Gönderen Konu: Bir C64 tamir hikayesi, uzun sürecek gibi...  (Okunma sayısı 1764 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Bora66

• Retroman
Ynt: Bir C64 tamir hikayesi, uzun sürecek gibi...
« Yanıtla #15 : 01 Mart 2022, 14:57:43 »
Evet efendim, yeni gelişmeler raporu:

Elimde patlayan 74LS257'nin yenisi geldi. Beklerken bütün RAM'ları söktüm, yerlerini temizleyip, kontrol edip soketledim. Sürekli elime takılan mercimek tip seramik 100n kapasitörleri seramik multilayer olanlar ile değiştirdim.

Dikkatli olanlar bazılarının 120ns, bazılarının 150ns olduğunu görmüştür. Bunların sağlam olduğuna 100% emin olduğum için şimdilik idare edecekler, her şey bitince bakarız bakalım... Şimdi gelelim eksik 74LS257'i yerine taktınca ne olacağına:

Güzel, en azından siyah ekrandan kurtulduk. Dead Test zamanı...

Bu da güzel, en azından Dead Dest bağırıp çağırmıyor, RAM'lar, CPU, VIC çalışıyor diye düşünmek istiyorum. Sırada Diagnostik var...

Eveet, burada durum karışık. Okuduğum, öğrendiğim kadarıyla buradaki ilk önceliği PLA'ya vermek lazım. O bozuksa (ki genelde o bozuk oluyor!) bir çok şey yanlış alarm verebiliyormuş. Umarım öyledir yoksa 2 CIA'nın birden bozuk çıkması beni ciddi sıkıntıya sokar. SID hatası normal, çünkü bu kartta (250425 long board) olmaması gereken 9V'luk 8580 artık sokete takılı değil. Bir ciddiye aldığım hata da BASIC ROM. Zaten ROM'lardan da bir sıkıntı bekliyordum, bir tanesi ile kurtarırsak iyi. Bir adet 27C256'ya BASIC ROM yazıp derme çatma bir soket adaptörü yapıp deneyeceğim bakalım. Diğer hatalar Diagnostik harness olmadığı için.

Bu arada Diagnostik harness demişken kartlarının siparişini verdim, haftasonu basıldı, bugün JLCPCB'den yola çıkıyor bakalım. Bu konuda bir sıkıntım var, yardım rica ediyorum mümkünse; herşeyim var ama user port ve cassette port için konnektörlerim yok. Elinde fazla konnektör olan varsa çok makbule geçer.

SID için de çalışıyorum. Şimdilik SwinSID ile idare etme kararı aldım. PCBWay paylaşım bölümünden hazır kart çizimlerine baktım, arkadaşlar uyanık tabii, yol kalınlıklarını, mesafeleri, via delik boylarını vs hep kartları standart 5 adet 5$ fiyatın üzerine çıkaracak şekilde çizmişler... Ne de olsa %10 veriyor ya PCBWay her siparişten, 5$ yerine 25$ fiyat çıkması iyi oluyor tabii onlar açısından. "Ben kendim çizerim bunu ya!" diyip giriştim. Rahat rahat olsun, data yollarını da iki tane ground plane arasına sandviç edeyim, dışarıdan alacağı parazit minimum olsun diye 4 katlı çizdim. Bitti sayılır,

kontrol edip bir fiyat alayım da, yanına bir GAL-PLA kartı da koyup sipariş edeceğim.

Şimdilik bu kadar...

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • "Kahraman olmak, dürüst olmaktan kolaydır" Luigi P
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #16 : 01 Mart 2022, 15:48:15 »
@Attilan ve @eins 'ın C64 tamir konusunda ciddi tecrübeleri var ama ben yine de hemen aklıma gelen birkaç şeyi sorayım:

1-) Bu ekranda 20-30 saniye bekleyince bir değişiklik oluyor mu?

2-) CIA'ları soketlediysen, yerlerini değiştirip boot etmeyi denedin mi? Amiga'da bu yöntemi kullanıyorduk.

3-) Ramler için "hiç tereddütsüz, kesinlikle sağlamlar" diyebiliyor muyuz?

4-) Basic Rom'u Diagnostic kartuş üzerine takıp boot ederek test etmek gibi bir fantazi olabilir mi acaba?

Not: Teyp konnektörü bende var diye hatırlıyorum, bulabilirsem haber edeceğim.

Çevrimdışı Bora66

• Retroman
« Yanıtla #17 : 01 Mart 2022, 18:22:39 »

1-) Bu ekranda 20-30 saniye bekleyince bir değişiklik oluyor mu?

2-) CIA'ları soketlediysen, yerlerini değiştirip boot etmeyi denedin mi? Amiga'da bu yöntemi kullanıyorduk.

3-) Ramler için "hiç tereddütsüz, kesinlikle sağlamlar" diyebiliyor muyuz?

4-) Basic Rom'u Diagnostic kartuş üzerine takıp boot ederek test etmek gibi bir fantazi olabilir mi acaba?

Not: Teyp konnektörü bende var diye hatırlıyorum, bulabilirsem haber edeceğim.

1) Hayır, 2-3 dakika kadar durdu, böyle kalıyor. Zaten BASIC ROM bozuksa, okunamıyorsa pek bir şey olmaz diye düşünüyorum (?)
2) Hayır henüz soketlemedim. PLA ve BASIC ROM işini bir çözeyim, hala CIA arızası gelirse yaparım. Üstünde MOS yazan şeylerin bacaklarına durup dururken havya değdirmeyeyim diyorum.  ;D
3) Evet. Hem kendi imalatım Arduino DRAM tester sağlam diyor, hem de Commodore Diagnostic ve Dead Test sağlam diyor. Bir ara da Spectrumlardan birine takıp çalıştırdığıma eminim bunları zaten. Benim parça çekmecelerimde pek durumu şüpheli malzeme olmaz, arızalıyım o konuda.
4) Diagnostik/DeadTest kartuşundaki EPROM'lar direkt lehimli, sökmek lazım, şimdilik dursunlar, ileride soketlerim onları zaten. Zaten pin uyumlu değiller. Ama EPROM programlayıcıya takıp okutma denemeleri yapmayı düşünüyorum.

Bu arada PLA, BASIC ROM ve SID'in eski soketi gayet düzgün şekilde söküldü, yerleri temizlendi, bağlantılar kontrol edildi ve yeni soketler takıldı. Şu çizdiğim SwinSID kartının son kontrollerini yapayım bu akşam, onun da siparişini vereceğim. Zaten GAL-PLA kartı sepette bekliyor. C64iSTANBUL EPROM'lar için adaptör kartları çizip koymuş PCBWay paylaşımına, belki onlardan da eklerim. Ama bir-iki sorum olacak ona, forum üyesi mi kendisi?     

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #18 : 01 Mart 2022, 18:55:20 »
1) Hayır, 2-3 dakika kadar durdu, böyle kalıyor. Zaten BASIC ROM bozuksa, okunamıyorsa pek bir şey olmaz diye düşünüyorum (?)
Şurada 10 saniye kadar durursanız şunlar olur gibisinden birşeyler demiş de ondan sordum.

Alıntı
Bu arada PLA, BASIC ROM ve SID'in eski soketi gayet düzgün şekilde söküldü, yerleri temizlendi, bağlantılar kontrol edildi ve yeni soketler takıldı.
Epey kolaylamış sayılırsın aslında.

Alıntı
Şu çizdiğim SwinSID kartının son kontrollerini yapayım bu akşam, onun da siparişini vereceğim. Zaten GAL-PLA kartı sepette bekliyor.
Kendi C64'ünü baştan yapacak kadar da yedek parçan oluyor :)

Alıntı
C64iSTANBUL EPROM'lar için adaptör kartları çizip koymuş PCBWay paylaşımına, belki onlardan da eklerim. Ama bir-iki sorum olacak ona, forum üyesi mi kendisi?
Hiç denk gelmedim. Ama kendi nicki dışında başka bir isimle kayıtlı ise birşey diyemem.

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #19 : 01 Mart 2022, 21:06:48 »
Eveet, burada durum karışık. Okuduğum, öğrendiğim kadarıyla buradaki ilk önceliği PLA'ya vermek lazım. O bozuksa (ki genelde o bozuk oluyor!) bir çok şey yanlış alarm verebiliyormuş. Umarım öyledir yoksa 2 CIA'nın birden bozuk çıkması beni ciddi sıkıntıya sokar.

Sağlam c64 de portları boştayken dead test kartuşu takınca cia'leri bozuk gösteriyor, hatta sid'i dahi bozuk göstermiş, bence de önceliği pla ve basic rom'a vermekte fayda var.
Ama her şeyden önce yeni bir adaptör yapsan fena olmaz, orijinal adaptörleri kullanmak biraz işi şansa bırakmak oluyor, özellikle 5v kanalı her an su koyverebilir, onca tamir yaptıktan sonra tekrar başa dönmek hoş olmaz.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #20 : 01 Mart 2022, 21:49:14 »
Sağlam c64 de portları boştayken dead test kartuşu takınca cia'leri bozuk gösteriyor, hatta sid'i dahi bozuk göstermiş, bence de önceliği pla ve basic rom'a vermekte fayda var.
@Attilan bu fotodaki setup senin mi yoksa internetten mi? Bu CIA ve SID meselesindeki bilginin doğruluğu kesin değil mi? Eğer setup seninse, teyp ve/veya disket sürücü takınca CIAlar düzgün gösteriyor mu? Gerçi SID meselesi de enteresan. Onu hep mi bozuk gösteriyor yoksa teyp/disket sürücü olmayınca falan mı? Dead Test kartuş işe yarıyor gibi gözüküyor. Kaan'dan bir alışveriş sepeti doldurmak lazım.

Alıntı
Ama her şeyden önce yeni bir adaptör yapsan fena olmaz, orijinal adaptörleri kullanmak biraz işi şansa bırakmak oluyor, özellikle 5v kanalı her an su koyverebilir, onca tamir yaptıktan sonra tekrar başa dönmek hoş olmaz.
Katılıyorum. Lakin Bora bu işleri iyi de bildiği için içim rahat. Tek sıkıntı custom çipler. Ama onlar bile Bora'yı yıldıramaz :)

@Bora66 Bu arada; C64 İstanbul'un farklı bir nickle forumda olduğunu Görevimiz Tehlike gibi araştırmalar yapmama gerek kalmadan farkettim. Yanılıyor da olabilirim ama düşük ihtimal gibi. Benim telaffuz etmem doğru olmaz. Kendisi uygun görürse sinyal/cevap verir zaten. Kadıköy/Bahariye'de yapılan bir Garage Sale etkinliğinde ayaküstü tanışmıştık ama daha başka bir muhabbetim de olmadı maalesef. Haliyle sorma şansım da yok. Diğer yandan; muhtelif konularda bilhassa özelden gelen anlamsız ve dahi yoğun mesajlardan sıkıldığı/yorulduğu için(elektronikçi arkadaşların en muzdarip olduğu konu ama halbuki bilse senin de 50+, tecrübeli ve güngörmüş bir elektronikçi olduğunu :) ) veya başka sebeplerle ortaya çıkmak istemeyebilir. Zamana bırakalım :)

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
« Yanıtla #21 : 01 Mart 2022, 23:51:59 »
Muhtemelen sen zaten takip ediyorsundur bu adamları ama şu iki videoda dead test kartuşunun sonuçları konusunda öğrenilecek ip uçları olduğunu düşünüyorum,

şuradaki hatalar seninkiyle birebir aynı (kernel dışında):
https://youtu.be/Ilksm_vjku4?t=1019   (dakika 17:00)

şunlarda da bazı ipuçları var.
https://www.youtube.com/watch?v=PyFeBAcg7ls

https://www.youtube.com/watch?v=-bRtskiGVeI

Boş vaktinde bir göz atarsın belki diye eklemek istedim.

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #22 : 02 Mart 2022, 00:52:12 »
@Attilan bu fotodaki setup senin mi yoksa internetten mi? Bu CIA ve SID meselesindeki bilginin doğruluğu kesin değil mi? Eğer setup seninse, teyp ve/veya disket sürücü takınca CIAlar düzgün gösteriyor mu? Gerçi SID meselesi de enteresan. Onu hep mi bozuk gösteriyor yoksa teyp/disket sürücü olmayınca falan mı? Dead Test kartuş işe yarıyor gibi gözüküyor. Kaan'dan bir alışveriş sepeti doldurmak lazım.

Bu benim setup, bu kartuşla kullanılan harness denilen bir kablo takımı var onlar olmadan kullanınca yanlış alarmlar veriyor(muş), kablolu şekilde kullanmadım hiç. Teyp disket takarak da denemedim hiç çünkü kendi kabloları biraz değişik, hepsi birbirine bağlı.
Daha önce ram sorunlu başka bir makinada denemiştim onda da iki ram bozuk dedi sadece bir ram bozuk çıktı, iyi kötü iş görüyor yine de.
Söz konusu kablolar şurada: https://github.com/svenpetersen1965/C64-Diagnostic-Rev.-586220-Harness

Çevrimdışı Bora66

• Retroman
« Yanıtla #23 : 02 Mart 2022, 04:25:18 »
Devam ediyoruz...

Önce BASIC ROM'dan başladım. Elimde 27C64 vardı, adaptör kartı yok ama beni durduramaz, tabii ki 3 katlı bir apartman çıktım oraya hemen:

Veee, BASIC ROM hatası gitti... Ama bi dakka ya, PLA hatası da gitti!

Yoksa mı ????, Değildir canım... VEEEEEEE.....

Mutlu son! Bunu da yapmasam olmazdı:

Sağlam c64 de portları boştayken dead test kartuşu takınca cia'leri bozuk gösteriyor.

Gerçekten de öyle galiba... SID'i bozuk göstermesi takılı olmamasından. Daha önce de dedim ya makina üzerinde bir 8580 takılı geldi, ama bu kartta 6581 olması lazım değil mi? Ölçtüm baktım, pin 28'e 12V geliyor, bu 6581'in voltajı. 8580 9V imiş. Bi o kaldı valla, olmadı SID'i de takacağım üstüne. Zaten yandıysa yanmıştır, bana satan adam bu SID ile çalıştırıp fotoğraf çekmişti.

Kesinlikle aklımda, adaptör nasıl açılıyor acaba, şöyle bir baktım, vida göremedim. Kanırtarak mı açılıyor? AC kısmını ellemeyip 5VDC kısmını güvenli bir hale getirmek şart bence de.

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #24 : 02 Mart 2022, 06:53:47 »
Şimdilik geçmiş olsun diyelim. Şans senden yana. Epey hızlı ilerledin.

PSU konusunda şu linklere göz atarsın.

--------------------------------------------------------------

14.56 dakikadan itibaren senin model

-------------------------------------------------------------

Çevrimdışı cemkaan

• Retroman
« Yanıtla #25 : 02 Mart 2022, 09:37:39 »
Eski orijinal adaptörleri kullanırken tedirgin oluyordum, bu nedenle 64powersaver üretmiştim, hala elimde adetli olarak mevcut, satış ilanımda duruyor.

admin edit: https://retrojen.org/pano/index.php?topic=1459.msg12833#msg12833

Çevrimdışı Attilan

• RAAT
  • Retro Meraklısı
  • *
« Yanıtla #26 : 02 Mart 2022, 10:01:53 »
Haydi geçmiş olsun @Bora66 güle güle kullan iyi günlerde, c64 böyle işte bir anda her şey düzeliveriyor, amstrad tamir ederken sökmediğim chip kalmamıştı neredeyse, bir speccy de neredeyse pes ettirdi 🙂
Hazır içini açmışken bu eski kasalarda restore tuşunun bazen basmama sorunu varmış çok kolay da bir çözümü var şuradan bir göz atabilirsin sendekinde de böyle bir durum var mı diye:
https://www.breadbox64.com/blog/c64-restore-mod/

C64 adaptörünü açarken alt kapağının yapıştığı çizgiye bıçağı dayayıp bıçağın sırtına çekiç ile hafifçe tık tık vurarak açılıyor çok fazla kozmetik hasar da oluşmuyor, ben de senin dediğin gibi sadece 5v hattını değiştiriyorum kaliteli bir adaptörle, örneğin orijinal psp adaptörü kullanmıştım birinde. Orijinalini bozmak istemeyenler için de @cemkaan ın power saver'i iyi bir çözüm olabilir tabi.

Çevrimdışı Bora66

• Retroman
« Yanıtla #27 : 02 Mart 2022, 18:22:41 »
Veeee, SID de çalıştı...  :)
Kimbilir kimin ne zaman bu karta takmış olduğu, o zamandan beri kaç kere kafasına 12V yemiş olduğu belli olmayan gariban 8580 meğerse hala sağlammış! Kendisine bir iyilik yapıp beslemesini 9V'a çekeyim diye düşündüm, lineer regülatörler çekmecemden bu çıktı:

TO92 kılıfta 78L serisi regülatörler max 100mA verebiliyor, anakartın bütün 12V hattını, girişinde 20.8VDC olmasına ve soğutucuya bile bağlı olmamasına rağmen ısınmayan bir 7812 verdiğine göre dedim burada ciddi bir akım olamaz, 100mA'lik regülatör rahat rahat kurtarır. Yolları biraz inceleyince SID'in 9V besleme bacağına giden hatta uygun bir nokta buldum ve hiç acımadan karta oradan 3 tane minik delik açtım, yolu  kesip 78L09'u araya yerleştirdim. Bağlantıları yaptım ve evet, artık SID'in 9V bacağında 12.8V değil, 9.02V oldu.     

Orijinali gibi olmuş değil mi?  ;D

Çevrimdışı cemkaan

• Retroman
« Yanıtla #28 : 02 Mart 2022, 18:34:30 »

Çevrimdışı Alco

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
    • Sizin Amstrad
« Yanıtla #29 : 02 Mart 2022, 22:22:55 »
Veeee, SID de çalıştı...  :)
Kimbilir kimin ne zaman bu karta takmış olduğu, o zamandan beri kaç kere kafasına 12V yemiş olduğu belli olmayan gariban 8580 meğerse hala sağlammış!
Sağlammış derken kartuş sağlam yazıyor sadece değil mi? Herhangi bir müzik veya ses ile testten bahsetmiyoruz? Gerçi bu bile önemli ama belki seslerde deformasyon falan olur mu diye sordum.