Gönderen Konu: the C64 mini  (Okunma sayısı 4373 defa)

0 Üye ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
the C64 mini
« : 22 Şubat 2018, 01:07:27 »

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
Ynt: the C64 mini
« Yanıtla #1 : 22 Şubat 2018, 01:41:37 »
 Su retro alemi kadar keriz barindiran baska bir mecra yok. Ne surersen sur piyasaya kapis kapis satiliyor. Tabii olayin bir de ilk izlenim insani yonu var. Bezelye kadar beyni olmayan adam bunu alip tv' nin altina koyunca geek oluyor bir sekilde. Geek olmak cool bir sey sonucta. Star trek, c64, long play falan... Hep zeka gostergesi seyler bunlar.

Kime hitap ediyor bilmiyorum ama ben hicbir sey hissetmiyorum bu alette karsi. Bir dakika... Zaten benim hic c64'  um olmadi ki lan, niye bir sey hissedeyim?
Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

emarti

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : 22 Şubat 2018, 22:55:34 »
C64'ü madara ettiler

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #3 : 22 Şubat 2018, 23:53:54 »
Zaten benim hic c64'  um olmadi ki lan

Bu bir isyan mı yoksa shax? Olm bak 24.95'e mini 64 alabilirsin işte, hiçbirşey için geç değil, yeniden başlamak mümkün, MSDOS bir kader değil.

C64'ü madara ettiler
Spectrumcu bacımın üzerine işediler.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #4 : 23 Şubat 2018, 00:47:53 »
 Atari icin de ayni seyi soyleyebilirim. Eve giren ilk bilgisayardi fakat benim icin pek anlami yok. Keza Amiga' da PC gelince kenara atilmisti. Hic degilse Amiga caginda onumde duran seyin ne oldugunu anliyordum ama 8-bit doneminde bir bilgisayar video oyun oynamak disinda ilgimi cekmiyordu. Simdi oyun oynamak icin bile ilgimi cekmiyor. Cocukluk anilarini tekrar yasayacagim diye hic cekemem.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #5 : 23 Şubat 2018, 13:11:30 »
Cocukluk anilarini tekrar yasayacagim diye hic cekemem.

Birçok güzel oyunu geride bıraktık, geriye bir avuç kaldı: hala frontier 2'nin yerini kapatacak bir oyuna denk gelmedim. En son No man's sky'ı aldım, ~100 saat oynadım (bu benim için bir rekor bu aralar). Güzel oyun, teknoloji harika, konu da var, oyun birşeyler anlatıyor. İki oyunda da biliyorum ki gittiğim gezegenlerin hepsi prosedürel, iki oyunda da gemi al sat, ticaret aynı, iki oyunda da stardreamer var. Ama kıvamı mı tutmadı, tam analiz edemiyorum. 

Yani bu çocukluk anılarıyla alakalı birşey değil. Bugün yaşayabildiğin deneyimdeki eksikler sadece çocukluk anılarım değil. O anıların oluşmasına sebep olan oyun mekaniklerinin yerlerinin henüz tam doldurulmamış olması. Aynı şey kodlama için de geçerli, hala 8bit kodlayan adamın o makinede bulduğu şey çocukluk anıları değil, 8bit kodlarken bugün yaşadığı deneyimlerin, PC'de yaptığı kodlamadaki deneyimde bulunmaması, örneğin grafik çizmek kolay, hafızaya bir şeyler kazıyınca ekranda birşeyler görünüyor bu kadar, bu kadar basit şekilde geliştirme yapabileceğin ortam yok pcde. Zamanla bu boşluklar doldukça, daha az geri gider oluyoruz.

tldr;
eğer henüz replike edilememiş, spesifik bir oyun mekaniği arıyorsan, gidip alıyorsun her türlü atari2600 dtv'yi. Aramıyorsan almıyorsun. Bitti :D

Çevrimdışı gibraltar

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #6 : 23 Şubat 2018, 16:26:59 »
Dünyanın en eski elektronik devresi tüm orijinal parçalarıyla çalışıp iki tane lamba yaksa ya da ne bileyim bir bilmem neyi çevirse oturup izlemek hoşuma gidiyor. Ancak minik bir kutunun içine mini bir bilgisayar ve emulator koyup adına mini c64 deyince bende hiç bir heyecan yaratmıyor. PC'de VICE açıp aynı şeyi yapmak varken bunun olayı n'ola ki? Bir de bu kaçıncı deneme, neden bu kadar zorlarsın ki? Şu markayı bir bırakında mezarında rahat uyusun ne var yani, takıntılı aşık gibi cesedini buzlukta saklamak nedir, göm gitsin artık şunu. Ha elinde orijinali duruyorsa zevkle kullan. Zaten işin zevkli kısmı orası değil mi?

Geçen RAAT'ın 4. sürümünde sanırım skate'in getirdiği acayip bir c64 board'u gördüm, üstüne orijinal c64 epromlarını takıp kullanıyorsun. İlk başta retro mantığına uygun gibi geldi. Sonra daha sakin kafayla düşününce ne kadar saçma sapan olduğuna kanaat getirdim. En azından kendi kafamdaki "retro" algısı için bu diriltme teknolojilerinin hiç bir manası yok. Değişmeyen parçalarıyla şimdi düğmesine basınca çalışıyorsa ne güzel. 25 sene önce çalışan alet hala ona gönderdiğim komutlara cevap veriyor, 25 sene önceki aynı devrelerden, devre yollarından geçen elektrik şimdi de aynı tepkilere yol açıyor, o devrelerde yaşanmışlık var abi.

Kısıtlı kaynaklarla çalışmanın kafayı serin tutması, teknik yetersizliklerden doğan basitlik mevzuları da ayrı bir konu olarak konuşulabilir.
Bilgehan Korkmaz

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #7 : 23 Şubat 2018, 17:35:29 »
Yani bu çocukluk anılarıyla alakalı birşey değil. Bugün yaşayabildiğin deneyimdeki eksikler sadece çocukluk anılarım değil. O anıların oluşmasına sebep olan oyun mekaniklerinin yerlerinin henüz tam doldurulmamış olması.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #8 : 20 Mart 2018, 15:26:15 »
Dünyanın en eski elektronik devresi tüm orijinal parçalarıyla çalışıp iki tane lamba yaksa ya da ne bileyim bir bilmem neyi çevirse oturup izlemek hoşuma gidiyor. Ancak minik bir kutunun içine mini bir bilgisayar ve emulator koyup adına mini c64 deyince bende hiç bir heyecan yaratmıyor. PC'de VICE açıp aynı şeyi yapmak varken bunun olayı n'ola ki? Bir de bu kaçıncı deneme, neden bu kadar zorlarsın ki? Şu markayı bir bırakında mezarında rahat uyusun ne var yani, takıntılı aşık gibi cesedini buzlukta saklamak nedir, göm gitsin artık şunu. Ha elinde orijinali duruyorsa zevkle kullan. Zaten işin zevkli kısmı orası değil mi?

Geçen RAAT'ın 4. sürümünde sanırım skate'in getirdiği acayip bir c64 board'u gördüm, üstüne orijinal c64 epromlarını takıp kullanıyorsun. İlk başta retro mantığına uygun gibi geldi. Sonra daha sakin kafayla düşününce ne kadar saçma sapan olduğuna kanaat getirdim. En azından kendi kafamdaki "retro" algısı için bu diriltme teknolojilerinin hiç bir manası yok. Değişmeyen parçalarıyla şimdi düğmesine basınca çalışıyorsa ne güzel. 25 sene önce çalışan alet hala ona gönderdiğim komutlara cevap veriyor, 25 sene önceki aynı devrelerden, devre yollarından geçen elektrik şimdi de aynı tepkilere yol açıyor, o devrelerde yaşanmışlık var abi.

Kısıtlı kaynaklarla çalışmanın kafayı serin tutması, teknik yetersizliklerden doğan basitlik mevzuları da ayrı bir konu olarak konuşulabilir.

Bence digital domainde bu kadar romantizme, ıssız adamlığa gerek yok. c64 gibi paketlenmiş standalone fpga emulatorler beni de hiç heyecanlandırmıyor ama yeni baskı tertemiz pcb projeleri bence gayet güzel. (Adı aklıma gelmedi şimdi, A500 için de olması lazım bunlardan) Hatta birileri (tsmc?) sid, vic, 6502, ecs-ocs-aga chipsetleri bugün tekrar 1:1 üretse süper olurdu. Tamam 1986 made in west germany yazan c64'e bakıp bugün bunun üretildiği ülke bile ortada yok ama alet hala çalışıyor deyip ısınınca koklamak filan güzel şeyler ama bundan onar yirmişer toplayan kazmalar yüzünden piyasada bulamayacağıma veya saçma sapan fiyatlar çeken retro piyasası çakallarıyla uğraşacağıma gidip mis gibi yeni üretim olanını alabilsem süper olurdu diye düşünüyorum.

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #9 : 20 Mart 2018, 15:43:16 »
@68k

Romantizm olmasa çoktan çöpe atmıştım elimdeki ıvır zıvırı. Hayatımın 1985-1995 yıllarında, yatıp kalkıp hayallerini kurduğum, yer yer günde 20 saatimi harcadığım, uykusuz sabahladığım, hakkında güç bela bulduğum her türlü dergi, kitap, fotokopi vb'yi defalarca okuduğum hatta ezberlediğim, uğrunda yabancı dili becerimi geliştirdiğim bu cihazlara pek de mantıklıca yaklaşamıyorum doğrusu. Yazılım ve donanım emülasyonlarının her türlüsünü destekliyorum ama sınır, bana bu cihazların orijinalmiş gibi yutturulmaması çizgisinde. Cihazları ölümsüzleştirdiği için yazılımsal emülasyonlara daha sıcak bakıyorum.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #10 : 20 Mart 2018, 19:23:00 »
@witchdoktor

Anlıyorum, hepimizin hissettiği şeyler bunlar ama "o devrelerde yaşanmışlık var abi" (yenisinde yok, o yüzden kötü) seviyesinde değil bende. PCB/mobo yeni olabilir; 6502, SID, VIC, Denise, Paula, Fat Agnus vs. bunlar 2018 yılında üretilmiş olabilir. Hatta keşke olsa, yok ama olsaydı "bunlarda yaşanmışlık yok" diye elimin tersiyle itmezdim şahsen. HW olarak 1:1 orijinallik, %100 system, OS ve software uyumu benim bakış açıma göre çok güzel, hatta muhteşem olurdu. Demek istediğim odur.

Çevrimdışı function

• RAAT
  • Retromanik
  • *
« Yanıtla #11 : 21 Mart 2018, 00:47:30 »
burdan yazayım, belki doktor beyin ilgisini çekerim Whatsapp mesajlarına döner.  :D

Bence eski aygıtların olayı özet geçmek zorunda olmaları. Yani konuyu 4k değil 4 pikselle anlatmanın gerekmesi.
Sadeleştirmenin değerli olduğunu anlayarak büyüdük.
Şimdiki oyun vb. içerikler bunun tam tersini yapmayı önemsiyor.
Eski aygıtlar bir anlamda hayatın simgesel bir iz düşümünü gerçekleştirdi ve araları dondurmamıza izin verdiler, sokaktaki hayatın yerine geçme iddiasında olmadılar.
Aslında sanırım istemeden çok güzel birşey yapıldı.
Konu üzerine çok şey yazılır da sade bırakmak gerek.

@68k

Romantizm olmasa çoktan çöpe atmıştım elimdeki ıvır zıvırı. Hayatımın 1985-1995 yıllarında, yatıp kalkıp hayallerini kurduğum, yer yer günde 20 saatimi harcadığım, uykusuz sabahladığım, hakkında güç bela bulduğum her türlü dergi, kitap, fotokopi vb'yi defalarca okuduğum hatta ezberlediğim, uğrunda yabancı dili becerimi geliştirdiğim bu cihazlara pek de mantıklıca yaklaşamıyorum doğrusu. Yazılım ve donanım emülasyonlarının her türlüsünü destekliyorum ama sınır, bana bu cihazların orijinalmiş gibi yutturulmaması çizgisinde. Cihazları ölümsüzleştirdiği için yazılımsal emülasyonlara daha sıcak bakıyorum.

Çevrimdışı function

• RAAT
  • Retromanik
  • *
« Yanıtla #12 : 21 Mart 2018, 01:44:42 »
c64 mini'yi atlamışım.
zamanında yapılan işler için emulatörler düzgün scanline filter ile yeterli iş görüyor.
güncel olarak c64 demo scene ortamında az kaynakla çok iş yaptırma, algoritma iyileştirme gösterisi için kullanılıyor. bu yüzden ortak platform birebir aynı biçimde çalışma garantili olmalı, bu da ancak aynısını yaparak olur heralde, aksi halde yaygın kabul görmez bence.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #13 : 23 Mart 2018, 20:31:02 »

Sadeleştirmenin değerli olduğunu anlayarak büyüdük.

Bu güzel bir tespit. Minecraft işte bunu anlayarak büyümüş birinin ürettiği bir ürün.

Hala bunu arayan tasarımlar bolca var elbette ve bizim jenerasyon bu tip bir tasarıma alışık, yadırgamadık hiç. Hatta bazılarımızın bu düşük çözünürlüklü grafiklerin peşinden de gittiği oluyor (ara sıra ben de).