Geçtiğimiz ay bir C128 almıştım. Klavyesinde ESC tuşu başarısızca tamir edilmişti ve plunger da kırıktı, yani tuş emanet şekilde duruyor kolaylıkla çıkıyordu. Yeni bir tuş aramaktansa 3boyutlu baskı ile bir tane yaptım, kırık plunger da yapıldı. Klavyeyi söktüm ve onarımı yaptım. Hazır açmışken tüm kontakları dikkatlice alkol ile temizledim. Bu kısımlar hızlıca hallolduğu için bir fotoğraf bile yok
Ardından neymiş bu 128 diye kurcalamalar başladı. 1-2 saatllik kullanımdan sonra 128 aşağıdaki gibi renkli ekran ile dondu, ardından sabit bir şekilde siyah ekran ile çalışmaz hale geldi
Mecburen yine c128 in içini açmak zorunda kaldım. Malum yaşı gereği plastik gevrekleştiğinden, kasanın her açılış kapanışında küçük parçalar tırnaklar kopuyordu.
Klavye soketi de nasibini aldı, zaten ucu ucuna tutan kablo kendini bıraktı, onu da bir şekilde onarmaya çalıştım.
İlk yaptığım tüm soketli çipleri söküp soketleri alkol ve kontak spreyi ile temizlemek oldu. Bazı soketlerde korozyon gördüm temizledikçe ümitlendim ama maalesef bir işe yaramamıştı.
Ardından tüm epromları, eprom yazıcıda kontrol ettim, hepsi düzgünce çalıştı içeriklerinde bir problem yoktu. Yapabileceklerim bunlar olduğundan 128i tekrar toparladım ve youtube içinde 128 tamir videolarını izlemeye başladım, 3 gün boyunca işi gücü bırakıp bulabildiğim tüm videoları izledim.
Eşe dosta danıştım acaba sorun adaptörde mi diye.. C64 adaptörüne uyacak şekilde bir kablo yaptım ama o da çalıştıramadı.
Ve sonunda buldum, anakartın altında fabrikada yapılmış bir modifikasyon artık işlevini yitirmişti. Hemen olması gereken yere lehimledim. Çoğu videoda sorunu bu kabloları yenileyerek çözüyorlardı, en kötüsü benim başıma gelir düşüncesi yüzünden buna hiç ihtimal vermiyordum
Güzel yeşil basic ekranı karşımızda
C128 sdiec ile anlaşıyor
c64 modunda Torture testi de başarılı