Gönderen Konu: 1541 ve 1581 için retro temizlik  (Okunma sayısı 9039 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
1541 ve 1581 için retro temizlik
« : 28 Eylül 2011, 20:10:40 »
Selamlar,

Bir kaç gün önce elime bir 1541 geçti. Cihaz çevirmeli mandal değil de üstten bastırmalı tip kapağı olan modellerden olduğu için bana cazip geldi. Ancak ne yazık ki zamanında üzerine bazı çıkartmalar yapıştırılmış. Pek bir kırığı yamuğu yok ama çıkartmalar görüntüyü fena bozuyor.

Sizce neredeyse 20-25 yıllık bu çıkartmalardan kurtulmanın bir yolu var mı, yoksa en iyisi hiç dokunmamak mı?

Bir tane de 1581'im var. O da kötü muamele görmüş, sararma pek yok ama üst yüzeyinde bir sürü mürekkep lekesi ve bir kaç çıkartma kalıntısı var:

Bunu da mümkün olduğunca temizlemek istiyorum ama klasik temizleme spreyleri falan pek sonuç vermedi. :(

Saygılar, LP

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: 1541 ve 1581 için retro temizlik
« Yanıtla #1 : 28 Eylül 2011, 21:06:33 »
  Genel temizlik urunlerinin hic biri yasini almis abs plastigi temizlemek icin uygun degil, pek is gormez evet. Bu sebeple amaca ozel bir temizlik maddesi yapmak gerekiyor. Mesela http://retr0bright.wikispaces.com/ sitesinde anlatilan yontemler sararmayi kiri lekeyi sokup aliyormus. Ben sahsen denemedim.

Diger taraftan sarilasan renk tonu abs' in bozulan kimyasal yapisiyla da alakali olabilir. Gunes isigi, isi, mekanik stres gibi bir cok olumsuz etkenin abs' e zarari var. Bu durumda etkili bir kurtulusun tek yolu boyamak. Biraz model boyamis birinin altindan kalkamayacagi bir sey degil fakat zahmetli.

Ama en zahmetsiz yontem demontaj isleminden sonra plastik parcalari bulasik makinasa atmak, dusuk isida yikamak.

Not: Cikarmalar kotu bir goruntu sergiliyor. Fakat yuzeyden cikarildigi an daha acik bir renk tonu kalacak yerlerinde. Ben olsam cikarir ve sonuca bir bakardim.
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #2 : 28 Eylül 2011, 21:28:55 »
1541 ve II lerden elime bolca geçtiği için "kafa göz yara yara dalma" taktiği uyguluyorum ben. Sürücüyü en ince vidasına kadar söküyorum. Plastik kısımları sıcak ve duru su ile ilk yıkama yapıp kirleri akıtıyorum. Sonra Cif krem veya Pril cinsi birşeyle köpürtüyorum. Bunlar köpüklü köpüklü beklerken elektronik aksamı temizliyorum. Bir saat kadar sonra köpükleri akıtırken bir yandan da 3M bulaşık süngerinin yeşil tarafı ile ovalıyorum. Ne etiket kalıyor ne de leke. Sararma-renk farkı hariç herşeyi temizliyor.

Diğer bir metot; saç kurutma ile bir süre ısıtıp ufak ufak kazımak.

Bir de Metylan Boya Sökücü tavsiye etmişlerdi ama denemedim.

Ama Shax'in dediği gibi bunlar çıkınca altında tertemiz ve renk tonu farklı bir bölge kalacak :)

Not: Kirli ve pis 1581'leriniz itina ile takas edilir, yerine başka cihaz verilir.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #3 : 28 Eylül 2011, 21:37:40 »
Not: Kirli ve pis 1581'leriniz itina ile takas edilir, yerine başka cihaz verilir.

Mandal, legen, camasir ipi, don lastigi...

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #4 : 28 Eylül 2011, 21:51:47 »
temizlik konusunda bulaşık makinesini de kullandığım oldu benim. Özellikle klavye tuşu, sürücü mandalı, monitör butonu vb gibi minik aksamları elde tek tek ovalamak yerine makineye atıyorum.

Etiket mevzuna gelince, bence etiketleri her durumda sök. Fotograftan gördüğüm kadarıyla zaten gradient bir görüntü almış o makine. Birkaç leke o eski püskü etiketlerden daha kötü görünmeyecektir. Etiketin altında kalmamış kısımları kaplayarak güneşin altında bırak 1-2 ay içinde aynı renge döner oralarıda :D Eheh...

Etiketleri sökmek için alco'nun dediği gibi fön makinesi de kullanabilirsin, ya da sıcak suya atabilirsin.

Alco'nun teklifini değerlendirip eldeki +3'ümü gönderiyorum, sapasağlam bir +3 alıyorum o zaman :D
Bu arada alco'nun tarif ettiği Henkel'in Metylan parlatıcısını bu yaz kullandım. Arkada bir türlü kurtulamadığınız yağlı bir tabaka bırakıyor, ve sanırım it's not a bug, it's a feature. Sonuçta ben pek sevmedim sonucu.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #5 : 28 Eylül 2011, 23:37:41 »
Tekrar selamlar,

1541 ile uğraştım biraz ama umutsuz vaka gibi gözüküyor. Çıkartmalar (Batman filmine dayanarak tahmin ediyorum) 20 seneliğin üzerinde, artık ne kağıdın kağıtlığı kalmış ne yapışkanın, plastikle bütünleşmişler. Üstteki kağıt kısım kalksa bile altta sadece fiziksel kazımayla çıkacak gibi gözüken pis bir yapışkan tabakası kalıyor.

1581 temizlenme konusunda daha umut veriyor ancak çok yakından bakarsanız cihazın tüm dış yüzeyinde bir gariplik var. Sanki tüm cihaz bir şeylerle kaplanmış da daha sonra sökülmüş gibi, ya da bir şeyler tüm cihaza yarım yamalak sürülmüş gibi. Plastik üzerinde bir takım dalgalar var. Fotoğrafa yansıtılabileceğini sanmıyorum, görmeniz lazım tam olarak anlamak için. Belki bir şekilde temizlenmeye çalışıldı ama sonuçta plastiğe zarar verildi. Hmmm...  ???

Çok eskiden beri 1581 hevesim olduğu için kozmetik durumunu hiç sormadan aldım bu 1581'i, ancak kutudan çıkan cihazı pek beklediğim gibi bulmadığımı söylemeliyim. Neyse ki çalışması düzgün.

Sevgiler, LP

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #6 : 29 Eylül 2011, 00:54:24 »
 1581 icin son olarak silgi onerebilirim. Kaliteli yumusak bir silgi, beyaz olursa iyi olur. Ben yapistirici artiklarini bu sekilde temizliyorum. Buyuk yuzeylerde hatiri sayilir bir efor sarfettirecegi icin kucuk alanlarin temizliginde daha etkili oluyor. En azindan bir opsiyon olur.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #7 : 29 Eylül 2011, 22:11:10 »
Çıkartmalar (Batman filmine dayanarak tahmin ediyorum) 20 seneliğin üzerinde, artık ne kağıdın kağıtlığı kalmış ne yapışkanın, plastikle bütünleşmişler. Üstteki kağıt kısım kalksa bile altta sadece fiziksel kazımayla çıkacak gibi gözüken pis bir yapışkan tabakası kalıyor.

Sen o kasayı sök, bulaşık makinesine at, 65 derecede o çıkarmaların artıkları bırakıyor kendini, yanlız makine kurutmaya başlamadan kapatıp müdahaleye devam etmen gerekebilir. Ya da benim yaptığım gibi sıçak su terapisi de olabilir.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #8 : 30 Eylül 2011, 07:20:23 »
Bu arada arkadaş çıkartmaları oldukça itinalı ve kenarlara paralel yerleşimli yapıştırmış zamanında ;)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #9 : 26 Ekim 2011, 23:51:20 »
Tamamen tesadüf eseri, sinema salonu sahibi bir arkadaşım aracılığı ile etrafa yapışmış sakız ve benzeri şeyleri söken bir üründen haber aldım. Çok eski çıkartmaları ve koltuklara yapışmış sakızları sökmek için kullanıyorlarmış.
Denemedim ama işe yaradığı söyleniyor:

http://www.googone.com/

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #10 : 27 Ekim 2011, 17:23:24 »
Googone benim bildiğim bir ürün ama Türkiye'de hiç görmedim. Temin edebileceğimiz yer var mı? Retro cihazlarda işe yaramasa bile evdeki bardağın çanağın kıçına yapıştırılmış etkiketlerin artıklarını çıkartır belki. 50 kere yıkansa da etkilenmeyen çıkartma artıkları var yahu.  :o