Gönderen Konu: PCB için dry film-soldermask-sur-tin Nerde satılır ?  (Okunma sayısı 8356 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Anita

• Ön Kayıt
Merhabalar;

Forumda sayın yavuzg'nin paylaştığı Evde PCB Yapımı - Soldermask!!! konusu ile alkalı malzemeleri,

Dry Film - Soldermask - sur-tin malzemelerini nerden alabiliriz ?

Türkiyede satılmıyor yada ben bulamadım sanırsam.Yabancı sitelerdede çok seçenek var.
Lakin 30x100cm soldermask aliexpreste 10 dolarken başka sitelerde 50cm si 15 dolar yada 200cm 6 dolar çok çelişkide kaldık bu yüzden.10 15 Dolar çok büyük paralar değil dediğinizi duyar gibiyim haklısınızda ama bu işle amatör ilgilenen bir insan için 15gün kargo bekleyip gelen malzemenin kalitesizliğinden ötürü bu işten vazgeçen biri olmak istemiyorum.

Öncelikle yavuzg ve daha önce alışveriş yapmış arkadaşlarımdan ricam bu ürünleri nerden hangi siteden almalıyız ?

ayrıca yavuzg hocam http://www.rembrandtlights.com/ sitesinden alışveriş yapsak gümrük yermiyiz ? kargo ücreti nasıl ?

Değerli zamanınızı ayırdıgınız için teşekkürler...

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: PCB için dry film-soldermask-sur-tin Nerde satılır ?
« Yanıtla #1 : 15 Kasım 2015, 22:30:34 »
www.commodore.gen.tr 'yi deneyebilirsiniz. Sayin Yavuzg o sitede daha aktif.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #2 : 19 Kasım 2015, 14:00:27 »
www.commodore.gen.tr 'yi deneyebilirsiniz. Sayin Yavuzg o sitede daha aktif.

Vaaay, lafı yemişiz inceden :) Yok be abi bu aralar gerçek hayatta oldukça yoğunum hiç bir yerde çok retro aktivitem yok (alco biliyor durumları).

Öncelikle yavuzg ve daha önce alışveriş yapmış arkadaşlarımdan ricam bu ürünleri nerden hangi siteden almalıyız ?

ayrıca yavuzg hocam http://www.rembrandtlights.com/ sitesinden alışveriş yapsak gümrük yermiyiz ? kargo ücreti nasıl ?

Değerli zamanınızı ayırdıgınız için teşekkürler...

rembrandtlights'dan alışverişi sorunsuz yapabilirisin. Soldermask filmi çok kaliteli (Dynamask 5000 sanırım gerçek tipi) gayet sağlam karton korumalı bir zarfta gönderiyorlar. Çok iyi sonuç veren kaliteli bir malzeme. Yeterki prosedürünü harfiyen uygulaman gerekli.

Ancak PCB çıkartmak için gereken Dry film'i (mavi renkli olanlar) aliexpress'den almıştım rulo şeklinde. O da çok kaliteli sonuç üretiyor.

Aliexpress'de macun şeklinde satılan soldermask'lar da var ancak onları denemedim.

Kalay kaplama olayında ise dikkat etmen lazım yurtdışından herhangi bir sıvı malzeme getirtmeye çalıştığın taktirde gümrükte direk yasaklı malzeme olayına girip direk imha edilebilir. Buna gerek yok, ben Ankara'da yaptırıyorum, "soğuk kalay" deniyor. Hatta birileri telefonla bile sipariş vermişti yaptırdığım yere, şehir dışı kargo da yapıyorlar.

http://www.aklarkimya.com/

"Soğuk kalay" diyeceksiniz, en az 1 Lt yapıyorlar ve geçen sene 40 TL civarındaydı fiyatı. Dolar/euro sebebiyle şimdi daha pahalanmış olabilir...

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #3 : 19 Kasım 2015, 14:50:17 »
Laf degil yahu :D Anita guzel bir uslupla soru sormus ama yoksun ortada, cgtr' de denk gelir belki diye oraya yonlemdireyim dedim.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #4 : 19 Kasım 2015, 16:05:43 »
İlginç bir uzay-zaman etkileşimini paylaşayım...

Az önce tam da yeni yatan hastalardan birinin soyadının 'Aklar' olması zihnimi kurcalamakta iken, hiç ilgim olmamasına rağmen soldermask konusunda yavuzg'nin yanıtındaki link'e tıkladım ve firmanın 'Aklar Kimya' olduğunu gördüm...

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #5 : 19 Kasım 2015, 22:27:05 »
İlginç bir uzay-zaman etkileşimini paylaşayım...

Az önce tam da yeni yatan hastalardan birinin soyadının 'Aklar' olması zihnimi kurcalamakta iken, hiç ilgim olmamasına rağmen soldermask konusunda yavuzg'nin yanıtındaki link'e tıkladım ve firmanın 'Aklar Kimya' olduğunu gördüm...
Hissi kablel vuku ile Fringe arası bir yerdesin. Aman dikkat!

Çevrimdışı Anita

• Ön Kayıt
« Yanıtla #6 : 24 Kasım 2015, 12:07:24 »
Öncelikle yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.

Shax hocamın cevabı üzere yavuzg hocamızın daha çok aktif oldugu :) sitede konuyu inceledim. Ciddi anlamda arşivlik bir anlatım olmuş tekraren yavuzg üstat çok teşekkürler.

İlk olarak kimyasal bileşenler kafama takılıyordu.Aklar kimyayı aradım yavuzg referansı vererek :) sur-tin yapıp yapmadıklarını ve diğer malzemeleri teymin edip edemicemizi sordum. Tüm malzemeler mevcut sadece soguk kalay için hafta içi malzeme gelecegini tekrar aramamı söylediler. Bu arada Sur-Tin litre fiyatı pek değişmemiş 45 TL. Hafta içi bir sıkıntı çıkmaz ise banka havalesi yapıp ürünleri alıcam.

Aliexpresten dryfilm siparişi verdim muhtemelen bir kaç hafta içinde gelir.Soldermask siparişinidie verdiginiz siteden yaptım sanırım aynı zamanda gelirler.Kimyasal teyminini önünüde açınca diğer malzemelere yöneldim.Laminasyon makinası bizim burda yok tabiki netten uygun bir sipariş vericem araştırıyorum.Geriye uv exposure box olayı kaldı buralar için sıkıntılı işler halbuki çok basit bir malzemelerle yapılabilir hocamında anlattıgı gibi.

Lakin ne t5 floresan neden armatur bulamadım buralarda :( aralarda kalmış son elektrikçiye girip sordum sadece lambaların oldugunu lakin 6w değilde 8w lamba oldugunu söyledi mecbur kalıp aldım kalitesinede pek güvenemedim o yüzden (şuanlık tek taraf çalışacagım) 5 adet aldım umarım gerçekten 40w güç alabilirim ama bakacagız.

Yavuzg hocamızın afilli uv kutusundan bulamayacagım malum :) ne yapabilirim diye düşünürken gözüme eski yazıcım takıldı :) dükkanda buldugum eski mekanik balanslar (sanırım 14w)  starter ve hanımdan araklakladıgım aliminyum folyo ile işe giriştim çok amatörcede olsa sonuç bu :)

Malzmeleri tamamdıktan sonra projeleride paylaşırım umarım.

Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum. Saygılar

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #7 : 24 Kasım 2015, 13:45:13 »
@Anita

Yazıcı kullanımı güzel bir geridönüşüm örneği olmuş. Her evde en az bir tane ıskartaya çıkmış HP yazıcı vardır ;)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #8 : 25 Kasım 2015, 23:28:23 »
alakasız bir soru soracağım, bizim sinema film işlerinde uv ve ir ışıkları nadiren de olsa kullanırız, üzerlerinde "radyoaktif" etiketler mevcut (bizimkiler biraz güçlü oluyor 200W ve üzeri) ve çekim yapılacak mekanda uzun süreli kimse bırakmıyoruz :)

acaba siz bu işleri yaparken bir sağlık riski mevcut mudur? doktor bey bilebilir belki, sizde de sterilizasyon için kullanılıyor diye bilmekteyim.

Çevrimdışı yavuzg

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #9 : 26 Kasım 2015, 03:24:25 »
acaba siz bu işleri yaparken bir sağlık riski mevcut mudur? doktor bey bilebilir belki, sizde de sterilizasyon için kullanılıyor diye bilmekteyim.

@Ref, o tür UV ışığın dalga boyu farklı, onu kullanmıyoruz. Zaten o ışık etki etmiyor foto duyarlı filme. Dolayısıyla ancak "bir arkadaşa bakıp çıkacaktık" tadında girdiğin bir gece klubünde maruz kaldığın "black light" radyasyonu kadar bir radyasyona maruz kalabilirsin bu düzenekte :P ki toplam pozlama benim kutuda 30 sn falan sürüyor. Onda da kapağı kapalı kutunun.

@Anita, düzenek hiç de fena değil. Printer iyi fikirmiş bak... Bir de eski tombul scannerları kullanıyorlar bu iş için. tabi scanner dar olduğundan sadece tek taraflı PCB için kullanılabilir.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #10 : 26 Kasım 2015, 10:44:18 »
UV lamba ile projektör yapmaya çalışan bir arkadaşım, merceklerin kalibrasyonuyla uğraşırken yüzünü yakmıştı. Ref, senin anlattıklarına birleştirince, sorun UV'de değil sinemada işinde galiba.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam