Gönderen Konu: The A500 Mini  (Okunma sayısı 448 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
The A500 Mini
« : 28 Ocak 2022, 21:15:51 »
Retro Games Limited firmasının (daha önce Sinclair Vega ve The C64 projelerini yürüten Chris ve Paul) Cloanto'dan lisansladığı amiga markasıyla ürettiği the a500 mini projesi için üretim videoları paylaşılmış.

https://www.youtube.com/watch?v=AdTOt3DV9Z4

Bilmiyorum ilgilenen var mı. Bu aletler pek "meraklısına" üretilmiş aletler gibi gelmiyor bana. Daha genel bir kitleye hitap ediyorlar. Meraklısı gidip gerçeğini alıp bir ton para harcayıp mini deki kolay erişim haline çevirmeye çalışıyor :D

Çevrimdışı doMiNO

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
Ynt: The A500 Mini
« Yanıtla #1 : 29 Ocak 2022, 00:16:16 »
Amatör eğlendirir bu. Klavyesi çalışmayan, miniminnacık A500 mü olurmuş hiç! Kırk yıllık töreye de karşı geliyor bu deyyuslar. Beni ikna edemediler. Full size ve işlevsel klavyeli seçeneği de çıkarsa belki aklımı çelebilirler bak. Onun garantisini veremem.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #2 : 29 Ocak 2022, 03:19:57 »
Amatör eğlendirir bu. Klavyesi çalışmayan, miniminnacık A500 mü olurmuş hiç! Kırk yıllık töreye de karşı geliyor bu deyyuslar. Beni ikna edemediler. Full size ve işlevsel klavyeli seçeneği de çıkarsa belki aklımı çelebilirler bak. Onun garantisini veremem.

USB soketinden standard bir klavye bağlayabiliyorsun.

https://retrogames.biz/

Çevrimdışı doMiNO

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #3 : 30 Ocak 2022, 23:57:02 »
USB soketinden standard bir klavye bağlayabiliyorsun.

Amiga evreninde bizim standart klavye dediğimiz şey Amiga'nın kendi klavyesidir. Amiga klavyesi de USB üzerinden bağlanabilen bir klavye olmadığına göre, bu alete standart klavye bağlanamıyor demektir. Standart klavyeden kastettiğin şeyin dandik piğsiğ klavyesi olduğunu düşünmek bile istemiyorum bak. Amiga'ya PC klavyesi bağlamak! Düşüncesi bile tiksinç. Kırk yıllık töre diyorum bana verdiğin cevap bu mudur allasen?

Çevrimdışı Ragnor

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #4 : 31 Ocak 2022, 00:50:16 »
Ya alete o kadar klavye koymuşlar, hatta videonun büyük kısmı klavyenin yapılışı. Çalışmıyor mu şimdi o? Ne kadar salak bir şeymiş ya?

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #5 : 31 Ocak 2022, 10:24:56 »
Bence bu şekilde yapacaklarına işlevsel bir klavye ve ufak dokunuşlarla tasarımı ile biraz oynayıp retro fütüristik daha sanatsal bir model yapılsa amiga mirasına daha uygun olur, adını da a500 reloaded falan koy vs.

Çevrimdışı fullgrim

• Retro Meraklısı
    • Adventure Attacks!
« Yanıtla #6 : 31 Ocak 2022, 12:11:39 »
Bu gibi girişimler aslında oldukça yararlı, sonuçta bu cihazlar 30+ yıllık oldular artık, sağlam cihaz bulmak kolay değil. Elinde tüm fonksiyonları çalışan bir cihaz olsa bile günlük kullanım için onu riske etmek istemez insan ve yerine bu gibi imitasyonlar kullanılabilir. Özellikle cihazı ev dışına çıkarmak gerektiğinde yararlı olur.

Negatif eleştiri yapacağım kısım ise bu girişimcilerin öncelikli amacı para kazanmak olurken, camianın ve cihazın ruhuna yeterince önem vermemeleri. Bu gibi bir alet mini olabilir ancak orijinal cihazın tüm fonksiyonlarına sahip olmalı. Klavyenin işlevsiz bir süs olması cihazı gerçekten imitasyon yapıyor ki kabul edilebilir değil. Böyle olacaksa bu cihaza çok da ihtiyaç yok, 3D baskı alan bir yerde A500 kasasının küçük ölçekli halini basıp, içine raspberry pi yerleştirip UAE kurup kullanırız, olur biter, aynı şey. Klavyeyi geçtim isteyen için opsiyonel olarak floppy drive vb. tüm fonksiyonların olması gerekli.

Bir de cihaz A1200 emülasyonu yapabiliyormuş, e o zaman neden ismi ve cismi A500? Bence gelmiş geçmiş en iyi bütünleşik klavye/kasa tasarımı A1200/A600 iken sırf ismi daha popüler diye A500 tasarımında olmasına hiç anlam veremiyorum.

Çevrimdışı wizofwor

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
« Yanıtla #7 : 01 Şubat 2022, 14:07:26 »
Ben bu videoyu The C64 Mini / Full Size'de olduğu gibi A500 mini'nin klavyeli versiyonu diye izledim. Şimdi o klavye çalışmıyor muymuş? Başlarına boing ball kadar taş düşsün.
Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #8 : 01 Şubat 2022, 15:46:45 »
Bu gibi girişimler aslında oldukça yararlı, sonuçta bu cihazlar 30+ yıllık oldular artık, sağlam cihaz bulmak kolay değil. Elinde tüm fonksiyonları çalışan bir cihaz olsa bile günlük kullanım için onu riske etmek istemez insan ve yerine bu gibi imitasyonlar kullanılabilir. Özellikle cihazı ev dışına çıkarmak gerektiğinde yararlı olur.

Negatif eleştiri yapacağım kısım ise bu girişimcilerin öncelikli amacı para kazanmak olurken, camianın ve cihazın ruhuna yeterince önem vermemeleri. Bu gibi bir alet mini olabilir ancak orijinal cihazın tüm fonksiyonlarına sahip olmalı. Klavyenin işlevsiz bir süs olması cihazı gerçekten imitasyon yapıyor ki kabul edilebilir değil. Böyle olacaksa bu cihaza çok da ihtiyaç yok, 3D baskı alan bir yerde A500 kasasının küçük ölçekli halini basıp, içine raspberry pi yerleştirip UAE kurup kullanırız, olur biter, aynı şey. Klavyeyi geçtim isteyen için opsiyonel olarak floppy drive vb. tüm fonksiyonların olması gerekli.

Bir de cihaz A1200 emülasyonu yapabiliyormuş, e o zaman neden ismi ve cismi A500? Bence gelmiş geçmiş en iyi bütünleşik klavye/kasa tasarımı A1200/A600 iken sırf ismi daha popüler diye A500 tasarımında olmasına hiç anlam veremiyorum.

Bence zaten bu aletin değeri kasadan ibaret :D hatta keşke kasanın içine raspberrypi koyacak bir alan da bıraksalarmış isteyen onu da koysaymış içine. Fakat amiga emülasyonu zor. uyumluluk yerlerde olacaktır bence.

3dprint işi mükemmelden çok uzak oluyor, ayrıca ona da ayrı bir uğraş gerekiyor. Bu, tatava yapma fişi tak ve oynamaya devam et sistemi olacağı için bir çok kişiye kolay gelecektir.

Ayrıca retrojen gibi vintage computer işini oyun oynamaktan ötede gören camia için bütün bu aletler anlamsız. Biz oyun oynamak istediğimizde emülasyonla bunu yapıyoruz zaten. Amiga ile uğraşmak, akmış saat pilini sökmek, temizlemek, çalıştığını görmek, üzerine zubizaretta kartını takıp genişletmek falan demek. Sonunda da bi 15-20 dakika oyun oynuyor ve sonraki probleme/gelişmeye kadar kapatıyor kaldırıyoruz. Onun için bize hitap edecek bir replika yoktur.

Çevrimdışı cengizermis

• RAAT
  • Tedavideki Retromanik
  • *
  • Bazı Retro Şeyler @youtube
« Yanıtla #9 : 03 Şubat 2022, 12:04:03 »
Hem heyecanlandıran hem de alamayacağımın bir ifadesi olan FPGA anahtar kelimesi olmadıkça bir anlamı yok. @Ref in de dediği gibi. Bu bir shell.
Bazı Retro Şeyler @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #10 : 24 Mart 2022, 17:41:31 »
Bu alet piyasaya çıkmış. Ben beğendim, amiga, ilk tasarlandığı şekliyle,bir oyun konsolu olarak ortaya çıkmış oldu :)

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #11 : 23 Nisan 2022, 11:44:19 »
A500 mini pek ilgimi çekmiyor ama Retro Recipes'in şu "A500 MINI in AMIGA 1200 with WORKING KEYBOARD & Workbench!" videosunu bekliyorum. İlginç şeyler çıkabilir.

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • ae unutmadan
« Yanıtla #12 : 23 Nisan 2022, 13:08:56 »
Levent de incelemiş, güzel de olmuş