Gönderen Konu: C64C aldım :-)  (Okunma sayısı 257 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Bora66

• Retroman
C64C aldım :-)
« : 19 Ekim 2022, 21:51:59 »
Ara ara online satış sitelerine ne var ne yok diye bakıyorum, genelde de "yuh ya! fiyata bak..." şeklinde sonuçlanıyor. Ama bu sefer cazip sayılabilecek bir fiyata bir C64C ilanı vardı, ilan sahibi kısa bir açıklama koymuştu: "Sadece kasa, adaptör, kablolar vs yoktur, en son çalışıyordu."

Fotoğraflarda dikkatimi çeken bozulmamış bir garanti etiketi oldu. Tamir görmemiş, kurcalanmamış bir makina genelde iyi haberdir, en azından bozuksa bile göreceli olarak üstünde çalışmak daha kolay olur. Aradım adamı, "Adaptör, monitör vs yüklenip gelsem, almadan deneyebilir miyim?" diye sordum. Olumlu cevap alınca da yola düştüm.

Gerçekten kirli, tozlu ve tuşları sararmış makinayı garanti etiketini törenle bozarak açtık, içerisi de dışı kadar tozlu ve kirliydi. Eski bir diş fırçası ve elektrik süpürgesi yardımıyla olabildiğince temizledik. Direkt dikkatimi çeken yanmış, kopmuş, kırılmış bir şey görünmüyordu.

Hadi bakalım ne olacak diyip yanımda getirdiğim monitörü ve adaptörü bağladım ve düğmeye bastım:

İşte bu güzel bir sürpriz oldu, gerçekten çalışmasını beklemiyordum. Tabii ki diagnostic harness de yanımdaydı, onu da bağladım. (Bu arada adamın gözleri büyümeye başladı.  :D)

Hepsi tam not bir karne! Bir şey bozuk çıksa pazarlık yapacaktım ama durum bu olunca zaten piyasaya göre çok makul olan bedeli adamın eline sayıp, yeni oyuncağımı almış oldum.

Şu anda çok ciddi bir temizlikten geçiriyorum, kasa oldukça iyi temizlendi ama tabii ki tuşlardaki sararma bir retrobright istiyor. Deneysel bir metot ile yapacağım bu sefer, sonuçları 2-3 güne paylaşırım. Kapatıp son halini fotoğraflamadan önce bir de recap yapmak istiyorum, başka da yapacak bir şeye ihtiyacı olmayan bir retro bilgisayar almış olmak değişik bir his.

Herkese selamlar!

Çevrimdışı Ref

• Yönetici
  • Özgür Retrocu
  • *
  • Advanced User Simulator
    • ae unutmadan
Ynt: C64C aldım :-)
« Yanıtla #1 : 20 Ekim 2022, 22:51:18 »
bunca yıldır alım satım görürüm, bu kadar bilinçli tüketici ilk defa görüyorum. ben hep kura usülü alıyoum bunları :) ve %85 boş çıkıyor kutu.

hayırlı olsun diyeyim.

Bana mı öyle geliyor yoksa hafif bir ucuzlama mı var vintage camiasında?

Çevrimdışı metaone

• Retromanik
« Yanıtla #2 : 23 Ekim 2022, 10:47:05 »
Hayırlı olsun  :) İçi oldukça iyi durumda görünüyor, önemli olan bu zaten. Dışına bir bakım sonrası pırıl pırıl olur

Çevrimdışı Bora66

• Retroman
« Yanıtla #3 : 25 Ekim 2022, 23:13:00 »
Hayırlı olsun  :) İçi oldukça iyi durumda görünüyor, önemli olan bu zaten. Dışına bir bakım sonrası pırıl pırıl olur

İç,dış kuaföre girdi çıktı, hatta ufak tefek modifiyeler gördü bile.  ;D

Bir de şöyle bir şey yaptım, bence çok yakıştı, sanırım böyle kullanacağım.

Çevrimdışı Cengiz Demir

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #4 : 27 Ekim 2022, 10:05:18 »
Yeni klavyesiyle daha bi albenili olmuş.
Güle güle kullanın.  ;)

Çevrimdışı metaone

• Retromanik
« Yanıtla #5 : 27 Ekim 2022, 14:46:33 »
Gerçekten de güzel olmuş, elinize sağlık :) Temiz makinanın hali de başka oluyor...

Çevrimdışı fullgrim

• Retro Meraklısı
    • Adventure Attacks!
« Yanıtla #6 : 29 Ekim 2022, 10:41:17 »
Size de selamlar. Güle güle kullanın, çok güzel bir parça. Bu kasayı klasik ekmek kutusu kasadan daha çok seviyorum sanırım.

Merak ettiğim 2 konu var:

Retrobright işlemini, herkesin kullandığı hidrojen peroksit solüsyonu + uv ışık kombinasyonu ile mi yaptınız, yoksa farklı bir yöntem mi?

https://youtu.be/JX-RJM8MZpU

...içerisi de dışı kadar tozlu ve kirliydi. Eski bir diş fırçası ve elektrik süpürgesi yardımıyla olabildiğince temizledik.

Diş fırçası + elektrik süpürgesi kombinasyonu statik elektriğin zirvesi olmuyor mu? Bugünkü parçalar o statik elektriğe dayanabiliyor ancak eski sistemler için ölümcül olması lazım, yoksa bu konuda yıllardır kandırılıyor muyuz?  :)

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #7 : 30 Ekim 2022, 17:49:20 »
 Temiz iş olmuş, elinize sağlık. İyi günlerde kullanın.

@fullgrim

Çoğu donanım sorunumun kaynağı olduğunu anlayana kadar benim de pek önemsemediğim bir şeydi ESD. Bu gibi şeylerin uzmanı değilim fakat zor yoldan öğrendiklerimin özetini aktarayım şöyle ortaya doğru.

Analog olanlar hariç her devrenin ESD hassasiyeti var. ESD ayrım yapmaksızın yarı iletken her komponente kalıcı zarar verebilir. En iyi ihtimalle kullanım ömrünü azaltır, hata verme oranını yükseltir. Bunun dışında yeni teknoloji de an az eskisi kadar savunmasız ESD karşısında. Mesela bazı bilgisayar komponenti üreticileri "ESD Protection" gibi şeyler sıkıştırmaya bayılıyorlar spec' lerin arasına. Ha işte, tek kelimeyle bullshit, satış stratejisinin bir parçası o. Yok öyle bir şey.

Çok tozluysa eğer pcb, akan çeşmenin altında ılık su ve yumuşak bir fırçayla yıkıyorum ben. Eğer hafif bir temizlikse ESD özellikli fırçaları kullanıyorum. Tabii fırça tek başına anlamsız, çalışma ortamının da yönergelere uygun olması lazım. Hatta bir süre önce el aletlerinde bile ESD özellikleri olan şeylere geçtim.

Yaklaşımım paronaya gibi gözükebilir ama bu oyuncakların şakası yok. Resmen gebermek için fırsat kolluyorlar.

Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Çevrimdışı Cengiz Demir

• Retro Meraklısı
« Yanıtla #8 : 31 Ekim 2022, 12:41:07 »
Ben Commodore' da  oyun oynarken; (çocuktum.)
Resmen elimden çıkan kıvılcımın joystickin içine atladığını gördüm.

Sonuç : Joystick sağlam, joystick portu cortladı.

Çocuk aklıyla tamir etmeye çalıştım.
Şimdi tam hatırlamıyorum ama port bağlantısındaki mercimek kondansatör bozulmuştu, ya onu sökünce düzelmişti yada söktükten sonra ayaklarının bağlı olduğu yerlere kabloyla köprü yapmıştım.
Öyle çalışmaya başlamıştı.  ;D

Çevrimdışı MuzafferB

• Retromanik
« Yanıtla #9 : 06 Kasım 2022, 13:01:41 »
Yaklaşımım paronaya gibi gözükebilir ama bu oyuncakların şakası yok. Resmen gebermek için fırsat kolluyorlar.
Kesinlikle katiliyorum, aslinda usenmeyip surekli sundan kullanmak lazim:

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #10 : 06 Kasım 2022, 23:26:47 »
Hiç üşenmiyorum, esd' den tüm gücümle kaçınıyorum.

Masada mat, bileklik ve uygun şekilde topraklanmış terminalleriyle işlevsel bir düzenek var.

Kısa bir süre önce de, kartlara direkt müdahalede kullanacağım el aletlerini esd olanlarıyla değiştirmeye başladım

Kartları da esd kutu ve kasalarda muhafaza ediyorum son 5-6 yıldır.

Ev kullanımı için bu kadar tedbiri abartılı buluyordum ilk başlarda fakat uzun süredir esrarengiz bir arızayla karşılaşmadım. İşe yarıyor gibi.

Retro camiası çok fantastik şeyler barındırıyor bu konuda. Hasas ekipmanları streç filme saran mı istersin, buzdolabı poşetine koyan mı... İşte böyle şeylere tanık oldukça daha da paronayak oluyorum. Adam karta 1000 dolar etiket koymuş ebay' de, halının üzerinde fotoğraflamış. Ona rağmen satılmış bi de.

Çevrimdışı fullgrim

• Retro Meraklısı
    • Adventure Attacks!
« Yanıtla #11 : 07 Kasım 2022, 17:44:57 »
Bunun dışında yeni teknoloji de an az eskisi kadar savunmasız ESD karşısında. Mesela bazı bilgisayar komponenti üreticileri "ESD Protection" gibi şeyler sıkıştırmaya bayılıyorlar spec' lerin arasına. Ha işte, tek kelimeyle bullshit, satış stratejisinin bir parçası o. Yok öyle bir şey.

Çok tozluysa eğer pcb, akan çeşmenin altında ılık su ve yumuşak bir fırçayla yıkıyorum ben. Eğer hafif bir temizlikse ESD özellikli fırçaları kullanıyorum. Tabii fırça tek başına anlamsız, çalışma ortamının da yönergelere uygun olması lazım. Hatta bir süre önce el aletlerinde bile ESD özellikleri olan şeylere geçtim.
Teşekkürler bilgiler için. ESD protection ibaresi psikolojik olarak bir miktar güven duygusu veriyor insana ama mantıklı düşününce nasıl koruyabilirler ki zaten? Her devre elemanının her bağlantısının önüne bir kapasitör yerleştirme şansı olsaydı bir miktar olabilirdi belki. Akan su altında yıkama konusunu duymuştum, fakat su geçirmez özellikli telefonumu bile, ilk yıkama denememde içine su kaçıp telef olması gibi bir şansım varken denemeye cesaret edemem sanırım  :)

Çevrimdışı 68k

• Tedavideki Retromanik
« Yanıtla #12 : 25 Kasım 2022, 14:23:22 »
anti-ESD veya ESD protection malzeme iletken oluyor galiba. Diyelim ESD fırça olsun, nasıl bir malzemeden iletken fırça olabilir bilemedim şu anda ama o kısmı geçip olduğunu varsayalım, plastik veya yalıtkan mazlemeden yapılmış fırçanın aksine fırçalarken oluşan statik elektriği üzerinde biriktirmeden elinizden ve vücudunuzdan topraklamış oluyor. Kabaca böyle olduğunu düşünüyorum. Hikaye değil bana kalırsa. Tabii Shax'ın attığı bilekliğin 30 liraya satılan çakması da var, yüzlerce liralık Weller vs. markalı olanı da. Her şeyde olduğu gibi pratikte bunda da kalite belirleyicidir.

Çevrimdışı Shax

• Yönetici
  • Normalleşmiş Retroman
  • *
« Yanıtla #13 : 20 Eylül 2023, 00:54:09 »
Çok fantastik yahu. Sana hayırlı olsun  ;D