Herkese yeniden selamlar,
Benim söküp takma hikayelerimden sıkılanlardan peşinen özür diliyorum ama aslında çok bariz görünecek bir şeyi yeterince araştırmamam yüzünden az kalsın sağlam bir 8580 SID'i nasıl çöpe atıyordum onun hikayesini de paylaşmak istedim. Belki birilerine faydası olur. Okuyanlar için bu kısmı tekrarlamamak adına, konu ile ilgili daha önceki topic burada:
https://retrojen.org/pano/index.php?topic=1505.msg13692#msg13692 Sadece pinlerine bakarak 6581 ile 8580 arasındaki tek farkı 9V /12V besleme sanarak longboard kartın üzerine bir 9V regülatör ilave edip de yine de sapır saçma çalışan 8580 SID'i iyi ki de çöpe atmamışım. Yeni aldığım C64C'nin anakartın şemasını incelerken bir not dikkatimi çekti, 6581 ve 8580 SID için farklı kondansatör değerleri yazmışlardı. Hem de çooook farklı değerler, az buz değil. "Yahu, acaba benim bozuk sandığım 8580 longboard'da bu yüzden çalışmamış olabilir mi?" diye düşünüp longboard'un da şemasına baktım, ve evet, oradaki değerler aynen burada 6581 için verilenlere uyuyordu.
Shortboard:
Longboard:
Bakalım ne olacak diyip sağlam SID'i soketten çıkarıp yerine "bozuk" diye üzerine çarpı atıp bir kenara koyduğum 8580'i taktım yeni C64C'ye. SID'i ciddi kasan ne kadar demo ve oyun biliyorsam hepsini denedim, canavar gibi çalıştı, en ufak bir saçmalama, distorsiyon yoktu. Eşeğini önce kaybeden, sonra da bulan köylü gibi sevindim. Tabii ki anında Breadbin tekrar açıldı, dünya para verip aldığım ArmSID'i soketten çıkardım, kondansatörleri 8580 için verilen değerde olanlarla değiştirdim, üstü çarpılı 8580'i sokete taktım ve aynı demolar ve oyunlarla tekrar denedim. Tabii ki hepsi kusursuz çalıştı.
Yani, neymiş? Longboard'a 8580 takılacaksa sadece voltajı değiştirmekle olmuyormuş. Aklınızın bir kenarında bulunsun, sağlıcakla!