Gönderen Konu: Yayınlanmamış bir 7DX tanıtım yazısı: Siz hiç bilgisayar partisine gittiniz mi?  (Okunma sayısı 4587 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
Bundan üç hafta önce Cumhuriyet gazetesinin Pazar ekinde yayınlanması amacıyla 7DX 2015 ile ilgili bir tanıtım yazısı yazıp göndermiştim. Sürpriz olsun diye kimseye söylemedim, çıktığı gün haber vermek istiyordum. Üç hafta boyunca her Pazar günü yayınlanmış mı diye gazeteyi ve ekini kontrol ettim. Ancak sanırım son haftalarda Cumhuriyet'in (ve Pazar ekinin) yeniden yapılanması sürecinde benim yazım gümbürtüye gitti. Bugün partiden önceki son Pazar olduğu için artık yayınlanmayacağını düşünerek yazımı buraya koyuyorum. Yazıda bu yılki organizasyonun son parti olup olmadığına hiç değinmeden, 7DX'ten habersiz kitleye yönelik genel bir tanıtım yapmıştım. Yanında 7DX sitesinden seçtiğim aşağıdaki görselleri de ek olarak göndermiştim.

Siz hiç bilgisayar partisine gittiniz mi?

Dijital dünyaya 8 bitlik ev bilgisayarlarıyla adım atan nesil bugün ilk aşklarına olan vefa borcunu ödüyor.

Commodore 64, Amiga 500, Sinclair ZX Spectrum, Atari 800XL, MSX, Amstrad 464 gibi isimler kulağınıza tanıdık geliyor mu? Peki bu ev bilgisayarlarını hâlâ aktif olarak kullanan insanların olduğunu biliyor musunuz? Üstelik bu insanlar her yıl belli dönemlerde partilerde bir araya geliyorlar. Parti deyince aklınıza hemen alışıldık görüntüler gelmesin. Bu parti başka parti.

7DX 2015, 8 bit müptelalarının her yıl buluştuğu demo partilerinden biri. Tabii, partide sadece 8 bit makineler yok, oyun konsollarından son model PC’lere, hatta yaratıcı donanım projelerine kadar her türlü teknolojik cihazı görmek mümkün. Bu anlamda, son yıllarda benimsenen “dijital festival” sloganı 7DX partilerini belki de daha iyi anlatıyor.

Dijital altkültürün kod tabanlı görsel-işitsel gösterileri denilebilecek olan demolar ve bu demoların dünya çapındaki arenası olan demoscene Türkiye’de de uzun yıllardan beri kendi takipçilerine sahip. Bu takipçilerin 1980’lerin sonlarından başlayarak oluşturdukları “demo grupları,” diğer ülkelerdeki benzeri gruplarla irtibata geçerek bu uluslararası altkültürün Türkiye’deki öncü temsilcileri oldular.

Türkiye'deki ilk demo partisi 1999 yazında İzmir'de düzenlenen Summer Assembly'99 oldu. Üç yıllık bir aradan sonra, bu sefer İstanbul'da, on altılık sayı sisteminde 2002'ye karşılık gelen "7D2" partisi düzenlendi. İşte 2002'de 7D2'yle başlayan 7DX partilerinin serüveni ufak bir isim değişikliğiyle bugün "7DX 2015" ile devam ediyor. Parti, 8 bit bilgisayar kullanıcılarının ve Boğaziçi Üniversitesi Bilişim Kulübü COMPEC'in organizatörlüğünde 21-22 Mart tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs'te düzenlenecek.

Peki bir demo partisi nasıl oluyor? Bir demo partisi için öncelikle bilgisayarını yaratıcılık için kullanan insanlar gerekli. Yarışmacılar piksel grafik, bilgisayar müziği, kodlama ve en önemlisi demo gibi alanlarda yeteneklerini konuşturuyorlar. 7DX'e katılmak için illa yarışmacı olmak zorunlu değil tabii ki. Dilerseniz kendi sisteminizi getirip kurabilir, gün boyu süren seminerleri izleyebilir, klasik oyun yarışmalarına ya da her demo partisinin vazgeçilmezi olan nostaljik gece sohbetlerine katılabilirsiniz.

1980'li yıllarda yayılmaya başlayan ev bilgisayarlarının o yıllardaki çocuk yaştaki kullanıcıları artık 30'lu, 40'lı yaşlarını sürüyorlar. Ancak heveslerinden bir şey kaybetmiş değiller. O yıllarda sahip oldukları sınırlı imkânlara nispet yaparcasına bugün bu bilgisayarların koleksiyonlarını yapıyor, yıllar içerisinde olgunlaştırdıkları programcılık yeteneklerini sanatsal boyutlara taşıyorlar. Grafikerlerin, müzisyenlerin ve programcıların kendi ürünleriyle katılacakları 7DX 2015, dijital yaratıcılık konusunda gözlerinizi açabilir.

Ayrıntılı bilgi için: www.7dx-party.org

Çevrimdışı fullgrim

• Retro Meraklısı
    • Adventure Attacks!
Çok güzel bir kısa tanıtım olmuş. Fakat sınırlı sayıda insana hitap ettiği için, Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmamasına çok da şaşırmadım. Bence yazıyı web sitene koyabilirsin, sonuçta web siteni ziyaret eden, bu konulara ilgili ama partiden haberi olmayan insanlar vardır mutlaka...

Çevrimdışı Adamın Biri

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
    • Sadece bir müze...
Beğendiğin için teşekkürler. Pazar eklerinde genelde atış serbest olduğu için konsept dışı olması söz konusu değil diye düşünüyorum. Siteme de koyabilirim. İlk başka sanki alakasız olur gibi geldi, ama olabilir de pekâlâ...

Çevrimdışı Ragnor

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Güzel yazıymış, çıkmaması yazık olmuş.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
 Kolay gibi gozukse bile sinirli alanda 7dx' i anlatmak zor birsey, cok kolay yuzunuze gozunuze bulasabilir anlatmaya calistiginiz sey. Disardan, hatta az bucuk icerden bakan adama bile "onsoz" olabilecek bir yazi olmus. Yayinlamamalari kendi kayiplari.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı modelist

• Retroman
bence cumhuriyet gazetesi pazar eki yerine nacizane fikrim beyaz show'a gönder bu yazıyı bence.! neden ne alaka diyebilirsin ama beyazıt öztürk bizim yaşıtımız oda bu bilgisayarlara vakıf olmuştur kesin içinde azıcık bir çocukluk hatırası kalmışsa mutlaka bu yazıyı okuyacaktır ve çocukluk hatırına  parti mensuplarını programına davet edersede şaşırmam...

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
@hydrogen ve arkadaşlarının, senelerdir üşenmeden ve kaliteden taviz vermeden hazırladıkları bu etkinliğe de, böyle güzel bir tanıtım yazısı yakışırdı.

bence cumhuriyet gazetesi pazar eki yerine nacizane fikrim beyaz show'a gönder bu yazıyı bence.!

Aslında yok TV yok gazete diye bu kadar kasmayalım. Elin ağız kokusunu çekmeye gerek yok. Eğer @modelist şu an kovaladığı projeyi gerçekletirirse, zaten bize kendi gazete ve/veya TV'mizi kurar. Çok ciddiyim :)

Not: @modelist, bu cümlelerim üzerine "Aşkolsun" veya "Nerelerdesin, özledik seni" diye başlayan bir e-posta alabilirsin. Ya da hiç beklemediğin bir anda kendini "geneli modere ederken laciler içinde" bulabilirsin. Rahatsızlık için kusura bakma.

Çevrimdışı modelist

• Retroman
Alıntı
Aslında yok TV yok gazete diye bu kadar kasmayalım. Elin ağız kokusunu çekmeye gerek yok. Eğer @modelist şu an kovaladığı projeyi gerçekletirirse, zaten bize kendi gazete ve/veya TV'mizi kurar. Çok ciddiyim :)
sözümüz er-geç özümüze benzer kardeşim inşallah diyelim rüyada ağlayanın gözü yaşarmazmış derler bizde bir hayalle çıktık vakıf oluruz inşallah.