Evet, 10 yıl geçmiş neredeyse üzerinden, raspberry pi ilk çıktığında aldığım. Doğrusu pek işe yaramadı, tamamen ölü yatırım da sayılmazdı, en azından biraz bilgi sahibi oldum görünen köy hakkında.
Bu modeller 700mhz hızında işlemciye sahip, sadece 256MB ram'leri var, ama composite ve hdmi video çıkış verebiliyorlar. Composite sayesinde emülasyonda iyi bir sonuç elde etmek mümkün. Emülasyondan kastım ZX Spectrum emülasyonu elbette.
Ama elbette hepimizin aşkı amiga'yı kaldıracak mı diye merak edip araştırdım, amibian'ın yazarı arkadaşlımız "bir mucize beklemeyin, a500'ü emüle edebilir ancak" demiş facebook'ta. Biraz baktım youtube'da test falan yapmış olan yok. Sonra farkettim ki, elimdeki kartlar çoktan r@r@ nadirliğine ulaşmış bile. Zaten pek bir işe de yaramadıklarından denemeye değer de görülmemişlerdir herhalde.
Önce bu kasalara bir kutu basayım dedim, ama bir türlü bunlara tam oturan bir kasa bulamadım. Oturdum sıfırdan kendim çizdim, çok da güzel oldu, buyrun burda:
https://www.thingiverse.com/thing:4384009 Sonra hadi dedim, şu amibian'ı bir deneyelim, öve öve bitiremiyorlar.
Aslında beklediğimden iyi çalıştı. En azından oyunlar "oynanabiliyor". 700 mhz ile amiga emülasyonu olmuyor demekki.
Bir çipin emülasyonu için çipin hızının 10 kat hızında çalışan bir işlemci bulmak gerekiyor derlerdi. 68k, agnus, gary, denise, paula, cia çipleri falan derken sanırım amiganın toplam işlemci gücü 70mhz'i geçiyor olmalı
Video kaydı almayı planlamamıştım ama yine de yaptım, hadi yine iyisiniz. Eheh bilmiyorum kime lazım olur ama yine de yütüpe attım.
Eyyorlamam bu kadar.