Gönderen Konu: 1084S monitör ve versiyonları  (Okunma sayısı 7020 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
1084S monitör ve versiyonları
« : 23 Kasım 2011, 15:53:00 »
Selamlar,

Normalde retro ekipmanı 26" büyüklüğünde Samsung T260HD monitöre bağlayıp deniyorum, ancak Samsung hem upscaling'i düzgün yapamıyor, hem de görüntüye bin türlü parazit, titreme vs. katıyor. Aynı sistemleri salondaki Sony 40EX501'e bağladığımda titreme falan yok, upscaling de mis gibi. Dolayısıyla Samsung kaynaklı bir kazmalık var. Neyse...

Zamanında bir 1084S monitörüm vardı, ancak tamir olmayacak kadar hasar gördüğünden (bu da bir başka hikaye) eskiciye verdim gitti. Şimdi tekrar 1084S arıyorum, gelgelelim aralarındaki farklar kafamı karıştırıyor:

• CBM 1084S-P   13" Comp, Sep, Dig&Analog RGBI, 1902 case, Stereo.
  • CBM 1084S-P1  13" Comp, Sep, Dig&Analog RGBI, 1084 case,stero hphone jack
  • CBM 1084S-P2  13" Comp, Sep, Dig&Analog RGBI, 1084 case,stero hphone jack
  • CBM 1084S-D   13" Comp, Sep, Dig&Analog RGBI, 1080 case, Stereo.
  • CBM 1084S-D1  13" Comp, Sep, Dig&Analog RGBI, 1084 case, Stereo.
  • CBM 1084S-D2  13" Comp, Sep, Dig&Analog RGBI, 1084 case, Stereo.
  • CBM 1085ST    13" Comp, Sep, Dig&Analog RGBI, 1084 case, Stereo.
  • CBM 1085S     14" .52mm dot pitch 1084

Amacım bu monitöre sadece C64 bağlamak değil. C128 bağlayıp 80 kolon modunu kullanabilmek ve ayrıca Amiga 1200'ü de bağlamak istiyorum. Özellikle dikkat etmem gereken bir şey var mı? Kağıt üzerinde tüm modellerin bağlantı olanakları aynı gibi ama uygulamada bir sıkıntı var mıdır?

Sevgiler, Levent P.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: 1084S monitör ve versiyonları
« Yanıtla #1 : 23 Kasım 2011, 21:55:04 »
Bende 1084-s d1 ve 1084P (dikkat S yok) var.

Amiga için stereo olması çok önemli. Bu yüzden d1 modeli tartışmasız. Zaten en çok görülen monitör tipi. Sağolsun Alco abimizin hediyesidir. Üzerine çıkartma ile "Alco sağolsun" yazdırdım. Fakat ben bu monitöre spectrum ve amstrad bağlayamadım. Görüntü sürekli olarak kayıyor, dikey senkron tutmuyor. Listedekinin aksine kulaklık girişi de var.

1084P ise daha eski olmasına karşın bir gömlek iyi gibi geldi bana. Bir kere görüntü *çok* daha keskin. Tüple ilgili birşey olsa gerek(P=Philips tüp). Ayrıca görünüşe göre bu monitörlerde bir de scart girişi var. Şöyle ki, board üzerinde yeri hazır, kasa üzerinde ittirip kırarak açılmak üzere yeri hazır, sadece soketi takmamışlar. Bir ara gidip scart soketi aldım takmak için, fakat meğer ters duruyormuş, pinler yukarı bakar halde kaldı, monte edemedim. Tek sorunu mono olması (S=Stereo, S yoksa monodur). Amiga için ciddi sorun. Sesin monitörün tek tarafından gelmesi bayağı sinirimi bozuyor :) Bu yüzden görüntüsü dandik de olsa alco'nun monitörü kullanıyorum. Bu arada D modeller Orion tüplü. Bu tüpler Toshiba'dan lisanslanarak fason olarak üretilmişler.

Composite ve rgb girişleri standard. Fakat soketler de farklı.  Din ve RS232 tipinde soketler kullanıyorlar. 6pin DIN soket analog RGB oluyor, yani amiga soketi. 8pin digital rgbi soketi de hizmete hazır ama dediğim gibi, bunlara özel kablo yapmak gerekiyor. Tarife uyan din soket bulmak ise deveye hendek atlatmaktan zor. Sonunda Çek'ten divide siparişimin yanında çeşitli din soketleride enjekte ettirdim. Keşke daha fazla isteseymişim, lakin biri hariç tümünü tükettim.

en iyisi bir foto ile şenlendirelim ortalığı: http://www.bboah.com/download_photos/1084S-P_3.JPG (1084P)

Bir de bilgi dağarcığı, donanım ve şematik merkezini verelim unutmadan, (hani tamir olmayan monitör dedin ya aşağıdaki sitede genel problemler listelenmiş her monitör için)
http://staff.washington.edu/rrcc/uwweb/

Çevrimdışı nightlord

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
    • Night Network
« Yanıtla #2 : 23 Kasım 2011, 22:55:40 »
ozellikle DIN 23 (amiga monitor output) bulmak imkansiz. Amerikada resmen yok. Ben artik din 25 (kolaylikla bulunan lpt ucu) alip Dremel ile keserek din 23'e sokulabilen birsey elde ederek hallediyorum.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #3 : 23 Kasım 2011, 23:50:39 »
 Zamaninda ayni sorun benim de kafami kurcalamisti. En azindan Amiga icin.

Scan doubler, flicker fixer ve bilumum esitleyici dalgametre ile birlikte daha guncel crt monitorler kullanmak en verimlisi. Maliyetli ama her kurusuna degecektir. Zaten AGA bir amigayi 1084' e baglamak bana pek iyi gozukmuyor. En azindan bir 1438 falan olmali ki tadi ciksin. Tabii her halukarda 1084 kadar kolay ulasilabilir ve bol giris-cikisli yontemler degiller.

Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #4 : 25 Kasım 2011, 12:13:48 »
Benim tercihim scart girişi olan bir 1084 modeli bulmaktan yana olurdu. Çünkü diğer retro cihazları bağlamak istediğinde X to scart(CPC to scart-Oric to Scart-Atari to scart-vb) türü bir sürü kablo bulabilirsin(ebay) ya da yaptırabilirsin. Diğer türlü sadece yapma/yaptırma seçeneğin olur. Uygun bir scart çoklayıcı ile de tak/çıkart derdi olmaz. Ben böyle bir sistem kullanıyorum.

128'in 80 kolon modu için kendine has bir mono monitörü olacaktı. Bu modun da çok cazip olduğunu sanmıyorum. Bence gereksiz ama senin farklı bir uygulama düşüncen olabilir.

Scartlı modellere Amiga'yı bağlamak için DIN6(yuvarlak) soketi kullanıyorsun. Diğerlerinde DIN9. Örnek kablolar ektedir. Bu modeller genelde stereo değil. Stereo olması önemli ama sonuçta harici bir ses kaynağı kullanarak bu sorunu aşabilirsin.

Çevrimdışı leventp

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #5 : 25 Nisan 2012, 22:32:43 »
Bu arada, konu Commodore monitörleriyse, aşağıda linkini vereceğim site muazzammış arkadaş:

http://gona.mactar.hu/Commodore/monitor/Commodore_monitors_by_model_number.html