Gönderen Konu: Amiga 1200 uretim hatti videosu.  (Okunma sayısı 2910 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
Amiga 1200 uretim hatti videosu.
« : 11 Şubat 2020, 11:12:05 »
Az once denk geldim buraya da atayim.

https://m.youtube.com/watch?v=kRAncGU4N3I

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
Ynt: Amiga 1200 uretim hatti videosu.
« Yanıtla #1 : 11 Şubat 2020, 22:25:40 »
İlk defa gördüm bunu. Fransa'da olması da ayrı bir enteresanmış.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #2 : 11 Şubat 2020, 22:42:39 »
Hah, bizim için manevi değeri olan bu aletlerin beyaz saçlı babaneler tarafından birer kurabiye yapımı titizliği ile üretildiğini görmek biraz tuhaf oldu... Çayla birlikte amiga 1200 :D

Escom üretimi bunlar, belki az sayıda üretildiği için avrupada üretmek daha karlı olmuştır.

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #3 : 11 Şubat 2020, 23:46:47 »
fransız üretimi bir c='ye ben de hiç rastlamadım ama eskiden alman (west germany  8) ), uk, hong-kong filan boldu malum, her şey çin'de üretilmiyordu ve kim ne derse desin o mallar daha güzeldi. hele japon'sa rakipsizdi. bende japon üretimi bir nad fm tuner var, envai çeşit kaynaktan müzik dinlemişliğim var bundaki ses kalitesine, sıcaklığına filan mümkün değil ki hiçbiri ulaşsın, ulaşabilsin. (yayın fm olduğu halde!) buna ~110db snr'lı, bb dac'lı xonar ses kartında dinlediğim flac dahil. neyse her zamanki gibi konuyu dağıttım ama konu belli: japon veya alman bir numara, ikinci kim?

şunu da atayım rahatlayayım ya, sgi tamam, sırada burmester herhangi bir hi-end cihaz var:
https://www.youtube.com/watch?v=nwwUdE5bUxo

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #4 : 13 Şubat 2020, 00:53:05 »

Çevrimdışı Oğuzhan

• Retroman
« Yanıtla #5 : 21 Şubat 2020, 13:30:48 »
Geçmişe gidip fabrika müdürüne "kaliteli kapasitör kullanın, bu cihazlar 30 sene sonra da kullanılacak haberiniz yok" diyesim geldi.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #6 : 21 Şubat 2020, 14:44:19 »
Geçmişe gidip fabrika müdürüne "kaliteli kapasitör kullanın, bu cihazlar 30 sene sonra da kullanılacak haberiniz yok" diyesim geldi.
Bu mesele tamamen kalite kaynaklı bir sorun mu yoksa o zaman için mevcut olan ürün çeşidi ömrü bu kadar mı acaba?

Çevrimdışı Oğuzhan

• Retroman
« Yanıtla #7 : 21 Şubat 2020, 14:47:41 »
Kesinlike haklısın. Kralını da kullansalar sonuç aynı olabilir bence.

Çok değil 2000 yılında yapılan bir xbox'um vardı. Bir gün dumanlar çıktı içinden. Açtım baktım 3 kapasitör patlamış. Microsoft bile öngörmemiş 20 yıl kullanımı :)

Kapasitörler değişince sorun kalktı tabi.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #8 : 21 Şubat 2020, 15:19:45 »

Hahahah şahane valla. Delorian'ı bana verseler yapacak birşeyim var artık.

Bu mesele tamamen kalite kaynaklı bir sorun mu yoksa o zaman için mevcut olan ürün çeşidi ömrü bu kadar mı acaba?
Bir forumda özellikle SMD tip kapasitörler için düşük kaliteli ucuzları seçtiklerini okuduğumu hatırlıyorum ama nerede, kaynağı bulursam buraya ekleyeceğim.

Fakat bu kapasitörleri değiştirirken yeni aldıklarımı özelliklerine bakıyorum, kalitelilere bakınca (panasonic gibi) 2000 saat ömürleri olduğunu görüyorum, polimer tipli olanlara da 5000 saat gibi bir ömür biçiyorlar ama bunlar sanırım lab ortamındaki durumları. Sanwa'nınkiler daha bile düşük olabiliyor. Yahu 2000 saat nedir? TV olsa bu, bir yılda bitiyor mu ömrü?

Son olarak hiçbir firma kapasitörlere 15 yıldan fazla ömür vermiyormuş, sebebi de kapasitörün dış kaplamasının (sealant) zaman içinde hava sızırmaya başlamasının büyük olasılık olmasıymış.
https://www.illinoiscapacitor.com/pdf/Papers/Life%20expectancy%20of%20Aluminum%20electrolytic%20capacitors.pdf

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #9 : 21 Şubat 2020, 15:35:11 »
onu bunu bilmiyorum da çevresel şartlar dışında (etrafındakiler bozulur cap'e fazla gerilim-akım gelir vs.) kendiliğinden bozulan, akan, patlayan rubycon'a, elna'ya filan rastlamadım henüz. sanyolar ve panasonic'ler de taş gibi duruyor ama onlarla uzun vadeli deneyimim pek yok. tabii bunlar orjinal made in japan olacak. ayrıca akustik devrelerde capler elna olursa devrenin sesi daha sıcak ve yumuşak geliyor bana, bilmiyorum psikolojik de olabilir tabii.

tabii bizim elektronik esnafının dükkanları hep vuhan ncov19 markalarla dolu. 1 cente alıp 2 dolara kaktırıyorlar bir de.

bir de geçenlerde şundan aldım tavsiye ederim gayet pratik ve non-profesyonel hobici işleri için ideal bir toy:

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #10 : 21 Şubat 2020, 15:44:51 »
Kesinlike haklısın. Kralını da kullansalar sonuç aynı olabilir bence.

Çok değil 2000 yılında yapılan bir xbox'um vardı. Bir gün dumanlar çıktı içinden. Açtım baktım 3 kapasitör patlamış. Microsoft bile öngörmemiş 20 yıl kullanımı :)

Kapasitörler değişince sorun kalktı tabi.

bence ms konsol hardware'i üretim kalitesinde son sıralarda yer alır. özellikle ilk nesil xbox360'lar tam çöptür. ana maksadı lisans satmak olan bir şirket için normal bir durum, sony-nintendo kalitesinde fiziksel bir mal vermek gücüne gidiyor adamların. software download et, key-lisans al 1000$ ver, cd bile göndermek istemezler.

Çevrimdışı Oğuzhan

• Retroman
« Yanıtla #11 : 21 Şubat 2020, 16:07:00 »
bir de geçenlerde şundan aldım tavsiye ederim gayet pratik ve non-profesyonel hobici işleri için ideal bir toy:

UV metreler de bu işi görüyor sanırım? artısı var mı bu cihazın elimizde cap ölçen bir uvmetre varsa?

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #12 : 21 Şubat 2020, 17:54:54 »

UV metreler de bu işi görüyor sanırım? artısı var mı bu cihazın elimizde cap ölçen bir uvmetre varsa?

başka muadil bir cihazım yok maalesef..

Çevrimdışı witchdoktor

• RAAT
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #13 : 21 Şubat 2020, 21:50:40 »
Kapasitörlerde kullanım ömrü mü daha önemli yoksa periyodik kullanım mı? Cihazların antika otomobiller gibi periyodik olarak çalıştırılması recap ihtiyacını azaltır mı yoksa bir şehir efsanesi mi?

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #14 : 21 Şubat 2020, 23:52:31 »
Kapasitörlerde kullanım ömrü mü daha önemli yoksa periyodik kullanım mı? Cihazların antika otomobiller gibi periyodik olarak çalıştırılması recap ihtiyacını azaltır mı yoksa bir şehir efsanesi mi?

bayağı spesifik bir soru, bu işin teorisyenleri bu soruya cevap vermekle uğraşmamışlardır tahminim, cevap verenler de kendi kafalarına göre söylerler. ben de öyle yapacağım şu anda; şarj tutan plakalara arada bir elektrik gelse daha güzel olur sanki. ama yine bence kapasitör mevzunda önemli olan %99 üretim kalitesi, çünkü kullanılan malzemeye bayağı bağımlı bir devre elemanı cap. silikon işlemci yakmadığınız sürece 100 sene de bozulmaz malum taş gibi solid-state ama cap öyle değil, zamana, çevreye ve tolerans olarak da daha hassas kimyasal ve metalürjik bileşenlerden oluşan bir eleman.