Gönderen Konu: c64 Barbaros ve Strip Tavla oyunu hakkındaki fikir yürütmeler  (Okunma sayısı 979 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Bugün retrojen youtube kanalındaki keloglan videosuna gelen yorumlar arasında, ilk türk oyununun barbaros olduğu geçiyordu, biraz araştırdım.

oyunun Accuracy tarafından intro ile bezenmiş ve ingilizceye çevrilmiş sürümü burada:
http://www.gamebase64.com/game.php?id=620&d=18

Tahminen el değmemiş bir sürümünü de fort_apocalypse isimli bir cgtr üyesi internete koymuş.

1. Öncelikle, oyunu yazan kişiler oyuna imza atmışlar, 
GRAFIK-SENARYO:ORHAN ALTUNCU
PROGRAMCILAR:
BASLIYAN :MURAT AYKUL
BITIREN   :YAVUZ MURTAZAOGLU
VERSIYON: V-1.0  8/11/1986

tanıyan varsa öne çıksın lütfen.

2. Oyun basic ile yazılmış.

3. Oyunun orjinal sürümü Türkçe.

4. Oyunun trainerli bir ingilizce sürümü var, accuracy tarafından kırılmış. Accuracy oyunun başına oyunun kendisinden daha kompleks bir intro koymuş, introda oyunun asla release edilmediğini, ilk defa onlar tarafından release edildiği yazmakta. Ayrıca orjinal sürümde olmayan "1986" ibareleri bu sürümde farklı ekranlara serpiştirilmiş. Sanki ilk türk oyunu olmaya çalışır gibi. Fakat şunu ekliyim, 1985 tarihli "araba" isimli oyunum var benim, yıllar önce paylaşmıştım. Ama öyle hobi oyunlar sayılmıyor, ille de satılacak.

5. GB64'de Ufo software'den bir başka oyun daha mevcut, o da 1988 tarihli, strip tavla. http://www.gamebase64.com/game.php?id=7505&d=18 Onun da içinde kullanılan müziğin imzası mevcut:
"SHORT'N SAD MADE BY JCH". Hemen ilgili müzisyenin csdb sayfasından bakıyoruz: https://csdb.dk/sid/?id=15709

6. strip tavla da görünüşe göre c64'de yapılmış en iyi tavla oyunlarından biri. Bu oyunu gerçekten ufo dükkan yaptıysa layığıyla satılmamış olması büyük kayıp

Sonuç olarak gecenin bir yarısı bir başlık açayım dedim, imajlar falan sonra devam ederim.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
Bu tip projelerin bir hevesle bir başlanıp yarıda kalması sıradan bir olay. Bu anlamda (Bitiren) Yavuz MURTAZAOĞLU kurtarıcı olmuş. Yoksa bir 3.25'in içinde eşe dosta gösterilen oyun projesi olarak kalacakmış.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

emarti

• Ziyaretçi
Oyun hoşuma gitti. Oyun kültür dersinden sınıfta kalırım; amiral battı oynuyorsun işte. Arada karşılıklı bakışan komutanlarda animasyon olsa iyi olurmuş ya da gemilerde.

İlk girişteki grafikte sağ alt köşedeki panelde DİLEYEN FİRMAYA HER NEVİ BAŞLIK ne demek çözemedim. Reklam mı vermek istemiş bilemedim. Yalnız bu font o grafiğe yakışmamış.

Neyse doğu akdenizde birkaç ecnebi gemisi batırmak nasip oldu c64 sayesinde  :P

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: c64 Barbaros ve Strip Tavla oyunu hakkındaki fikir yürütmeler
« Yanıtla #3 : 14 Kasım 2021, 21:56:10 »
İronik şekilde, grup arkadaşım Zero, zamanında UFO bilgisayarda çalıştığını hatırlattı bugün bana :)

O kadıköy ofisinde çalışmış, bakırköydeki daha ciddiydi diyor. Barbaros'un bakırköy ofisinde çalışan birileri tarafından yazıldığını hatırladığını söyledi.

Her oyunu kopyalıyorlarmış ama barbaros'u "çektirmek" yasakmış, onu daha önceden çekip, fotokopili bir şekilde hazır etmişler bir kenarda, o şekilde satılıyormuş.

Başka ilginç hikayeleri de var ama bir gün masa başında dinleriz onları.

Ama bir ilginci, c64'ün shootemup editörü seuck vardır, ona türkçe kitapçık yapmışlar seri numaralı şekilde satıyorlarmış. Bir deftere de alan kişilerin isimlerini kaydediyorlarmış. Eğer kaset bozulursa ücretsiz yenisini çekiyorlarmış. Defterde 700-800 kişinin ismi varmış o dönem. Devamı içki sofrasına meze :)