Gönderen Konu: Her platformun Batman Forever'i :D  (Okunma sayısı 21831 defa)

0 Üye ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: Her platformun Batman Forever'i :D
« Yanıtla #15 : 12 Şubat 2015, 22:16:52 »
Aslında dandik bir hikaye ve daha önce cgtr'de anlatmıştım, beklenti balonu yaratarak biraz şişirmek gerekiyordu :P Hikaye başlıyor:

Çok çok eski bir zamanda, çok çok uzak bir diyarda, demo seyretmeyi çok seven bir ref vardı. Bu Ref bu işe çok özen gösterir, TFT ekranını 120hz'e ayarlar, bilgisayarın ses çıkışını afilli bir müzik setine bağlar, demo başlamadan önce ışığı kapatırdı.

O gün ref internette yeni çıkmış bir demoyu indirmek için 56k modemine davranır. Demo zaten küçüktür, birkaç saatte indirir. Sonra çalıştırır demoyu, demo başlar oynamaya ama ses yoktur, ref ses çıkması için müzik setini açar ve baş döndürücü müzik başlar. Demoyu büyük bir keyifle izler, bu müziğin, bu grafiklerin 64 kb'a nasıl sığdığını aklı idrak edemez, bu nasıl bir sihirbazlıktır? Demonun sonuna gelinir, ref keyiften dört köşedir ve demo kapanır. Fakat müzik kapanmaz, çalmaya devam eder, hatta müziğe vokal eklenir. Sonra müzik setinin radyo modunda olduğunu farkeder ve heaven7'ı metroFM'deki bir şarkı ile izlediğini farkeder. Beyni yine hata vermiştir. Aux moda geçip demoyu tekrar izler ama büyü bozulmuştur bir kere. Hikaye burda biter.

Ama valla müzik çok uyumlu gidiyordu :D

Bu arada bu demodan bir gün önce VIP2'yi izlemiştim. Bu sebepten müziğin aşırı iyi olması beni şaşırtmıyordu :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #16 : 13 Şubat 2015, 13:31:23 »
Spectrum = ?

Commodore 64 = ?

Amiga = ?

Yarim saattir dusunuyorum, pek sevdigim Sinclair icin hangi demo Batman Forever kadar etkileyici bir turlu karar veremedim.
Soru güzel ama her platform açısından düşünülebilir mi emin değilim. Benim açımdan Batman Demo şu:

Batman Demo=Kedi Olalı Bir Fare Tutma=Yoklukta, Abdurrahman Çelebi Denilen Keçi=Tek kişilik listenin birincisi= Tek kefesi dolu terazi

Elbette bunlar "Batman Demo aslında bulunduğu yeri haketmiyor" anlamında sözler değil. Sonuna kadar hakediyor. Kalitesi tartışılacak bir ürün değil. Hem teknik hem de görsel olarak konuşmaya sonuna kadar değecek bir ürün. Lakin; CPC dünyasında, ortada mukayese edecek bir rakip olmadığı da su götürmez bir gerçek.

Spectrum için belki olabilir, ama C64 ve Amiga için zaten onlarca çok kaliteli ürün var. Bu bağlamda da "en iyi şudur" demek güç. Belki Oric, MSX, Atari gibi daha kendi halinde platformlar üzerine bu soruyu sormak yerinde olabilir. Bu yorumumu Batman Demo'nun benim açımdan CPC dünyasındaki konumuna göre yapıyorum. Yoksa elbette her platform için "en baba demo hangisidir" demek mümkün.

Yaa ne bileyim işte... Burada bunların konuşulması bile, ortada kayda değer ciddi birşeyler olduğunu gösteriyor. Yirmi küsür sene sonra, buna da şükür diyelim :)

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #17 : 13 Şubat 2015, 15:23:57 »
Aslında bu başlığın kapsamı genişletilerek keyifli paylaşımlar yapılabilir. Örneğin Amiga'daki State Of The Art (Spaceballs), Desert Dream (Kefrens), Mental Hangover (Scoopex), Space Odyssey (Alcatraz) ya da Megademo serilerindeki gibi güncelliğini kaybetse de anlamını yitirmeyen bir sürü demo irdelenebilir.

Bir başlangıç yapayım bari...

https://www.youtube.com/watch?v=cZETBFv6zWs

Çevrimdışı memrah

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #18 : 14 Şubat 2015, 22:44:41 »
demo kapanır. Fakat müzik kapanmaz, çalmaya devam eder, hatta müziğe vokal eklenir. Sonra müzik setinin radyo modunda olduğunu farkeder ve heaven7'ı metroFM'deki bir şarkı ile izlediğini farkeder. Beyni yine hata vermiştir.

Ahaha. Cok iyiymis ya. Isin komigi, benim de basima gelmisti benzeri. Ama ben radyo oldugunu daha erken farkettim, yine de bir 30 saniye kadar afallamistim.

Yoksa elbette her platform için "en baba demo hangisidir" demek mümkün.

Soruyu soran olmama ragmen en sevdigim platform olan ZX Spectrum'un en baba ve etkileyici demosu hangisi cevabini bir turlu veremememdeki etkenlerden birini itiraf edeyim. Zaman darligindan ve usengeclikten ZX Spectrum'un son zamanlardaki demolarini hep YouTube veya emulasyon uzerinden izleyebildim. Evet yapilmamasi gereken birsey. Refresh rate'ler, timing'ler vesaire gercek donanimda olmasi gerekenden cok farkli olabiliyor. Ve yine, ayni sekilde bazen bu farkliliklar demoyu oldugundan daha kotu degil daha iyi gosteriyor. Bu da her ne kadar izlerken keyif verse de, aslinda biliyorsun ki gercek donanimda bu demo boyle gorunmeyecek. Ilk aklima gelen ornek, Paralactika. Farkli renkleri ard arda birer frame olarak gostermek sureti ile renk karisimi elde etmeye calisiyor. Bir diger deyisle Spectrumda olmayan renkleri gorup afalliyorsunuz. Ama YouTube'daki video'da flicker sanki hic yokmus gibi. Renkler de sanki makinenin native ozelligiymiscesine normal ve dolayisi ile yaniltici gorunuyor. Epilepsi sorunu olmayanlar gercek donanimda izleyip karar verebilirler YouTube'dakine ne kadar benzedigine. Yine de guzel demo bence.

https://www.youtube.com/watch?v=JbUmibsKstg

(not: Emulatorunuz son derece frame/timing/refresh rate uyumlu degilse, emulatorde hic denemeyin bile)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #19 : 15 Şubat 2015, 11:44:59 »
deMarche bildiğim kadarıyla tüm demolarını flick tekniğiyle yaptı. Basit bir flicker da değil, hareketli planlarda 4x4 multicolor da bu işe dahil ediliyor. Dolayısı ile *teoride* ekran çözünürlüğü 48x64'lük bir alanda 64 renklik bir paletle doğrusal bir ekran kaşesi dizilimi kullanarak, düşük çözünürlüklü fakat hesabı çok kolay olan ekran modu kullanıyorlar. Bu tür demolar için 50hz'lik bir monitör gerekiyor. Ve görünüşe göre zaten monitörlerimiz 50hz destekliyor. Specemu ile vblank seçili olarak 50hz moda alınmış bir monitör kullanarak o demoları orjinal makinedeki gibi izleyebilirsin. Hatta ZxSpin ile phosphor glow seçeneği ile tüplü tv simülasyonu da yapabilirsin.

Diğer taraftan pentagon1024'de gigascreen denilen bir ekran modu var. Buna göre renk tazeleme oranı 25'e indiriliyor, bu sırada çift sayılı field'a ait renk kaşesi, kenara alınıyor, tek sayılı field geldiğinde kenara alınan kaşe ile toplanarak bir görüntü oluşturulup ekrana yansıtılıyor. Bu şekilde spectrum 25fps'de 64 renk gösterebiliyor. DeMarche demoları aslında pentagonda o şekilde titreme olmadan izlenebiliyor. Emülatörlerde de bu özellik noflic/gigascreen/screen blending adı altında simüle ediliyor.

Çevrimdışı memrah

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
TR-DOS vs ZX Spectrum
« Yanıtla #20 : 15 Şubat 2015, 22:30:07 »
Diğer taraftan pentagon1024'de gigascreen denilen bir ekran modu var. Buna göre renk tazeleme oranı 25'e indiriliyor, bu sırada çift sayılı field'a ait renk kaşesi, kenara alınıyor, tek sayılı field geldiğinde kenara alınan kaşe ile toplanarak bir görüntü oluşturulup ekrana yansıtılıyor. Bu şekilde spectrum 25fps'de 64 renk gösterebiliyor. DeMarche demoları aslında pentagonda o şekilde titreme olmadan izlenebiliyor. Emülatörlerde de bu özellik noflic/gigascreen/screen blending adı altında simüle ediliyor.

Iste bir de bu soru var. Her platformun en baba demosu derken Scorpion, Pentagon gibi cihazlari ve ULA+ gibi chiplere sahip makineleri Spectrum platformuna dahil etmelimiyiz? Yoksa ayri birer kategoriye mi sokulmalilar. Eger dahil edilirse, stock ZX Spectrum'lara adaletsizlik mi olur. Hatta Timex 2068 de Spectrum mu sayilir bu durumda? Bir de Ref tabi bilecektir, Spectrum icin 640K demolar var. Youtube da da bulmak mumkun. Bunlar da standart donanimda calismayan yazilimlar. Bunlari denkleme dahil etmelimiyiz? Son olarak Batman Forever ornegine donersek, benim bildigim gayet stock bir CPC6128 uzerinde calismaktadir.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
Ynt: TR-DOS vs ZX Spectrum
« Yanıtla #21 : 16 Şubat 2015, 17:05:50 »
Iste bir de bu soru var. Her platformun en baba demosu derken Scorpion, Pentagon gibi cihazlari ve ULA+ gibi chiplere sahip makineleri Spectrum platformuna dahil etmelimiyiz? Yoksa ayri birer kategoriye mi sokulmalilar. Eger dahil edilirse, stock ZX Spectrum'lara adaletsizlik mi olur. Hatta Timex 2068 de Spectrum mu sayilir bu durumda? Bir de Ref tabi bilecektir, Spectrum icin 640K demolar var. Youtube da da bulmak mumkun. Bunlar da standart donanimda calismayan yazilimlar. Bunlari denkleme dahil etmelimiyiz?
CPC Plus serisi ne kadar CPC ise, o Pentagonlar falan da o kadar Speccy dir bence. Kısacası değildir ve bu adaletsiz bir yarış olur. Hatta Pentagonların yanında, CPC Plus serisi bence daha adil bir yaklaşım olarak bile kabul edilebilir neredeyse. Yıllar önce Ref'den bir demo tavsiyesi gelmişti ve çalıştıramamıştım emu ile. Ona sorduğumda ise "bilmem ne emuyu yükle sonra Trados'u seç" demişti. Bence kabul edilemez ama yine bunu en iyi kendi içinde camia değerlendirecektir.

Alıntı
Son olarak Batman Forever ornegine donersek, benim bildigim gayet stock bir CPC6128 uzerinde calismaktadir.
Gayet sıradan bir CPC 6128 üzerinde bile sorunsuz çalışıyor. Ekstra hiçbir talebi yok.

Not: Memrah senin bir CPC 6128 alma vaktin geldi de geçiyor bile :)

Çevrimdışı memrah

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #22 : 16 Şubat 2015, 22:13:14 »
Ona sorduğumda ise "bilmem ne emuyu yükle sonra Trados'u seç" demişti. Bence kabul edilemez ama yine bunu en iyi kendi içinde camia değerlendirecektir.

100% katiliyorum. TRDOS, Scorpion, Pentagon guzel makineler olabilir. Ama benim icin birer ZX Spectrum olmaktan cikmistirlar. ZX Spectrum tabani uzerine kurulu fakat ZX Spectrum olmayan makinelerdir. Pentagon Pentagondur. Scorpion Scorpiondur. Pentagon'da calisan ama Sinclair Spectrum +2'de calismayan demo de Pentagon demosudur. Bu yuzden de Spectrum demolari katregorisinde yarismamalidir. Bence tabi... Kisisel gorusum bu.

Bir de sunu kabul edelim. Amstrad ve demo deyince insanin aklina hemen Batman geliyor. ZX Spectrum deyince Ref ve ben dahil kimsenin aklinda aninda tek bir isim gelmiyor. Ve bence bu bize sunu soyluyor; Sinclair icin Batman Forever derecesinde devrim yaratan bir demo yapilmamis veya biz bilmiyoruz. Oha Sinclair bunu nasil yapabiliyor diyebilecegim bir demo hangisi hala dusunuyorum. Cevabi bulursam hemen burada paylasacagim.

Not: Memrah senin bir CPC 6128 alma vaktin geldi de geçiyor bile :)

Yahu dur yapma. Zaten zor tutuyorum kendimi. Bu eve bir CPC6128 girerse sonra olacaklari tahmin ediyorum. Ulan hadi bunu almisken bir de QL alayim diyecegim. Ardindan daha otantik cihazlara olan arzularim sahlanacak, Sam Coupe, Sam Coupe diye kuduracagim, sonrasinda gizli asklarimdan ALTAIR kafama takilacak, derken bakacagim ki geri donusu olmayan bir yerlerdeyim ve evde zerre kadar bos ver kalmamis, cebimde de 5 kurus para. Aynen bu olur ben kendimi biliyorum :D O yuzden kendime soz verdim "bir tek Sinclair Spectrum" diye. Bir de Amiga1200'um var o kadar.  Zaten tuhaf makineleri seviyorum. (Spectrum dururken ZX81'de Manic Miner oynamayi seven bir adamim ya) 6128 alirsam eninde sonunda bana uzun suredir esrarengiz bir sekilde cazip gelen 664'e de goz kirparim ben. Acik mavi tuslu versiyonuna :D Daha ne gizli retro arzularim var bilseniz... :D

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #23 : 17 Şubat 2015, 11:46:58 »
Bu durumda batman demo'yu da saymamak gerekir çünkü 3.5"lik disketten çalışmaktadır.
Yanlış bir bilgilendirme var sanırım burada. Batman Demo 3" disketten de çalışıyor. Şu adresten bakabilirsin mesela. Burada tek olay depolama kapasitesi. Ekstra hiçbir şey yok. C15 kaset yerine C60 kullanmak gibi birşey bu. Maksat; kasetin arka yüzünü çevirmek gerekmesin. Kısacası; istersen, çocukken kullandığın CPC 6128'i yatağından altından çıkar, iki tane 3" disketin toplam 3 yüzüne Batman Demo'yu yaz ve oyna.

Sanırım memrah da, aynı şeyi kendi Spectrum'unda yapabileceği şekilde çalışan demoları görmek istiyor. Elbette memrah değil de memrahovski'den bahsediyor olsaydık, yatağın altından Pentagon'unu çıkartır ve ona göre Batman Demo muadili birşey arardı :)

Haaa diyelim ki; Batman Demo sadece 3.5" floppy ile çalışıyor olsun. Yahu bugün; bir Pentagon bilmem ne falan filan bulmak ile CPC'ye 3.5" floppy bağlamak aynı kefede değerlendirilebilir mi?

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #24 : 17 Şubat 2015, 12:39:57 »
Yahu bugün; bir Pentagon bilmem ne falan filan bulmak ile CPC'ye 3.5" floppy bağlamak aynı kefede değerlendirilebilir mi?

pentagon nedir sizin gözünüzde merak ediyorum :D açın mesela specemu'de pentagon modunu. Standard bir zx spectrum 128+betadisk interface dışında ne görüyorsunuz bana bir açıklayın. takın bir sinclair 128'e betadisk'i oldu sana pentagon.

cpc'ye 3.5 floppy bağlamak ile sinclair'e trdos aracılığı ile 3.5 inç bağlamak arasında ne gibi bir fark olabilir? Gören de pentagon demoları amiga demosu gibi sanacak, yine iki küp dönüyor, iki scroller. Disk standard olduğu için demolar daha uzun sürüyor hepsi bu.

Güzel bir gelişme, Divide için geliştirilen esxdos şu anda beta aşamasında bazı trd disketlerini okuyabiliyor. Gelecekte spectrumunuza divide taktıktan sonra sd kart üzerinden disk emülasyonu ile pentagon demolarını izleyebileceksiniz.

ceketimi alayım.

Çevrimdışı hydrogen

• RAAT
  • Retromanik
  • *
« Yanıtla #25 : 17 Şubat 2015, 13:12:58 »
Selamlar... Geçmişte tr-demoscene'de böyle muhabbetler döndü malum.
Belki faydası olur...

c64 demo playlist
http://www.tr-demoscene.info/index.php?topic=3256.0

pc demo playlist
http://www.tr-demoscene.info/index.php?topic=7026.0

Çevrimdışı memrah

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #26 : 17 Şubat 2015, 13:19:58 »

Iste ornegin bu ozellikleri kullanan demoya Spectrum demosu demem ben. Bu olsa olsa Pentagon demosudur. Demek istedigim buydu.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #27 : 17 Şubat 2015, 16:10:24 »
Iste ornegin bu ozellikleri kullanan demoya Spectrum demosu demem ben. Bu olsa olsa Pentagon demosudur. Demek istedigim buydu.

iyi de o bir özellik değil ki, ekran yine spectrum ekranı. Demoları izlemek için o moda ihtiyacın yok. Ha flick eden demoyu beğenmeyebilirsin o ayrı mesele. Spectrum olan bitenin farkında değil gigascreen'i açarsan. O özellik televizyonunda da olabilir mesela (örneğin çok eski bir tüplü tv). Açmadan da titreşen ekran olarak izleyebilirsin ki ben bu demoları RAAT'ta standard spectrum üzerinde izlettim, shax "ah, gözlerim skildi!" olarak bağırdı. Halbuki o tamamen renk seçimi ile alakalı. Sen %50 gri bulucam diye siyah ile beyazı flick edersen göz skersin tabi.  Ama o bir zx spectrum demosudur, ayrıca tüm demarche demoları teypten yükleniyor.  Ama bu flick özelliğini ilaç gibi kullanan demolar var, akşam eklerim. Memnun kalacağını düşünüyorum.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #28 : 17 Şubat 2015, 16:12:53 »
C64'e kıyasla primitif sayılabilecek bir demo scene'i olan C16/Plus4 serisinin 'Batman Forever' adaylarından biri...

Bauknecht - Rocket Science

https://www.youtube.com/watch?v=axd-E74YNM0

Dipnot: CBM'e sürekli eleştiri okları yağdırılmasına yol açan ve satış fiyaskosu yaşayan bir seri olan TED serisi bilgisayarlarda (C116, C16, C264-Plus/4 ve C364) C64'deki donanımsal sprite'lar ve SID çipi bulunmuyor. All-in-one TED çipi (grafik, ses, I/O, MMU, RAM tazeleme), MOS-7501 CPU (1.77 MHz) ve BASIC V3.5'den müteşekkil sistemler bunlar.

1) C116: 16K RAM ve Speccy tarzı 'rubber' klavye
2) C16: 16K RAM ve C64 tarzı 'typewriter' klavye
3) C264-Plus/4: Ofis paketini andıran 64K firmware ROM + 64K RAM
4) C364: Plus/4'e ek olarak 64K'lık 'speech synthesis' tanımlı 261 kelimelik ROM desteği

C116 oldukça sınırlı üretilmiş, C364 ise prototip olarak kalmış.

Çevrimdışı memrah

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #29 : 21 Şubat 2015, 07:19:24 »
Ama bu flick özelliğini ilaç gibi kullanan demolar var, akşam eklerim. Memnun kalacağını düşünüyorum.

Hala bekliyorum demo keyfi yapmak icin :)