Evet efendim, yeni gelişmeler raporu:
Elimde patlayan 74LS257'nin yenisi geldi. Beklerken bütün RAM'ları söktüm, yerlerini temizleyip, kontrol edip soketledim. Sürekli elime takılan mercimek tip seramik 100n kapasitörleri seramik multilayer olanlar ile değiştirdim.
Dikkatli olanlar bazılarının 120ns, bazılarının 150ns olduğunu görmüştür. Bunların sağlam olduğuna 100% emin olduğum için şimdilik idare edecekler, her şey bitince bakarız bakalım... Şimdi gelelim eksik 74LS257'i yerine taktınca ne olacağına:
Güzel, en azından siyah ekrandan kurtulduk. Dead Test zamanı...
Bu da güzel, en azından Dead Dest bağırıp çağırmıyor, RAM'lar, CPU, VIC çalışıyor diye düşünmek istiyorum. Sırada Diagnostik var...
Eveet, burada durum karışık. Okuduğum, öğrendiğim kadarıyla buradaki ilk önceliği PLA'ya vermek lazım. O bozuksa (ki genelde o bozuk oluyor!) bir çok şey yanlış alarm verebiliyormuş. Umarım öyledir yoksa 2 CIA'nın birden bozuk çıkması beni ciddi sıkıntıya sokar. SID hatası normal, çünkü bu kartta (250425 long board) olmaması gereken 9V'luk 8580 artık sokete takılı değil. Bir ciddiye aldığım hata da BASIC ROM. Zaten ROM'lardan da bir sıkıntı bekliyordum, bir tanesi ile kurtarırsak iyi. Bir adet 27C256'ya BASIC ROM yazıp derme çatma bir soket adaptörü yapıp deneyeceğim bakalım. Diğer hatalar Diagnostik harness olmadığı için.
Bu arada Diagnostik harness demişken kartlarının siparişini verdim, haftasonu basıldı, bugün JLCPCB'den yola çıkıyor bakalım. Bu konuda bir sıkıntım var, yardım rica ediyorum mümkünse; herşeyim var ama user port ve cassette port için konnektörlerim yok. Elinde fazla konnektör olan varsa çok makbule geçer.
SID için de çalışıyorum. Şimdilik SwinSID ile idare etme kararı aldım. PCBWay paylaşım bölümünden hazır kart çizimlerine baktım, arkadaşlar uyanık tabii, yol kalınlıklarını, mesafeleri, via delik boylarını vs hep kartları standart 5 adet 5$ fiyatın üzerine çıkaracak şekilde çizmişler... Ne de olsa %10 veriyor ya PCBWay her siparişten, 5$ yerine 25$ fiyat çıkması iyi oluyor tabii onlar açısından. "Ben kendim çizerim bunu ya!" diyip giriştim. Rahat rahat olsun, data yollarını da iki tane ground plane arasına sandviç edeyim, dışarıdan alacağı parazit minimum olsun diye 4 katlı çizdim. Bitti sayılır,
kontrol edip bir fiyat alayım da, yanına bir GAL-PLA kartı da koyup sipariş edeceğim.
Şimdilik bu kadar...