmışken CIC'in 4. bacağını da ayırsaydın. Yazıda göremediğim için söyledim, sen bu ayrıntıları kaçırmazsın, yapıp yazmamış da olabilirsin;) Resetlemenin ana nedeni düzelttiğin kartuş soket pinlerindeki temassızlık, ama CIC'i de devredışı bırakmaktan zarar gelmez.

Aslına bakarsan gereken malzemeler sanırım 60 TL civarında tuttu;

- water slide decal + sabitleyici sprey = 25 TL
- Sprey boya = 10 TL
- Mat vernik = 12 TL
- Epoxy putty = 12 TL
(Küçük maket boyalarını saymıyorum - onlar geçici çözümdü)

Tabi tüm bu maliyeti ile tek bir NES için fazla sayılabilir ancak yine de bu tür ufak tamirat/modlama işlerinde elimin altında bulunmasını isteyeceğim türden malzemeler olması açısından ben bunlara yatırım gözüyle bakmayı tercih ediyorum  ;) Zaten böyle diye diye envanteri oldukça genişlettik, bakalım sonumuz ne olacak  :P

Bunun dışında CIC ile oynamadım. Şimdilik bu şekilde idare ediyorum bakalım... Hem bu şekilde elime geçen oyun kartuşlarının pinlerini de iyice temizlemek için bahane oluyor bana işte  ;D

Çevrimdışı leviathank

• Retroman
« Yanıtla #16 : 24 Ağustos 2014, 10:01:47 »
Ben maliyetten ziyade el emeği açısından söylemiştim ama o da işin keyif tarafı zaten. Güzel bir iş çıkarmışsın gerçekten.

CIC mod bir oyunda epey ilerledikten sonra bir anda kötü bir sürprizle karşılaşmamak adına iyi olur. Tabii o kadar oynamaya zaman harcıyorsan:)

Çevrimdışı cengizermis

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
  • Bazı Retro Şeyler @youtube
« Yanıtla #17 : 24 Ağustos 2014, 16:08:26 »
Son gelişmeler olmasaydı bu tip bi belgeseli ilk türkçe olarak yayınlayan ben olacaktım belki ama seninki gibi güzel olmazdı. Çok profesyonelce ve aklımdaki tüm adımları barındırıyor. Eline sağlık.
Ama konsol sularına giriyor gibisin ona dikkat et sen asıl. Beni durdurun dediğin için hatırlatıyorum. Yoksa seni bu sularda görmek işimize gelir :)
Bazı Retro Şeyler @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #18 : 24 Ağustos 2014, 17:48:34 »
Takilon da ilginçmiş, öğrendiğim iyi oldu. Kullandın mı hiç? Kuruduktan sonra işlemesi zor mu acaba?
Atölyede kullanıyorduk. Hataları telafi etmek veya sert-dayanıklı model almak için ideal bir malzemedir. Senin işine ise hemen aklıma gelen; bozuk vida deliklerini doldurup tekrar diş çekmek veya kırılan bir parçanın sert muadilini yapmak gibi işlerde yarar. Gerisi hayalgücüne kalmış. İşlemesi, sertleştikten sonra zor. Ancak freze-spiral uç türü kesici takımla falan olur. Birkaç yıldır almadım ama çok pahalı birşey değil, sanırım 30 lira civarıdır şimdi. Elinin altında bulunması faydalı olur. Ankara'da bulamazsan buradan yollarız.

Alıntı
Bu arada PM ayarlarıma baktım, eposta gelsin ayarlı gibi  ??? Gerçi ta haziran ayında senden gelen mesajı daha şimdi gördüm  :P
Ayarlı gibiyse ya spam klasörüne düşmüştür ya da bir sorun vardır. Eposta haricinde bir de, yeni mesaj gelince, beni "açılan pencere" ile uyar seçeneği de var.

Senin durumunda böyle olduğunu sanmıyorum ama bu konuda sıkça yapılan bir hata var. Diğer arkadaşlar da faydalansın diye yeri gelmişken bahsedeyim. Profil dahilinde "Haberdar Edilme" ve "Kişisel İletiler" diye iki ayrı başlık mevcut. Genelde "Haberdar Edilme" ayarları yapılıyor ve kişisel iletilerin de bu bağlamda bildirileceği sanılıyor. Oysa "Kişisel İletiler" bölümünde ayrıca bunlar için de bildirim ayarı yapılması lazım. İlgili menü seçeneklerini ekte koyuyorum.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #19 : 25 Ağustos 2014, 01:55:52 »
Biri bozuk vida deliklerini doldurup tekrar diş çekmek mi dedi? Bu meretle zamanında hunharca kırılmış tırnaklar da onarılabilir mi?
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #20 : 25 Ağustos 2014, 10:03:10 »
Ayarlı gibiyse ya spam klasörüne düşmüştür ya da bir sorun vardır. Eposta haricinde bir de, yeni mesaj gelince, beni "açılan pencere" ile uyar seçeneği de var.

Senin durumunda böyle olduğunu sanmıyorum ama bu konuda sıkça yapılan bir hata var. Diğer arkadaşlar da faydalansın diye yeri gelmişken bahsedeyim. Profil dahilinde "Haberdar Edilme" ve "Kişisel İletiler" diye iki ayrı başlık mevcut. Genelde "Haberdar Edilme" ayarları yapılıyor ve kişisel iletilerin de bu bağlamda bildirileceği sanılıyor. Oysa "Kişisel İletiler" bölümünde ayrıca bunlar için de bildirim ayarı yapılması lazım. İlgili menü seçeneklerini ekte koyuyorum.

Ayarlarımı yaptım. Konulara cevap verildiğine mail ile uyarı alma seçeneğim bile kapalıymış. Bakalım birisi bu konuya cevap verince mail gelecekmi göreceğiz. Spam folderımıda kontrol edeceğim bakalım...

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #21 : 25 Ağustos 2014, 10:39:13 »
Biri bozuk vida deliklerini doldurup tekrar diş çekmek mi dedi? Bu meretle zamanında hunharca hırılmış tırnaklar da onarılabilir mi?
Yanlış anlama olmasın. Bu ürün yapıştırıcı sınıfı birşey değil. Kırılan tırnağı yapıştırmak gibi birşey kastediyorsan maalesef yanıtım olumsuz. Belki tırnağın yenisini bulunla bir şekilde yapabilirsin ve taş gibi olur. Lakin, tırnak dediğin şeyin azıcık da olsa esnemesi lazım. Kısacası bana bu da olmaz gibi geliyor.

Ayarlarımı yaptım. Konulara cevap verildiğine mail ile uyarı alma seçeneğim bile kapalıymış. Bakalım birisi bu konuya cevap verince mail gelecekmi göreceğiz. Spam folderımıda kontrol edeceğim bakalım...
Wizofwor'a verdiğim yanıt vesilesi ile denemiş olalım :)

Birazdan PM de atarım. Hatta attım say...

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #22 : 25 Ağustos 2014, 11:17:27 »
Yanlış anlama olmasın. Bu ürün yapıştırıcı sınıfı birşey değil. Kırılan tırnağı yapıştırmak gibi birşey kastediyorsan maalesef yanıtım olumsuz. Belki tırnağın yenisini bulunla bir şekilde yapabilirsin ve taş gibi olur. Lakin, tırnak dediğin şeyin azıcık da olsa esnemesi lazım. Kısacası bana bu da olmaz gibi geliyor.

Yok yapıştırmaktan bahsetmiyorum. Aslında bundan tahmini 20 sene kadar önce tornavidayla zorlanarak koparılmış iki adet 'spesifik' tırnaktan bahsediyorum. Kırılan parçası veya yenisi bulmak tahmin edeceğin üzere mümkün değil. Esneme konusunu not aldım.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #23 : 25 Ağustos 2014, 11:29:25 »
Yok yapıştırmaktan bahsetmiyorum. Aslında bundan tahmini 20 sene kadar önce tornavidayla zorlanarak koparılmış iki adet 'spesifik' tırnaktan bahsediyorum. Kırılan parçası veya yenisi bulmak tahmin edeceğin üzere mümkün değil. Esneme konusunu not aldım.
Eğer mahsuru yoksa, kırılan parçanın yakın ve güzel çekim bir resmini koy müsait olunca. Sana başka şekillerde fikir verebiliriz. Ayrı bir başlıkta yazarsan, bu tür işler için bolca detaylı olarak çeşitli yöntemlerden bahsederiz. Hatta şimdi düşündüm de... Cidden güzel bir başlık olur ha! Plastik restorasyon teknikleri gibisinden...

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #24 : 28 Ağustos 2014, 10:01:40 »
Yine bir yavuzg klasiği "proje", yine sonuna kadar keyifle okudum; imrendim, gıpta ettim, "keşke bende de bu kadar sabır, sebat, titizlik ve el becerisi olsaydı" dedim.   :)

Çevrimdışı ibeser

• Retroman
  • Sega<Nintendo<Amiga
    • Ayak Takımı "Organizasyon Ekibi"
« Yanıtla #25 : 26 Eylül 2014, 00:06:32 »
Yavuzg yuuuh! diyorum.. Eline sağlık diyorum... Hasta olduğunu hatırlatıyorum...
Milleti gaza getirme kardeşim  :o mükemmel olsun diye bu kadar kendine zarar verme... Valla detayları okurken ben üzüldüm ;D
Boya yaparken çıplak ayak detayını da görmedim sanma  :P

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #26 : 26 Eylül 2014, 08:24:07 »

kırılan tırnağı olduğu gibi onarmak mümkün gibi gelmiyor bana, hele ki amiga kasalarında bulunan sığ tırnaklardansa. Hatta kırılan tırnak elimde olsa bile çözüm bulamıyorum. Bir de japon yapıştırıcıların bizim 30 senelik kasalarda pek etkisi olmuyor gibi geldi bana. Artık plastik o kadar "bayatlamış" ki, yapıştırıcı malzemeyi eritemiyor. Farklı markalar da denedim, en "eh işte" çalışan pattex marka. Elbette bir tırnağı tutmaları söz konusu bile değil.

Fakat bu tırnak konusu önümüzdeki yıllarda daha bir önem kazanacak gibi, kasalar esnekliğini kaybettikçe açıp kapamak problem olmaya başlıyor. Yeri gelmişken altında tırnak olduğunu bildiğniz parçayı, tırnağı kırmadan açmak için yöntemleri de konuşsak iyi olur.

Ben o bölgenin farklı yerlerine baskı uygulayarak açmaya çalışıyorum ama 30 senedir o parçaya adeta yapışmış bir tırnağın kendini bir baş parmak hareketiyle bıraktığı çok nadir görülen bir durum :)

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #27 : 26 Eylül 2014, 09:57:58 »
Fakat bu tırnak konusu önümüzdeki yıllarda daha bir önem kazanacak gibi, kasalar esnekliğini kaybettikçe açıp kapamak problem olmaya başlıyor.

Tırnak olayı ben de de paranoya konusu. Tırnak eğer küçük bir parçanın, örneğin pil kapağı gibi, belki 3d printerlar çözüm olabilir, parçayı komple repro etmek için. Tabii 3d printer malzemesi tırnak gibi esneme yapan geometrilerde baskıya ne derece dayanır bilmiyorum...

Bu arada bütçesini denkleştirebilirsem bir 3D printer almayı planlıyorum. Konuyu henüz detaylı olarak hiç araştırmadım ancak tavsiyelere açığım :)

Yavuzg yuuuh! diyorum.. Eline sağlık diyorum... Hasta olduğunu hatırlatıyorum...
Milleti gaza getirme kardeşim  :o mükemmel olsun diye bu kadar kendine zarar verme... Valla detayları okurken ben üzüldüm ;D

o kapağı nasıl restore edeceğimi düşünürken "gerçekten" uykularım kaçtı, oradan anla artık hastalık seviyemi...

Öte yandan, neredeyse 1 senedir teras kapsının kolu bozuk, tamir bekliyor hala o da ayrı mesele  :P

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #28 : 27 Eylül 2014, 20:04:24 »
Bu arada benim de sorunlarımdan birisi kırık köpükler (stroforlar). Kutulu bilgisayarların içindeki köpüklerin bazıları kırık oluyor. Parçaları tamam ama 3-4 parçaya ayrılmış halde oluyorlar. Bir gün bir spectrum stroforunu yapıştırmayı denedim ve strofor adeta jöleye dönüştü. Bunlar için tavan yapıştırıcıları var, onlardan aldım fakat onlar da görüntüyü bozdular. Bunların tamiri için kafa yoran var mı acaba?

Çevrimdışı AmonR

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #29 : 29 Eylül 2014, 13:58:33 »
Tavan yapıştırıcısından kastın, sanırım poliüretan kartonpiyerleri tavana yapıştırmak için kullanılan yapıştırıcılar?
Hiç denemedim ama onlar iş görür sanırım.

Doğrusu şimdiye kadar bu konuda hiç kafa yormamıştım ama Google amcaya "styrofoam glue" diye sorunca söyle güzel bir açıklama sayfası buldum:
http://www.wikihow.com/Glue-Styrofoam
Bir kere yapıştırıcının "solventsiz" olması gerekiyor.
(Bkz. stroforun jöleye dönüşmesi.)
Yukarıdaki linkteki abi "okul tipi" beyaz yapıştırıcıların iş göreceğini belirtmiş.
Strofor için özel yapıştırıcıların da olduğunu belirtmiş.

Mesela bir de şöyle de birşey buldum, belki Türkiye'de de satılıyordur:
http://www.atlantahobby.com/Store/pc/UHU-Por-Glue-For-Styrofoam-p5369.htm

Bir de sıcak silikondan bahsetmiş ve "mümkün olduğunca sıcak olmasın" mealinde birşeyler demiş ama bu meret, adı üstünde sıcak uygulanıyor, bence buna hiç bulaşmamak daha doğru.