Program harika olmuş arkadaşlar, benim gibi yıllanmış bir 8bit-sever'i bile aydınlatmayı başardı, levent ve murat'a teşekkür ederim.
İzlerken aklıma gelen rastgele fikirleri buraya dökmek istiyorum:
6502 üzerine eksper sayılmam ama, 6502'nin asıl problemi I/O işlemlerine sahip olmaması diye biliyordum. Yanılmıyorsam, 6502'de tüm donanımlar memory mapped çalışmak zorunda. Bu arada o kısmı bir daha izledim de, levent arada "giriş çıkış yok" diye 0.1 saniye içinde söylemiş... Fakat register sayısının 3 olması belki bir kısıtlama ama, işlemlerin direkt ram üzerinde yapılması da bir avantaj, z80'de işlem yapmadan önce bilgileri ram'den register'lara almak gerekiyor. Bu konuyu buralardan birileri açarsa süper olur.
Sonlara doğru işlemcilerle yazılmış, TR ve TS haflerini görünce sırada T.C.POLİS yazmasını istedim :D Baskında ele geçirilmiş 8bit işlemciler :D
Bir de gösterilen z80'in tarihine baktım da 89 senesinin 45. haftası, tarih itibariyle bir zx spectrumdan (bir ihtimal 128k) çıkmış olabilir :D Nec işlemci ise spectrumda daha fazla görünür, özellikle 83 yapımı bir d780'i issue3 spectrum içinde bulabilirsiniz.
Levent'in mos işlemcisi de yanlış okumadıysam 83 senesinin 30uncu haftasından, bu da bir c64'dendir diyebilir miyiz? Bilmiyorum c64'deki 6502 soketli mi?
Şimdi farkettim de 68000 ne kadar büyükmüş, hayvan gibi bir işlemci. Bu kadar devasa bir pakete konması şart mıymış acaba? Bacak sayısını anladım da, ya kalınlığı?
Neyse izlemek için:
http://www.teknoseyir.com/29071/gunumuz-islemcilerinin-dedeleri-8-bit-efsaneler/Bu arada,
xcom (ufo) incelemesi için, murat "turn based bitti" deme cesaretinde bulunmuş, bak şimdi murat yeni neslin temsilcisi midir acabaa, ona hatırlatmak isterim, biz eski turn-based'ciler hala koltuklarımızın altında levye bulundururuz :) Ayrıca levent'i laser squad'ı c64'e mal etmiş, halbuki laser squad zx spectrum oyunudur, diğerleri porttur. Söylemeden geçemedim ;) Bu arada hiçbir zaman xcom'u bitirecek sabrım olmadı, fakat saygım sonsuz, incelemeden aldığım hava şu yöndeydi, xcom'un hala atılacak kurşunu var, çünkü "dune" gibi büyük finale ulaşabilmiş değil. Gunship2000 incelemesinde de murat'ın a500'ünün romunu sökme macerası çok güzel, yanında da getirmiş zavallı 500+'ın 2.04 rom'u. Adamlar rom satmışlar resmen :) Halbuki ucuzundan bir 1mb ram kart satın alıp taksa, hem 2mb amigası olur, hem istediği zaman kickstart'ı ram'e yükleyerek 1.3'e düşebilirmiş. Hey gidi günler... Acababa bu günler hangi türden hatalar yapıyoruz buna benzer.
Son olarak, levent'in bu başlığı okuyacağını varsayarak, görüntü kalitesi çok yüksek, bu sevindirici, bu da bazen zaten ekranda çok kısa tutulmak zorunda olan görüntüleri incelemek için görüntüyü durdurabilme lüksünü getiriyor. Bilmiyorum sadece ben miyim ama ekranın ortasındaki kocaman "videoyu oynat" butonu bu işe engel oluyor. Acaba oradaki butonu köşeye biryere almak mümkün müdür?